Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  ANSA, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt italienska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2019

  • December

  • Utbildningsminister avgår

   Utbildningsminister Lorenzo Fioramonti från Femstjärnerörelsen meddelar att han avgår sedan han inte fått de medel han krävt på minst tre miljarder euro. Istället tilldelades han två miljarder i regeringens budget, som nyligen antogs av parlamentet. Fioramontis avgång ses av bedömare som ett hårt slag mot regeringen som redan är ansträngd av spänningar mellan de omaka regeringspartierna.

  • Oktober

  • Namnändring av Sydtyrolen fråga för författningsdomstolen?

   Den lagstiftande församlingen i alpregionen Sydtyrolen i norra Italien ändrar sitt namn utan att ha fått tillstånd från Rom. Det officiella namnet på regionen, Alto Adige/Südtirol, byts ut till Provincia di Bolzano/Südtirol. Det är partiet Sydtyrolsk frihet som har drivit frågan. Regeringen i Rom meddelar att fallet kommer att tas till författningsdomstolen om inte namnändringen dras tillbaka.

  • Antalet parlamentsledamöter minskas i författningsreform

   Parlamentets båda kammare röstar ja till att minska antalet parlamentsledamöter. Deputeradekammaren ska ha 400 ledamöter istället för 630 och i senaten ska antalet minskas från 315 till 200. Förändringen ska börja gälla från parlamentsvalet 2023. Det hela är en del av regeringsuppgörelsen mellan Femstjärnerörelsen, som drivit kravet om färre parlamentariker, och Demokratiska partiet, som gick med på överenskommelsen om det i sin tur kan driva igenom en ändring av valsystemet. 

  • September

  • Matteo Renzi lämnar Demokratiska partiet

   Den tidigare italienske premiärministern Matteo Renzi meddelar att han kommer att lämna sitt parti Demokratiska partiet (PD). Partiet har för bara två veckor sedan bildat en koalitionsregering med Femstjärnerörelsen. Renzi motiverar sitt beslut med att PD saknar visioner för framtiden. Han kommer nu att bilda ett nytt parti, Italia Viva, och enligt honom kommer ett 30-tal PD-medlemmar att gå över till hans parti. Det nya partiet kommer dock att fortsätta att stödja regeringen. PD:s partiledare Nicola Zingaretti säger efter beskedet att Renzis beslut är ett misstag.

  • Augusti

  • Demokratiska partiet och Femstjärnerörelsen ska bilda ny regering

   Regeringskrisen i Italien som utlöstes när yttersta högerpartiet Lega tröttnade på samarbetet med Femstjärnerörelsen (se 8 augusti) ser ut att vara löst. Femstjärnerörelsen och socialdemokratiska Demokratiska partiet har enats om att bilda en ny regeringskoalition som ska ledas av Giuseppe Conte, premiärminister i den tidigare högerregeringen. Conte har fått president Mattarellas godkännande för att gå vidare med regeringsbildningen. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0