Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Våldsam demonstration mot covidpass

   Polisen använder vattenkanoner och tårgas för att skingra flera tusen demonstranter som protesterar mot skärpta covidrestriktioner. Demonstrationen är den största hittills under pandemin och genomförs samma dag som det blir obligatoriskt att uppvisa ett så kallat PCT-certifikat på arbetsplatser och i butiker. Certifikatet visar att man är fullvaccinerad mot covid-19, har testat negativt eller har genomgått sjukdom. Smittspridningen är återigen omfattande och endast 45 procent av befolkningen är färdigvaccinerad.

  • Domstolsorder om finansiering av nyhetsbyrå

   Högsta domstolen beordrar högerregeringen att återuppta finansieringen av nyhetsbyrån STA, som drogs in i början av året. Fallet med STA har blivit en symbol för det som kritiker kallar premiärminister Janez Janšas bristande respekt för mediefriheten. STA, som är den enda rikstäckande nyhetsbyrån i Slovenien, måste finansieras av dess grundare, staten, konstaterar domstolen. Nyhetsbyrån hamnade i tvist med regeringen kort efter Janšas tillträde i mars 2020. Premiärministern kallade STA:s journalistik ”skamlig” och krävde att dess chef Bojan Veselinovičs avgång.

  • Augusti

  • TV-chef avskedad

   Chefen för TV inom det statliga radio- och TV-bolaget RTV, Natalija Gorščak, får sparken med hänvisning till sjunkande tittarsiffror och andra ledningsfrågor. Gorščak själv säger att hon får gå då hon inte hörsammat RTV-chefens krav om förändringar gällande anställda och programutbud. Kritiker ser avskedandet som ännu en attack mot mediernas frihet i Slovenien. Regeringen har fått stark kritik både inom landet och utifrån för återkommande attacker mot medier och enskilda journalister.

  • Juli

  • Iransk protest mot anklagelser om MR-brott

   Den iranska regeringen kallar till sig Sloveniens ambassadör i Teheran, Kristina Radej, för att framföra en protest mot att premiärminister Janez Janša kommit med ”grundlösa anklagelser” vid ett möte med en iransk oppositionsgrupp. Janša deltog via länk i ett möte med Folkets mujahedin (MEK) i Albanien dagen innan, och uttalade då stöd för demokrati och frihet i Iran samt anklagade regimen för brott mot mänskliga rättigheter. Han talade också om rättvisa för anhöriga till ”30 000 politiska fångar” som försvann 1988. Siffran är omstridd även om det är klarlagt att många medlemmar av MEK avrättades vid den aktuella tidpunkten.

  • Skakig start när Slovenien blir EU-ordförande

   Slovenien tar över som ordförande land i EU för det kommande halvåret. I en ovanlig markering vägrar EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans att delta i en fotosession med Sloveniens alltmer kritiserade premiärminister Janez Janša, i protest mot dennes ”oacceptabla” utfall mot två slovenska domare. Janša har ifrågasatt de två domarnas oberoende genom att visa ett foto där de framträder med mittenvänsterledamöter och den tidigare nederländska utrikesministern Timmermans, samt andra EU-kommissionärer. Dagen därpå tillbakavisar Janša alla anklagelser om odemokratiska tendenser och säger att Slovenien inte är en ”andra klassens medlemsstat” i EU. Fokus under ordförandeskapet ska ligga på förhandlingar om EU-medlemskap med Nordmakedonien och Albanien, samt pandemihantering och ekonomisk återhämtning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0