Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  ANSA, AFP, Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt italienska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2024

  • Juni

  • Slagsmål i parlamentet efter förslag om ökat självstyre

   När regeringens planer på att låta regioner få utökat självstyre dryftas i parlamentet utbryter fullt slagsmål. En ledamot från Femstjärnerörelsen, Leonardo Donno, försöker visa sitt missnöje genom att knyta en italiensk flagga runt halsen på regionministern Roberto Calderoli från partiet Lega, som står bakom förslaget. Kritikerna menar dock att det riskerar att splittra landet och underminerar den nationella sammanhållningen. Donnos partikamrater skyndar till undsättning i tumultet som utbryter och snart är ett 20-tal manliga ledamöter indragna i hangemänget. Donno uppges vara skadad och förs till sjukhuset i rullstol. Bråket får stor uppmärksamhet i italienska medier, men ledamöter från regeringspartierna anklagar Donno för att med flit ha provocerat fram det hela och för att ha överdrivit sina skador.

  • Italiens bröder kraftigt framåt i EU-valet

   I valet till EU-parlamentet går premiärminister Giorgia Melonis högernationalistiska regeringsparti Italiens bröder kraftigt framåt och nästan femfaldigar sin representation i församlingen. Italiens bröder får 28,8 procent av rösterna (24 mandat), enligt preliminära valresultat, jämfört med 6 procent i valet 2019. Näst störst blir Demokratiska partiet med 24,1 procent (21 mandat). Valets trea, Femstjärnerörelsen, får betydligt färre röster och stannar på 10 procent (8 mandat), tätt följt av partialliansen Forza Italia – Vi moderater som får 9,6 procent (8 mandat). Lega hamnar på 9 procent (8 mandat) medan Alliansen grön vänster erhåller 6,8 procent (6 mandat). Sydtyrolens folkparti får 0,5 procent (1 mandat).

  • April

  • Premiärminister Meloni ställer upp i EU-valet

   Premiärminister Giorgia Meloni meddelar att hon kommer att ställa upp i valet till Europaparlamentet i juni. Eftersom Meloni är premiärminister har hon enligt EU-regler inte rätt att sitta i Europaparlamentet och om hon blir invald efter valet måste hon därför omedelbart lämna sin plats. Men genom att Giorgia Meloni toppar listan med kandidater för Italiens bröder kan partiet dra nytta av hennes popularitet och nå framgångar även i EU-parlamentet. Partiet har i opinionsmätningar stöd av drygt en fjärdedel av de italienska väljarna inför EU-valet. Enligt Meloni vill partiet skapa en majoritet som kan föra samman högern och besegra vänstern även på europeisk nivå. 

  • Salvini överlever misstroendeomröstning

   Oppositionen riktar en misstroendeförklaring mot vicepremiärminister Matteo Salvini i deputeradekammaren. Salvini vinner som väntat omröstningen, eftersom Lega tillsammans med övriga regeringspartier har majoritet i parlamentet. Omröstningen handlar om att Salvinis parti Lega anklagas av för samröre med den ryska presidenten Vladimir Putins parti Enade Ryssland. Salvini, som sedan länge ser upp till den ryske presidenten, ingick 2017 en femårig överenskommelse med Putins parti Enade Ryssland om samarbete. Avtalet förnyades automatiskt 2022. Enligt överenskommelsen skulle de bägge partierna bekämpa illegal invandring och islamistisk terrorism och verka för att stoppa västerländska sanktioner mot Ryssland. Medlemmar av oppositionen har upprepade gånger uppmanat Salvini att bevisa att avtalet har sagts upp efter Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. I samband med misstroendeomröstningen skriver Lega i ett uttalande att ”de rent politiska samarbetsavsikterna 2017 mellan Lega och Enade Ryssland inte längre har något värde efter invasionen av Ukraina".

  • Februari

  • Valförlust för Meloni i Sardinien

   Sardinien väljer en ny guvernör från oppositionen i stället för den kandidat som regeringspartierna lanserat. Det är Giorgia Melonis första valförlust sedan hennes regering tillträdde. Femstjärnerörelsens Alessandra Todde, som även stöds av Demokratiska partiet, vinner med knapp marginal över Paolo Truzzu, borgmästare i Cagliari som representerar regeringspartierna. För de båda oppositionspartierna är segern ett bevis på att de kan samarbeta och att det kan ge resultat. Men oppositionens framgång ska knappast tolkas som ett dåligt omen för regeringspartierna inför valet till Europaparlamentet i juni. Melonis parti Italiens bröder har starkt stöd bland väljarna på nationell nivå enligt opinionsmätningar i Italien omkring 28 procent. Demokratiska partiet stöds av närmare 20 procent av väljarna och Femstjärnerörelsen av 16 procent.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0