Senaste händelser

  • Februari

  • Polis i sammandrabbningar med demonstranter

    Hundratals demonstranter samlas i Nicosia för att protestera mot politisk korruption och mot de restriktioner som införts för att begränsa spridningen av coronaviruset. Demonstranterna är bland annat kritiska till det kontroversiella systemet med så kallade ”gyllene pass”, där investerare i landet har kunnat erhålla medborgarskap. Systemet avskaffades förra året, men det är en symbol för korruptionen inom statsapparaten menar deltagarna i protesterna. De är även kritiska till den negativa påverkan som smittspridningsåtgärderna har på arbetsmarknaden och ekonomin i landet. Polisen använder vattenkanoner och tårgas för att skingra demonstranterna.

  • April

  • FN-medling i Cypernfrågan misslyckas åter

    Efter tre dagars informella samtal i Genève tvingas FN åter lägga försöken att hitta en lösning på den nära 50 år långa Cypernkonflikten på is. FN:s generalsekreterare António Guterres deltar själv i samtalen, men den båda sidorna lyckas inte enas om en kompromiss. Förutom FN-representanter deltar den grekcypriotiske presidenten Nikos Anastasiades och den icke erkända turkcypriotiska republikens president Ersin Tatar i samtalen liksom de turkiska, grekiska och brittiska utrikesministrarna, vars länder sedan 1960 garanterar Cyperns självständighet i ett särskilt fördrag. Turkcyprioterna förordar en lösning där Cypern delas i två separata stater, något som även Turkiet förespråkar, medan den grekiskcypriotiska linjen är att få till stånd en federation med en stark centralregering – något som också FN:s medlemsstater har rekommenderat. Senaste gången förhandlingar genomfördes var 2017.

  • Maj

  • Cypern öppnas efter tredje virusvågen

    Cypern införde i slutet av april hårda åtgärder för att stoppa den tredje våg av smittspridning som drabbat landet efter att den brittiska virusmutationen fått fäste på ön. Invånarna behövde få officiellt godkännande för att få lämna sin hem medan affärer, restaurangverksamhet et cetera helt stängdes. I takt med att vaccineringen av befolkningen mot covid-19 fortskrider och smittspridningen minskat vågar myndigheterna nu gradvis öppna samhället igen, inte minst genom att ett särskilt coronapass införs för dem som har vaccinerat sig, nyligen haft sjukdomen eller kan uppvisa negativt coronatest. Nu välkomnas även utländska turister som vaccinerats mot covid-19 till landet.

  • Juli

  • Turkcyprioter öppnar delar av övergiven turistort

    Turkcypriotiska myndigheter meddelar att den tidigare turistorten Varosha, som var mycket populär före Cyperns delning, delvis ska öppnas. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som är på besök i norra Cypern uttalar sitt stöd för det ensidiga beslutet. Varosha kontrolleras av den turkiska armén och ligger vid Cyperns östkust i en buffertzon mellan de turkcypriotiska och de grekcypriotiska områdena. I november förra året öppnades vägar till den övergivna turistorten och det blev tillåtet med dagsutflykter till vissa områden. Nu ska det enligt turkcypriotiska ansvariga bli möjligt för civila att komma dit och även grekcyprioter ska kunna ansöka om att återfå tidigare bostäder. FN-resolutioner har antagits om att Varosha ska övergå i FN:s kontroll och tidigare invånare tillåtas återvända, något som dock turkcyprioterna och Turkiet vägrat gå med på. Cyperns president Nicos Anastasiades kritiserar beslutet om Varosha och säger att det är olagligt och att ”president Erdogans och hans lokala ombuds agerande” är oacceptabelt och inte kommer att accepteras. Skarp kritik kommer även från Grekland och EU:s utrikeschef Josep Borrell samt från USA och Storbritannien som vill att frågan diskuteras i FN:s säkerhetsråd.

  • Turkiets planer för Cypern kritiseras

    I ett tal i den av Turkiet kontrollerade delen av Nicosia kräver den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan en tvåstatslösning för Cypern. Talet hålls i samband med det årliga firandet av den turkiska invasionen av den norra delen av ön 1974. Enligt Erdogan kan förhandlingar för att lösa Cypernkonflikten endast ”ske mellan två stater” och alla parter måste erkänna att det ”finns två folk och två stater med likvärdiga rättigheter”. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade tidigare i juli att EU inte kan acceptera 'Turkiets och turkcyprioternas krav. Erdogan möter också stark kritik av EU för att han uttalar stöd för turkcyprioternas planer på att öppna den tidigare turistorten Varosha, som kontrolleras av den turkiska armén. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0