Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2021

  • September

  • Ny kyrkledare utlöser protester

   Sammandrabbningar mellan polis och demonstranter bryter ut i staden Cetinje i samband med att en ny ledare den serbisk-ortodoxa kyrkan installeras. Protesterna riktar sig mot installationen av Joankije II som ny metropolit, högsta ledare för kyrkan i Montenegro, och också ärkebiskop i Cetinje. Många montenegriner ser den serbisk-ortodoxa kyrkan som en symbol för fortsatt serbiskt inflytande i Montenegro, som skildes från Serbien 2006. Bland kritikerna finns president Milo Ðukanović som i förväg uppmanade folk att störa installationen. Premiärministern Zdravko Krivokapić talar däremot om protesterna som ”terrorhandlingar”. Demonstranter reste barrikader redan dagen före installationen, och Joankije samt den serbisk-ortodoxa kyrkans patriark Porfirije får flygas in med helikopter.

  • Juni

  • Justitieministern avsatt

   Parlamentet röstar för att avsätta justitieminister Vladimir Leposavić då han utlöst en politisk kris genom genom en kommentar om massakern i Srebrenica i Bosnien 1995. Leposavić står serbisk-ortodoxa kyrkan nära och uppfattas som proserbisk, sade i mars att han inte skulle händelserna i Srebrenica ett folkmord förrän det ”otvetydigt avgjorts” att det var det. Internationella domare har slagit fast att massakern på runt 8 000 muslimska pojkar och män utgjorde ett folkmord. Många serber i regionen hävdar däremot att den bosnienserbiske militära befälhavaren Ratko Mladić bara försvarade sitt eget folk.

 • 2020

  • December

  • Parlamentet röstar för ny regering

   Mer än tre månader efter det jämna valet i augusti röstar parlamentet för en ny regering, bestående av den nybildade alliansen För Montenegros framtid. Ny premiärminister blir professorn Zdravko Krivokapić som relativt nyligen gett sig in i politiken och som allmänt anses vara en mindre konfrontativ politiker än många av sina föregångare. Krivokapić är partipolitiskt obunden men har starka band till serbisk-ortodoxa kyrkan. Just stödet från kyrkan anses ha haft stor betydelse både för hans egen kometkarriär inom politiken och framgången för hans valallians. Till ministerposterna väljer Krivokapić att satsa på en stor andel unga personer och ämnesexperter utan tidigare politisk erfarenhet, en förmodad åtgärd för att överbrygga de ideologiska skillnaderna inom alliansen. Godkännandet av den nya regeringen innebär att socialistpartiet DPS för första gången tvingas lämna ifrån sig regeringsmakten.

  • November

  • Ökning av covid-19 efter biskopsbegravning

   Podgorica stängs ner tills vidare för att bromsa den snabba ökningen av covid-19-fall i huvudstaden. Förra veckans begravningsceremoni för den ortodoxe biskopen Amfilohije, vilken i strid med rådande regler samlade flera tusen människor på en liten yta, tros vara en av anledningarna till den snabba ökningen. Enligt landets folkhälsomyndighet har det totala antalet fall i Montenegro sedan pandemin bröt ut ökat med 30 procent på bara någon vecka. Myndigheten riktar hård kritik mot den ortodoxa kyrkan för att ha organiserat massmötet för att sörja Amfilohije, som själv dog i sviterna av covid-19. Senare meddelas att även den serbisk-ortodoxe patriarken Irinej, som hållit i den kritiserade begravningsceremonin, smittats och avlidit av sjukdomen.

  • Augusti

  • Jämnt resultat i parlamentsvalet

   Det styrande socialistpartiet DPS får flest röster i parlamentsvalet, men det är oklart om det räcker för att återigen bilda en koalitionsregering. Resultatet kan bli ett maktskifte för första gången i Montenegro: oppositionsalliansen För Montenegros framtid kan ha en chans att bilda regering med två andra partigrupperingar. DPS får 35 procent av rösterna och 30 av de 81 mandaten, medan För Montenegros framtid får 32,5 procent och 27 mandat. Övrig mandatfördelning: den nybildade mittenalliansen Fred är vår nation (MNN) får 10 mandat, Medborgarrörelsen förenade reformaktionen (URA) 4, Socialdemokraterna (SD) 3, Bosniakpartiet (BS) 3, Montenegros socialdemokratiska parti (SDP) 2, Albanska listan (AL) 1 och Albanska koalitionen (AK) 1 mandat.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0