Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Österrikare blir minister

   Parlamentet röstar med minsta möjliga marginal (44–43) för att godkänna den österrikiska liberala politikern Angelika Mlinar som ny minister i Slovenien. Mlinar är etnisk sloven och blev slovensk medborgare bara dagarna före omröstningen, samtidigt som hon behåller sitt österrikiska medborgarskap. Hon var medlem i EU-parlamentet för Österrike fram till 1 juli 2019. En del kritiker har varnat för att det är oklart vilket land hon skulle vara lojal mot, om en konflikt uppstår inom EU. Mlinar kallar det en seger för ”ofta förringade och negligerade” minoriteter i Slovenien att hon nu blir medlem av regeringen. Hon är minister utan portfölj.

  • November

  • Rekordbeslag av heroin

   Ett beslag av heroin värt över 50 miljoner euro har gjorts i hamnstaden Koper, uppger ungersk polis som genomfört en razzia över gränsen. Beslaget på 730 kilo heroin är det största som gjorts i Slovenien. Heroinet hittades i containrar som kommit från Iran. Slovensk och ungersk polis i samarbete med EU-organet Eurojust lät en del heroin föras till Budapest i Ungern, där ett stort tillslag gjordes.

  • Maj

  • Konservativa störst i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet blir en konservativ vallista med Slovenska demokratiska partiet (SDS) och det mindre Slovenska folkpartiet (SLS) störst med 26,5 procent och får tre av Sloveniens åtta platser i parlamentet. Socialdemokraterna (SD) och det regerade liberala Marjan Šarecs lista (LMS) får 18,6 respektive 15,6 procent och två platser vardera. Det konservativa Nya Slovenien (NSI) får 11,1 procent och en plats.

  • Februari

  • Ännu en minister avgår

   Miljöminister Jure Leben avgår och blir därmed den tredje ministern som lämnar den knappt halvårsgamla regeringen. Han har kritiserats för att i sin tidigare roll som infrastrukturminister ha ansvarat för utbyggnaden av järnvägen mellan Divača och hamnstaden Koper (se September 2017 och Mars 2018). Leben valde under upphandlingen en järnvägslösning som var dubbelt så dyr som den närmaste konkurrentens, utan någon tydlig anledning. Enligt ministeriet berodde det på ett ”administrativt misstag”.

  • Januari

  • Kulturministern avgår

   Kulturminister Dejan Prešiček avgår sedan anställda på hans departement anklagat honom för mobbning och maktmissbruk. Fackrepresentanter krävde veckan innan hans avgång. Prešiček blir den andra ministern som lämnar den regering som bildades i september 2018. I november tvingades utvecklingsminister Marko Bandelli bort efter anklagelser om att otillbörligen ha blandat sig i lokalval och orsakat förseningar av en rapport om EU-medel. Trots skandalerna har regeringen starkt stöd: en ny opinionsmätning visar att drygt 65 procent av väljarna ger regeringen godkänt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0