Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Polisen stoppar protest

   Ett par dussin regimkritiker grips när polisen hindrar oppositionella Jämlikhetspartiet (Müsavat) från att genomföra en protest mot bristande mötesfrihet vid stadshuset i Baku. Partiets ordförande Arif Hacılı (på engelska ofta stavad Gadjilygrips redan i förväg. Avsikten var att demonstrationen skulle sammanfalla med årsdagen av den författning som Azerbajdzjan antog 1995, i kölvattnet av Sovjetunionens upplösning. I grundlagen heter det att landet ska vara en demokrati.

  • Oktober

  • Protest av Folkfronten bryts

   Oppositionspartiet Folkfronten försöker demonstrera i centrala Baku mot låga löner, korruption och bristande demokrati. Ledaren Ali Karimli (Əli Kərimli) grips, och efter honom minst 80 partikamrater, uppger vittnen för nyhetsbyrån Reuters.

  • Löfte om vapenfri tjänst blev inte lag

   Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna dömer Azerbajdzjan att betala skadestånd till fem personer, alla medlemmar av samfundet Jehovas vittnen som dömts för vägran att göra värnplikt. Staten har inför Europarådet utfäst sig att möjliggöra vapenfri tjänst, men sedan inte antagit någon lag som tillåter det, framhåller domstolen.

  • Presidenten byter ut medarbetare

   Ali Asadov, tidigare ekonomisk rådgivare och mångårig allierad till presidenten Ilham Aliyev, blir ny premiärminister. Ingen förklaring ges till varför företrädaren avgått hastigt. Två veckor senare byts också andra personer i presidentens närmaste krets ut, bland dem den mångårige chefen för presidentkansliet. Aliyev gör under månaden uttalanden där han riktar öppen kritik mot regeringen, som han anklagar för att motarbeta reformer. Bland personerna som petas från sina maktpositioner finns flera som haft inflytande alltsedan fadern Heydar Aliyevs tid.

  • Juli

  • Attentat mot borgmästare

   I landets näst största stad Gəncə inträffar ett attentat som vittnar om missnöje med de styrande. Borgmästaren Elmar Veliyev utsätts för ett mordförsök, som enligt myndigheterna utförs av en extremist som tränats av islamister i Syrien. Stadsbor ger en något annorlunda bild av händelserna, men också den bottnar i att religiösa kretsar känner sig förföljda av den sekulära regimen. Borgmästaren beskrivs som maktfullkomlig och anklagas för att behandla staden som sin personliga förläning. En misstänkt för mordförsöket grips och två poliser knivdödas en vecka senare när gripandet utlöser protester.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0