2022

Senaste händelser

  • Januari

  • Stor protest mot covidrestriktioner

    Tiotusentals demonstranter deltar i en protest mot covidrestriktioner och särskilt kraven på vaccinpass för inträde på diverse ställen. En grupp demonstranter kastar sten och polisen svarar med tårgas och vattenkanoner. Demonstrationen är en av de större som hållits sedan pandemin bröt ut, med många deltagare också från andra länder. Smittspridningen är mycket omfattande på grund av den nya varianten omikron, i Belgien liksom i övriga Europa, men eftersom varianten ger mildare symptom och många är vaccinerade är sjukvården inte lika pressad som vid tidigare vågor. Premiärminister Alexander De Croo har nyligen tillkännagivit att restauranger och barer nu kan förlänga sina öppettider, medan nattklubbar fortfarande hålls stängda.

  • Februari

  • Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland

    Som en följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina enas Belgien och de andra EU-länderna om skärpta sanktioner mot Ryssland. Under veckan som följer antar EU sanktioner i flera steg. De riktas mot Rysslands finansiella system och högteknologiska industrier samt mot högt uppsatta politiker, däribland president Putin och utrikesminister Sergej Lavrov, och delar av eliten runt makthavarna i Kreml. Sanktionerna mot finanssystemet syftar till att underminera Rysslands förmåga att finansiera kriget i Ukraina. Bland annat beslutar EU-länderna att stänga av sju ryska banker från det internationella betalningssystemet Swift som gör det möjligt att snabbt och säkert genomföra transaktioner. Därutöver förbjuds har alla transaktioner med ryska centralbanken liksom nya investeringar i en rysk investeringsfond. EU stänger också sitt luftrum för ryskt flyg och beslutar att förse Ukraina med vapen för 450 miljoner euro. Vidare stoppas sändningar från de ryska mediekanalerna RT och Sputnik som anklagas för att utgöra propagandaorgan för den ryska regeringen. Belarus som låtit ryska trupper tränga in i Ukraina från landets territorium får också en släng av sleven. Drygt tjugo högt uppsatta militärer beläggs med sanktioner och EU beslutar att stoppa importen av en rad exportvaror från Belarus. Belgien bistår också Ukraina med automat- och pansarvärnsvapen samt bränsle.

  • Mars

  • Ryska diplomater utvisas

    Regeringen meddelar att 21 ryska diplomater har fått två veckor på sig att lämna Belgien, på grund av anklagelser om spioneri. Enligt utrikesminister Sophie Wilmes är åtgärden samordnad med Nederländerna, som utvisar 17 ryssar. Irland och Tjeckien utvisar också ryssar samma dag, och minst sex andra EU-länder har utvisat diplomater tidigare i månaden. Ryssland kallar alla EU-länder ”fientliga” nationer efter de omfattande sanktioner som införts efter den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina i februari.

  • Kärnkraft behålls på grund av Ukrainakrisen

    Regeringen beslutar att förlänga livslängden för två kärnkraftreaktorer med tio år, till 2035. Orsaken är de energipriserna som rusat i höjden efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina en månad tidigare. Regeringen måste nu förhandla med den franska energijätten Engie, som äger kärnkraftverken, om villkor för den nya planen. Enligt ett tidigare beslut skulle alla sju reaktorer i landet stängas till 2025. Miljöpartierna ställde som villkor för deltagande i den koalitionsregering som bildades 2020 att kärnkraften verkligen avvecklades, men har gjort klart att läget nu är annorlunda.

  • EU-direktiv ger ukrainare skydd

    EU beslutar att aktivera det så kallade massflyktsdirektivet med anledning av Rysslands attack mot Ukraina. Det innebär att personer som lämnat Ukraina efter den 24 februari har rätt till skydd ”direkt” och ska erbjudas ett års uppehålls- och arbetstillstånd inom EU. De får också rätt till begränsad sjukvård och barnen får rätt till skolgång. Ett halvår senare, i oktober 2022, förlängs direktivet till mars 2024. Vid det laget befinner sig sammanlagt 4,2 miljoner ukrainska krigsflyktingar i EU-länder.   

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0