Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Val utlyst till februari

   President Ailyev utfärdar ett dekret om att upplösa parlamentet och hålla val i början av nästa år. Valdatum sätts till den 8 februari. Det är åtta månader före det datum som var planerat – den 1 november 2020. 

  • Parlamentet röstar för nyval

   Parlamentsledmöterna uppmanar president Aliyev att snarast upplösa parlamentet och utlysa nyval. Förslaget antas med 99 röster för och en emot. Någon motivering  anges inte, men en vecka tidigare har regeringspartiet Nya Azerbajdzjans ledare sagt att "parlamentets sammansättning måste förnyas som ett led i de reformer som president Aliyev genomför". I oktober ombildades regeringen efter kritik av president Aliyev (se 8 oktober 2019). 

  • November

  • Polisen stoppar protest

   Ett par dussin regimkritiker grips när polisen hindrar oppositionella Jämlikhetspartiet (Müsavat) från att genomföra en protest mot bristande mötesfrihet vid stadshuset i Baku. Partiets ordförande Arif Hacılı (på engelska ofta stavad Gadjilygrips redan i förväg. Avsikten var att demonstrationen skulle sammanfalla med årsdagen av den författning som Azerbajdzjan antog 1995, i kölvattnet av Sovjetunionens upplösning. I grundlagen heter det att landet ska vara en demokrati.

  • Oktober

  • Protest av Folkfronten bryts

   Oppositionspartiet Folkfronten försöker demonstrera i centrala Baku mot låga löner, korruption och bristande demokrati. Ledaren Ali Karimli (Əli Kərimli) grips, och efter honom minst 80 partikamrater, uppger vittnen för nyhetsbyrån Reuters.

  • Löfte om vapenfri tjänst blev inte lag

   Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna dömer Azerbajdzjan att betala skadestånd till fem personer, alla medlemmar av samfundet Jehovas vittnen som dömts för vägran att göra värnplikt. Staten har inför Europarådet utfäst sig att möjliggöra vapenfri tjänst, men sedan inte antagit någon lag som tillåter det, framhåller domstolen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0