Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Aktivister bland benådade fångar

   Presidenten benådar 431 fångar. Bland dem som omfattas av amnestin finns dussintals aktivister som betecknas som politiska fångar. En del av dem tillhör en ungdomsrörelse som kallas Nida.

  • Armenien om militärövning: ”Vapenskrammel”

   Azerbajdzjan drar igång en stor militärövning. Övningen ska pågå i fem dagar och involvera 10 000 soldater, 500 pansarfordon, 20 stridsflygplan och uppemot 300 artillerienheter. Grannlandet Armenien framhåller i ett uttalande att övningen knappast fostrar till fred. De två länderna är sedan länge är oense om Nagorno-Karabach, en enklav som hålls av armeniska styrkor men är omsluten av azeriskt område. Det har en tid planerats för att ländernas högsta ledare ska träffas, men inget datum är fastslaget.

  • Januari

  • Kritik mot staten för behandling av aktivist

   Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har kommit fram till att regeringen i Baku ska betala motsvarande 175 000 kronor i skadestånd till grävreportern och aktivisten Khadija Ismajilova (Xədicə İsmayılova) till följd av att hennes privatliv kränkts. Ismajilova utsattes 2012 för utpressning – bland annat en sexvideo filmad med dold kamera i hennes bostad, en video som lagts ut på nätet – och staten har försummat att utreda händelsen. Domstolen säger att det inte har gått att bevisa att det var staten själv som låg bakom intrånget. Ismajilova har under en följd av år granskat regimen Aliyev, som på olika sätt har lagt hinder i vägen för granskning (se 21 december 2018).

 • 2018

  • December

  • Böter för regimens granskare

   Khadija Ismajilova (Xədicə İsmayılova), som är grävreporter och antikorruptionsaktivist, döms att betala böter på motsvarande omkring en halv miljon kronor. Själv hävdar hon att domen är ett sätt att strypa oberoende medier. 2015 dömdes hon till ett sjuårigt fängelsestraff som senare omvandlades till ett villkorligt straff. Hon har bland annat gjort sig känd för att granska den styrande familjen Aliyev och Telias misstänkta mutaffärer i Azerbajdzjan (se 26 september 2017).

  • November

  • Polistillslag mot regimkritiker

   Minst elva personer grips av polisen för att ha arrangerat en minnesmarsch för människor som miste livet vid demonstrationer i samband med att Azerbajdzjan frigjordes från Sovjetunionen. Bland de gripna finns Ali Karimli (Əli Kərimli), ledare för partiet Folkfronten, och Jamil Hasanli (Cəmil Həsənlı), som var oppositionell presidentkandidat 2013. Efter ett par dagar, och efter bötesstraff för Karimli, är båda släppta. Karimli tänker fortsätta hålla möten som Aliyevregimen ogillar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0