Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Makedonien ligger mellan Serbien och Kosovo i norr och Grekland i söder. Landet var en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien, men klarade sig undan 1990-talets krig på Balkanhalvön. Makedonien är kandidatland för medlemskap i EU och Nato, men en konflikt med Grekland om namnet Makedonien har hittills stått i vägen för medlemskapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • EU-förhandlingar rekommenderas

   EU-kommissionen uppmanar EU:s medlemsstater att inleda medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien, liksom med Albanien. Enligt kommissionen har båda stater levt upp till de reformkrav som EU har ställt (se även Juni 2018). Utvidgningskommissionären Johannes Hahn betonar att EU nu måste leva upp till sina utfästelser. Premiärminister Zoran Zaev säger att Nordmakedoniens ”tid i väntrummet” inte har förspillts, utan att använts till att förbereda för förhandlingar. Det är oklart om medlemsländerna kommer att fatta beslut i frågan vid sitt toppmöte i Bryssel i juni, eller om det blir vid ett EU-ministermöte i juli.

  • Pendarovski tillträder som president

   Den 56-årige juristen Stevo Pendarovski tillträder som Nordmakedoniens femte president.

  • Socialdemokrat vinner presidentvalet

   Regeringskoalitionens kandidat i presidentvalet, Stevo Pendarovski, segrar i andra omgången av presidentvalet. Pendarovski får enligt preliminära resultat 52 procent av rösterna mot 45 procent för högeroppositionens kandidat Gordana Siljanovska. Valdeltagandet ligger på 45 procent vilket innebär att 40-procentsgränsen för ett giltigt val klarats med god marginal. I ett uttalande   säger en talesman för det socialdemokratiska SDSM att valresultatet visar på stöd för regeringens EU- och Natovänliga politik. Oppositionspartiet VMRO-DPMNE hävdar att oegentligheter förekommit men valobservatörer har inga invändningar. Den avgående presidenten Gjorge Ivanov var förhindrad av författningen att ställa upp i valet, han har redan suttit två mandatperioder.

  • April

  • Jämnt resultat i första valomgången

   Första omgången av presidentvalet ger en mycket knapp seger för de regerande socialdemokraternas kandidat Stevo Pendarovski som får 42,8 procent av rösterna mot huvudmotståndaren, oppositionspartiets VMRO-DPMNE:s Gordana Siljanovska-Davkova, som får 42,2 procent. De två ställs mot varandra i en andra valomgång den 5 maj. Resultatet ger en bild av den politiska polariseringen, med ett väst- och EU-vänligt regeringsläger mot en nationalistisk och Rysslandsorienterad opposition. Valdeltagandet pekar också på politisk apati: endast 41,8 procent av väljarna lägger sin röst, bara strax över gränsen på 40 procent för att valet alls ska vara giltigt. På tredje plats i första omgången kommer Belrim Reka som företräder de etniska albanerna men också försökte locka icke-albaner. Han får 10,6 procent av rösterna.

  • Mars

  • Domar efter stormning av parlamentet

   Sexton personer döms till fängelse i mellan sju och 18 år för stormningen av parlamentet i april 2017. Den förre inrikesministern och chefen för allmän säkerhet Mitko Chavkov får 18 år. En person frias och 15 som ursprungligen hörde till de åtalade har benådats enligt en amnestilag (se December 2018). Myndigheterna har meddelat att den förre premiärministern Nikola Gruevski och flera andra tidigare högt uppsatta ledare är under utredning, misstänkta för att ha planerat stormningen. Gruevski befinner sig i landsflykt (se November 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0