Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt Financial Times.

Senaste händelser

 • 2024

  • Mars

  • Nya förhandlingar mellan Schweiz och EU

   EU och Schweiz inleder formellt förhandlingar om fördjupat samarbete.  Enligt EU-kommissionen gäller det "ett brett paket av åtgärder för att fördjupa och utöka relationen mellan EU och Schweiz". Målet är att försöka avsluta förhandlingarna i år. Schweiz avbröt 2021 då förhandlingar som pågått i över tio års tid med EU. De nya förhandlingar som nu påbörjats har som mål att utmynna i uppdaterade avtal om bland annat fri rörlighet, jordbruk och transporter och medan nya överenskommelser ska nås om samarbete kring livsmedelssäkerhet, hälsovård och elförsörjning.

  • Ja till höjda pensioner i folkomröstning

   Ett förslag om att införa en 13:e pensionsutbetalning per år får stöd av nära 60 procent av väljarna och en majoritet av kantonerna i landet. Förslaget har förts fram av flera fackföreningar och det är första gången som dessa lyckas få igenom ett förslag i en folkomröstning. Landets pensionärer har länge klagat på att pensionerna är för låga och inte räcker till för de höga levnadskostnaderna i Schweiz. En 13:e månadsutbetalning hoppas kunna kompensera för detta. Regeringen och en majoritet av ledamöterna i parlamentet var emot förslaget som dock hade stöd från de gröna partierna i landet. Enligt regeringen skulle kostnaderna för pensionsreformen hamna på över fyra miljarder schweizerfranc, en kostnad som skulle behöva finansieras genom bland annat skattehöjningar. Samtidigt med den extra pensionsmånaden fick väljarna även rösta om ett förslag om att successivt höja pensionsåldern från 65 till 66 år, som lanserats av liberalernas ungdomsförbund. Här blir dock svaret ett rungande nej.

 • 2023

  • December

  • Ny regering och förbundspresident utses

   Parlamentet utser en ny regering efter parlamentsvalet i oktober. Den nya regeringen ser ut ungefär som den förra. Liberalerna Ignazio Cassis och Karin Keller-Sutter behåller posterna som utrikes- och finansminister medan även SVP:s Albert Rösti och Guy Parmelin sitter kvar på transport- respektive ekonomiministerposterna. Till posten som förbundspresident, som roterar mellan ministrarna i regeringen, utses Viola Amherd från Centerpartiet. Den avgående presidenten, Alain Berset från socialdemokraterna, slutar den 1 januari 2024 och kommer även att lämna regeringen. Han ersätts i regeringen av Beat Jans medan Elisabeth Baume-Schneider från samma parti fortsätter som justitieminister.

  • Oktober

  • Högerpopulister åter störst i parlamentsvalet

    Invandringskritiska SVP vinner stort i parlamentsvalet i Schweiz. Partiet går framåt med tre procentenheter jämfört med förra valet 2019, vilket mycket beror på att migrationsfrågan på nytt hamnat i centrum för den politiska debatten.  Socialdemokraterna kommer på andra plats medan De gröna backar jämfört med valet 2019.

  • April

  • Nationellt minnesmonument över Förintelsens offer

   Regeringen fattar beslut om att ge ett bidrag på 2,5 miljoner schweiziska franc till ett monument i Bern för att hedra offren för Förintelsen. Det finns ett 60-tal olika mindre minnesmärken men judiska organisationer i landet ser detta som det första nationella monumentet. Enligt regeringen ska det ses som ”en symbol emot folkmord, antisemitism och rasism men även för demokrati, rättsäkerhet, frihet och grundläggande individuella rättigheter.”

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0