November 2018

Senaste händelser

  • November

  • Lättare för icke-britter att ta värvning

    Det brittiska försvaret lättar på reglerna för att finna nya rekryter. Det betyder att kravet på att medborgare från Samväldesländer inte längre behöver ha varit bosatta i Storbritannien för att kunna ta värvning. Enligt myndigheterna skulle försvarsstyrkorna behöva 8 200 soldater till (inom såväl armén som flygvapnet och flottan). Fram till nu har undantag kunnat göras för upp till 200 man om året.

  • Polisutredning inleds mot Arron Banks

    En polisutredning inleds mot affärsmannen Arron Banks, som var en av de stora finansiärerna bakom Leave.EU-kampanjen, om varifrån pengarna han satsade där kom ifrån. Åtta miljoner pund ska ha skänkts till paraplyorganisationen Bättre för landet (Better for the Country) där Leave.EU ingår. Valkommissionen har vänt sig till polisen för att ta reda på om ett brott har begåtts på grund av misstankar om att pengarna kom från Ryssland. I Storbritannien är det inte tillåtet att finansiera en valkampanj med utländska medel. Banks ska från 2015 och framåt vid flera tillfällen ha sammanträffat med bland annat ryska diplomater. Ytterligare anklagelser tillkommer, via e-post som läckts till pressen, om att personal vid Banks bolag Eldon Insurance och Rock Services hade utfört arbete för kampanjen från sina kontor månaderna före folkomröstningen, vilket borde ha redovisats för valmyndigheterna. Om så har skett har Banks dessutom ljugit för en parlamentarisk kommitté i juni 2018. 

  • Ännu en minister lämnar regeringen i protest mot brexitpolitiken

    Transportminister Jo Johnson, bror till den förre utrikesministern Boris Johnson, lämnar sin post i regeringen i protest mot brexitpolitiken. Jo Johnson säger att det avtal som det nu förhandlas om är "stort misstag", men han ser det också som en katastrof om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal. Själv röstade Jo Johnson 2016 för att Storbritannien skulle stanna kvar inom EU, men han vill nu ha en ny folkomröstning om huruvida britterna vill godkänna det avtal som May eventuellt kan få till, att landet lämnar EU utan ett avtal eller om man ska stanna kvar i samarbetet som det ser ut idag.

  • Preliminärt brexitavtal klart

    Storbritanniens och EU:s förhandlare kommer överens om ett preliminärt brexitavtal. Men premiärminister May står inför en svår uppgift att få en uppgörelse igenom parlamentet. Ett första steg för henne att vinna stöd inom sin egen regering. Brexitanhängare inom hennes egen parti anklagar May för att ha kapitulerat för EU och hotar med att rösta nej till en uppgörelse. Även företrädare för det nordirländska DUP, vars stöd den konservativa regeringen är beroende av, kritiserar den preliminära uppgörelsen och säger att den kan vara ett första steg mot den brittiska unionens sammanbrott. Beskedet leder dock till en viss återhämtning för det brittiska pundet som på sistone har försvagats gentemot euron och dollarn.

  • Ministrar hoppar av i protest mot brexitavtal

    Premiärminister Theresa May föreföll den 14 november ha fått sin regering med sig när det gäller det preliminära brexitavtalet. Men redan dagen efter lämnar fyra ministrar regeringen, brexitminister Dominic Raab, Suella Braverman, som tjänstgjort som minister under Raab, arbetsmarknads- och pensionsminister Esther McVey och Shailesh Vara, regeringens högsta tjänsteman för Nordirlandfrågor (junior minister). May ska under dagen presentera den preliminära uppgörelsen för underhuset. Flera brittiska aktörer fortsätter att uttrycka sitt missnöje med skilsmässoavtalet. Den skotska försteministern Nicola Sturgeon menar att avtalet kommer att påverka sysselsättningen negativt och minska intresset för att investera i Skottland. Det preliminära avtalet som är på 585 sidor och slår bland annat fast hur mycket Storbritannien ska betala till EU, vilka rättigheter EU-medborgare som bor i Storbritannien och brittiska medborgare som bor i ett EU-land ska ha, och att utträdet i maj 2019 ska följas av en 21 månader lång övergångsperiod då EU:s regelverk ska gälla, men Storbritannien inte deltar i EU:s beslutsprocess, samtidigt som parterna ska förhandla om de framtida relationerna mellan Storbritannien och EU, inklusive ett  handelsavtal. För att hantera den känsliga frågan om Nordirlandsgränsen ska Storbritannien och EU,  om ett nytt avtal inte är klart i juli 2020 sex månader innan övergångsperioden löper ut, bilda en tillfällig tullunion (single customs territory) som omfattar de flesta varor, men inte fiskprodukter.  Nordirland kommer dock att omfattas av fler EU-regler än resten av Storbritannien, vilket bland annat innebär att det kommer att göras tullkontroller på en del varor som fraktas mellan det brittiska fastlandet till Nordirland och vice versa. Om parterna inte kommer överens blir tullunionen kvar tills en ny uppgörelse  är klar. I det preliminära avtalet finns också ett särskilt avsnitt där Storbritannien garanterar att nordirländska fredsavtalet från 1998 följs. Stephen Barclay, hälsominister sedan i januari 2018, tar över som brexitminister efter Dominic Raad. Senare lägger EU fram ett förslag om en bortre gräns för övergångsperioden: den 31 december 2022. 

  • DUP markerar missnöje med brexitavtalet

    DUP visar sitt missnöje med Theresa Mays preliminära brexituppgörelse genom att lägga ner sina röster när underhuset skulle säga sitt om ett antal ändringar i budgeten för 2019. Partiet röstar även för en ändring som föreslagits av Labour. Regeringen vinner trots detta omröstningarna. 

  • EU:s ledare godkänner brexitavtal

    EU:s ledare godkänner vid ett toppmöte i Bryssel formellt det utträdesavtal som parterna har kommit överens om i förhandlingar. Avtalet innehåller även vissa ramar för Storbritanniens och EU:s fortsattta relationer. Inför mötet hade frågan om Gibraltar sett ut att kunna skapa problem, men problemen kunde lösas då Storbritannien gått med på att ge Spanien ett visst inflytande i frågor som rör Gibraltar.  May kommer sannolikt att få större problem när avtalet ska godkännas i det brittiska parlamentet.  Labourledaren Jeremy Corbyn säger att hans parti  ska rösta emot avtalet. DUP tänker göra samma sak och partiledaren Arelene Foster understryker att det ska göras en översyn av det avtal hennes parti har med Mays konservativa regering. Samtidigt signalerar bland andra EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker att Storbritannien inte kan förvänta sig ett bättre avtal än det man fått.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0