Makedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Makedonien

Makedonien ligger mellan Serbien och Kosovo i norr och Grekland i söder. Landet var en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien, men klarade sig undan 1990-talets krig på Balkanhalvön. Makedonien är kandidatland för medlemskap i EU och Nato, men en konflikt med Grekland om namnet Makedonien har hittills stått i vägen för medlemskapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Ex-premiärminister uppges ha fått asyl i Ungern

   Den före detta premiärministern Nikola Gruevski säger sig ha beviljats asyl i Ungern, en vecka efter det att stod klart att han tagit sig dit för att undgå sitt fängelsestraff (se 5 oktober). En regeringstrogen tidning i Ungern rapporterar också att Gruevski fått asyl, men ingen officiell bekräftelse föreligger. Ungerska myndigheter har tidigare tillbakavisat anklagelser om att de aktivt skulle ha hjälpt till med flykten, men polis i Albanien och Montenegro har uppgivit att Gruevski färdades genom de båda länderna i en ungersk diplomatbil den 11 november. Ungerns ambassadör i Skopje har kallats till utrikesdepartementet för en reprimand med anledning av Gruevskis asylansökan. 

  • Oppositionen får tillgångar frysta

   En särskild åklagare beordrar en frysning av oppositionspartiet VMRO-DPMNE:s tillgångar, med anledning av en korruptionsutredning. Partiets ledning misstänkts för illegal finansiering till ett uppskattat värde av 4,9 miljoner euro mellan 2009 och 2015. Bland de tillgångar som nu fryses finns partiets huvudkontor. Utredningen rör 14 personer, däribland den förre premiärministern Nikola Gruevski som redan dömts i ett annat korruptionsmål och som nu beordrats infinna sig i fängelse (se 5 oktober 2018).

  • Oktober

  • Parlamentet tar första steg mot namnändring

   Parlamentet i Skopje röstar med siffrorna 80–39 för att inleda den process som ska utmynna i att landet byter namn till Nordmakedonien (se Juni och September 2018). Ytterligare omröstningar krävs innan ändringen blir ett faktum, men i detta det första steget har regeringen lyckats få flera oppositionsledamöter att stödja förslaget och därmed uppnått den två tredjedelars majoritet som krävs. Oppositionspartiet VMRO-DPMNE som hårdnackat motsätter sig namnändringen hotar att utesluta de ledamöter som röstat ja. Uppgörelsen med Grekland om namnbytet har debatterats i parlamentet hela veckan.

  • Grekisk varning: ”Ingen andra chans”

   Greklands premiärminister Alexis Tsipras uppmanar de makedonska parlamentsledamöterna att godkänna uppgörelsen om namnbytet (se Juni 2018) och säger att det inte blir någon andra chans. Uppmaningen kommer strax efter det att Greklands utrikesminister avgått på grund av oenighet inom den grekiska regeringen om namnuppgörelsen.

  • Fastställd fängelsedom för ex-premiärminister

   En appellationsdomstol fastställer det tvååriga fängelsestraffet för den före detta premiärministern Nikola Gruevski (se Maj 2018). Gruevski riskerar därmed att faktiskt hamna bakom lås och bom. Han är dessutom anklagad för ytterligare en rad mutbrott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0