Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Första dödsfallet i pandemi

   Landets första dödsfall i virussjukdomen covid-19 bekräftas. Dagen efter förbjuds bland annat folksamlingar, som bröllop, för att begränsa spridningen av coronaviruset. Museer och nöjeslokaler stängs, idrottstävlingar läggs på is. Skolorna är stängda sedan tidigare, liksom gränsen mot Iran. Det är just Iran, ett av de värst drabbade länderna i pandemin, som har besökts av kvinnan som blir den första att avlida i Azerbajdzjan.

  • Februari

  • Polisen stoppar protest mot valet

   Polisen griper ett antal medlemmar från oppositionspartierna Jämlikhetspartiet och Alternativa republikanska partiet när de försöker iscensätta en manifestation utanför valkommissionens lokaler i protest mot resultatet i parlamentsvalet den 9 februari då president Aliyevs parti vann en majoritet av platserna i parlamentet. Valet har kritiserats av oppositionen och internationella valobservatörer som uppmärksammat en rad oegentligheter, däribland fusk med röstsedlar och otillbörlig press på väljare och kandidater. Enligt Jämlikhetspartiet greps 55 personer, däribland partiets ledare Arif Gadjily liksom ledaren för Alternativa republikanska partiet Ilgar Mammadov.

  • Presidentens parti vinner omstritt val

   Enligt preliminära rapporter vinner president İlham Aliyevs stödparti Nya Azerbajdzjan (YAP) en överlägsen seger i nyvalet till parlamentet. Partiet ser ut att få 72 av 125 mandat vilket i så fall är 2 mandat fler än i valet 2015. Åtskilliga oppositionspartier bojkottar valet bland annat med hänvisning till att regeringen gjort det svårt för dem att driva sina valkampanjer. De kallar YAP:s seger för ett totalt falsarium och kräver omval. Även valobservatörer från OSSE och Europarådet ifrågasätter resultatet och pekar på att det förekommit åtskilliga fall med falska röstsedlar, personer som röstat flera gånger, hot och påtryckningar på väljare, kandidater och observatörer. Det faktum att oppositionen stängts ute från de viktigaste medierna, till exempel alla TV-kanaler, kritiseras också. Den enda oppositionspolitiker som väljs in i parlamentet är Erkin Gadirli från Alternativa republikanska partiet (ReAl). Övriga partier och kandidater som klarar spärren anses vara trogna mot Aliyev.

 • 2019

  • December

  • Val utlyst till februari

   President Ailyev utfärdar ett dekret om att upplösa parlamentet och hålla val i början av nästa år. Valdatum sätts till den 9 februari. Det är åtta månader före det datum som var planerat – den 1 november 2020. 

  • Parlamentet röstar för nyval

   Parlamentsledmöterna uppmanar president Aliyev att snarast upplösa parlamentet och utlysa nyval. Förslaget antas med 99 röster för och en emot. Någon motivering  anges inte, men en vecka tidigare har regeringspartiet Nya Azerbajdzjans ledare sagt att "parlamentets sammansättning måste förnyas som ett led i de reformer som president Aliyev genomför". I oktober ombildades regeringen efter kritik av president Aliyev (se 8 oktober 2019). 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0