Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Socialdemokratiskt ledd regering klar

   Socialdemokratiska alliansen (SDSM) och det albansknationalistiska partiet BDI (DUI) enas om att bilda en gemensam regering efter det jämna valet i juli. SDSM:s partiledare Zoran Zaev kommer att sitta som premiärminister under större delen av den fyraåriga mandatperioden, men i avtalet ingår att BDI, som gick till val på att nästa premiärminister skulle vara etnisk alban, kommer att få utse en ersättare till Zaev under de sista 100 dagarna inför nästa val. Flera andra albanska partier kritiserar BDI för att ha svikit sina väljare och hotar med att bojkotta parlamentsarbetet i protest mot den nya regeringen.

  • Juli

  • Jämnt mellan blocken i parlamentsvalet

   Det regerande socialdemokratiska SDSM blir tillsammans med några allierade småpartier störst i parlamentsvalet med cirka 36 procent av rösterna (preliminärt 46 mandat), vilket inte räcker för att bilda regering på egen hand. Nu väntar tuffa regeringsförhandlingar med mindre partier. Högeroppositionen VMRO-DPMNE med sina samarbetspartner får runt 35 procent (44 mandat). 

  • Juni

  • Uppskjutet val planeras till juli

   De största politiska partierna enas om 15 juli som nytt datum för det nyval till parlamentet som ursprungligen skulle ha ägt rum i april, men som sköts upp på grund av coronapandemin (se Mars 2020). Smittoläget är fortfarande allvarligt i landet och väntas påverka hur partierna kan bedriva sina valkampanjer.

  • Mars

  • Nordmakedonien blir Natomedlem

   Nordmakedonien blir försvarsalliansen Natos 30:e medlemsland. Det sista steget tas i och med att anslutningshandlingar formellt överlämnas. Det kan ske sedan Spanien som sista medlemsstat ratificerat anslutningen tio dagar tidigare. Landets flagga kommer att hissas jämte de 29 övriga vid högkvarteret i Bryssel den 30 mars.

  • Klartecken för EU-förhandlingar

   EU ger till slut det efterlängtade klartecknet för att Nordmakedonien, och Albanien, ska få inleda medlemskapsförhandlingar med unionen. Något startdatum föreligger inte och den pågående coronapandemin gör att det kan dröja till innan samtalen kommer igång, kanske till hösten 2020. Några veckor tidigare har EU-kommissionen gjort tummen upp och slagit fast att båda länder har stärkt sina demokratiska institutioner tillräckligt och levererat fler ”konkreta och hållbara resultat”. Nordmakedonien fick lovord för ”viktiga steg” som stärkt rättsväsendets oberoende och för förbättrad kamp mot korruption och organiserad brottslighet. EU-kommissionen har länge förespråkat medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien, men processen stötte på patrull när framför allt Frankrike krävde fler reformer och en ändrad utvidgningsprocess i EU (se Oktober 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0