Kalendarium

Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden. 
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.

Senaste händelser

 • 2022

  • April

  • Luftvärn skickas till Ukraina

   Slovakien meddelar att landet donerat luftvärnssystemet S-300 till Ukraina. Premiärminister Eduard Heger poängterar att det inte innebär att Slovakien blir en part i kriget mot Ryssland. S-300 är ett äldre luftvärnssystem producerat i Ryssland. Slovakien kommer nu att få modernare amerikanska Patriotmissiler som ersättning. Två batterier levereras från Nederländerna, ett från Tyskland och ett från USA.    

  • EU stoppar ryskt kol och ryska fartyg

   I en femte omgång av sanktioner mot Ryssland beslutar EU att införa ett embargo på import av ryskt kol och att stänga EU-ländernas hamnar för ryska fartyg samt förbjuda ryska och belarusiska åkerier att köra inom EU. 45 procent av den kol som används i EU kommer från Ryssland och importen motsvarar 4 miljarder euro om året. Vidare förbjuds export av vissa högteknologiska varor till Ryssland och fler ryska banker får sina tillgångar i EU frysta. Listan över personer som beläggs med sanktioner utvidgas med 200 namn, däribland namnen på Putins vuxna döttrar (se lista över alla EU:s sanktioner här). EU beslutar även att avsätta ytterligare 500 miljoner euro för att finansiera vapen till Ukraina vilket betyder att EU nu gett sammanlagt 1,5 miljarder euro i vapenhjälp till landet.  

  • Högerextrem politiker får mildrat straff

   Högsta domstolen avgör målet mot partiledaren för högerextrema L'SNS, Marian Kotleba, som tidigare dömts till fängelse i fyra år och fyra månader. Kotleba ansågs av en lägre domstol skyldig till att vid en välgörenhetstillställning ha främjat extremism genom att använda en nynazistisk symbol (se 12 oktober 2020). Högsta domstolen anser att Kotleba gjort sig skyldig till nynazistiska sympatier men avfärdar anklagelserna om illegal användning av nynazistiska symboler. Kotleba döms till 6 månaders villkorligt fängelse. Han förlorar också sin plats i parlamentet.  

  • Mars

  • Grönt ljus för Nato-styrka

   Parlamentet godkänner att 2 100 Nato-soldater placeras ut i landet mot bakgrund av att Rysslands invasion av Ukraina. Soldaterna hämtas från Tjeckien, Tyskland, Nederländerna, USA, Polen och Slovenien. Med styrkan kommer luftvärnssystemet Patriot. 

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

   EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Massflyktsdirektivet utfärdades av ministerrådet 2001 men har aldrig tidigare tillämpats. Runt 1,2 miljoner människor har flytt från Ukraina på den vecka som gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0