Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Krav på premiärministerns avgång

   Tiotusentals människor deltar i protester mot premiärminister Janez Janša och kräver hans avgång. Protestaktionen är den största i landet på många år och kommer bara veckor innan Slovenien övertar EU:s roterande ordförandeskap. Janša har blivit alltmer ifrågasatt för vad som uppfattas som auktoritära tendenser. Premiärministerns närhet till Ungerns högernationalistiska regeringschef Viktor Orbán och hans uttalade stöd för USA:s tidigare president Donald Trump har väckt uppmärksamhet i utlandet. På hemmaplan kritiseras Janša för korruption och för att ha använt coronapandemin som förevändning att till att ge sig på oberoende medier och urholka demokratiska institutioner. Antalet döda i covid-19 är bland de högsta i världen, räknat per invånare.

  • Februari

  • EU kritiserar Sloveniens medieklimat

   Premiärminister Janez Janša får skarp kritik från EU-kommissionen för sina återkommande angrepp på journalister. Kritiken kommer sedan Janša på Twitter skällt ut journalister, slovenska såväl som utländska, som granskat hans hårdföra mediepolitik. Janša, som är en uttalad beundrare av USA:s förre president Donald Trump, har anammat dennes språkbruk och metoder i relationen med journalister, bland annat genom att avfärda kritik som ”fake news”. Enligt EU-kommissionens talesperson är Janšas relation till journalister ”skadlig och oacceptabel”, men han konstaterar samtidigt att unionen i nuläget inte kan vidta några konkreta åtgärder i frågan.

  • Regeringen överlever misstroendeförklaring

   Sju röster saknas för att oppositionsalliansen ska lyckas fälla premiärminister Janez Janšas regering i en misstroendeomröstning i parlamentet. Det är andra gången på kort tid som Janša står som segrare efter en misstroendeförklaring. Oppositionsledaren Karl Erjavec konstaterar uppgivet att tiden för regimskifte uppenbarligen inte är mogen

  • Återkallad misstroendeförklaring lämnas in på nytt

   Efter att i slutet av januari ha återkallat en misstroendeförklaring mot premiärminister Janez Janša (se 15 januari 2021), på grund av två parlamentsledamöters sjukfrånvaro, lämnar fem oppositionspartier in en ny ansökan om att pröva Janšas duglighet. Med stöd av två oppositionspolitiker som befunnit sig i karantän till följd av covid-19 hoppas oppositionsalliansen, med SDS tidigare regeringspartner Desus i spetsen, kunna samla de 46 röster som krävs för att vinna omröstningen. Premiärministern själv säger i ett uttalande att han alltjämt har 47 ledamöters stöd och därför inte är bekymrad över oppositionens försök att avsätta honom.

  • Januari

  • Misstroendeförklaring mot regeringen

   Fem oppositionspartier lämnar in en misstroendeförklaring mot regeringen, efter anklagelser om att den pågående coronapandemin utnyttjas för att kväsa det politiska motståndet. Störst av de fem partierna bakom misstroendeförklaringen är Demokratiska pensionärspartiet (Desus) som i december lämnade sitt samarbete med regeringen. Partiets ledare, den tidigare utrikes- och försvarsministern Karl Erjavec, är oppositionens förslag på efterträdare till den sittande premiärministern Janez Janša, om denne skulle fällas i omröstningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0