2014

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2014

    • December

    • IMF-utbetalning hålls inne

      IMF håller inne en utbetalning av 86 miljoner euro sedan det cypriotiska parlamentet uppskjutit en planerad ny lag om bankernas möjlighet att driva in förfallna skulder.

    • Oktober

    • Södra Cypern avbryter fredssamtalen

      Den grekcypriotiska sidan säger sig ha avbrutit de pågående fredskontakterna med turkcyprioterna. Motiveringen är att Turkiets regering sägs planera att inleda seismiska undersökningar i havet söder om ön i ett område där den grekcypriotiska regeringen redan utfärdat licenser för provborrningar efter gas. Grekcyprioterna betraktar området som sin exklusiva ekonomiska zon.

    • Tvist med Turkiet om sökandet efter olja

      Regeringen i söder anklagar Turkiet för "provokativt och olagligt" uppträdande, sedan ett turkiskt prospekteringsfaryg gått in i ett havsområde som Cypern anser tillhör landets ekonomiska zon. Ett italiensk-sydkoreanskt företag har fått licens att leta efter olja och gas där. Turkiet erkänner inte Cyperns rätt till området.

    • Tidigare centralbankschef får fängelsestraff

      Centralbankens förre chef Christodoulos Christodoulo döms till fängelse i fem månader för falskdeklaration. Han har i efterskott betalat in rätt skatt men döms för att utgöra ett varnande exempel för allmänheten.

    • Högsta domstolen underkänner nya lagen om förfallna skulder

      HD ogiltigförklarar den lag som parlamentet antog i september och som skulle mildra konsekvenserna av bankernas indrivning av förfallna skulder. Enligt domstolen strider lagen mot landets författning. HD-beslutet tros kunna bana väg för fortsatta utbetalningar av det ekonomiska stödet från EU, ECB och IMF.

    • September

    • Tvist om lag om förfallna skulder

      Parlamentet antar en lag som ska underlätta för banker att driva in förfallna skulder, till exempel genom att beslagta fastigheter som ställts som säkerhet för lån. Lagen har varit ett villkor för att Cypern ska få ut nästa utbetalning på det internationella stödpaketet. En majoritet av ledamöterna driver dock igenom att lagen inte ska träda i kraft förrän regeringen lagt fram en separat lag som ska skydda svaga grupper från att bli fråntagna sina bostäder. Det tillägget medför att EU preliminärt inte accepterar den nya lagen och att nästa utbetalning är osäker.

    • Maj

    • Disy blir störst i EU-valet

      I det cypriotiska valet till EU-parlamentet får Demokratisk samling (Disy) 38 procent av rösterna, vilket ger partiet 2 av 6 mandat. Akel blir näst störst med 27 procent, vilket också ger 2 mandat. Diko vinner 11 procent av rösterna och tar hem 1 mandat, medan Socialdemokraterna erhåller det sjätte mandatet genom att få 8 procent. Valdeltagandet är 44 procent.

    • Turkiet krävs på skadestånd för invasionen 1974

      Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna dömer Turkiet att betala 90 miljoner euro i skadestånd för invasionen på Cypern 1974. Domstolen säger att tusentals grekcyprioter fick sina liv negativt påverkade för alltid av invasionen. En tredjedel av summan ska delas av de anhöriga till grekcyprioter som försvann under striderna. Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoğlu säger att regeringen inte anser sig bunden av utslaget och inte tänker betala. Bedömare befarar att domstolsbeslutet kan störa de återupptagna fredskontakterna (se Februari 2014).

    • Kvinna blir ny chef för FN-styrkan

      Norska generalmajoren Kristin Lund utnämns till chef för FN-styrkan Unficyp. Hon tillträder i augusti och blir då den första kvinnliga chefen för en fredsbevarande FN-insats.

    • Mars

    • Plan för privatiseringar godkänns

      Det nya förslaget sägs förbättra villkoren för de anställda i de företag som ska säljas. Cypern väntas nu få ett stödpaket på 236 miljoner euro.

    • Centralbankschefen avgår

      Centralbankschefen Panikos Dimitriadis avgår oväntat. Han uppges länge ha haft svårigheter att samarbeta med centralbankens styrelse och har kritiserats av regeringen för sitt sätt att hantera det internationella nödlånet till Cypern. Ny centralbankschef blir Christalla Giorkadzi. Hon har som chef för riksrevisionen gjort sig känd som en skarp kritiker av korruption och slöseri med allmänna medel.

    • Rikspolischefen avskedas

      Rikspolischefen får sparken med omedelbar verkan. Orsaken är att poliskåren inte lyckades hindra grekcypriotiska högerextremister från att störa ett möte där bland andra den förra turkcypriotiska ledaren Mehmet Ali Talat skulle ha deltagit. Presidenten säger att detta bara var en i raden av misslyckade polisinsatser.

    • Gränsen för kontantuttag avskaffas

      Regeringen slopar regeln om att varje person får ta ut högst 300 euro per dag i kontanter från sina bankkonton. Begränsningen infördes för att förhindra en bankkollaps i samband med krisförhandlingarna om internationella stödlån 2013.

    • Februari

    • Fredsprocessen återupptas formellt

      Vid ett möte mellan president Anastasiadis och den turkcypriotiske ledaren Eroğlu enas man om att "så fort som möjligt" söka en lösning på öns kris. De båda sidornas förhandlingsdelegationer ska utforma förslag till konkreta åtgärder. Bland knäckfrågorna är maktfördelningen mellan greker och turkar, äganderätt till mark och ekonomisk gottgörelse till de tusentals människor som förlorat sina hem.

    • Diko hoppar av regeringen

      Mitten-högerpartiet Diko lämnar regeringen i protest mot fredstrevaren gentemot turkcyprioterna. Partiledaren Nikos Papadopoulos anklagar president Anastasiadis för att redan ha gjort för stora eftergifter. Ministrar från Diko har ansvarat för försvar, energi, utbildning och hälsovård.

    • Nej till en rad privatiseringar

      Parlamentet röstar ned regeringens plan för privatisering av statliga företag, bland dem hamnar, telekomföretag och elproducenter. Privatiseringarna har setts som en förutsättning för fortsatt internationellt stöd för en sanering av landets ekonomi.

Varukorg

Totalt 0