Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som så småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • ID-handlingar i rättsligt vakuum efter namnbyte

   Omkring 650 000 nordmakedoniers identitetshandlingar hamnar i juridiskt vakuum sedan de inte ersatts med nya. Giltigheten löper ut sedan en tidsgräns för när de skulle ha bytts ut passeras. Skälet är landets namnbyte från Makedonien till Nordmakedonien 2018. På de gamla handlingarna, däribland pass, står det gamla namnet på landet kvar.

  • Januari

  • Första albanske regeringschefen

   Premiärminister Dimitar Kovačevski och hans regering avgår i enlighet med författningen för att bana väg för val. För att valet ska bli fritt och rättvist ska landet fram till dess ledas av en parlamentariskt överskridande övergångsregering. För första gången utses en etnisk alban (albaner utgör en fjärdedel av befolkningen) till regeringschef, den tidigare talmannen Talat Xhaferi. Parlamentsvalet ska hållas den 8 maj.

 • 2023

  • November

  • Ilska mot inbjudan för Lavrov

   Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina meddelar att de kommer att bojkotta ett utrikesministermöte inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) i Skopje med början den 30 november. Skälet är att värdlandet Nordmakedonien har bjudit in Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Den ryska regeringens medverkan vid mötet innebär att aggressionen mot Ukraina förringas och ger intrycket att Ryssland skulle vara en rättfärdig medlem av de fria länderna i Europa, anser de bojkottande staterna. EU:s utrikeschef Josep Borrell stödjer dock inbjudan och anser att den möjliggör kommunikation och därmed en möjlighet att förklara för Lavrov varför hans land "fördöms och isoleras".

  • September

  • Protest efter cancerskandal

   Demontranter utanför parlamentet och åklagarmyndigheten i huvudstaden Skopje kräver hälsominsterns och sjukhusledningens avgång. Kravet ställs efter en skandal där cancermedicin läckt från ett sjukhus och ut på svarta marknaden, vilket resulterat i försenade behandlingar och utspädda läkemedel.

  • Juli

  • EU-förhandlingar inleds efter avtal med Bulgarien

   Medlemskapsförhandlingar med EU inleds formellt till slut, 17 år efter det att Nordmakedonien fick status som kandidatland och drygt två år efter klartecken för förhandlingar (se 26 mars 2020). Det kan ske sedan en uppgörelse som nåtts med Bulgarien undertecknats ett par dagar tidigare och som satte punkt för en segdragen dispyt. Regeringen i Sofia har krävt stärkta rättigheter för den bulgariska befolkningsminoriteten i Nordmakedonien, som villkor för att låta medlemskapsförhandlingarna inledas. De båda parterna har nu gått med på ett franskt kompromissförslag som innebär att Bulgarien lägger ned sitt veto mot att Nordmakedonien erkänner landets bulgarer som en minoritet i grundlagen.

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0