Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  ANSA, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt italienska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2023

  • Juni

  • Silvio Berlusconi dör vid 86 års ålder

   Silvio Berlusconi hade varit en viktig aktör i italiensk politik sedan 1990-talet och han var en av de första populisterna i Europa. Fram till 2011 var han premiärminister fyra gånger och han har suttit längre än någon annan på premiärministerposten i efterkrigstidens Italien. Trots att han varit involverad i ett flertal skandaler, som gällde såväl korruption och sex, lyckades han överleva och komma tillbaka till politiken. När han dog vid 86 års ålder var han ännu formell partiledare för Forza Italia, ett av partierna i Giorgia Melonis högernationalistiska regering. Den ryska presidenten Vladimir Putin hyllade honom efter bortgången som en ”sann vän” och premiärminister Meloni beskrev honom som en av mest inflytelserika personerna i landets historia.

  • Maj

  • 17 döda och tiotusentals hemlösa efter översvämningar

   Regionen Emilia Romagna drabbas av svåra översvämningar efter kraftiga skyfall under 36 timmar som motsvarade sex månaders regn. Tiotusentals människor tvingas lämna sin bostäder på grund av översvämningarna medan åkermark förstörs, två floder flödar över och flera hundra vägar tvingas hållas stängda. Premiärminister Giorgia Meloni meddelar efter katastrofen att den översvämningsdrabbade regionen kommer att få ta del av ett stödpaket på två miljarder euro för att allt som förstörts ska kunna byggas upp igen. Översvämningarna rapporteras vara de värsta på över hundra år, men enligt experter är klimatförändringarna inte främsta orsaken utan det handlar om ett mycket ovanligt väderfenomen.

  • Nytt migrationsbråk med Frankrike

   Utrikesminister Antonio Tajani ställer in ett planerat möte i Paris med den franska utrikesministern Catherine Colonna. Beskedet kommer efter att Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin kritiserat premiärminister Giorgia Melonis migrationspolitik i en radiointerjvu. Darmanin sade bland annat att Meloni är ”inkapabel till att lösa migrationsproblemen” i Italien. Utrikesminister Tajani kräver att Darmanin riktar en ursäkt inte bara till Meloni och hennes regering utan till hela Italien.

  • April

  • Undantagstillstånd utfärdas på grund av ökande migration

   Den italienska regeringen utfärdar undantagstillstånd i sex månader sedan antalet migranter som anländer via båt till landets södra delar ökat kraftigt under årets första månader. Hittills i år har över 40 000 migranter anlänt enligt inrikesdepartementets statistik – nästan fyra gånger så många som förra året vid den här tiden. Undantagstillståndet gör det möjligt för regeringen att införa lagar utan att de har fått parlamentets godkännande.

  • Februari

  • Regeringen kritiseras efter att 100 båtmigranter befaras döda

   Över hundra migranter befaras ha dött efter att en båt kapsejsat utanför Kalabriens kust i söder. Omkring 200 människor tros ha befunnit sig ombord och av dem har drygt 60 bekräftats döda, varav tolv barn. Båten hade lämnat Turkiet några dagar tidigare med migranter från bland annat Afghanistan, Pakistan och Somalia för att föra dem till Italien men den bröts sönder mot klippor nära staden Crotone i det blåsiga vädret. Premiärminister Giorgia Meloni uppmanar efter händelsen EU att agera för att stoppa smugglingen av migranter över Medelhavet. Inrikesminister Matteo Piantedosi ska enligt medieuppgifter ha meddelat vid en presskonferens att den europeiska gräns- och kustbevakningen Frontex hade upptäckt migrantbåten men inte hade hunnit skicka ut en räddningsinsats i tid på grund av det dåliga vädret. Efter förlisningen kritiseras Melonis högerregering för att indirekt vara ansvarig genom den hårda migrationspolitiken. Särskilt kritiseras den nya lagen om att räddningsfartyg direkt måste föra migranter som undsatts i land istället för att fortsätta letandet efter fler nödställda.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0