Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt Financial Times.

Senaste händelser

 • 2021

  • Juni

  • Nej till utsläppslag i folkomröstning

   Deltagarna i en folkomröstning stoppar med drygt 51 procent av rösterna en ny lag som skulle bidra till sänkta koldioxidutsläpp i syfte att uppnå Schweiz åtaganden enligt klimatavtalet i Paris. Lagen skulle ha gjort bensin och diesel dyrare medan en särskild skatt skulle införas för flygresor. Deltagarna i folkomröstningen säger också nej till förslag om att göra jordbruket mer ekologiskt genom att ta bort subventioner för kemiska bekämpningsmedel inom jordbruket. Att bara använda biologiska bekämpningsmedel inom jordbruket skulle enligt livsmedelsindustrins varningar innebära stora prisökningar på vissa varor som kakao.

  • April

  • Toppmöte om ramavtal med EU

   Schweiz och EU tycks fortfarande ha långt kvar för att enas om förslaget om ett ramavtal från 2018 som ska styra relationerna. Det utvisar ett möte i Bryssel mellan Schweiz president Guy Parmelin och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Ett sådant ramavtal skulle innebära att Schweiz skulle erkänna de regler som gäller för EU:s inre marknad och för tvistlösning, något som dock stött på motstånd i det schweiziska parlamentet bland annat eftersom sådana regler anses inskränka landets suveränitet. Enligt den schweiziske utrikesministern Ignazio Cassis är det särskilt frågan om fri rörlighet för EU-medborgare som är ett hinder, liksom Schweiz önskan att skydda invånarnas löner. Ingendera parten är villig att ge vika, men det schweiziska parlamentet röstar för att regeringen ska fortsätta bedriva förhandlingar i frågan.

  • Mars

  • Ja till förbud mot burka

   Med knapp marginal, 51,2 procent av rösterna i en folkomröstning, godkänns en ny lag som förbjuder heltäckande slöjor i offentliga sammanhang. Omkring hälften av invånarna deltar i omröstningen. Förbudet kommer att gälla bland annat i affärer och på restauranger. Lagen som har intierats av en högerinriktad, islamfientlig grupp, Egerkingen Committee, har kritiserats för att den särskilt slår mot islamiska kvinnor som inte tillåts bära burka och niqab. Samtidigt påpekar feministiska grupper att det är högts ovanligt att kvinnor bär burka i Schweiz och att det därför inte är ett problem, som en del hävdar. FN:s kontor för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) är starkt kritiskt till  lagen. Även i Österrike, Frankrike och Nederländerna finns liknande förbud.

 • 2020

  • December

  • Parlamentet ger grönt ljus för samkönade äktenskap

   Efter mer än sju års debatt godkänner parlamentet en lag som gör det möjligt för par av samma kön att gifta sig. Det lilla ultrakonservativa partiet Federala demokratiska unionen som står utanför regeringen meddelar dock att det kommer att försöka få lagen underställd en folkomröstning. Schweiz är ett av få länder i Europa som inte tillåtit samkönade äktenskap. Personer av samma kön har kunnat att ingå så kallat registrerat partnerskap men det medför inte samma rättigheter som giftermål, till exempel ifråga om adoption av barn och rätt till medborgarskap.

  • Ökad smittspridning vållar splittring

   Schwiz når ett av de högsta smittotalen i Europa och regeringen beslutar att vidta skärpta åtgärder mot pandemin. Alla affärer, barer och restauranger måste nu stänga kl 19. Den ökade smittspridningen har lett till irritation mellan språkgrupperna, skriver nyhetsbyrån AFP. Smittan tog fart i de fransktalande och italienskspråkiga delarna vilka var snabba med att vidta åtgärder. De tysktalande kantonerna hade inte lika bråttom med att införa restriktioner när smittan nådde dem trots upprepande uppmaningar från den federala regeringen. Många i de franskspråkiga kantonerna som förgäves hoppats att restriktionerna skulle kunna mildras under hösten anser att de nu får betala priset för de tyskspråkigas agerande.         

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0