Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Makedonien ligger mellan Serbien och Kosovo i norr och Grekland i söder. Landet var en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien, men klarade sig undan 1990-talets krig på Balkanhalvön. Makedonien är kandidatland för medlemskap i EU och Nato, men en konflikt med Grekland om namnet Makedonien har hittills stått i vägen för medlemskapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Namnbytet formellt

   Makedonien byter formellt namn till Nordmakedonien när grundlagsändringarna från i januari träder i kraft, i och med att de publiceras i en officiell skrift.

  • Presidentval i april

   Talman Talat Xhaferi meddelar att presidentval ska hållas den 21 april, med en andra omgång den 5 maj om det behövs. President Gjorge Ivanov har suttit två mandatperioder och får inte ställa upp till omval.

  • Avtal om Natomedlemskap klart

   Makedonien och Natos medlemsstater undertecknar ett avtal om att Makedonien ska bli försvarsalliansens 30:e medlem. Det sker vid en ceremoni i Bryssel och är en direkt följd av uppgörelsen med Grekland om namnbytet (se Januari 2019). Grekland blir två dagar senare första land att ratificera avtalet. Därmed är allt klart för det formella namnbytet. Avtalet måste dock ratificeras också av Natos övriga 28 medlemsländer innan det kan träda i kraft.  Det kan dra ut på tiden men förhoppningar finns om att det ska vara klart i tid till ett Natotoppmöte i juli. 

  • Januari

  • Grekland godkänner namnbytet

   Efter en hetsig debatt godkänner Greklands parlament med knapp marginal uppgörelsen som innebär att Makedonien byter namn till Republiken Nordmakedonien (se 17 juni 2018). Därmed har alla formella hinder röjts ur vägen och en 27 år lång konflikt lösts, vilket för Makedoniens del öppnar vägen för ett framtida medlemskap i EU och Nato.

  • Albanska blir officiellt språk

   Den nya språklagen som ger albanska förstärkt status träder i kraft. Lagen har undertecknats av talmannen Talat Xhaferi, då president Gjorge Ivanov vägrat att skriva på (se Mars 2018). Albanska blir nu officiellt språk i hela landet, och inte som förut bara i områden där albaner utgör minst 20 procent av befolkningen. Det innebär att albanska kan användas inom sjukvård, rättsväsende och andra offentliga sammanhang. Makedonska har fortfarande status som primärt officiellt och nationellt språk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0