Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som  BBC,  AFP,  Deutsche Welle, Deutsche Presse-Agentur samt belgiska dagstidningar.

Senaste händelser

 • 2021

  • November

  • Stor demonstration mot covidrestriktioner

   Tiotusentals människor deltar i en protestmarsch mot skärpta restriktioner som har införts för att hindra spridning av coronaviruset. Fyrverkerier kastas mot polisen som i sin tur använder tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna. Protesterna riktas främst mot krav på covidpass, som innebär att ovaccinerade hindras från att besöka restauranger och barer.  Myndigheterna har skärpt kraven på munskydd som nu måste användas av alla över tio års ålder inomhus, och även i en del fall utomhus. De flesta måste arbeta hemifrån minst fyra dagar i veckan åtminstone till mitten av december. Planer finns på att göra det obligatoriskt för anställda inom vården att vaccinera sig.

  • September

  • Regeringschefen kritiserar ovaccinerade

   Premiärminister Alexander De Croo riktar skarp kritik mot dem som inte vaccinerat sig mot covid-19 och säger att det ”inte är försvarbart”. Vaccinationstäckningen är 84 procent av alla över 18 år, en av de högsta siffrorna i Europa. Men de regionala skillnaderna är stora, i Bryssel är bara 64 procent vaccinerade. Den 1 oktober slopas kravet på munskydd på offentliga platser som butiker och restauranger på många håll, men inte i Bryssel. Av de nära 20 000 som vårdats på sjukhus för covid-19 under året var mer än 98 procent ovaccinerade.

  • Juli

  • Hungerstrejk avbryts, regeringskris avvärjd

   Flera hundra papperslösa arbetare, främst från Marocko och Algeriet, avbryter en två månader lång hungerstrejk med krav på att få stanna i landet. Beslutet avvärjer hotet om en regeringskris då både socialister och miljöpartister hotat att dra tillbaka sina ministrar om någon av arbetarna skulle avlida på grund av hungerstrejken. Premiärminister Alexander De Croo välkomnar beslutet om att avbryta hungerstrejken som ”det enda rätta”. Arbetarna slog läger på flera håll i Bryssel, bland annat i en kyrka och ett universitetskafé, efter flera månader av fruktlösa förhandlingar med myndigheterna. Nu upphör aktionen efter ett löfte om att runt 450 av dem kan åberopa ”särskilda omständigheter” för att stanna. Strejkdeltagarna, varav många jobbat länge i Belgien, har fått omfattande stöd från olika grupper, däribland ledarna för sex franskspråkiga universitet.

  • Nationell sorgedag efter översvämningar

   En nationell sorgedag iakttas efter de svåra översvämningar den senaste veckan som krävt minst 31 människors liv i Belgien och flera hundra i Europa sammanlagt. Premiärminister Alexander De Croo och flera andra ministrar, liksom medlemmar av kungafamiljen, deltar i en ceremoni i staden Verviers. Under de våldsamma skyfallen uppmanades vid tillfälle hela befolkningen i Liège, runt 200 000 människor, att evakuera sina hem. Fler mindre orter i provinsen Limburg evakuerades också.

  • Kvinnor och barn hem från IS-läger

   Tio barn och sex mödrar hämtas hem från läger i Syrien där tidigare anhängare av Islamiska staten (IS) sitter fångna sedan den extrema islamistgruppen besegrades på slagfältet 2019. Det är den största gruppen hittills som förs till ett europeiskt land från lägren. Frågan om att återbörda kvinnor och barn är kontroversiell i Belgien liksom i andra länder. Regeringen tillkännagav i mars avsikten att få hem medborgare under tolv år och angav nationell säkerhet som ett skäl. För mödrarna väntar åtal för terrorbrott, medan barnen väntas bli omhändertagna av sociala myndigheter.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0