Juli 2018

Senaste händelser

 • Juli

 • Ministrar hoppar av i protest mot brexitplan

  Brexitminister David Davis meddelar strax före midnatt att han avgår från sin post. Davis exempel  följs av en av hans biträdande ministrar. Dagen därpå, måndagen den 9 juli, avgår även utrikesminister Boris Johnson. Både Davis och Johnson anger som skäl att de inte längre står bakom premiärminister Theresa Mays förslag till linje i brexitförhandlingarna med EU, en linje som ministrarna enats kring så sent som vid ett möte fredagen den 6 juni. Mays förslag innebär en fortsatt men begränsad tullunion med EU efter brexit. Tullsamarbetet ska enbart gälla varuhandeln med möjlighet till vissa undantag från brittisk sida. Syftet är att se till att tillverkningsindustrin får tillgång till de insatsvaror den behöver. Servicesektorn omfattas inte. Förslaget begränsar den fria rörligheten för arbetskraft men förordar ett nytt regelverk som ska göra det möjligt för EU-medborgare att studera och arbeta i Storbritannien och vise versa. Både Davis och Johnson vill se en hårdare brytning med EU. I samband med sitt avhopp säger Davis att Mays förslag innebär att London "ger bort för mycket för lättvindigt". Sin vana trogen uttrycker sig Johnson mer drastiskt. I sitt avskedsbrev skriver Johnson att Mays förslag innebär "döden för drömmen om brexit" och att det ger Storbritannien "kolonistatus" i förhållande till EU.  

 • Raab och Hunt ersätter Davis och Johnson

  Biträdande bostadsminister Dominic Raab utses till ny brexitminister efter David Davis avgång. Raab var advokat innan han gjorde karriär inom Konservativa partiet där han har gjort sig känd som en stark brexitförespråkare. Posten som utrikesminister går till Jeremy Hunt som därmed lämnar posten som hälsominister. I folkomröstningen 2016 röstade Hunt för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU men numera stöder han ett brittiskt EU-utträde. 

 • Fler avhopp på grund av brexit

  Oenigheten kring premiärminister Mays strategi i brexitförhandlingarna fortsätter att orsaka avhopp på hög nivå när parlamentsledamöterna Ben Bradley och Maria Caulfield meddelar att även de avgår. Båda innehar vice ordförande-poster i Konservativa partiet. I likhet med de ministrar som hoppade av ett par dagar tidigare anser de att Mays förhandlingslinje innebär för nära relationer med EU (se även 9 juli).  

 • Brexitkampanj bötfälls

  Valkommissionen slår fast att Vote Leave, den officiella kampanjen för att Storbritannien ska lämna EU, bröt mot reglerna för hur stora kampanjbidrag den fick ta emot inför folkomröstningen 2016. Kampanjen överskred den tillåtna budgetgränsen med minst en halv miljon pund. Det skedde via samarbete med en annan grupp, BeLeave. Vote Leave döms att betala 61 000 pund i böter för att den vägrat att samarbeta med valkommissionens utredare. Den nuvarande miljöministern Michael Gove och den förre utrikesministern Boris Johnson tillhörde kampanjens främsta namn. Tidigare har även en annan, icke-officiell organisation, Leave.EU, med Nigel Farage som affischnamn, bötfällts för brott mot vallagarna. Leave.EU fick en stor del av sina pengar från Arron Banks som också har finansierat en stor del av Ukip:s verksamhet. På senare tid har uppmärksamhet riktats mot Banks och Farages kontakter med såväl Ryssland som Donald Trumps valkampanj.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0