Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  ANSA, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt italienska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Mars

  • Nya stränga restriktioner införs

   För att försöka hantera den svåra krisen i landet som orsakas av den pågående covid-19-epidemin skärper regeringen reglerna för att vistas utanför hemmet. Alla parker och lekparker stängs och det är nu förbjudet att utöva sport eller träna utomhus. För att kunna gå till doktorn eller handla i mataffärer behöver italienarna fylla i en blankett med persondata till polisen. Tillverkningen av varor som inte räknas som nödvändiga stängs också tillfälligt. Nära 5 500 invånare har hittills avlidit till följd av det nya coronaviruset.

  • Regeringen utlovar 25 miljarder euro i stöd

   Regeringen kommer att ge ekonomiskt stöd för att motverka de effekter som utbrottet av covid-19 har på ekonomin och sjukvården i landet. Redan tidigare har regeringen kommit med löften om stöd, men det stödpaket som man nu planerar omfattar hela 25 miljarder euro. Pengarna väntas bland annat gå till olika former av sociala stödåtgärder till såväl drabbade företag som privatpersoner. Antalet som dött av sjukdomen är nu över 800, medan över 12 000 beräknas ha smittats av coronaviruset. Landet hålls fortsatt isolerat och allmänheten uppmanas nu även att hålla sig hemma, även om det är tillåtet att gå till arbetet om det inte går att arbeta hemma. Alla affärer utom mataffärer håller stängt.

  • Karantänregler utvidgas till hela landet

   De åtgärder som vidtagits för att isolera vissa regioner i landet för att förhindra spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19 utvidgas till hela landet. Större sammankomster är förbjudna och restriktioner för resande har införts. Skolor är stängda och liksom många arbetsplatser. Antalet smittade är nu över 9 000 och 463 människor har dött.

  • Skolor och universitet stängs på grund av coronaviruset

   Över 3000 människor i Italien är nu smittade av coronaviruset och 107 människor har dött. Regeringen beslutar om att stänga landets skolor och universitet fram till 15 mars i ett försök att ytterligare stoppa smittspridningen. Därtill ska fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang hållas utan åskådare. Fortfarande är det landets norra regioner kring Milano, Venedig och Bologna som har drabbats mest, men smittan rapporteras ha spridit sig över hela landet och finns nu i alla regioner.

  • Antalet smittade av coronaviruset ökar

   Myndigheterna meddelar att nära 1700 italienare är smittade av coronaviruset. 34 människor har dött. Smittspridningen fortsätter att öka. Isoleringen av de berörda områdena fortsätter liksom reserestriktionerna och regeringen planerar stödpaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronaviruset.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0