2011
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2011
-
December
-
Ny regering tillträder
Efter 18 månaders regeringskris har den fransktalande socialisten Elio Di Rupo äntligen en majoritetsregering. Sex partier ingår i koalitionen som består av kristdemokrater, liberaler och socialister från båda språkgrupper. De båda miljöpartierna som tidigare deltagit ingår inte. Elio Di Rupo blir Belgiens första socialistiska premiärminister på nära fyra decennier.
-
Våldsdåd i Liège
Belgien chockas när en ensam gärningsman dödar fyra personer, bland dem ett spädbarn. Förövaren använder handgranater och automatvapen och tar sedan sitt eget liv.
-
November
-
Genombrott i regeringsbildning
De politiska partierna som förhandlar om regeringsbildning lyckas nå enighet om en budget och efter ett par dagar föreligger ett regeringsprogram. Budgetuppgörelsen kommer dagen efter det att Belgiens kreditbetyg sänkts.
-
Sänkt kreditbetyg
Kreditvärderingsinstitutet Standard and Poor’s ändrar Belgiens kredbetyg från AA+ till AA, i den första sänkningen på 13 år.
-
Fortsatt dödläge i regeringsfrågan
Sedan de två liberala partierna avvisat regeringsbildaren Elio Di Rupos budgetförslag för 2012 ber han åter att få bli befriad från sitt uppdrag. Han uppmanas dock att fortsätta.
-
Oktober
-
Uppgörelse om decentralisering
Åtta partier sluter en uppgörelse om att ge regionerna mer makt, en reform som kan bidra till att en ny regering kan bildas. Det flamländska nationalistpartiet N-VA står utanför uppgörelsen.
-
September
-
Regeringskrisen förvärras
När premiärminister Yves Leterme tillkännager att han avgår för att börja ett nytt jobb för OECD i Paris blir läget akut. Beskedet får kung Albert att i förtid återvända hem från en semesterresa. Dagen därpå varnar socialistledaren Elio Di Rupo för kollaps i regeringsförhandlingarna. Men strax därefter uppger han att ett genombrott nåtts: de åtta partierna som nu deltar i förhandlingarna ska ha enats om maktfördelningen mellan språkområdena på kommunnivå.
-
Juli
-
Ingen kompromiss i regeringsfrågan
De flamländska separatisterna säger nej till ett förslag i regeringsfrågan från de fransktalande socialisterna. Det innebär att Belgien kommer närmare ett nyval. Regeringsbildaren Elio Di Rupo ber att få lämna sitt uppdrag, men kung Albert går inte med på det.
-
Slöjförbud träder i kraft
Förbudet mot heltäckande klädsel börjar gälla (se April 2010). Belgien blir det andra landet i Europa med ett sådant förbud, efter Frankrike där det har trätt i kraft tidigare under året.
-
Maj
-
Regeringsuppdraget åter till socialistledaren
De franskspråkiga socialisternas ledare Elio Di Rupo får på nytt i uppdrag att bilda regering.
-
Februari
-
Världsrekord i tid utan regering
När Belgien varit utan regering i 249 dagar nås en rekord bland världens länder. Demonstranter manar till en "pommes frites-revolution" mot politikerna.
-
Januari
-
Protest mot utebliven regeringsbildning
När Belgien har varit utan ordinarie regering i 208 dagar deltar över 30 000 människor i en protest mot politikernas konflikter och kräver att en regering bildas.
-