Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  ANSA, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt italienska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2020

  • Oktober

  • Skärpta regler efter ökad smittspridning

   Krav på munskydd utomhus införs i hela landet och regeringen förlänger det undantagstillstånd som införts på grund av pandemin till 31 januari. Åtgärderna genomförs mot bakgrund av en starkt ökad smittspridning i landet. En vecka senare beordras barer och restauranger att stänga vid midnatt och gränsen för antal deltagare vid bröllop, dop och begravningar sätts till 30. Italienarna uppmanas att undvika middagar som omfattar mer än sex personer utöver dem som tillhör hushållet. Fler inskränkningar följer under oktober och regeringspartierna enas om ett nytt stod stödpaket för att stötta vård- och utbildningssektorn samt de företag som drabbas av pandemins verkningar. 

    

  • Regeringen vill mildra migrantlagar

   Regeringen antar ett dekret som delvis upphäver de tuffa lagar mot migranter som antogs när Matteo Salvini från Lega Nord var inrikesminister 2018 och 2019. I ett uttalande meddelar regeringen att asylrätten stärks liksom migranters rätt till arbetstillstånd samtidigt som mottagandet av migranter reformeras med större fokus på integration. Vidare sänks böterna för frivilligorganisationer som räddar flyktingar till havs och utan tillstånd går in på italienskt territorialvatten från 1 miljon euro till mellan 10 000 och 50 000 euro. För att reformerna ska bli verklighet måste de godkännas av parlamentet inom 60 dagar.

  • September

  • Regioner återinför coronarestriktioner

   I ett antal regioner i Italien börjar åter en del restriktioner gälla för att begränsa spridningen av covid-19. För att kunna besöka Sicilien behöver resenärer nu ta ett coronatest och det blir även obligatoriskt att bära munskydd även utomhus. I resten av Italien råder krav på munskydd på tåg, i affärer och under dagtid på offentliga platser där många människor samlas. På senare tid har antalet fall av coronavirus börjat öka i landet. Sammanlagt har omkring 310 000 smittats av coronaviruset i landet och över 35 800 människor dött i covid-19.

  • Motgångar för Salvini i regionalvalet

   Matteo Salvini och hans parti Lega når inte målet att ta över styret i Toscana, ett traditionellt vänsterfäste, när val hålls i sju regioner: förutom i Toscana även Kampanien, Ligurien, Marche, Apulien, Aostadalen och Venetien. Tidiga resultat visar att Legas Susanna Ceccardi, som kandiderar för högeralliansen där även Italiens bröder ingår, förlorat i Toscana med cirka 40 procent mot 48 procent för Eugenio Giani från Demokratiska partiet (PD). Högern behåller makten i  Venetien och Ligurien, medan vänstern fortsätter att styra Kampanien och Apulien. I regionen Marche segrar Italiens bröder. I folkomröstningen som hålls samtidigt med regionalvalen säger omkring 70 procent av väljarna ja till en författningsändring som innebär att parlamentet minskas med totalt 345 platser.  Resultatet ses som en framgång för Femstjärnerörelsen som drivit fram förslaget.

  • Augusti

  • Domstol avvisar försök att stänga flyktingläger på Sicilien

   En regional domstol på Sicilien beslutar i en dom att ett beslut från den regionala regeringen på Sicilien om att stänga läger för migranter är ogiltigt. Regionspresidenten Nello Musumeci hävdade att lägren måste stängas för att stoppa spridningen av coronaviruset och att migranter skulle förflyttas utanför Sicilien. Den italienska regeringen vände sig då till den regionala domstolen för att den skulle granska beslutet. Domstolen ansåg att det inte fanns några bevis för att spridningen av coronaviruset hade förvärrats bland invånare på Sicilien på grund av migrationen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0