Slovenien
Foto: Shutterstock/mihas

Slovenien

I norr gränsar Sloveniens vackra alplandskap till Österrike, och i sydväst delar Slovenien kust med italienska Trieste vid Adriatiska havet. Slovenien var den rikaste delrepubliken i forna Jugoslaven och blev 2004 först därifrån att få medlemskap i EU och Nato.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • September

  • Ny regering tillträder

   Drygt tre månader efter valet röstar parlamentet med siffrorna 45–34 för Marjan Šarecs minoritetsregering med 16 ministrar, varav 4 är kvinnor. I regeringen ingår förutom Šarecs parti LMS också fyra andra mitten-vänsterpartier (SD, SMC, SAB och Desus). Regeringen har försäkrat sig om stöd i parlamentet av Vänstern. Den nya regeringen säger att sjukvård, ekonomin och försvaret är prioriterade områden.

  • Augusti

  • Ny minoritetsregering får klartecken

   Parlamentet godkänner med röstsiffrorna 55–31 Marjan Šarec som premiärminister och därmed tycks drygt två månader av politisk osäkerhet efter parlamentsvalet vara över. En dryg vecka tidigare har Šarecs parti LMS gjort upp med fyra andra mitten-vänsterpartier om att bilda en minoritetsregering med stöd i parlamentet av Vänstern. Den 40-årige tidigare komikern Šarec, som väntas tillträda som regeringschef senast i september, blir landets yngsta regeringschef sedan självständigheten 1991. I ett tal till parlamentet slår han an en EU-vänlig ton och säger att Slovenien ska förbli en så kallad kärnstat i unionen.

  • Juli

  • Första försöken till regeringsbildning misslyckas

   President Borut Pahor informerar parlamentet om att han inte kan nominera någon av ledarna för de partier som fick flest röster i valet, SDS-ledaren Janez Janša eller Marjan Šarec, ledaren för LMS, till premiärminister. Det beror på att de inte har stöd av en majoritet i parlamentet. Presidenten har enligt lag haft 30 dagar på sig att utse en premiärminister med stöd i parlamentet. Nu blir det istället möjligt för  presidenten och bland annat grupper i parlamentet att föreslå egna kandidater.

  • Tvist mot Kroatien till EU-domstolen

   Regeringen vänder sig till EU-domstolen i Luxemburg med anledning av gränstvisten med Kroatien (se Januari 2018). Beslutet kommer sedan EU-kommissionen valt att inte ställa sig på någon parts sida i konflikten. När kommissionen i juni kom med sitt besked om neutralitet anklagade premiärminister Cerar EU för att fatta ett politiskt beslut istället för att ta juridisk hänsyn.

  • Juni

  • Högerpartiet SDS vinner parlamentsvalet

   Det konservativa SDS återkommer som största parti med knappt 25 procent av rösterna och 25 av de 90 mandaten. Regeringsbildningen kan väntas bli en svår nöt att knäcka då övriga större partier uteslutit ett samarbete med SDS. Partiledaren Janez Janša har drivit en valrörelse med starkt främlingsfientliga inslag och har stöd från Ungerns högernationalistiska premiärminister Viktor Orbán, vilket har lett till kritik om utländsk inblandning i valet. Näst störst blir mitten-vänsterpartiet Marjan Šarecs lista (LMS), som är nytt som riksparti, med 13 mandat, följt av Socialdemokraterna (SD) och Moderna centerpartiet (SMC) med 10 mandat vardera. Därefter kommer Vänstern (L) med 9 mandat, Nya Slovenien (NSI) med 7, Alenka Bratušeks parti (SAB) med 5, Demokratiska pensionärspartiet (Desus) med 5 och Slovenska nationalistpartiet (SNS) med 4 mandat. Två mandat är reserverade för etniska minoriteter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0