Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Fängelse för tidigare chef för säkerhetspolisen

   Sašo Mijalkov, före detta chef för säkerhetspolisen och under nästan ett decennium en av landets mest inflytelserika personer, döms till tolv års fängelse för bland annat olaga avlyssning. Enligt åklagaren beordrade Mijalkov mellan åren 2008 och 2015 över 5 000 avlyssningar, vilket när det avslöjades ledde till en mångårig politisk kris som fortfarande anses hämma det parlamentariska arbetet. Myndigheterna meddelade bara några dagar före domen att Mijalkov försvunnit från sitt hem och många befarade att han flytt utomlands, men efter en intensiv polisjakt dök han frivilligt upp i tid för att få sin dom.

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   Efter att regeringen i veckor kämpat förgäves för att få tag på covid-19-vaccin genomförs de första vaccinationerna tack vare en donation på 4 500 doser från grannlandet Serbien. Enligt hälsominister Venko Filipče kommer sjukvårdspersonal och invånare över 70 år att prioriteras. Minst 3 000 invånare uppskattas ha dött av sjukdomen, vilket gör Nordmakedonien till ett av världens värst drabbade länder i förhållande till befolkningsmängd.

 • 2020

  • September

  • Nytt fängelsestraff för ex-premiärministern

   Före detta premiärministern Nikola Gruevski döms i sin frånvaro till 18 månaders fängelse för anstiftan till våldsamt upplopp i samband med en demonstration 2013. Det är andra gången han tilldöms ett fängelsestraff. Efter den första domen hann han lämna landet innan straffet verkställdes och har beviljats politisk asyl i Ungern (se 20 november 2018). Ytterligare tre utredningar pågår om bland annat korruption och valfusk under Gruevskis tid vid makten 2006–2016.

  • Augusti

  • Zoran Zaev blir premiärminister igen

   Ledaren för det socialdemokratiska SDSM, Zoran Zaev, tillträder på nytt som premiärminister, nära åtta månader efter det att han lämnat posten för att bereda väg för nyval (se Januari 2020).

  • Socialdemokratiskt ledd regering klar

   Socialdemokratiska alliansen (SDSM) och det albansknationalistiska partiet BDI (DUI) enas om att bilda en gemensam regering efter det jämna valet i juli. SDSM:s partiledare Zoran Zaev kommer att sitta som premiärminister under större delen av den fyraåriga mandatperioden, men i avtalet ingår att BDI, som gick till val på att nästa premiärminister skulle vara etnisk alban, kommer att få utse en ersättare till Zaev under de sista 100 dagarna inför nästa val. Flera andra albanska partier kritiserar BDI för att ha svikit sina väljare och hotar med att bojkotta parlamentsarbetet i protest mot den nya regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0