Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt Financial Times.

Senaste händelser

 • 2020

  • Maj

  • Samhället öppnas mer och mer

   Landet skolor och bibliotek får åter öppna, liksom muséerna. Även restauranger och kaféer tillåts servera gäster igen, om borden hålls åtskilda. Människor rekommenderas fortfarande att bära ansiktsskydd när de åker med offentliga färdmedel. Redan från slutet av april började restriktionerna gradvis att hävas i landet när hårfrisörer och flera affärer åter kunde ta emot kunder. Från början av juni väntas även idrottsanläggningar och simbassänger, biografer med mera att kunna öppna när det också blir tillåtet med samlingar med fler än fem personer.

  • Mars

  • Kraftig ökning av covid-19-fall

   Regeringen utropar undantagstillstånd för att bekämpa coronaviruset. Den stänger skolor och förbjuder sammankomster med fler än hundra personer och gränskontroller har införts för att hindra att coronaviruset får ytterligare spridning i landet. I vissa kantoner är inte heller restauranger, barer och affärer öppna. Dessutom har det nationella parlamentet avbrutit verksamheten under våren. För att hjälpa företag och arbetsgivare att hantera det svåra läget kommer regeringen att bistå med sammanlagt drygt 10 miljarder euro. Under de senaste dagarna har antalet fall av covid-19 dubblerats och drygt tvåtusen människor har insjuknat medan 14 personer har dött. 

 • 2019

  • December

  • Regeringen sitter kvar efter valet

   I den omröstning som hölls i parlamentet röstade en majoritet av mitten- och högerpartierna emot att partiledaren för De gröna, Regula Rytz, skulle få en av de sju ministerposterna i regeringen. Landets gröna partier nådde stora valframgångar i valet i oktober (se Oktober). Istället blev ministrarna i den avgående regeringen omvalda medan miljöminister Simonetta Sommaruga från socialdemokraterna utsågs till att under 2020 ta över presidentposten, som roterar varje år mellan ministrarna.

  • Oktober

  • Valframgångar för de gröna

   Som förutspåtts i opinionsundersökningar gör båda de schweiziska miljöpartierna bra ifrån sig i parlamentsvalet. De gröna ökar från 6 procent i förra valet till hela 13 procent, medan Gröna liberala partiet får nästan 8 procent jämfört med tidigare drygt 4 procent. Högernationalistiska SVP behåller sin ställning som största parti även om det går tillbaka med 3 procentenheter och får 53 mandat. Också socialdemokraterna förlorar väljarstöd men blir ändå näst störst med 39 mandat. Liberala FDP kommer trea med 29 mandat, bara ett mandat mer än De gröna. Kristdemokraterna får 25 mandat i nationalrådet, medan Gröna liberaler får 16.

  • Glaciärer har krympt 10 procent på 5 år

   En forskningsstudie vid Schweiziska vetenskapsakademin visar att tjugo glaciärer i landet under den senaste femårsperioden har minskat mer än någonsin under de drygt hundra år som mätningarna har genomförts. Glaciärernas minskning har motsvarat över 10 procent. Den varma sommaren 2019 gjorde att glaciärerna smälte rekordsnabbt. Bara för omkring en månad sedan hölls en ”begravningsmarsch” för att uppmärksamma försvinnandet av glaciären Pizol, en av över 500 glaciärer som smält bort i de schweiziska alperna.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0