Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2023

  • Oktober

  • Slut för militär hjälp till Ukraina

   Dagen efter sitt tillträde meddelar Slovakiens regering att den stoppat all militär hjälp till Ukraina vilket var ett vallöfte från regeringschef Robert Fico som också ifrågasätter sanktioner mot Ryssland. Den humanitära hjälpen till Ukraina ska fortsätta. 

  • Robert Fico tillbaka på premiärministerposten

   Slovakien får en ny regering bestående av det populistiska vänsterpartiet Smer-SD, det ultranationalistiska SNS och Hlas-SD som är en avknoppning från Smer. Robert Fico blir regeringschef. Han var även premiärminister 2006–2010 samt 2012–2018.  Peter Pellegrini, ledare för Hlas-SD, blir parlamentets nye talman. Ny utrikesminister är Robert Ficos nära allierade Juraj Blanár som är känd för prorysk åsikter. Till finansminister utses den förre centralbankschefen Ladislav Kamenický. Posten som försvarsminister besätts av Robert Kaliňák, tidigare inrikesminister som under 2023 varit föremål för en korruptionsutredning.  

  • September

  • Populistiskt vänsterparti vinner nyval

   Populistiska Smer-SD som gått till val på att stoppa vapensändningar till Ukraina och stärka banden till Ryssland blir landets största parti. Det liberala partiet Progressiva Slovakien kommer för första gången in i parlamentet och blir tvåa. Tredjeplatsen intas av det relativt nybildade Socialdemokratisk röst (HLAS–SD), en avknopppning av Smer-SD. Det tidigare regeringspartiet OL'aNO halkar ned till fjärde plats. Högerpartiet Sme-Rodina åker ur parlamentet liksom det högerextrema L’SNS medan det ultranationalistiska SNS gör comeback. För att kunna bilda en majoritetsregering behöver Smer-SD hitta minst två koalitionspartner.

  • Maj

  • Misstänkt för journalistmord frias

   En domstol frikänner affärsmannen Marián Kočner från att ha beordrat mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak och hans fästmö 2018.  Paret sköts ned i sitt hem efter det att Kuciak granskat ljusskygga affärer där Kočner och höga politiker antogs vara inblandade. Enligt domaren Ruzena Sabova kunde Kočner inte dömas då "det fanns tvivel"  om att han beordrat mordet. Domstolen fann emellertid Kočners assistent Alena Zsuzsová skyldig till att ha beställt morden. Zsuzsova dömdes till 25 års fängelse och ska betala motsvarande 160 000 euro till offrens familjer. Både Kočner och Zsuzsová avtjänar för närvarande långa fängelsestraff för andra brott. Kočner dömdes 2020 till 19 års fängelse för förfalskning, medan Zsuzsová 2021 fick 21 års fängelse för sin inblandning i mordet på en borgmästare. Den rättegång som nu avslutas inleddes 2021 då Högsta domstolen upphävde tidigare frikännanden av både Kočner och Zsuzsová efter att ha funnit "flera misstag" i den tidigare processen. Släktingar till offren mottog  nyheten om Kočner frikännande med bestörtning och väntas överklaga domen.

  • Byte på premiärministerposten

   Premiärminister Eduard Heger lämnar in sin avskedsansökan. Det sker sedan två ministrar i den sittande övergångsregeringen meddelat att de hoppar av – jordbruksminister Samuel Vlcan och utrikesminister Rastislav Káčer. Skälet i Vlcans fall är att det uppdagats att hans företag fått ett statligt bidrag på motsvarande drygt 15 miljoner kronor. Rastislav Káčer uppger ingen orsak. President Zuzana Čaputová utnämner den biträdande centralbankschefen Ľudovít Ódor till regeringschef fram till de planerade valen i september.  

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0