Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar landet kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i det forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Juni

  • Största oppositionspartiet framåt i EU-valet

   Det tidigare regeringspartiet, högernationalistiska SDS som är i opposition nationellt, går enligt preliminära resultat framåt i Europaparlamentsvalet och verkar bli störst från Slovenien. SDS ser med sina drygt 30 procent av rösterna ut att få 4 mandat på egen hand mot tidigare 3 (som man då hade i allians med ett annat parti, SLS). Regeringspartiet GS, nybildat 2022 och störst på hemmaplan men utan tidigare representation i Europaparlamentet, tycks få 2 mandat och drygt 20 procent. Ett mandat vardera tycks gå till miljöpartiet Vesna (11 procent), en nykomling i Europasammanhang, samt liksom i valet 2019, till kristdemokratiska NSI (8 procent), och till socialdemokratiska SD (8 procent). SD skulle därmed tappa ett mandat.

  • Slovenien erkänner Palestina

   Slovenien erkänner Palestina som stat efter en omröstning i parlamentet som stöds av en majoritet av ledamöterna. Erkännandet är tänkt att skänka hopp åt palestinierna, säger premiärminister Robert Golob. Slovenien följer därmed efter Irland, Norge och Spanien som alla nyligen erkänt Palestina. Det stora högerpartiet i opposition, SDS, röstar emot. Partiet anser, liksom Israels regering, att erkännandet sker vid fel tidpunkt och innebär att den terrorstämplade organisationen Hamas belönas.

 • 2023

  • Januari

  • Misstänkta ryska spioner gripna

   Myndigheterna meddelar att underrättelsetjänsten gripit ett par som misstänks ha spionerat för Rysslands räkning. De uppges ha bott i Ljubljana med två barn och drivit bland annat ett konstgalleri. Båda har ryskt ursprung men har argentinska pass.

 • 2022

  • December

  • Ny president tillträder

   Nataša Pirc Musar tillträder och Slovenien får därmed sin första kvinnliga president.

  • November

  • Väljarstöd för public service

   Slovenerna stödjer i en folkomröstning ett lagförslag om att minska det politiska inflytandet och återupprätta det redaktionella oberoendet för public service-TV. Medier och organisationer har riktat omfattande kritik mot RTV Slovenija vars ledning tillsattes av den tidigare konservativa regeringen. Mittenvänsterregeringen som tog över i juni antog kort tid efter maktskiftet en lag om att reformera RTV. Högerpartiet SDS, som förlorade valet, försökte stoppa lagen genom att begära en folkomröstning, men över 62 procent av väljarna röstar för regeringens förslag.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0