Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  ANSA, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt italienska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2023

  • Januari

  • Räddningsorganisationer kritiserar beslut om båtmigranter

   Räddningsorganisationer riktar skarp kritik mot den italienska regeringens nya dekret som säger att räddningsfartyg måste segla till en hamn direkt efter att de undsatt nödställda migranter. De 17 organisationerna menar att den italienska regeringen försöker begränsa den tid som fartygen kan använda för att rädda migranter. Hittills har fartygen sökt efter fler båtmigranter som behöver hjälp innan de sökt sig till en hamn.

 • 2022

  • November

  • Medelhavsländer kritiserar EU:s migranthantering

   Italien, Grekland, Malta och Cypern säger i ett gemensamt uttalande att de anser det orättvist att de behöver ta emot så många migranter från andra sidan Medelhavet. Länderna menar att andra EU-länder måste vara med och dela på bördan och kräver att EU-kommissionen agerar. De anser också att den flagga som räddningsfartygen seglar under ska avgöra vilka länder som ska ta fullt ansvar för fartygen.

  • Fransk kritik för behandling av båtmigranter

   Den franska regeringen kritiserar Italien för hur den hanterat migranter på ett räddningsfartyg. Italiens beslut att inte låta 234 migranter på ett räddningsfartyg, Ocean Viking, gå i land strider enligt Frankrike mot havsrätten. Den nya italienska högerregeringen kräver i sin tur att andra EU-länder måste ta emot fler av de migranter som skeppas över Medelhavet från Nordafrika. Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi har sagt att landet överväger att förbjuda räddningsfartyg på italienskt vatten av utifrån en paragraf i FN:s havsrättskonvention som säger att de fartyg som färdas där inte får äventyra säkerhet, fred eller stabilitet. Ocean Viking, som drivs av en fransk frivilligorganisation, fick så småningom lägga till i hamnen i den franska staden Toulon där migranterna fick stiga i land. De ville alla söka asyl enligt franska myndigheter. Under de senaste veckorna har den italienska regeringen nekat eller låtit räddningsfartyg vänta på att få släppa av migranter i italienska hamnar. Den tyska organisationen SOS Humanity har vänt sig till en italiensk domstol efter att den italienska regeringen i ett dekret krävt att ett av organisationens fartyg, Humanity 1 med 35 migranter kvar ombord, ska lämna italienskt vatten. Skälet var enligt italienska myndigheter att migranterna inte befann sig i en nödsituation.

  • Båtmigranter avvisas

   Den nya högerregeringen tillåter till slut tre räddningsfartyg med nära 1000 migranter att lägga till i hamnen i Catania i Sicilien. Men alla migranter ombord får inte stiga i land utan ett hundratal avvisas, främst män. Fartygen har befunnit sig till havs utanför Italien i över en vecka i väntan på att få tillstånd gå i land. När den tyska och den franska regeringen lovade ta emot en del migranter gick Italiens regering till slut med på att ta emot en del migranter. Högerregeringen har sagt sig vilja stoppa migrantbåtar från Nordafrika till Europa.

  • Oktober

  • Giorgia Melonis regering tillträder

   Giorgia Meloni, partiledare för högernationalistiska Italiens bröder, blir Italiens första kvinnliga premiärminister. Hennes regering består förutom av Italiens bröder av allianspartierna Forza Italia och Lega. Giancarlo Giorgetti, som var ekonomisk utvecklingsminister i Mario Draghis tidigare samlingsregering, blir finansminister medan Antonio Tajani från Forza Italia blir utrikesminister och Legas Matteo Salvini infrastrukturminister. I den nya regeringen finns 24 ministrar, varav sex är kvinnor. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0