April 2018

Senaste händelser

  • April

  • OPCW bekräftar att ryskt nervgift användes vid mordförsök

    Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftar att nervgiftet novitjok användes i mordförsöken på den förre ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia. Den ryska utrikesministern säger att Ryssland inte godtar resultatet om man inte får tillgång till ett prov av substansen. Julia Skripal har nu återhämtat sig så mycket att hon kunnat lämna sjukhuset, medan hennes far fortfarande är svårt sjuk.

  • Storbritannien deltar i bombanfall mot Syrien

    Efter anklagelser om att kemiska vapen använts i den syriska staden Duma i östra Ghuta genomför Storbritannien, tillsammans med USA och Frankrike, ett bombanfall mot anläggningar i närheten av Damaskus och Homs i Syrien där regimen uppges tillverka kemiska vapen. Theresa May vinner stöd för detta hos sitt kabinett. Företrädare för regeringen säger att det är troligt att det är Assadregimen som ligger bakom kemattacken. Oppositionen kritiserar att underhuset inte tillfrågats inför angreppet. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn kräver en lagändring som gör att regeringen i framtiden inte kan agera utan att ha stöd i parlamentet. Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) har registrerat 390 fall där man misstänker att kemiska vapen använts i Syrien sedan 2014. 

  • Gerard Batten ny Ukip-ledare

    Gerard Batten, ledamot av EU-parlamentet, blir ny ledare för Ukip. Han har tillfälligt lett partiet sedan i februari, då företrädaren Henry Bolton tvingades avgå.

  • Invandrare från Västindien riskerar utvisas efter mer än 50 år i Storbritannien

    Tusentals människor från Samväldesländer i Västindien som kom till Storbritannien, den så kallade Windrush-generationen, mellan 1948 och 1971 fick enligt en lag från 1971 rätt att stanna i landet på obestämd tid (denna regel omfattade inte dem som senare flyttade till Storbritannien). De flesta som berörs kom till Storbritannien  som barn och många av dem saknade egna pass, utan var inskrivna i sina föräldrars. 2012, när Theresa May, var inrikesminister, infördes kontroller av utländsk arbetskraft för att hitta illegala invandrare. Arbetsgivare och hyresvärdar anmodas sedan dess att utföra kontroller, och dem som inte gör detta riskerar dryga böter eller fängelsestraff. Men detta har även drabbat människor från Windrush-generationen, som trots att de bott i landet i många år, inte kunnat bevisa att de har rätt att göra det. Medier rapporterar nu om flera personer som hamnat i kläm, som tvingats sluta sina arbeten, blivit bostadslösa, har förlorat sin rätt till vård och andra sociala förmåner och spärrats in i särskilda migrationscentra. En del kan dessutom redan ha utvisats, men inrikesdepartementet saknar dokumentation om detta. Det framkommer senare att inrikesdepartementet 2010 förstört ett gammalt register över dem som kom från Västindien under de här åren. Det är oklart hur många människor riskerar att drabbas, men enligt en del medier handlar det om cirka 50 000 människor. 100 000 namn har samlats in med krav på att dessa personer ska beviljas amnesti, och 140 parlamentsledamöter har undertecknat en petition där de uppmanar regeringen att lösa krisen. Premiärminister May och Amber Rudd, som efterträtt May som inrikesminister, ber senare om ursäkt och lovar att bistå de drabbade. Ministrarna framför dock motstridiga uppgifter om huruvida några utvisningar redan har skett eller inte. 

  • May försvarar bombanfall i Syrien

    Premiärminister May försvarar beslutet att Storbritannien skulle delta i bombningarna av anläggningar i Syrien där Assad-regimen uppges tillverka kemiska vapen. Det sker under en sex timmar lång debatt i underhuset, som hålls på initiativ av Labourledaren Jeremy Corbyn. Hon betonar att det var viktigt att agera snabbt och att regeringen därför inte kunde invänta godkännande från underhuset, något som Corbyn kritiserat hårt, eller FN. Corbyn varnar för att detta kan skapa ett farligt prejudikat inför framtiden. Även flera ledamöter som stött Mays beslut att bomba uttrycker frustration över att parlamentet inte tillfrågats i förväg.

  • Nederlag för May i överhuset

    Regeringen lider ett nederlag i överhuset som röstar för en ändring av den så kallade utträdeslagen (348 ledamöter röstar för ändringen och 225 emot) som innebär att ministrarna har fram till slutet av oktober på sig för att förklara vilka åtgärder de vidtagit för att Storbritannien ska kunna stanna kvar inom EU:s tullunion. Även 24 ledamöter från Konservativa partiet stödjer detta. Överhuset går också emot regeringen och godkänner en ändring som begränsar ministrarnas rätt att förändra lagstiftningen utan parlamentets godkännande.

  • Carwyn Jones planerar att avgå 2018

    Carwyn Jones, försteminister i Wales meddelar att han tänker lämna sin post senare under året, för att skapa utrymme för en ny start för den walesiska regeringen. I slutet av 2017 begick en walesisk minister självmord efter att ha blivit avstängd från sitt arbete efter anklagelser om sexuella trakasserier.

  • Ännu ett bakslag för May i överhuset

    Premiärminister May lider ännu ett nederlag i överhuset som underkänner regeringens planer om att inte inkludera de politiska, ekonomiska och sociala rättigheter som ingår i EU:s stadga för grundläggande rättigheter i brittisk lag innan Storbritannien lämnar samarbetet. Nästa bakslag i överhuset kommer några dagar senare och gäller regeringens förslag att ge ministrar befogenheter att ändra i lagstiftningen efter EU-utträdet. Enligt den ändring som godkänns med klara röstsiffror får ministrar bara ändra lagarna om det är "nödvändigt", tidigare stod det "lämpligt" i lagförslaget.

  • Inrikesminister Amber Rudd avgår

    Inrikesminister Amber Rudd avgår som en följd av den så kallade Windrush-skandalen. Det sker efter anklagelser om att hon ljugit i underhuset när hon förnekade att det finns några tydligt angivna mål för hur många illegala invandrare som ska tvångsutvisas från Storbritannien. Rudd själv säger nu att hon oavsiktligt givit felaktig information. Rudds avgång är ännu ett hårt slag mot Theresa May som redan förlorat flera av sina mest lojala ministrar. Flera känsliga beslut fattades dock redan under Theresa Mays tid som inrikesminister. Rudd ersätts av Sajid Javid. Han inleder en översyn av hur invandrare från Västindien i den så kallade Windrush-generationen kan ha drabbats av den hårdare linje som myndigheterna intagit mot personer som illegalt befinner sig i Storbritannien.

  • Nya nederlag för regeringen i överhuset

    Överhuset går på nytt mot regeringen och röstar för att underhuset ska få rätt att blockera eller fördröja en brexit. Överhuset vill ge underhuset rätt att skicka tillbaka ministrarna till förhandlingsbordet eller till och med avbryta brexitprocessen helt. Beslutet, som togs med 335 röster för och 224 emot, är väntat. Några dagar senare följer ännu ett nederlag för Mays regering, då överhuset röstar för att underhuset ska få rätt att stoppa ett brexitaval som innebär att en "hård" gräns upprättas mellan Nordirland och Irland (309 röster för och 242 emot). Det är tionde gången på kort tid som May drabbas av bakslag i den högre kammaren. Dess beslut kan dock hävas av underhuset.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0