Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, DPA, Transitions Online och Slovenia Times.

Senaste händelser

 • 2022

  • November

  • Väljarstöd för public service

   Slovenerna stödjer i en folkomröstning ett lagförslag om att minska det politiska inflytandet och återupprätta det redaktionella oberoendet för public service-TV. Medier och organisationer har riktat omfattande kritik mot RTV Slovenija vars ledning tillsattes av den tidigare konservativa regeringen. Mittenvänsterregeringen som tog över i juni antog kort tid efter maktskiftet en lag om att reformera RTV. Högerpartiet SDS, som förlorade valet, försökte stoppa lagen genom att begära en folkomröstning, men över 62 procent av väljarna röstar för regeringens förslag.

  • Nataša Pirc Musar vinner presidentvalet

   Advokaten och journalisten Nataša Pirc Musar vinner i andra omgången av presidentvalet. Pirc Musar som ställer upp som oberoende kandidat blir Sloveniens första kvinnliga statschef. Hon tar hem segern med 54 procent av rösterna, mot 46 procent för den tidigare utrikesministern Anže Logar som företräder det största oppositionspartiet, det högernationalistiska SDS.

  • Oktober

  • Ingen segrare i första omgången av presidentvalet

   Preliminära resultat från första valomgången visar att det blir en andra omgång i presidentvalet mellan det förra utrikesministern Anže Logar, som företräder det högernationalistiska SDS, och advokaten Nataša Pirc Musar som ställer upp som oberoende men stöds av Piratpartiet och Ungdomspartiet-Europeiska gröna. I första omgången får Logar 34 procent av rösterna och Pirc Musar 27 procent. För seger hade det krävts minst hälften av rösterna. Den andra valomgången hålls den 13 november.

  • Samkönade äktenskap införs

   Parlamentet röstar för att införa samkönade äktenskap. Röstsiffrorna är 48 för och 29 mot, medan en ledamot lägger ned sin röst. Författningsdomstolen avgjorde redan i juli att samkönade barn ska kunna gifta sig och adoptera barn, och i och med lagändringen legaliseras ändringen. Domstolen fann att den tidigare lagen var diskriminerande och beordrade parlamentet att ändra den. Det konservativa oppositions partiet SDS har motsatt sig beslutet och organiserat flera demonstrationer mot det. Slovenien blir det första landet i det gamla östblocket som ger homosexuella par samma rättigheter som heterosexuella.

  • Juli

  • EU når kompromiss om minskad gasanvändning

   Alla länder i EU utom Ungern går med på en kompromiss om att på frivillig basis minska konsumtionen av naturgas med 15 procent mellan augusti 2022 och mars 2023. Minskningen ska ske för att länderna ska kunna bygga upp ett lager av gas inför en potentiell energikris. Om bristen på gas blir akut kan nedskärningen göras obligatorisk, dock med undantag för vissa industrier och länder. Beslutet fattas sedan Ryssland strypt flödet av gas via ledningen Nord Stream 1 till en femtedel av den normala mängden. Det ryska statliga gasbolaget Gazprom säger att minskningen beror på tekniska problem men EU:s energikommissionär kallar den ”politiskt motiverad”.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0