2021

Senaste händelser

  • Januari

  • Våldsamma protester mot utegångsförbudet

    Våld mellan demonstranter och polis bryter ut för tredje kvällen i rad, i samband med protester mot det utegångsförbud som införts nattetid för att minska spridningen av coronaviruset. Oroligheterna som pågår i flera städer beskrivs som de allvarligaste på 40 år. Premiärminister Mark Rutte kallar det som utspelar sig för ”kriminellt våld”. Demonstranter har kastat fyrverkerier, plundrat butiker och slagit sönder skyltfönster, medan polisen har använt vattenkanoner och tårgas. Hundratals personer har gripits och flera poliser har skadats.  Antalet döda i covid-19 uppgår nu till drygt 13 600.

  • Utegångsförbud införs

    Parlamentet godkänner efter en smärre justering ett förslag från premiärminister Mark Rutte om att införa utegångsförbud nattetid, för första gången sedan andra världskriget. Bakgrunden är fortsatt spridning av coronaviruset och särskilt oro för en ny variant från Storbritannien som gjort viruset mer smittsamt än tidigare. Utegångsförbudet gäller mellan klockan 21.00 och 04.30 från den 23 januari till den 19 februari. Den som bryter mot det riskerar böter på 95 euro. Förbudet förlängs senare till den 2 mars.

  • Diplomater utvisade från Ryssland

    Moskva utvisar två nederländska diplomater på grund av vad som kallas det ”provokativa” beslutet i Haag att utvisa två ryska diplomater som anklagades för spioneri (se 9 december 2020). Relationerna mellan de båda länderna är ansträngda sedan nedskjutningen av det malaysiska flygplanet över Ukraina 2014. Av de 298 personerna var 196 från Nederländerna.

  • Regeringen avgår

    Premiärminister Mark Rutte och hela regeringen avgår, två månader före parlamentsvalet, på grund av en skandal där tusentals barnfamiljer falskeligen anklagats för bidragsfusk och tvingats betala tillbaka pengar. Många av de drabbade har invandrarbakgrund och många hamnade i mycket svåra ekonomiska omständigheter. Enligt premiärminister Rutte har en utredning visat att oskyldiga människor pekats ut som brottslingar och fått sina liv förstörda, och att det yttersta ansvaret vilar hos regeringen. Det rör sig om personer som begått mindre misstag, som att inte skriva på papper på rätt ställe, och som därpå beordrats att betala tillbaka tiotusentals euro. Skandalen omfattar perioden 2013–2019 och beräknas beröra runt 26 000 föräldrar. Regeringen fortsätter som en övergångslösning fram till valet i mars.

  • Tuff nedstängning förlängs

    De strikta restriktioner som infördes i mitten av december förlängs ytterligare tre veckor, in i februari. Budskapet till invånarna är att man ska hålla sig hemma och bara gå för att köpa förnödenheter, få frisk luft eller gå till jobbet. Skolorna är stängda och internationellt resande strikt begränsat. Smittspridningen har dämpats något under den hårda nedstängningen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0