Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Uppskjutet val planeras till juli

   De största politiska partierna enas om 15 juli som nytt datum för det nyval till parlamentet som ursprungligen skulle ha ägt rum i april, men som sköts upp på grund av coronapandemin (se Mars 2020). Smittoläget är fortfarande allvarligt i landet och väntas påverka hur partierna kan bedriva sina valkampanjer.

  • Mars

  • Nordmakedonien blir Natomedlem

   Nordmakedonien blir försvarsalliansen Natos 30:e medlemsland. Det sista steget tas i och med att anslutningshandlingar formellt överlämnas. Det kan ske sedan Spanien som sista medlemsstat ratificerat anslutningen tio dagar tidigare. Landets flagga kommer att hissas jämte de 29 övriga vid högkvarteret i Bryssel den 30 mars.

  • Klartecken för EU-förhandlingar

   EU ger till slut det efterlängtade klartecknet för att Nordmakedonien, och Albanien, ska få inleda medlemskapsförhandlingar med unionen. Något startdatum föreligger inte och den pågående coronapandemin gör att det kan dröja till innan samtalen kommer igång, kanske till hösten 2020. Några veckor tidigare har EU-kommissionen gjort tummen upp och slagit fast att båda länder har stärkt sina demokratiska institutioner tillräckligt och levererat fler ”konkreta och hållbara resultat”. Nordmakedonien fick lovord för ”viktiga steg” som stärkt rättsväsendets oberoende och för förbättrad kamp mot korruption och organiserad brottslighet. EU-kommissionen har länge förespråkat medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien, men processen stötte på patrull när framför allt Frankrike krävde fler reformer och en ändrad utvidgningsprocess i EU (se Oktober 2019).

  • Corona sätter stopp för parlamentsval

   Det nyval till parlamentet som skulle ha hållits den 12 april skjuts på framtiden på obestämd tid, på grund av den coronapandemi som skakar hela världen. Beslutet fattas gemensamt av politiska ledare från alla läger, trots att ordinarie regering och parlament saknas och det därmed är oklart med formaliteterna. Antalet rapporterade smittfall är fortfarande under 30 i Nordmakedonien. Bara fem dagar tidigare enades de politiska ledarna om att valet skulle hållas, och valkampanjen i huvudsak bedrivas via sociala medier. 

  • Februari

  • Minister avsatt

   Arbetsmarknadsminister Rasela Mizrahi avsätts som en följd av att hon minst två gånger framträtt offentligt framför en fana med landets tidigare namn ”Makedonien”. Det sker efter en lång debatt in på småtimmarna, med röstsiffrorna 62–26. Mizrahi som tillhör nationalistpartiet VMRO-DPMNE, som fortsätter att motsätta sig namnbytet till Nordmakedonien. Grekland, som ställt namnbytet som krav för att inte hindra landets närmande till EU och Nato, har framfört protester mot Mizrahi agerande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0