Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Utan ansiktsmask hotar böter

   Böter väntar från och med nu den som inte bär ansiktsmask mot coronasmitta i Azerbajdzjan; parlamentet fattar ett beslut som presidenten fastställer med sin underskrift dagen efter. Butiker kan samtidigt öppna igen, men inte nöjeslokaler. Där det anses råda trängsel går polisen in, till exempel på bussar och hållplatser. Bötesbeloppen kan sträcka sig upp till motsvarande en bit över tusen kronor. Landet har officiellt närmare 6 000 fall av smitta och cirka 70 dödsfall i covid-19 har rapporterats. 

  • Fel att frige fälld mördare

   Europadomstolen (Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) avgör ett fall med upphov i mordet på en armenisk officer 2004. Azerbajdzjan bröt enligt domstolen mot Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna när mördaren frigavs (se September 2012). Armeniern Gurgen Margaryan yxmördades 2004 när han befann sig på en Natoledd kurs i Ungern av en kursdeltagare från Azerbajdzjan, Ramil Safarov. Det ska ha förekommit osämja mellan männen som bottnade i hemländernas konflikt om Nagorno-Karabach. I Ungern dömdes Safarov 2006 till livstids fängelse, men han fick så småningom klartecken för att avtjäna straffet i hemlandet. Väl överförd till Baku blev Safarov omedelbart benådad och upphöjd till hjälte. Ungern undgår kritik i utslaget, som dock kan överklagas.

  • April

  • Oljeländer minskar produktionen

   Medlemsländerna i Opec och flera oljeproducerande stater som inte är medlemmar enas om att minska sin produktion med sammanlagt 9,7 miljoner fat per dag för att få priserna på råolja att stiga. Azerbajdzjan är ett av de länder som ansluter sig till målet. Minskningen motsvarar närmare en tiondel av världsproduktionen, men det är ändå osäkert om de lyckas i sina ambitioner att få mer betalt för oljan. De stränga restriktioner som världens länder har infört för att motverka coronapandemin har fått den globala efterfrågan att rasa, till exempel på flygbränsle.

  • Mars

  • EU-stöd mot coronakris

   Som en del av EU:s svar på den globala coronakrisen utlovas ett stödpaket till de sex så kallade östliga partnerskapsländerna Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Vitryssland, Ukraina och Moldavien. Stödet omfattar sammanlagt 140 miljoner euro till omedelbara behov  i sjukvården, dessutom omfördelas 700 miljoner euro så att pengarna kan användas till att motverka svåra samhälleliga effekter av krisen. De insatser som planeras sker i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO).

  • Första dödsfallet i pandemi

   Landets första dödsfall i virussjukdomen covid-19 bekräftas. Dagen efter förbjuds bland annat folksamlingar, som bröllop, för att begränsa spridningen av coronaviruset. Museer och nöjeslokaler stängs, idrottstävlingar läggs på is. Skolorna är stängda sedan tidigare, liksom gränsen mot Iran. Det är just Iran, ett av de värst drabbade länderna i pandemin, som har besökts av kvinnan som blir den första att avlida i Azerbajdzjan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0