Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som så småningom ska leda till att man blir medlem också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Maj

  • Regeringsskifte borgar för konflikter med omvärlden

   Det nationalistiska högerpartiet VMRO-DPMNE vinner i både parlaments- och presidentval. Det blir därmed regeringsskifte och första gången som en kvinna blir statschef, VMRO-DPMNE:s Gordana Siljanovska-Davkova. Därmed är det upplagt för konflikt med såväl grannländerna Grekland och Bulgarien som med EU, som Nordmakedonien har ansökt om medlemskap i. Efter sin seger använder Siljanovska-Davkova i ett tal namnet Makedonien för sitt land, vilket retar Grekland. Både från EU och från Aten markeras att överenskommelsen från 2018 om namnet Nordmakedonien är en förutsättning för EU-medlemskap.

  • April

  • Högerseger i första valomgång

   Högerpartiet VMRO-DPMNE:s kandidat Gordana Siljanovska-Davkova vinner stort i den första omgången av presidentvalet. När nästan alla röster är räknade har hon fått cirka 40 procent. Den främste motståndaren, den sittande presidenten Stevo Pendarovski från mittenvänsterpartiet SDSM, får omkring 20 procent. Eftersom ingen kandidat får över 50 procent hålls en andra valomgång mellan de båda den 8 maj. Samma dag hålls parlamentsval.

  • Februari

  • ID-handlingar i rättsligt vakuum efter namnbyte

   Omkring 650 000 nordmakedoniers identitetshandlingar hamnar i juridiskt vakuum sedan de inte ersatts med nya. Giltigheten löper ut sedan en tidsgräns för när de skulle ha bytts ut passeras. Skälet är landets namnbyte från Makedonien till Nordmakedonien 2018. På de gamla handlingarna, däribland pass, står det gamla namnet på landet kvar.

  • Januari

  • Första albanske regeringschefen

   Premiärminister Dimitar Kovačevski och hans regering avgår i enlighet med författningen för att bana väg för val. För att valet ska bli fritt och rättvist ska landet fram till dess ledas av en parlamentariskt överskridande övergångsregering. För första gången utses en etnisk alban (albaner utgör en fjärdedel av befolkningen) till regeringschef, den tidigare talmannen Talat Xhaferi. Parlamentsvalet ska hållas den 8 maj.

 • 2023

  • November

  • Ilska mot inbjudan för Lavrov

   Estland, Lettland, Litauen, Polen och Ukraina meddelar att de kommer att bojkotta ett utrikesministermöte inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (Osse) i Skopje med början den 30 november. Skälet är att värdlandet Nordmakedonien har bjudit in Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Den ryska regeringens medverkan vid mötet innebär att aggressionen mot Ukraina förringas och ger intrycket att Ryssland skulle vara en rättfärdig medlem av de fria länderna i Europa, anser de bojkottande staterna. EU:s utrikeschef Josep Borrell stödjer dock inbjudan och anser att den möjliggör kommunikation och därmed en möjlighet att förklara för Lavrov varför hans land "fördöms och isoleras".

Till kalendariet
89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0