UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnar vägen för medlemskap i Nato och, kanske småningom, EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Bojkott av Nobelprisutdelning

   Nordmakedonien bojkottar Nobelprisceremonin i Stockholm, i protest mot att 2019 års litteraturpris tilldelats den österrikiske författaren Peter Handke. Protester har förekommit från många håll mot Svenska Akademiens beslut i oktober att ge priset till Handke som är känd för sitt stöd för serberna under 1990-talets krig på Balkan och sin beundran för den serbiske ledaren Slobodan Milosević. Prisceremonin bojkottas också av Albanien, Bosnien, Kosovo, Kroatien och Turkiet.

  • Oktober

  • Nyval i april

   Premiärminister Zoran Zaev tillkännager att nyval ska hållas i april 2020, som en följd av att EU inte beslutat att inleda medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien. Det är nu upp till väljarna att bestämma vilken väg landet ska ta, anser Zaev, som ville hålla val redan i december. Han gav dock efter för oppositionskrav om ett senare datum och om att låta en teknokratregering förbereda valet. En sådan regering ska nu tillträda den 3 januari och styra i 100 dagar.

  • Plötsligt stopp på vägen mot EU

   I ett svårt bakslag för regeringen blir det, tvärt emot vad som förväntats i över ett år (se Juni 2018), inget klartecken för Nordmakedonien (och Albanien) att inleda medlemskapsförhandlingar med EU. Det står klart vid efter ett EU-toppmöte i Bryssel. Det är främst Frankrike som stoppar det väntade beslutet om ett startdatum för förhandlingar, med stöd av Danmark och Nederländerna. Tyskland däremot har fattat beslut i sin förbundsdag om att ge grönt ljus för medlemskapsförhandlingar (se även Juni 2019). Frankrike anför som skäl att EU dels måste stärka sin politik och sina institutioner internt, dels ändra sin utvidgningsprocess, innan det kan bli aktuellt med nya förhandlingar. Kritiken blir hård mot Frankrike även på hög nivå inom EU, där det talas om svikna löften och ett ”historiskt misstag”.

  • ”Mini-Schengen” på Balkan

   Nordmakedonien, Serbien och Albanien beslutar att bilda vad som kallas ett mini-Schengen, med EU:s passfria zon som modell. Avtalet undertecknas vid ett möte i serbiska Novi Sad, av premiärminister Zoran Zaev samt Serbiens president Aleksandar Vučić och Albaniens premiärminister Edi Rama. Från 2021 ska det gå att resa mellan länderna med bara ID-kort, och fri rörlighet ska uppnås även för varor, kapital och tjänster. Förhoppningar finns att de tre andra länderna på västra Balkan – Bosnien, Kosovo och Montenegro – också ska ansluta sig till avtalet.

  • Augusti

  • Presidenten ryter till om korruptionsskandal

   President Stevo Pendarovski begär att landets ledande politiker och åklagare avbryter sin sommarsemester för att hantera en korruptionsskandal som han menar riskerar att allvarligt skada förtroendet för statsmakten. Skandalen började rullas upp i juli då den kontroversielle TV-personligheten Bojan Jovanovski och en medarbetare till honom greps, misstänkta för mutbrott. Jovanovski har nyligen startat en ny privat TV-kanal och har många känningar i det högsta politiska etablissemanget. Mutmisstankarna gäller en välbärgad affärsman, Orce Kamcev, som är under utredning för penningtvätt av den särskilda korruptionsåklagaren Katic Janeva. Skandalen har nu spätts på av inspelningar publicerade av en italiensk tidning som tycks visa att åklagaren Janeva själv är inblandad. Situationen är alltmer besvärande för den socialdemokratiska regeringen som har gjort kamp mot korruption till sin ledstjärna och lovat att återupprätta förtroendet för rättsstaten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0