Kalendarium

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • Huvudstäder vill ha egen kanal till EU

   De EU-positiva borgmästarna i fyra europeiska huvudstäder undertecknar en gemensam deklaration, som går ut på att de ska söka samarbete direkt med EU, eftersom deras länder styrs av EU-kritiska partier. Bakom denna "fria städers pakt" står de styrande i Budapest, Warszawa, Prag och Bratislava. På mellanstatlig nivå har Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien ett eget samarbetsforum kallat Visegrádgruppen, som bildades innan de blev medlemsländer i EU. Flera av regeringarna är idag indragna i trätor med EU, som anser att regeringspartierna inte respekterar grundläggande rättsliga och demokratiska värderingar.

  • Mars

  • Nykomling i politiken vinner presidentvalet

   Slovakerna röstar för förändring och nykomligen Zuzanna Čaputová segrar med betydande marginal i andra omgången av presidentvalet. Čaputová vinner 58,4 procent av rösterna. Hennes motståndare, EU-kommissionären Maroš Šefčovič, får drygt 41,6 procent. (I första omgången av valet den 16 mars fick de 40,6 respektive 18,7 procent). Čaputovás seger innebär ett bakslag för regerande Smer-SD som ställt sig bakom Šefčovič. Den 45-åriga Čaputová är advokat till yrket och en av ledarna för det lilla liberala partiet Progressiva Slovakien. När hon installeras den 15 juni blir hon landets första kvinnliga president. Čaputová har ett förflutet som miljöaktivist och har ganska nyligen gett sig in i politiken. Till skillnad från Šefčovič, som gick till val med en kampanj som betonade stabilitet och traditonella kristna värden, har Čaputová deltagit i massprotesterna som hölls efter mordet på journalisten Ján Kuciak och krävt förändring. Under valkampanjen lovade Čaputová att hon som president skulle kämpa för ett bättre fungerande rättssystem. Miljöskydd och bättre vård för gamla stod också på hennes program. Čaputová vann stöd störst stöd i urbana områden men fick även majoritet på den mer konservativa landsbygden trots sina liberala åsikter om aborter och homosexuella. 

  • Februari

  • Tiotusentals marscherar för mördade journalisten

   Tusentals slovaker deltar i manifestationer för att markera att det gått ett år sedan morden på journalisten Ján Kuciak och hans fästmö (se 25 februari 2018). I Bratislava tågar 30 000 personer enligt arrangörerna. Manifestationer hålls även i ett dussintal andra städer i landet. Kuciak mördades när han undersökte misstankar om förbindelser mellan italiensk maffia och slovakiska politiker. Morden utlöste omfattande protester i landet och ledde till regeringens avgång.

 • 2018

  • December

  • Ryss anklagad för spioneri utvisad

   Premiärminister Pellegrini meddelar att en rysk diplomat utvisats den 22 november på grund av han utfört ”spioneriaktiviteter riktade mot Slovakiens och Natos intressen”. Inga ytterligare detaljer anges. Ryssland reagerar negativt på nyheten och svarar med att en vecka senare utvisa en slovakisk diplomat från Moskva.

  • November

  • Bakslag i lokalval för regerande Smer-SD

   Lokalvalen blir en framgång för oberoende kandidater och ett bakslag för regerande Smer-SD. Partiet förlorar fyra av de sex guvernörsposter som partiet besitter och vinner bara 592 av de mer än 2 900 borgmästarposter som står på spel vilket är betydligt mindre än i lokalvalen 2014 då Smer-SD vann 847 borgmästarval. Smer-SD förlorar dessutom i viktiga städer som huvudstaden Bratislava och staden Košice. Lokalvalen är de första valen som hålls sedan mordet i februari på journalisten Ján Kuciak vilket ledde till stora demonstrationer och en ombildning av regeringen. Över 42 procent av dem som ställer upp i lokalvalen kandiderar som oberoende vilket tolkas som en återspegling av väljarnas kritik mot de etablerade partierna efter Kuciaks död. Genom mordet blev Kuciaks arbete med att avslöja korruption på hög nivå känt. Kuciaks artiklar publicerades postumt.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0