Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Kina kritiserar Slovenien på grund av Taiwanplaner

   Peking riktar skarp kritik mot den slovenska regeringen efter ett uttalande om planer på att stärka relationerna med Taiwan. En talesman för Kinas utrikesdepartement säger att Slovenien gjort ett ”farligt uttalande som utmanar Ett-Kina-principen” och att kineserna är ”djupt chockerade”. Premiärminister Janez Janša sade nyligen i en TV-intervju att Slovenien arbetar för att utbyta representanter med Taiwan, som Kina betraktar som en kinesisk utbrytarprovins. Janša påpekade att flertalet EU-länder har någon form av representation i Taiwan. När Litauen på liknande sätt lät Taiwan öppna ett kontor i landet 2021 införde Kina ett handelsembargo.

 • 2021

  • Oktober

  • Kritik mot antisemitiskt twittrande av premiärminister Janša

   Nederländernas premiärminister Mark Rutte fördömer ”i starkaste tänkbara ordalag” sin motpart Janez Janša för ”smaklöst” twittrande, och regeringen i Haag kallar till sig Sloveniens ambassadör för att framföra samma budskap. Bakgrunden är att Janša anklagat nederländska parlamentariker för att vara George Soros ”marionetter” – och därmed använt sig av en antisemitisk konspirationsteori vanlig i högerextrema kretsar. Janša twittrade i samband med att en delegation EU-parlamentariker, ledd av nederländska Sophie in ’t Veld, besöker Slovenien för att studera mediefrihet och rättsstaten. EU-parlamentarikerna uttrycker dagen därpå bekymmer över mediefriheten i landet.

  • September

  • Våldsam demonstration mot covidpass

   Polisen använder vattenkanoner och tårgas för att skingra flera tusen demonstranter som protesterar mot skärpta covidrestriktioner. Demonstrationen är den största hittills under pandemin och genomförs samma dag som det blir obligatoriskt att uppvisa ett så kallat PCT-certifikat på arbetsplatser och i butiker. Certifikatet visar att man är fullvaccinerad mot covid-19, har testat negativt eller har genomgått sjukdom. Smittspridningen är återigen omfattande och endast 45 procent av befolkningen är färdigvaccinerad.

  • Domstolsorder om finansiering av nyhetsbyrå

   Högsta domstolen beordrar högerregeringen att återuppta finansieringen av nyhetsbyrån STA, som drogs in i början av året. Fallet med STA har blivit en symbol för det som kritiker kallar premiärminister Janez Janšas bristande respekt för mediefriheten. STA, som är den enda rikstäckande nyhetsbyrån i Slovenien, måste finansieras av dess grundare, staten, konstaterar domstolen. Nyhetsbyrån hamnade i tvist med regeringen kort efter Janšas tillträde i mars 2020. Premiärministern kallade STA:s journalistik ”skamlig” och krävde att dess chef Bojan Veselinovičs avgång.

  • Augusti

  • TV-chef avskedad

   Chefen för TV inom det statliga radio- och TV-bolaget RTV, Natalija Gorščak, får sparken med hänvisning till sjunkande tittarsiffror och andra ledningsfrågor. Gorščak själv säger att hon får gå då hon inte hörsammat RTV-chefens krav om förändringar gällande anställda och programutbud. Kritiker ser avskedandet som ännu en attack mot mediernas frihet i Slovenien. Regeringen har fått stark kritik både inom landet och utifrån för återkommande attacker mot medier och enskilda journalister.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0