Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Januari

  • Misstänkta ryska spioner gripna

   Myndigheterna meddelar att underrättelsetjänsten gripit ett par som misstänks ha spionerat för Rysslands räkning. De uppges ha bott i Ljubljana med två barn och drivit bland annat ett konstgalleri. Båda har ryskt ursprung men har argentinska pass.

 • 2022

  • December

  • Ny president tillträder

   Nataša Pirc Musar tillträder och Slovenien får därmed sin första kvinnliga president.

  • November

  • Väljarstöd för public service

   Slovenerna stödjer i en folkomröstning ett lagförslag om att minska det politiska inflytandet och återupprätta det redaktionella oberoendet för public service-TV. Medier och organisationer har riktat omfattande kritik mot RTV Slovenija vars ledning tillsattes av den tidigare konservativa regeringen. Mittenvänsterregeringen som tog över i juni antog kort tid efter maktskiftet en lag om att reformera RTV. Högerpartiet SDS, som förlorade valet, försökte stoppa lagen genom att begära en folkomröstning, men över 62 procent av väljarna röstar för regeringens förslag.

  • Nataša Pirc Musar vinner presidentvalet

   Advokaten och journalisten Nataša Pirc Musar vinner i andra omgången av presidentvalet. Pirc Musar som ställer upp som oberoende kandidat blir Sloveniens första kvinnliga statschef. Hon tar hem segern med 54 procent av rösterna, mot 46 procent för den tidigare utrikesministern Anže Logar som företräder det största oppositionspartiet, det högernationalistiska SDS.

  • Oktober

  • Ingen segrare i första omgången av presidentvalet

   Preliminära resultat från första valomgången visar att det blir en andra omgång i presidentvalet mellan det förra utrikesministern Anže Logar, som företräder det högernationalistiska SDS, och advokaten Nataša Pirc Musar som ställer upp som oberoende men stöds av Piratpartiet och Ungdomspartiet-Europeiska gröna. I första omgången får Logar 34 procent av rösterna och Pirc Musar 27 procent. För seger hade det krävts minst hälften av rösterna. Den andra valomgången hålls den 13 november.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0