UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Rekordbeslag av heroin

   Ett beslag av heroin värt över 50 miljoner euro har gjorts i hamnstaden Koper, uppger ungersk polis som genomfört en razzia över gränsen. Beslaget på 730 kilo heroin är det största som gjorts i Slovenien. Heroinet hittades i containrar som kommit från Iran. Slovensk och ungersk polis i samarbete med EU-organet Eurojust lät en del heroin föras till Budapest i Ungern, där ett stort tillslag gjordes.

  • Maj

  • Konservativa störst i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet blir en konservativ vallista med Slovenska demokratiska partiet (SDS) och det mindre Slovenska folkpartiet (SLS) störst med 26,5 procent och får tre av Sloveniens åtta platser i parlamentet. Socialdemokraterna (SD) och det regerade liberala Marjan Šarecs lista (LMS) får 18,6 respektive 15,6 procent och två platser vardera. Det konservativa Nya Slovenien (NSI) får 11,1 procent och en plats.

  • Februari

  • Ännu en minister avgår

   Miljöminister Jure Leben avgår och blir därmed den tredje ministern som lämnar den knappt halvårsgamla regeringen. Han har kritiserats för att i sin tidigare roll som infrastrukturminister ha ansvarat för utbyggnaden av järnvägen mellan Divača och hamnstaden Koper (se September 2017 och Mars 2018). Leben valde under upphandlingen en järnvägslösning som var dubbelt så dyr som den närmaste konkurrentens, utan någon tydlig anledning. Enligt ministeriet berodde det på ett ”administrativt misstag”.

  • Januari

  • Kulturministern avgår

   Kulturminister Dejan Prešiček avgår sedan anställda på hans departement anklagat honom för mobbning och maktmissbruk. Fackrepresentanter krävde veckan innan hans avgång. Prešiček blir den andra ministern som lämnar den regering som bildades i september 2018. I november tvingades utvecklingsminister Marko Bandelli bort efter anklagelser om att otillbörligen ha blandat sig i lokalval och orsakat förseningar av en rapport om EU-medel. Trots skandalerna har regeringen starkt stöd: en ny opinionsmätning visar att drygt 65 procent av väljarna ger regeringen godkänt.

 • 2018

  • December

  • Minimilönen lyfts

   Parlamentet röstar för att höja minimilönen med 10 procent till 667 euro efter skatt. Ytterligare en höjning, till 700 euro, ska genomföras år 2020. Lönefrågor dominerade vårens valkampanj och förslaget läggs fram av det lilla partiet Vänstern som har en avgörande roll som stödparti åt Marjan Šarecs minoritetsregering.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0