Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Ministrar misstänks för korruption

   Ekonomiministern och vice premiärministern Zdravko Počivalšek grips av polisens korruptionsenhet, misstänkt för oegentligheter i samband med inköp av medicinsk skyddsutrustning. Han släpps senare i väntan på fortsatt utredning. Počivalšek anklagas bland annat för att ha favoriserat vissa leverantörer trots att deras utrustning inte uppfyllt de krav som ställs inom sjukvården under coronapandemin. Han nekar till anklagelserna. Inrikesminister Aleš Hojs, som figurerar i samma utredning, avvisar också han anklagelserna och kallar dem ”politiskt motiverade”. Till skillnad från Počivalšek meddelar Hojs att han avgår i protest mot den ”orättfärdiga utredningen”. Den nationella polischefen avgår också i protest mot korruptionsenhetens arbete.

  • Maj

  • Protest mot coronahantering

   Över 10 000 personer deltar i en protestmarsch i Ljubljana mot hur regeringen hanterar coronapandemin. Demonstranterna anklagar makthavarna för att utnyttja situationen för egen vinning och för att begränsa oppositionens möjlighet att verka. Den tidigare premiärministern Marian Šarec som avgick tidigare i år (se 27 januari 2020) säger att han står bakom demonstrationen och att målet är att tvinga bort ”den korrupta regeringen” från makten. Flera internationella organisationer, däribland OSSE, har också uttryckt farhågor över att Sloveniens regering missbrukar coronarestriktionerna och att korruption påverkat landets inköp av medicinsk utrustning.

  • Mars

  • Rörelsefriheten begränsas ytterligare

   Medborgarna förbjuds att lämna sin hemkommun och det blir obligatoriskt att använda ansiktsmasker och handskar i matbutiker och andra offentliga platser. De skärpta reglerna kommer sedan många struntat i regeringens uppmaningar och begivit sig till kusten och andra turistplatser.

  • Ytterligare inskränkningar på grund av corona

   All kollektivtrafik stoppas och folksamlingar på mer än fem personer förbjuds utomhus. Redan tidigare har kaféer, restauranger och butiker som inte betraktas som nödvändiga stängts. Pensionärer, gravida kvinnor och funtionshindrade har egen tid i  butikerna tidigt på morgnarna.

  • Janez Janša premiärminister på nytt

   Högerpartiet SDS’ ledare Janez Janša godkänns som regeringschef för en regering med 16 medlemmar. Parlamentet röstar med siffrorna 52–31 för Janšas regering, tio dagar efter det att han själv fått klartecken att efterträda Marjan Šarec som avgick i januari. Janša har lovat att skärpa åtgärderna för att hindra spridningen av det nya coronaviruset som orsakar covid-19. Världshälsoorganisationen WHO har just klassat covid-19 som en pandemi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0