Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • EU-sanktioner mot Rysslands handel med olja

   EU:s stats- och regeringschefer enas om ett sjätte paket med sanktioner mot Ryssland med anledning av kriget i Ukraina. Syftet är att begränsa ryska statens inkomster och därmed försvåra finansieringen av krigsinsatser. Senast vid slutet av 2022 ska nästan all import till EU-länder av rysk olja ha upphört. Ungern har förhandlat hårt för egna önskemål och får igenom ett undantag för olja som transporteras via rörledning. Ett annat inslag i de utvidgade sanktionerna är att Rysslands största bank, Sberbank, ska stängas av från det internationella systemet Swift. Toppmötet beslutar att anslå 9 miljarder euro till Ukrainas regering för att täcka ”omedelbara likviditetsbehov”.

  • Robert Golob utsedd till premiärminister

   Parlamentet utser valvinnaren Robert Golob till premiärminister, med 54 röster mot 30, och han svärs in strax därefter. Robert Golob som leder Frihetspartiet har nått en uppgörelse om att bilda en koalitionsregering tillsammans med Socialdemokraterna och vänstern. De tre partierna har tillsammans 53 av de 90 mandaten och därmed en tydlig majoritet. Enligt uppgörelsen ska regeringen bestå av 20 ministrar. Några företrädare för partier som inte fick plats i parlamentet efter valet i april erbjuds ministerposter, i ett slags försoningsgest. Det gäller bland annat två tidigare premiärministrar: Marjan Šarec, som blir försvarsminister och Alenka Bratušek som blir infrastrukturminister. Parlamentet väntas godkänna hela regeringen i början av juni.

  • April

  • Nybildade Frihetsrörelsen vinner stort i parlamentsvalet

   Den nybildade Frihetsrörelsen segrar i parlamentsvalet med nära 35 procent av rösterna, vilket ger 41 av de 90 mandaten. Premiärminister Janez Janšas högernationalistiska parti SDS får 27 mandat medan koalitionspartnern det kristdemokratiska Nya Slovenien får 8. På fjärde plats kommer Socialdemokraterna och på fjärde Vänstern, med 7 respektive 5 mandat. Marjan Šarecs lista (LMS) och Alenka Bratušeks parti (SAB) når inte  över 4-procentsspärren och blir utan mandat. Valdeltagandet på 70 procent är det högsta sedan 2000.

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.  

  • Ryska diplomater utvisas

   Regeringen meddelar att 33 ryska diplomater ska utvisas. Beskedet kommer efter rapporter om brutala övergrepp som rysk militär begått mot civila i Ukraina. Flera andra EU-länder utvisar i samma veva också ryssar, medan andra EU-länder gjorde det redan i mars.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0