Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Stormakter manar till förhandlingar

   Sammanlagt 19 döda har rapporterats i de skottväxlingar med bland annat artilleri som skett över gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan under de gångna veckorna. Då tas konflikten upp via telefon mellan statsledningarna de angränsande stormakterna Turkiet och Ryssland. Presidenterna Erdoğan och Putin manar till förhandlingar.

  • Stridsutbrott vid orolig gräns

   Vid gränsen mellan Azerbajdzjan och Armenien flammar ländernas varaktiga ovänskap upp till strider. Båda parter uppges använda artilleri och pansar. Efter tre dagar av stridshändelser hävdas från azeriskt håll att elva soldater fått sätta livet till, bland dem en general, medan armenierna säger sig ha förlorat två officerare. Det hela sker i ett nordligt gränsavsnitt och inte nära Nagorno-Karabach, ett område som Armenien intog när det var krig på 1990-talet. Oljelandet Azerbajdzjan, vars militärutgifter är större än hela Armeniens statsbudget, har hotat att återta enklaven med våld, men Armenien har politiskt stöd i Moskva (medan azerierna stöds av Turkiet) och förhandlingar mellan de två tidigare sovjetrepublikerna tenderar att bli resultatlösa. Senast de var nära fullt krig var 2016.

  • Maj

  • Utan ansiktsmask hotar böter

   Böter väntar från och med nu den som inte bär ansiktsmask mot coronasmitta i Azerbajdzjan; parlamentet fattar ett beslut som presidenten fastställer med sin underskrift dagen efter. Butiker kan samtidigt öppna igen, men inte nöjeslokaler. Där det anses råda trängsel går polisen in, till exempel på bussar och hållplatser. Bötesbeloppen kan sträcka sig upp till motsvarande en bit över tusen kronor. Landet har officiellt närmare 6 000 fall av smitta och cirka 70 dödsfall i covid-19 har rapporterats. 

  • Fel att frige fälld mördare

   Europadomstolen (Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) avgör ett fall med upphov i mordet på en armenisk officer 2004. Azerbajdzjan bröt enligt domstolen mot Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna när mördaren frigavs (se September 2012). Armeniern Gurgen Margaryan yxmördades 2004 när han befann sig på en Natoledd kurs i Ungern av en kursdeltagare från Azerbajdzjan, Ramil Safarov. Det ska ha förekommit osämja mellan männen som bottnade i hemländernas konflikt om Nagorno-Karabach. I Ungern dömdes Safarov 2006 till livstids fängelse, men han fick så småningom klartecken för att avtjäna straffet i hemlandet. Väl överförd till Baku blev Safarov omedelbart benådad och upphöjd till hjälte. Ungern undgår kritik i utslaget, som dock kan överklagas.

  • April

  • Oljeländer minskar produktionen

   Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på råolja att stiga. Azerbajdzjan är ett av de länder som ansluter sig till målet. Minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om de lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0