Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Makedonien ligger mellan Serbien och Kosovo i norr och Grekland i söder. Landet var en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien, men klarade sig undan 1990-talets krig på Balkanhalvön. Makedonien är kandidatland för medlemskap i EU och Nato, men en konflikt med Grekland om namnet Makedonien har hittills stått i vägen för medlemskapen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Presidenten ryter till om korruptionsskandal

   President Stevo Pendarovski begär att landets ledande politiker och åklagare avbryter sin sommarsemester för att hantera en korruptionsskandal som han menar riskerar att allvarligt skada förtroendet för statsmakten. Skandalen började rullas upp i juli då den kontroversielle TV-personligheten Bojan Jovanovski och en medarbetare till honom greps, misstänkta för mutbrott. Jovanovski har nyligen startat en ny privat TV-kanal och har många känningar i det högsta politiska etablissemanget. Mutmisstankarna gäller en välbärgad affärsman, Orce Kamcev, som är under utredning för penningtvätt av den särskilda korruptionsåklagaren Katic Janeva. Skandalen har nu spätts på av inspelningar publicerade av en italiensk tidning som tycks visa att åklagaren Janeva själv är inblandad. Situationen är alltmer besvärande för den socialdemokratiska regeringen som har gjort kamp mot korruption till sin ledstjärna och lovat att återupprätta förtroendet för rättsstaten.

  • Juni

  • EU skjuter på förhandlingsstart

   Trots EU-kommissionens rekommendation (se Maj 2019) beslutar EU:s medlemsländer att den formella förhandlingsstarten skjuts upp något till, ”som längst till oktober”. Tyskland uppges vara det land som i huvudsak bromsar nu: enligt den tyska EU-ministern behöver förbundsdagen mer tid för att fatta beslut i frågan som även rör Albanien.

  • Maj

  • EU-förhandlingar rekommenderas

   EU-kommissionen uppmanar EU:s medlemsstater att inleda medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien, liksom med Albanien. Enligt kommissionen har båda stater levt upp till de reformkrav som EU har ställt (se även Juni 2018). Utvidgningskommissionären Johannes Hahn betonar att EU nu måste leva upp till sina utfästelser. Premiärminister Zoran Zaev säger att Nordmakedoniens ”tid i väntrummet” inte har förspillts, utan att använts till att förbereda för förhandlingar. Det är oklart om medlemsländerna kommer att fatta beslut i frågan vid sitt toppmöte i Bryssel i juni, eller om det blir vid ett EU-ministermöte i juli.

  • Pendarovski tillträder som president

   Den 56-årige juristen Stevo Pendarovski tillträder som Nordmakedoniens femte president.

  • Socialdemokrat vinner presidentvalet

   Regeringskoalitionens kandidat i presidentvalet, Stevo Pendarovski, segrar i andra omgången av presidentvalet. Pendarovski får enligt preliminära resultat 52 procent av rösterna mot 45 procent för högeroppositionens kandidat Gordana Siljanovska. Valdeltagandet ligger på 45 procent vilket innebär att 40-procentsgränsen för ett giltigt val klarats med god marginal. I ett uttalande   säger en talesman för det socialdemokratiska SDSM att valresultatet visar på stöd för regeringens EU- och Natovänliga politik. Oppositionspartiet VMRO-DPMNE hävdar att oegentligheter förekommit men valobservatörer har inga invändningar. Den avgående presidenten Gjorge Ivanov var förhindrad av författningen att ställa upp i valet, han har redan suttit två mandatperioder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0