Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP, Reuters, DPA, Balkan Insight, B92 och Transitions Online.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juni

  • Parlamentsval i augusti

   President Milo Đukanović meddelar att parlamentsval kommer att hållas den 30 augusti. Den politiska oppositionen har vägrat delta i förberedande samtal inför valet eftersom man hävdar att förutsättningarna för ett rättvist val är mycket dåliga. Beskedet om valet i augusti kommer trots att Montenegro precis drabbats av en andra våg av covid 19-smitta, några veckor efter att premiärministern utropat landet som ”coronafritt” (se Maj 2020).

  • Maj

  • ”Coronafritt” Montenegro öppnar gränserna

   Premiärminister Duško Marković deklarerar att Montenegro är ”Europas första coronafria land” och att man nu öppnar gränserna inför den kommande turistsäsongen. Enligt landets hälsomyndigheter har inga nya inhemska fall upptäckts sedan 5 maj och ingen anses längre vara smittad. För att undvika bakslag kommer bara resenärer från länder med lågt antal smittade att få resa till Montenegro.

  • April

  • Oppositionsaktivist grips för coronarapport

   En aktivist som hör till oppositionspartiet Demokratiska fronten, Radovan Rakočević, grips anklagad för att sprida falska nyheter, sedan han i sociala medier skrivit att president Milo Ðukanović  är smittad av det nya coronaviruset. Även tidigare har personer gripits för att ha publicerat uppgifter kopplade till pandemin. En man häktades i en månad i mitten av mars, sedan han påstått att staten mörklägger det verkliga antalet coronafall i landet. Hittills har drygt 250 fall av smitta rapporterats i Montenegro och två personer har avlidit i covid-19.

  • Mars

  • Sista landet i Europa med coronafall

   Det första två fallen av det nya coronaviruset sars-cov-2 rapporteras. I båda fallen är det kvinnor som har rest in i landet, från USA respektive Spanien. Montenegro är det sista landet i Europa att upptäcka smittan.

  • Tusentals i protest mot kyrkolag

   Flera tusen människor deltar i den största protesten hittills i Podgorica mot den kyrkolag som antogs i december 2019. Den serbisk-ortodoxa kyrkan fortsätter att hävda att lagen syftar till att förödmjuka kyrkan och att staten vill lägga beslag på dess kyrkor, kloster och mark. Serbisk-ortodoxa kyrkan har lett regelbundna protester i flera städer sedan årsskiftet.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0