Luxemburg
Foto: Shutterstock/SergiyN

Luxemburg

Storhertigdömet Luxemburg är litet till ytan men inflytelserikt som välmående finanscentrum och säte för flera EU-organ och andra internationella organisationer. Över hälften av arbetsstyrkan består av utländska medborgare. Av dem pendlar många dagligen över gränsen mot Frankrike, Tyskland eller Belgien. Den tidigare strikta banksekretessen har lättats något efter kritik om att landet utgör en fristad för ekonomiska brottslingar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Ny nedstängning på grund av pandemin

   Regeringen beslutar att stänga barer, kaféer, restauranger, biografer och gym till mitten av december, för att försöka hejda spridningen av coronaviruset. Liknande nedstängningar råder redan i grannländerna. Utegångsförbud råder redan mellan klockan 23 och 06, och högst fyra besökare är tillåtna i hemmet. Smittspridningen i Luxemburg är den högsta per invånare i EU, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC.

  • Maj

  • Lättnader i karantänsregler

   Vissa lättnader inträder i coronarestriktionerna när kaféer och restauranger tillåts öppna och vigslar och begravningar återupptas. Begränsningar gäller dock fortfarande med krav på munskydd och fysiska avstånd mellan deltagare. Knappt 4 000 fall av covid-19 har registrerats i Luxemburg och 110 personer har avlidit.

  • Mars

  • Stimulanspaket presenteras

   Premiärminister Xavier Bettel lanserar ett stimulanspaket för ekonomin värt 8,8 miljarder euro, för att bromsa coronakrisens verkningar. Paketet består av lån, subventioner, uppskjutna skatteinbetalningar, arbetslöshetsersättning och annat. Antalet smittade är högt i Luxemburg i förhållande till folkmängden, jämfört med övriga Europa, men det kan delvis bero på att många testas för viruset.

  • Undantagstillstånd för att hantera pandemin

   Premiärminister Xavier Bettel utlyser undantagstillstånd vilket ger regeringen möjlighet att fatta snabba beslut utan parlamentets stöd. Folk beordras att hålla sig hemma och bara gå ut för att utföra nödvändiga ärenden. Utomhus måste folk hålla två meters avstånd från varandra, annars riskerar de böter. Stängda gränser i coronavirusets spår, inte minst i Tyskland, orsakar oro i Luxemburg som är beroende av gränspendlare. Två tredjedelar av läkare och sjuksköterskor som arbetar i Luxemburg bor i ett grannland. Än så länge får sådan personal med dokumentation passera gränsen.

  • Corona orsakar nedstängningar

   Alla skolor i landet stängs och alla besök förbjuds på äldreboenden. Syftet med åtgärderna är att hindra spridningen av det coronavirus som orsakar covid-19. Några dagar senare beordras också alla restauranger och barer att stänga. Premiärminister Xavier Bettel uppmanar människor att endast ge sig ut för att utföra nödvändiga ärenden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0