Luxemburg
Foto: Shutterstock/SergiyN

Luxemburg

Storhertigdömet Luxemburg är litet till ytan men inflytelserikt som välmående finanscentrum och säte för flera EU-organ och andra internationella organisationer. Över hälften av arbetsstyrkan består av utländska medborgare. Av dem pendlar många dagligen över gränsen mot Frankrike, Tyskland eller Belgien. Den tidigare strikta banksekretessen har lättats något efter kritik om att landet utgör en fristad för ekonomiska brottslingar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Premiärministern erkänner fel i plagiataffär

   Premiärminister Xavier Bettel erkänner att han borde ha agerat ”annorlunda” efter anklagelser om att han plagierat stora delar av en akademisk avhandling. Enligt medierapporter var tre fjärdedelar av avhandlingen han lade fram vid ett franskt universitet 1999 kopierad från andra källor. Bettel säger att det är upp till universitetet att avgöra om avhandlingen ska underkännas i efterhand och att han i så fall accepterar det.

  • Januari

  • Ersättning till offer för Förintelsen

   Ett ”historiskt” avtal undertecknas om ersättning för egendom som beslagtogs från judar under andra världskriget. Staten ska betala en miljon euro till överlevare och anhöriga till personer som deporterades från Luxemburg under Förintelsen, och dessutom avsätta ytterligare miljoner euro för ett minnesmärke och forskning. Kritiker har pekat på att Luxemburg är sent ute med ersättningen, jämfört med andra länder. Hittills har försöken hindrats av en lag från 1950 som innebar att bara medborgare hade rätt till skadestånd, vilket utestängde runt 75 procent av de cirka 4 000 judar som bodde i Luxemburg när nazisterna invaderade i maj 1940.

  • Utrikesministern: "Trump är en brottsling"

   Utrikesminister Jean Asselborn är ovanligt frispråkig när han kommenterar den uppseendeväckande stormningen av kongressbyggnaden i Washington dagen innan. ”Trump är en brottsling, en politisk pyroman som borde ställas inför domstol” säger Asselborn i en radiointervju med RTL. Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo ställer några dagar senare in först ett planerat besök i Luxemburg och därpå hela den tänkta resan till Europa.

 • 2020

  • December

  • Vaccination mot covid-19 inleds, skärpta restriktioner

   De första vaccineringarna mot covid-19 genomförs, sedan Luxemburg liksom övriga EU-länder fått en första laddning av ett vaccin framtaget av Pfizer och Biontech. I den första omgången får 1 300 personer den första av två sprutor som krävs. Två dagar tidigare, på annandag jul, har nya striktare restriktioner trätt i kraft: utegångsförbudet som infördes i november gäller nu från klockan 21, alla icke-väsentliga butiker har tvingats stänga och skolstarten efter lovet har skjutits upp till den 10 januari.

  • November

  • Ny nedstängning på grund av pandemin

   Regeringen beslutar att stänga barer, kaféer, restauranger, biografer och gym till mitten av december, för att försöka hejda spridningen av coronaviruset. Liknande nedstängningar råder redan i grannländerna. Utegångsförbud råder redan mellan klockan 23 och 06, och högst fyra besökare är tillåtna i hemmet. Smittspridningen i Luxemburg är den högsta per invånare i EU, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC. 

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0