Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Nytt fängelsestraff för ex-premiärministern

   Före detta premiärministern Nikola Gruevski döms i sin frånvaro till 18 månaders fängelse för anstiftan till våldsamt upplopp i samband med en demonstration 2013. Det är andra gången han tilldöms ett fängelsestraff. Efter den första domen hann han lämna landet innan straffet verkställdes och har beviljats politisk asyl i Ungern (se 20 november 2018). Ytterligare tre utredningar pågår om bland annat korruption och valfusk under Gruevskis tid vid makten 2006–2016.

  • Augusti

  • Zoran Zaev blir premiärminister igen

   Ledaren för det socialdemokratiska SDSM, Zoran Zaev, tillträder på nytt som premiärminister, nära åtta månader efter det att han lämnat posten för att bereda väg för nyval (se Januari 2020).

  • Socialdemokratiskt ledd regering klar

   Socialdemokratiska alliansen (SDSM) och det albansknationalistiska partiet BDI (DUI) enas om att bilda en gemensam regering efter det jämna valet i juli. SDSM:s partiledare Zoran Zaev kommer att sitta som premiärminister under större delen av den fyraåriga mandatperioden, men i avtalet ingår att BDI, som gick till val på att nästa premiärminister skulle vara etnisk alban, kommer att få utse en ersättare till Zaev under de sista 100 dagarna inför nästa val. Flera andra albanska partier kritiserar BDI för att ha svikit sina väljare och hotar med att bojkotta parlamentsarbetet i protest mot den nya regeringen.

  • Juli

  • Jämnt mellan blocken i parlamentsvalet

   Det regerande socialdemokratiska SDSM blir tillsammans med några allierade småpartier störst i parlamentsvalet med cirka 36 procent av rösterna (preliminärt 46 mandat), vilket inte räcker för att bilda regering på egen hand. Nu väntar tuffa regeringsförhandlingar med mindre partier. Högeroppositionen VMRO-DPMNE med sina samarbetspartner får runt 35 procent (44 mandat). 

  • Juni

  • Uppskjutet val planeras till juli

   De största politiska partierna enas om 15 juli som nytt datum för det nyval till parlamentet som ursprungligen skulle ha ägt rum i april, men som sköts upp på grund av coronapandemin (se Mars 2020). Smittoläget är fortfarande allvarligt i landet och väntas påverka hur partierna kan bedriva sina valkampanjer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0