Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, DPA, Transitions Online och Slovenia Times.

Senaste händelser

 • 2021

  • Februari

  • EU kritiserar Sloveniens medieklimat

   Premiärminister Janez Janša får skarp kritik från EU-kommissionen för sina återkommande angrepp på journalister. Kritiken kommer sedan Janša på Twitter skällt ut journalister, slovenska såväl som utländska, som granskat hans hårdföra mediepolitik. Janša, som är en uttalad beundrare av USA:s förre president Donald Trump, har anammat dennes språkbruk och metoder i relationen med journalister, bland annat genom att avfärda kritik som ”fake news”. Enligt EU-kommissionens talesperson är Janšas relation till journalister ”skadlig och oacceptabel”, men han konstaterar samtidigt att unionen i nuläget inte kan vidta några konkreta åtgärder i frågan.

  • Regeringen överlever misstroendeförklaring

   Sju röster saknas för att oppositionsalliansen ska lyckas fälla premiärminister Janez Janšas regering i en misstroendeomröstning i parlamentet. Det är andra gången på kort tid som Janša står som segrare efter en misstroendeförklaring. Oppositionsledaren Karl Erjavec konstaterar uppgivet att tiden för regimskifte uppenbarligen inte är mogen

  • Återkallad misstroendeförklaring lämnas in på nytt

   Efter att i slutet av januari ha återkallat en misstroendeförklaring mot premiärminister Janez Janša (se 15 januari 2021), på grund av två parlamentsledamöters sjukfrånvaro, lämnar fem oppositionspartier in en ny ansökan om att pröva Janšas duglighet. Med stöd av två oppositionspolitiker som befunnit sig i karantän till följd av covid-19 hoppas oppositionsalliansen, med SDS tidigare regeringspartner Desus i spetsen, kunna samla de 46 röster som krävs för att vinna omröstningen. Premiärministern själv säger i ett uttalande att han alltjämt har 47 ledamöters stöd och därför inte är bekymrad över oppositionens försök att avsätta honom.

  • Januari

  • • Misstroendeförklaring mot regeringen

   Fem oppositionspartier lämnar in en misstroendeförklaring mot regeringen, efter anklagelser om att den pågående coronapandemin utnyttjas för att kväsa det politiska motståndet. Störst av de fem partierna bakom misstroendeförklaringen är Demokratiska pensionärspartiet (Desus) som i december lämnade sitt samarbete med regeringen. Partiets ledare, den tidigare utrikes- och försvarsministern Karl Erjavec, är oppositionens förslag på efterträdare till den sittande premiärministern Janez Janša, om denne skulle fällas i omröstningen.

 • 2020

  • December

  • Avhopp från regeringen

   Demokratiska pensionärspartiet (Desus), lämnar regeringskoalitionen, efter att ha ingått i varje regering sedan partiet bildades 1996. Samtidigt lämnar Desus-politikern Tomaž Gantar posten som hälsominister. Företrädare för Desus har under en tid öppet kritiserat premiärminister Janez Janša för hans allt hårdare högernationalistiska politik och har bland annat jämfört honom med Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Den utlösande faktorn bakom regeringsavhoppet uppges vara motsättningar kring hur coronapandemin ska hanteras. Janša meddelar att han själv tillfälligt tar över hälsoministerposten. De återstående tre partierna i regeringen, med Janšas SDS i spetsen, behåller trots Desus avhopp majoriteten i parlamentet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0