2016

Sortera på senaste året först | äldsta först


  • 2016

    • Oktober

    • Vallonien nära stoppa EU-handelsavtal

      Premiärminister Charles Michel uppger att de belgiska parlamenten sinsemellan har nått en kompromiss i fråga om ett handelsavtal med Kanada (Ceta) som därmed kan undertecknas (och träda i kraft 2017). Tre dagar tidigare har det vallonska parlamentet satt käppar i hjulet för Ceta, som EU och Kanada enats om efter flera års förhandlingar. Alla övriga EU-regeringar har godkänt avtalet, men det belgiska godkännandet är avhängigt av att alla regioner är med på tåget. Vallonerna har uttryckt oro över att Ceta ska göra det möjligt för företag att stämma stater som därmed får svårare att upprätthålla skydd för människor och miljö. Till slut konstaterade premiärminister Michel att Belgien inte kan skriva på Ceta – men nu är hindret alltså övervunnet.

    • Attack mot poliser

      Tre poliser skadas i Bryssel i vad som misstänks vara ett terrordåd. Två av dem knivhuggs och en tredje får näsan knäckt. Gärningsmannen skottskadas i benet och grips. Incidenten inträffar strax efter det att en större järnvägsstation evakuerats på grund av ett bombhot. Säkerhetsläget är fortsatt spänt i landet.

    • September

    • Första dödshjälpen för minderårig

      En 17-åring blir den första omyndiga personen i Belgien som får hjälp att dö sedan lagen ändrades (se Februari 2014). Tonåringen hade en dödlig sjukdom och uppges ha lidit ”outhärdlig fysisk smärta”. För att dödshjälp ska vara aktuellt måste patienten vara i slutskedet av en dödlig sjukdom och själv vara förmögen att fatta rationella beslut. För minderåriga gäller också att föräldrarna måste godkänna beslutet.

    • Skärpt bevakning vid kärnkraftverk

      En särskild antiterrorenhet ska stationeras vid de två kärnkraftverken i landet från början av 2017. Enheten ska bestå av över 1 600 beväpnade poliser. Bevakningen har redan skärpts efter terrordåden i Paris och Bryssel.

    • Augusti

    • IS tar på sig machete-attack

      Den islamistiska terrorgruppen IS uppger att en papperslös algerier som skadade två kvinnliga poliser med en djungelkniv var en ”IS-soldat”. Den 33-årige mannen sköts ihjäl av polis i samband med attacken i Charleroi. IS har uppmanat anhängare att utföra attacker i länder som ingår i den USA-ledda allians som bombar terrorsektens ställningar i Syrien och Irak.

    • Juni

    • Nederländerna vill att kärnkraftverk stängs

      Parlamentet i Nederländerna antar en resolution med en uppmaning till grannlandet Belgien att stänga landets åldrande kärnkraftreaktorer (se även April 2016). Reaktorerna har flera gånger fått stängas av på grund av säkerhetsproblem.

    • Maj

    • Protest mot ändringar i arbetsrätten

      Runt  60 000 människor deltar i en demonstration i Bryssel mot regeringens reformförslag gällande arbetsrätten. Massmötet är tänkt att utgöra upptakten till en rad fortsatta demonstrationer och endagsstrejker.  Regeringen har bland annat föreslagit att arbetsgivare ska få rätt att införa 45 timmars arbetsvecka. Tio personer skadas i sammandrabbningar mellan polis och en mindre grupp maskerade demonstranter.

    • Strejk slår hårt mot fängelser

      Förhållandena i 17 fängelser blir allt mer besvärliga på grund av en fångvaktarstrejk som har gått in på tredje veckan. Många interner sitter inlåsta dygnet runt och får ingen frisk luft, inga besök utifrån och inga rena sängkläder. Våld har brutit ut vid flera tillfällen. Armén har kallats in för att hjälpa till, ett beslut som i sig är kontroversiellt. Strejken gäller fängelser i Vallonien och Bryssel, där förhållandena är sämre än i Flandern. Trängseln är stor, med i snitt 129 fångar på 100 platser.

    • April

    • Tysk oro för kärnsäkerhet

      Den tyska miljöministern Barbara Hendricks har bett Belgien att tillfälligt stänga de 40 år gamla kärnkraftreaktorerna Doel 3 och Tihange 2, som ligger mindre än 15 mil från den tyska gränsen, och utreda om de klarar säkerhetskriterierna. Även Nederländerna har ifrågasatt säkerheten vid Doel som ligger nära staden Antwerpen. Den belgiska regeringen svarar att kärnkraftverken uppfyller säkerhetskraven och att de inte kommer att stängas.

    • Transportministern byts ut

      Efter kritik mot bristande säkerhet på flygplatsen Zaventem avgår Jacqueline Galant (se även Mars 2016). Ett par dagar senare tillträder François Bellot som ny transportminister.

    • Flera terrormisstänkta gripna

      Polisen griper flera män i Bryssel, bland dem Mohamed Abrini som uppges vara den fjärde bombmannen som fångades på övervakningskameror i samband med terrordådet den 22 mars. En annan är den 23-årige svensken Osama Krayem.

    • Mars

    • Kritik för terrorhantering

      I efterdyningarna av attentaten i Bryssel tidigare i månaden riktas allt mer kritik mot polisen och den politiska ledningen. En särskild kommitté tillsätts för att utreda varför ingen reagerat på en varning från Turkiet sommaren 2015. Varningen gällde en potentiell terrorist, som blev en av attentatsmännen i Bryssel. Polisen har tvingats släppa den enda person som gripits misstänkt för direkt inbladning i attentaten. Ett antal andra terrormisstänkta personer har dock gripits i razzior runt om i landet, men polisen får kritik för hanteringen i flera avseenden. Både justitieminister Koen Geens (CD&V) och inrikesminister Jan Jambon (N-VA) har erbjudit sig att avgå, men premiärminister Charles Michel har bett dem sitta kvar.

    • Terrordåd skakar Bryssel

      Sammanlagt 35 människor dödas, varav tre självmordsbombare, och över 300 skadas när explosioner skakar den belgiska huvudstaden med någon timmes mellanrum. Två explosioner inträffar på huvudstadens flygplats Zaventem och en på en tunnelbanestation. Flygplatsen och hela tunnelbanenätet stängs ned. IS tar på sig dåden. Flygplatsen öppnar igen först elva dagar senare.

    • Högsta larmberedskap igen

      Inrikesminister Jan Jambon säger att den högsta terrorhotnivån införs på grund av risken för hämndattentat, tre dagar efter det att Salah Abdeslam gripits.

    • Terrormisstänkt grips i Molenbeek

      Polis griper Salah Abdeslam, som jagats efter terrordådet i Paris och kallats den mest efterspanade personen i Europa (se November 2015). I april utlämnas han i hemlighet till Frankrike, där han småningom döms till 20 års fängelse. Tre dagar före gripandet har polis skjutit ihjäl en man i samband med ett tillslag mot en lägenhet i utkanten av Bryssel, i jakten på Abdeslam. Fyra poliser skadades vid det tillslaget och ett par gärningsmän tros ha undkommit. Totalt har nu 20 personer gripits i Belgien sedan Parisattentatet. 

    • Februari

    • Gränskontroller mot Frankrike

      Belgien beslutar om att placera upp till 290 poliser vid gränsövergångar, av oro för stora migrantströmmar om Frankrike gör allvar av planer på att tömma flyktinglägret ”Djungeln” i Calais, vid kanaltunneln till Storbritannien. Flera andra EU-länder har också infört gränskontroller, som innebär ett undantag från passfriheten inom Schengenområdet. 

    • Januari

    • Självmordsbombare identifierad

      DNA-analys visar att en 25-årig belgisk-marockansk man sprängde sig själv i samband med den franska polisens tillslag i Saint-Denis (se 18 november 2015). Han dog tillsammans med Abelhamid Abaaoud och en kvinna som tros ha varit Abaaouds kusin och som först pekades ut som självmordsbombaren.

    • EU-krav på nya skatteuppgörelser

      EU-kommissionen beordrar Belgien att se över skatteuppgörelser med 35 multinationella företag, då dessa anses ha fått illegala fördelar. Företagen beräknas komma att behöva betala in ytterligare runt 700 miljoner euro i skatt.

Varukorg

Totalt 0