December 2021

Senaste händelser

 • December

 • Nya coronarestriktioner i England

  Den brittiska regeringen inför på nytt restriktioner i England för att bromsa spridningen av omikron, den nya varianten av det virus som orsakar covid-19 och som förefaller sprida sig snabbare än de tidigare. På nytt beordras alla som kan att jobba hemifrån, att bära munskydd på offentliga platser och särskilda covidpass krävs för evenemang som samlar många människor samlas och personer som kommit i kontakt med smittade ska testas dagligen. Hälsominister Sajid Javid säger att åtgärderna behövs för att England inte ska behöva stänga ner på nytt. Beslutet väcker omedelbar kritik, inte minst inom delar av Konservativa partiet. Nästan 600 fall av omikron har hittills upptäckts i Storbritannien. Senare aviserar att alla britter ska ha fått en tredje vaccinspruta före nyår, och att detta ska vara möjligt bland annat med hjälp av militären.

 • Blåsväder kring julfester 2020

  Hård kritik kommer efter uppgifter om att julfester hölls bland annat på 10 Downing Street, premiärministerns kontor och residens, i november och december 2020, då det fanns strikta regler för alla sociala sammankomster (det var till exempel förbjudet för personer från olika hushåll att träffas inomhus och högst sex personer fick träffas samtidigt utomhus).  Premiärminister Boris Johnson ger kabinettschef Simon Case i uppdrag att utreda vad som förekommit i några av fallen. Senare publicerar medier fotografier som tyder på att även Johnson deltagit i en av sammankomsterna. Några dagar senare kommer uppgifter om att Johnson skickat ett meddelande till Lord Brownlow, och bett om mer pengar till renoveringen av premiärministern lägenhet på 10 Downing Street. Han hade tidigare sagt sig inte känna till detta och anklagades för att ha tagit emot pengarna utan att redovisa detta (se även April 2021). Detta leder till snabbt fallande opinionssiffror för Johnson. Mellan 22 och 30 procent av de tillfrågade tycker att han gör ett bra jobb, medan mellan 53 och 62 procent tycker att han gör ett dåligt jobb.

 • Domstol: Assange kan utvisas till USA

  Wkileaksgrundaren Julian Assange kan utlämnas till USA. Det slår Högre rätten (High Court) fast. I början av året sade en lägre rätt nej till detta på grund av oro för Assanges hälsa (se Januari 2021). Det var USA som hade överklagat domen, och ska bland annat ha försäkrat rätten om att Assange inte kommer att hållas isolerad och att han kan få avtjäna sitt straff i sitt hemland Australien. Assange har bland annat anklagats för att ha publicerat hemlighetsstämplat militärt material om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan, material som avslöjat övergrepp som begåtts av amerikansk militär. Han anklagas också för att ha brutit mot amerikanska spionerilagar genom att bistå hackare för att få fram materialet. Assange fängslades i april 2019 för brott mot borgensförbindelser i samband med ett rättsfall där han anklagades för att ha gjort sig skyldig till våldtäkt i Sverige. Ett åtal som numera är nedlagt.

 • Partikamrater går emot Johnsons covidförslag

  England inför nu covidpass efter en omröstning i underhuset, trots att 99 konservativa ledamöter röstar mot förslaget som går igenom med stöd av Labour. 369 ledamöter röstar för och 126 emot, men det innebär ändå ett svidande nederlag för premiärminister Boris Johnson att få stora delar av sitt parti emot sig. Hans position som partiledare ifrågasätts av allt fler inom Konservativa partiet, och till viss del ses nederlaget som en markering mot vad man ser som bristande hantering av en rad affärer. De som röstar emot regeringens förslag menar också att vaccinpass inte är ett effektivt sätt att försöka bemästra pandemin och många av dem motsätter sig att nya restriktioner införs överlag. Flera konservativa ledamöter kräver att Johnson ska återkalla parlamentet om regeringen avser att skärpa restriktionerna ytterligare. Samtidigt oroar sig finansminister Rishi Sunak för nya utgifter på grund av coronapandemin och insisterar att de måste bekostas genom besparingar i statsbudgeten. Samtidigt fortsätter smittspridningen i samhället, med nästan 79 000 följande dag.

 • Tories förlorar fyllnadsval

  Helen Morgan från Liberaldemokraterna vinner fyllnadsvalet i North Shropshire. Det blir första gången någonsin som valkretsen inte kommer att representeras av en ledamot från Konservativa partiet (Tories). Det är både resultatet av taktiskt röstande och att många konservativa väljare inte har röstat alls. Från 1997 har valkretsen representerats av Owen Paterson som avgick efter kritik  om att han i strid med reglerna hade utnyttjat sin position som parlamentsledamot till förmån för två företag och att detta hade skett i parlamentets lokaler.

 • Brexitministern avgår

  Brexitminister lord Frost avgår. Som skäl anger han missnöje med den riktning som regeringen har tagit. Det handlar bland annat om de nya coronarestriktionerna, men också om de senaste skattehöjningarna. Lord Frost som har lett de senaste förhandlingarna med EU har drivit en hård linje gentemot Bryssel, bland annat när det gäller EU-domstolens roll vid eventuella tvister i uppgörelsen om Nordirland, en fråga där premiärminister Boris Johnson, enligt en del bedömare, nu backat något. Åter andra menar dock att lord Frost själv backat på den punkten. Utrikesminister LIz Truss tar nu över ansvaret för överläggningarna med EU. Några dagar tidigare har kabinettssekreterare Simon Case avgått sedan det visat sig att han känt till att personalen samlats för frågesport i hans kontor den 17 december 2020, då det fanns strikta regler för sociala sammankomster. Det är också Case som har utrett tidigare anklagelser om julfester på 10 Downing Street. Den uppgiften tas nu över av Sue Gray. I slutet av december skärper Nordirland, Skottland och Wales sina coronarestriktioner än mer för att få bukt med ökad smittspridning på grund av omikronvarianten.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0