Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • Omstridd kyrkolag antas

   Ledare för oppositionspartiet Demokratiska fronten (DF) grips efter våldsamma protester i parlamentet i samband med att en omstridd lag om religionsfrihet antogs. Debatten pågick långt in på natten och slutade med stor dramatik då DF-medlemmar försökte tända smällare, förstöra mikrofoner och gå till fysiskt angrepp mot andra politiker. Sammanlagt 22 personer, varav 17 ledamöter, greps och fick eskorteras ut ur byggnaden. Alla släpptes utom tre DF-ledare. Lagen har blivit en stridsfråga mellan regeringen och den serbvänliga oppositionen som står den serbisk-ortodoxa kyrkan nära. Kyrkans anhängare befarar att ett krav i den nya lagen på religiösa samfund att presentera ägarbevis för egendomar från före 1918 ska leda till att staten fråntar kyrkan egendomar. President Ðukanović  har öppet förespråkat en förnyelse av den montenegrinsk-ortodoxa kyrkan (se även Religion och Äldre historia).

  • November

  • Minister avgår efter korruptionsmisstankar

   Utvecklings- och turismminister Pavle Radulović avgår efter misstankar om korruption inom hans departement. Misstankarna grundar sig på en videoinspelning som visats i TV. I videon ses inspektörer från departementet begära mutor från en affärsman som vill fortsätta med ett bygge i turistorten Budva, trots att hans tillstånd löpt ut. Radulović beklagar vid sin avgång att han inte lyckats få ett stopp för den sortens agerande. Det är första gången en högt uppsatt politiker eller tjänsteman avgår med anledning av korruption i Montenegro.

  • Maj

  • Kuppmakare får fängelse

   Domar faller som sätter punkt för rättegången efter det som åklagarna säger var ett Moskvastött kuppförsök strax före valet (se (Oktober 2016). Två oppositionspolitiker döms till fem års fängelse. De två, Andrija Mandić och Milan Knežević, företräder den rysk- och serbvänliga oppositionsalliansen Demokratiska fronten.  Bland elva andra åtalade (se Juli 2017) finns två ryska underrättelseofficerer som döms i sin frånvaro, till 12 respektive 15 år i fängelse. Övriga nio, varav flertalet serbiska medborgare, får domar på upp till åtta år i fängelse. En 14:e åtalad ska prövas separat , i sin frånvaro – han fick asyl i Ryssland 2018. Åklagarna har slagit fast att kuppmakarna hade stöd från Moskva i sin plan att mörda Montenegros ledande politiker Milo Ðukanović (då premiärminister, nu president). Syftet skulle främst ha varit hindra Montenegros Natomedlemskap, som dock blev ett faktum i juni 2017. Demokratiska fronten hävdar att det rör sig om politisk förföljelse och Ryssland har avfärdat anklagelserna som absurda.

 • 2018

  • November

  • Samarbete kring försvunna krigsoffer

   Montenegro är ett av fem länder som undertecknar en överenskommelse om att samarbeta för att identifiera offer för 1990-talens krig i det forna Jugoslavien. Runt 12 000 av de 40 000 som rapporterats saknade efter krigen har fortfarande inte hittats enligt Internationella kommissionen för saknade personer (ICMP), en ideell organisation som bidrar i identifieringsarbetet med DNA-prover och informationsutbyte. ICMP:s chef kallar överenskommelsen en investering i fred och stabilitet och konstaterar att den är särskilt viktigt i den rådande eran av ”populism och nationalism”. Förutom Montenegro ingår Bosnien, Kosovo, Kroatien och Serbien i överenskommelsen.

  • Maj

  • Journalist skottskadad

   Journalisten Olivera Lakić skjuts i benet utanför sitt hem i Podgorica av okända gärningsmän. Lakić  är sedan länge grävande reporter för tidningen Vijesti som intar en kritisk hållning till president. Lakić har attackerats och hotats förut och har haft polisskydd i flera år. Hon skriver bland annat om den illegala tobaksindustrin i Montenegro.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0