Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Kravaller efter utegångsförbud

   En protestmarsch i Ljubljana mot regeringens beslut i oktober att stänga ner samhället för att hindra smittspridningen under coronapandemin urartar i kravaller. Journalister på plats beskriver det som regelrätta gatustrider då demonstranterna kastar flaskor och fyrverkeripjäser och polisen svarar med tårgas och vattenkanoner. Ett tiotal personer skadas och flera tiotal grips av polisen.

  • Oktober

  • Nya coronarestriktioner införs

   Dagen efter att regeringen beslutat stänga ned delar av landet för att minimera smittspridningen under coronapandemin, meddelas att utrikesminister Anže Logar testat positivt för covid-19 efter ett ministermöte i Baltikum. Premiärminister Janez Janša säger i ett uttalande att landet nu upplever en andra våg av smittan och att det krävs nya krafttag för att hindra spridningen. De regionala restriktionerna kommer bland annat att innebära begränsade öppettider för butiker och restauranger och utegångsförbud under kvällar och nätter. Slovenien har hittills rapporterat närmare 18 000 fall av covid-19 och drygt 200 döda.

  • Juni

  • Ministrar misstänks för korruption

   Ekonomiministern och vice premiärministern Zdravko Počivalšek grips av polisens korruptionsenhet, misstänkt för oegentligheter i samband med inköp av medicinsk skyddsutrustning. Han släpps senare i väntan på fortsatt utredning. Počivalšek anklagas bland annat för att ha favoriserat vissa leverantörer trots att deras utrustning inte uppfyllt de krav som ställs inom sjukvården under coronapandemin. Han nekar till anklagelserna. Inrikesminister Aleš Hojs, som figurerar i samma utredning, avvisar också han anklagelserna och kallar dem ”politiskt motiverade”. Till skillnad från Počivalšek meddelar Hojs att han avgår i protest mot den ”orättfärdiga utredningen”. Den nationella polischefen avgår också i protest mot korruptionsenhetens arbete.

  • Maj

  • Protest mot coronahantering

   Över 10 000 personer deltar i en protestmarsch i Ljubljana mot hur regeringen hanterar coronapandemin. Demonstranterna anklagar makthavarna för att utnyttja situationen för egen vinning och för att begränsa oppositionens möjlighet att verka. Den tidigare premiärministern Marian Šarec som avgick tidigare i år (se 27 januari 2020) säger att han står bakom demonstrationen och att målet är att tvinga bort ”den korrupta regeringen” från makten. Flera internationella organisationer, däribland OSSE, har också uttryckt farhågor över att Sloveniens regering missbrukar coronarestriktionerna och att korruption påverkat landets inköp av medicinsk utrustning.

  • Mars

  • Rörelsefriheten begränsas ytterligare

   Medborgarna förbjuds att lämna sin hemkommun och det blir obligatoriskt att använda ansiktsmasker och handskar i matbutiker och andra offentliga platser. De skärpta reglerna kommer sedan många struntat i regeringens uppmaningar och begivit sig till kusten och andra turistplatser.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0