Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  ANSA, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt italienska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Stopp för vapen till Jemenkrig

   Italien stoppar vapenförsäljningen till Saudiarabien och Förenade arabemiraten varaktigt, efter att tidigare ha fryst sådana vapenaffärer i ett och ett halvt år. Beslutet om frysning fattades med anledning av kriget i Jemen, där både saudier och emiratier agerar militärt. När utrikesminister Luigi Di Maio nu offentliggör ett definitivt stopp, som i praktiken framför allt gäller robotar och flygbomber, nämner han inte Jemen uttryckligen men hänvisar till sitt tidigare beslut. 2019 fryste flera EU-länder sina vapenaffärer med Saudiarabien, som leder en militärallians mot en shiamuslimsk rebellrörelse i Jemen. Följderna av kriget i Jemen beskrivs av FN som den svåraste humanitära krisen i världen för tillfället.

  • Premiärminister Conte avgår

   Premiärminister Giuseppe Conte väljer att avgå efter att Matteo Renzis parti Levande Italien lämnat regeringssamarbetet på grund av oenighet om användningen av de 210 miljarder euro som Italien får från EU:s coronafond. Efter Levande Italiens avhopp hölls nyligen en omröstning i deputeradekammaren om förtroendet för regeringen, som Contes regering klarade. Regeringen har emellertid inte tillträckligt med stöd i senaten, vilket hindrar dess möjlighter att kunna driva igenom viktiga reformer. Nu hoppas Conte kunna bilda en ny regering som har en bredare majoritet i parlamentet. Conte fortsätter leda regeringen fram till dess att krisen är löst.

  • Rättegång mot 350 medlemmar av 'Ndrangheta-maffian

   Den största rättegången mot organiserad brottslighet i landet på över 30 år inleds i staden Lamezia Terme i södra Italien.  Över 350 medlemmar med anknytning till den ökända 'Ndrangheta-maffian kommer att ställas inför rätta. Rättegången väntas pågå i  omkring två år. Omkring 900 människor har kallats för att vittna under rättegången som kommer att äga rum i en specialkonstruerad, ny domstolsbyggnad av säkerhetsskäl. De åtalade misstänks för alltifrån mord till droghandel och penningtvätt.

 • 2020

  • November

  • Tillslag mot maffian i söder

   Polisen griper 19 personer däribland ordföranden för regionalrådet i Kalabrien, Domenico Tallini. Enligt polisens utredare har Tallini hjälpt ett maffianätverk att tvätta pengar i utbyte mot röster i regionalvalen 2014. Tallini som tillhör Silvio Berlusconis parti Forza Italia sätts i husarrest i väntan på åtal.

  • Delar av landet stängs ned igen

   Utegångsförbud från 22 till 5 på morgonen börjar gälla i hela landet i ännu ett försök för att hejda spridningen av covid-19. Landet delas in i tre zoner beroende på hur allvarlig smittspridningen är. Lombardiet, Piemonte och Aostadalen i norr samt Kalabrien i söder räknas som röd zon med flest smittade. I dessa regioner stängs samhället ned. Bara mataffärer samt apotek får hålla öppet och invånarna får endast röra sig ute för att handla eller ta sig till jobbet. Sicilien och Apulien räknas till mellanzonen och beläggs med lite mildare restriktioner. Övriga områden i Italien omfattas av den tredje zonen med lägre smittspridning. Restriktionerna tär på italienarnas tålamod. På senare tid har protester mot restriktionerna arrangerats på en rad platser i landet. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0