Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Makedonien ligger mellan Serbien och Kosovo i norr och Grekland i söder. Landet var en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien, men klarade sig undan 1990-talets krig på Balkanhalvön. Makedonien är kandidatland för medlemskap i EU och Nato, men en konflikt med Grekland om namnet Makedonien har hittills stått i vägen för medlemskapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Domar faller efter stormning av parlamentet

   Sexton personer döms till fängelse i mellan sju och 18 år för stormningen av parlamentet i april 2017. Den förre inrikesministern och chefen för allmän säkerhet Mitko Chavkov får 18 år. En person frias och 15 som ursprungligen hörde till de åtalade har benådats enligt en amnestilag (se December 2018). Myndigheterna har meddelat att den förre premiärministern Nikola Gruevski och flera andra tidigare högt uppsatta ledare är under utredning, misstänkta för att ha planerat stormningen. Gruevski befinner sig i landsflykt (se November 2018).

  • Februari

  • Ex-talman och ex-ministrar grips

   Polis griper den tidigare talmannen Trajko Veljanoski samt förre utbildningsministern Spiro Ristovski och förre transportministern Mile Janakieski, samtliga misstänkta för inblandning i stormningen av parlamentet i april 2017. Veljanoski är fortfarande parlamentsledamot och har därmed åtalsimmunitet, och han släpps kort efter frihetsberövandet. 

  • Namnbytet formellt

   Makedonien byter formellt namn till Nordmakedonien när grundlagsändringarna från i januari träder i kraft, i och med att de publiceras i en officiell skrift.

  • Presidentval i april

   Talman Talat Xhaferi meddelar att presidentval ska hållas den 21 april, med en andra omgång den 5 maj om det behövs. President Gjorge Ivanov har suttit två mandatperioder och får inte ställa upp till omval.

  • Avtal om Natomedlemskap klart

   Makedonien och Natos medlemsstater undertecknar ett avtal om att Makedonien ska bli försvarsalliansens 30:e medlem. Det sker vid en ceremoni i Bryssel och är en direkt följd av uppgörelsen med Grekland om namnbytet (se Januari 2019). Grekland blir två dagar senare första land att ratificera avtalet. Därmed är allt klart för det formella namnbytet. Avtalet måste dock ratificeras också av Natos övriga 28 medlemsländer innan det kan träda i kraft.  Det kan dra ut på tiden men förhoppningar finns om att det ska vara klart i tid till ett Natotoppmöte i juli. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0