Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC,  AFP, Reuters, DPA, Transitions Online och Slovenia Times.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Rörelsefriheten begränsas ytterligare

   Medborgarna förbjuds att lämna sin hemkommun och det blir obligatoriskt att använda ansiktsmasker och handskar i matbutiker och andra offentliga platser. De skärpta reglerna kommer sedan många struntat i regeringens uppmaningar och begivit sig till kusten och andra turistplatser.

  • Ytterligare inskränkningar på grund av corona

   All kollektivtrafik stoppas och folksamlingar på mer än fem personer förbjuds utomhus. Redan tidigare har kaféer, restauranger och butiker som inte betraktas som nödvändiga stängts. Pensionärer, gravida kvinnor och funtionshindrade har egen tid i  butikerna tidigt på morgnarna.

  • Åtgärder mot coronaspridning

   Gränsen mot Italien stängs för privatpersoner, på grund av den stora utbredningen där av det nya coronavirus som orsakar sjukdomen covid-19, och slovener uppmanas att återvända hem från grannlandet. Dagen innan har regeringen förbjudit folksamlingar på över 100 personer  och Ljubljanas universitet rekommenderar att alla lektioner ställs in. Ett drygt 20-tal fall av coronasmitta har upptäckts i Slovenien. Italien är det näst värst drabbade landet i världen av epidemin, efter Kina där viruset uppstod.

  • Februari

  • SDS klart bilda regering

   Högerpartiet SDS säger sig ha nått en överenskommelse med tre andra partier om att bilda en ny koalitionsregering. Beskedet kommer en månad efter det att premiärminister Marjan Šarec avgick på grund av interna motsättningar i den mittenvänsterkoalition han ledde. SDS begär nu att president Borut Pahor ger partiledaren Janez Janša i uppdrag att bilda vad som skulle bli en majoritetsregering med det kristdemokratiska NSI, mittenvänsterpartiet SMC och pensionärspartiet Desus. De två senare partierna ingick också i den nyss avgångna regeringen. Marjan Šarec har varnat sina forna allierade för samarbete med SDS med anledning av partiets nära band till Ungern högernationalistiska premiärminister Viktor Orbán.

  • Januari

  • EU-domstolen hanterar inte gränstvist

   EU-domstolen i Luxemburg slår fast att den saknar jurisdiktion gällande Sloveniens gränstvist med Kroatien, och alltså inte har rätt eller möjlighet att avgöra frågan (se Juli 2018). Slovenien har anklagat Kroatien för att bryta mot EU-lag genom att vägra efterleva skiljedomen i frågan (se Juni 2017). Sloveniens utrikesminister Miro Cerar – som var premiärminister när anmälan till EU-domstolen gjordes – anklagar domstolen för att ”sakna mod” nog att agera i frågan. Kroatiens premiärminister Andrej Plenković twittrar att domstolens beslut innebär ”en seger för Kroatiens argument”.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0