Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Juli

  • EU-förhandlingar inleds efter avtal med Bulgarien

   Medlemskapsförhandlingar med EU inleds formellt till slut, 17 år efter det att Nordmakedonien fick status som kandidatland och drygt två år efter klartecken för förhandlingar (se 26 mars 2020). Det kan ske sedan en uppgörelse som nåtts med Bulgarien undertecknats ett par dagar tidigare och som satte punkt för en segdragen dispyt. Regeringen i Sofia har krävt stärkta rättigheter för den bulgariska befolkningsminoriteten i Nordmakedonien, som villkor för att låta medlemskapsförhandlingarna inledas. De båda parterna har nu gått med på ett franskt kompromissförslag som innebär att Bulgarien lägger ned sitt veto mot att Nordmakedonien erkänner landets bulgarer som en minoritet i grundlagen.

  • Juni

  • Demonstranter kräver nyval

   Tiotusentals demonstranter tågar i Skopje i protest mot regeringen och med krav på nyval. Det dominerande oppositionspartiet VMRO-DPMNE som organiserar protesten har krävt nyval i princip sedan vänsterregeringen nådde överenskommelsen om namnbyte med Grekland 2018. Sedan dess har Nordmakedonien blivit medlem av Nato men de medlemskapsförhandlingar med EU som förespeglades har bromsats av invändningar från Bulgarien.

  • Maj

  • Ytterligare fängelsestraff för tidigare premiärminister

   Den före detta premiärministern Nikola Gruevski döms i sin frånvaro till nio års fängelse. Det är den fjärde domen mot Gruevski, som flydde landet 2018 och lever i exil i Ungern (se September 2019). Det senaste målet gäller maktmissbruk i form av rivningen 2011 av ett byggnadskomplex i Skopje, som ägdes av en politiker som nyligen lämnat regeringen. Det ska ha utförts som politisk ”hämnd”. Tre andra personer, däribland en tidigare transportminister och en före detta borgmästare som falskeligen ska ha förklarat byggnaden illegal. Gruevski dömdes första gången 2018, till två års fängelse för maktmissbruk, och andra gången 2020, till 1,5 års fängelse, för anstiftan till våldsamt upplopp. I april 2022 kom tredje domen, sju år för förskingring av 1,3 miljoner euro från sitt eget parti. Han är fortfarande under utredning för bland annat attacken mot parlamentet 2017 (se April 2017).

  • Januari

  • Ny premiärminister utsedd

   Parlamentet utser den tidigare biträdande finansministern Dimitar Kovačevski till ny premiärminister. Kovačevski efterträder Zoran Zaev som avgick strax före jul som en följd av nederlaget för det socialdemokratiska regeringspartiet SDSM i lokalvalen i oktober. Oppositionen har hävdat att regeringen saknar legitimitet och krävt nyval, men Kovačevskis linje är att val ska hållas enligt ordinarie tågordning 2024. Han tog också över partiledarposten i december.

 • 2021

  • December

  • Premiärminister Zaev avgår formellt

   Parlamentet godkänner premiärminister Zoran Zaevs avgång, dagen efter det att han skriftligt begärt att få lämna posten som regeringschef. Zaev meddelade redan i slutet av oktober att han avsåg att avgå, men har senare antytt att han kanske skulle bli kvar. Beskedet om att Zaev verkligen går kommer som en överraskning för hans politiska allierade, som har försökt att övertala honom att stanna kvar. Zaevs parti SDSM har redan utsett biträdande finansminister Dimitar Kovacevski till ny partiledare, och han väntas nu få i uppdrag att bilda regering.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0