Nordmakedonien
Foto: Flickr/Optic Optimacy

Nordmakedonien

Nordmakedonien ligger på Balkanhalvön och utgjorde en av sex delrepubliker i det forna Jugoslavien. Det hette tidigare bara Makedonien men bytte 2019 namn efter en långvarig konflikt med Grekland. Namnbytet öppnade vägen för medlemskap i Nato och för förhandlingar som småningom ska leda till medlemskap också i EU.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Minister erbjuder sig avgå efter sjukhusbrand

   Minister erbjuder sig avgå efter sjukhusbrandHälsominister Venko Filipče erbjuder sig att avgå sedan en brand på ett sjukhus krävt 14 covid-19-patienters liv. Biträdande hälsominister Ilir Hasani och två sjukhuschefer har redan lämnat sina poster efter katastrofen den 8 september. Spridningen av coronaviruset har ökat och runt 39 personer avlider nu i sjukdomen dagligen. Sammanlagt har 6 100 människor dött sedan pandemin bröt ut. Dödssiffran är en av de hösta räknat per invånare i världen.

  • Juli

  • Fängelsedomar efter attack mot parlamentet

   En tidigare talman, två exministrar och en tidigare underrättelsechef döms till mellan sex och sex och ett halvt års fängelse för sina roller i stormningen av parlamentet i april 2017 (se även Februari 2019). Flera personer, däribland den nuvarande premiärministern Zoran Zaev, misshandlades allvarligt vid attacken som medlemmar av det konservativa oppositionspartiet VMRO-DPMNE låg bakom. Enligt domslutet förlängde talmannen Trajko Veljanoski med flit sessionen medan de båda ministrarna Risto Spirovski och Mile Janakieski kommunicerade med organisatörer utanför parlamentsbyggnaden. Den dåvarande underrättelsechefen Vladimir Atanasovski ordnade så att en bil full med vapen fanns i närheten.

  • Maj

  • Rysk diplomat utvisad

   En rysk diplomat har utvisats ur landet, uppger regeringsföreträdare som säger att diplomatens uppträdande ”inte var i enlighet med” rådande standard och att Nordmakedonien måste ”skydda sin suveränitet”. Nordmakedonien har generellt goda relationer med Ryssland men riskerar nu motåtgärder. En gång tidigare har en rysk diplomat utvisats, varpå Ryssland svarade med samma mynt (se Mars 2018). Sedan april har ryska diplomater utvisats från en rad europeiska länder på grund av anklagelser från regeringen i Tjeckien om att ryska agenter låg bakom ett sprängattentat mot en vapendepå där 2014.

  • Februari

  • Fängelse för tidigare chef för säkerhetspolisen

   Sašo Mijalkov, före detta chef för säkerhetspolisen och under nästan ett decennium en av landets mest inflytelserika personer, döms till tolv års fängelse för bland annat olaga avlyssning. Enligt åklagaren beordrade Mijalkov mellan åren 2008 och 2015 över 5 000 avlyssningar, vilket när det avslöjades ledde till en mångårig politisk kris som fortfarande anses hämma det parlamentariska arbetet. Myndigheterna meddelade bara några dagar före domen att Mijalkov försvunnit från sitt hem och många befarade att han flytt utomlands, men efter en intensiv polisjakt dök han frivilligt upp i tid för att få sin dom.

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   Efter att regeringen i veckor kämpat förgäves för att få tag på covid-19-vaccin genomförs de första vaccinationerna tack vare en donation på 4 500 doser från grannlandet Serbien. Enligt hälsominister Venko Filipče kommer sjukvårdspersonal och invånare över 70 år att prioriteras. Minst 3 000 invånare uppskattas ha dött av sjukdomen, vilket gör Nordmakedonien till ett av världens värst drabbade länder i förhållande till befolkningsmängd.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0