Juli 2020

Senaste händelser

 • Juli

 • Storbritannien kritiserar ny säkerhetslag i Hongkong

  Storbritannien kritiserar en ny säkerhetslag som idag träder i kraft i Hongkong (se även Maj 2020). Enligt den kan aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas. Premiärminister Boris Johnson säger att lagen är ett brott mot den brittisk-kinesiska uppgörelsen från 1985 som ledde till att Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina 1997. Johnson erbjuder samtidigt upp till tre miljoner hongkongbor möjlighet att under fem år bosätta sig i Storbritannien för att på sikt kunna ansöka om brittiskt medborgarskap. Som det är idag kan 350 000 hongkongbor som har brittiska specialpass bara stanna sex månader i Storbritannien om de inte har ett visum.

 • Sinn Féin-minister anklagas för brott mot coronarestriktioner

  Nordirlands biträdande försteminister Michelle O'Neill är i blåsväder. Detta sedan Sinn Féin-politikern deltagit i begravningen av Bobby Storey, som bland annat anses ha varit IRA:s underrättelsechef under en period på 1990-talet, i strid mot corona-restriktionerna. Försteminister Arlene Foster, från Demokratiska unionistpartiet (DUP), uppmanar O'Neill att åtminstone tillfälligt kliva åt sidan medan hennes agerande utreds av polis. Foster säger att hon för tillfället inte kan framträda vid sidan av sin regeringskollega för att presentera Nordirlands linje för att bekämpa pandemin. Sinn Féin försvarar O'Neill och säger att hon har följt reglerna för social distansering med mera och att begravningen utformats efter familjen Storeys önskan. Enligt de gällande reglerna får högst 30 personer samlas utomhus, men under begravningen av Storey deltog 120 personer i ceremonin inne i kyrkan. Dessutom samlades omkring 1 800 människor längs gatorna för att hedra Storey. Det förfaller dock inte som om DUP är beredd att fälla regeringen på grund av detta.

 • Brittiska sanktioner mot saudier

  20 saudier finns jämte 25 ryssar och några nordkoreaner på den första sanktionslista som Storbritannien offentliggör på egen hand efter sitt utträde ur EU. Hittills har britterna alltid samordnat sina sanktioner med EU och/eller FN. De saudier som nu får inreseförbud och eventuella tillgångar i Storbritannien frysta pekas ut för anknytning till mordet i Istanbul 2018 på den saudiska ledningens kritiker Jamal Khashoggi. I Saudiarabien har fem personer dömts för direkt inblandning, dock ingen i den mäktige kronprinsens närhet. Dagen efter det brittiska beskedet om sanktioner meddelar regeringen i London sin avsikt att återigen börja sälja vapen till Saudiarabien. Den saudiska krigföringen i Jemen ledde 2019 till att vapenaffärerna stoppades av en brittisk domstol.

 • Motion kräver ursäkt från O'Neill

  Konflikten kring Nordirlands biträdande försteminister Michelle O'Neills deltagande i en begravning fortsätter, där samtliga partier utom Sinn Féin stödjer en motion i provinsparlamentet där de begär att hon ska be om ursäkt för sitt handlande. Motionen är inte tvingande, och O'Neill vägrar att följa den. Hon har dock sagt att hon är ledsen om sörjande familjer tagit illa vid sig. Det finns dock inget som tyder på att DUP är berett att lämna provinsregeringen på grund av detta, men den enade front den kunnat visa upp under coronakrisen har nu fått stora sprickor. I normala fall skulle parlamentets etikkommissionär kunna undersöka saken, men under den tre år långa period då parlamentet var stängt och Nordirland saknade regering löpte den tidigare kommissionärens mandat ut och man har ännu inte utsett någon ersättare.

 • Nytt stödpaket på 30 miljarder pund aviseras

  Finansminister Rishi Sunak aviserar ännu ett stödpaket på 30 miljarder pund för att motverka följderna av coronakrisen. Den här gången för att hålla nere arbetslösheten. Pengarna ska bland annat gå till arbetsgivare, husköpare, besöksnäringen och för att hjälpa unga britter på arbetsmarknaden, via statliga bidrag och momssänkningar. Tidigare i veckan har han utlovat extra pengar till bland annat kulturen. Enligt beräkningar som har gjorts av den brittiska tidningen Financial Times kommer det att leda till ett underskott i statsfinanserna på närmare 362 miljarder pund, sex gånger högre än vad den oberoende byrån för budgetansvar, Office for Budget Responsibility, Storbritanniens motsvarighet till Finanspolitiska rådet, förutspådde i mars. Den brittiska staten väntas låna eller ha lånat omkring 133 miljarder pund, vilket motsvarar nästan en femtedel av BNP, den högsta siffran sedan 1944–1945. En del bedömare tycker att Sunak är för generös, medan nödrop kommer från vissa branscher som inte anser sig ha fått del av krisåtgärderna.

 • Storbritannien stoppar Huaweis 5G-utbyggnad

  Den brittiska regeringen meddelar att den kinesiska telekomjätten Huaweis tekniska utrustning inte längre kommer att användas i landets 5G-nät. Beskedet kommer efter påtryckningar från USA och rycker upp ett brittiskt beslut från tidigare i år om att tillåta Huawei att svara för delar av utbyggnaden. Enligt USA och bedömare i flera västländer finns det en fara för att Huaweis teknik kan utnyttjas för att spionera för Pekings räkning. Från och med 2027 ska all befintlig Huawei-teknik ha tagits bort från de brittiska 5G-näten.

 • Storbritannien river upp utlämningsavtal med Hongkong

  Regeringen upphäver ett utlämningsavtal med Hongkong som inneburit att Hongkongbor som misstänks för brott i Storbritannien har kunnat utlämnas till Hongkong  och vice versa. Beslutet är en reaktion på den nya hårt kritiserade säkerhetslag som Peking införde i Hongkong från 1 juli. Enligt Storbritannien har säkerhetslagen förändrat viktiga förutsättningar för utlämningsavtalet, inte minst eftersom den föreskriver att vissa rättsprocesser ska äga rum på Kinas fastland istället för i Hongkong. Även en brittisk lag som sedan länge förbjuder export av vissa typer av särskilt farliga vapen till Kina kommer att utvidgas till att även gälla för Hongkong.

 • Nya lokala restriktioner mot covid-19 i norra England

  Brittiska myndigheter inför nya restriktioner i Manchesterområdet, delar av västra Yorkshire och av östra East Lancashire, på grund av en ökning av antalet fall av covid-19 där. Restriktionerna, som bland annat innebär att invånarna anmodas att inte träffa personer utanför det egna hushållet, ska vara i kraft till den 2 september.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0