Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Armeniska dödsoffer vid gränsen

   Tre armeniska soldater mister livet i sammanstötningar med styrkor från Azerbajdzjan. Händelsen vid gränsen är den allvarligaste sedan det senaste kriget mellan länderna om Nagorno-Karabach, hösten 2020. Försvarsdepartementen i båda länderna anklagar varandra för att trappa upp motsättningarna.

  • Lågor mot skyn när lervulkan får utbrott

   En lervulkan i Kaspiska havet, 7,5 mil från Baku, får ett spektakulärt utbrott med ett stort eldklot och lågorna syns väl från land. I området finns mängder av olje- och gaskällor, men varken energiutvinning eller befolkning är i fara, uppger statliga myndigheter. Enligt BBC finns 400 av världens omkring tusen lervulkaner i Azerbajdzjan.

  • Fångar friges, varning för minor

   Azerbajdzjan överlämnar ytterligare 15 armeniska fångar till Armenien (se 12 juni). Soldaterna ska ha tillfångatagits i slutet av 2020, efter det senaste kriget om Nagorno-Karabach. Sedan vapenvilan har sju azeriska soldater och 18 civila mist livet när minor detonerat i eller i närheten av stridsområden, enligt azeriska uppgifter.

  • Juni

  • Samarbete med Turkiet stärks

   Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan besöker Azerbajdzjan. Tillsammans med landets president Ilham Aliyev inspekterar han staden Şuşa i Nagorno-Karabach. Staden intogs av azeriska styrkor i det krig om enklaven som de utkämpade med turkiskt stöd mot Armenien hösten 2020. Turkiet planerar nu att öppna ett konsulat i Şuşa, som ligger 1,5 mil från Stepanakert, områdets största stad. Azerbajdzjan har sedan kriget dragit i gång en rad infrastrukturprojekt, bland annat en fyrfilig väg de knappt nio milen mellan Şuşa och Fizuli. Under kriget befarades att även Ryssland, lierat med Armenien, skulle dras in i striderna. Erdoğan och Aliyev gör nu ömsesidiga utfästelser om hjälp i händelse av anfall utifrån. Det stärkta samarbetet kommer bland annat att innebära regelbundna möten mellan de två ländernas säkerhetsråd. Det framkommer också att tillverkning av militära drönare av turkisk modell ska inledas i Azerbajdzjan.

  • Kartor över mineringar i utbyte mot fångar

   Till Armenien överlämnar Azerbajdzjan 15 krigsfångar som tillfångatogs under kriget om Nagorno-Karabach hösten 2020. I utbyte får regimen i Baku kartor från regeringen i Jerevan över minfält i konfliktområdet. Överenskommelsen har uppnåtts genom medling av Georgiens premiärminister Irakli Garibasjvili. De armeniska krigsfångarna förs hem via Georgien. På kartorna ska det finnas information om 97 000 stridsvagns- eller trampminor i Agdamtrakten, som var ett av de sju områden där Armenien förlorade kontrollen. Flera hundra armenier tros ännu vara krigsfångar hos azerierna, och Armenien antas hålla på fler kartor över minerade områden, som Azerbajdzjan behöver för att kunna etablera full kontroll och genomföra infrastrukturarbeten i de återintagna områdena.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0