Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • FN-domstol tar trätobröder i örat

   Armenien och Azerbajdzjan måste avstå från rashets och etnisk diskriminering och undvika att förvärra sina inbördes motsättningar, säger chefen för Internationella domstolen i Haag. Azerbajdzjan ska dessutom skydda armeniska krigsfångar och se till att armenisk kultur, bland annat kyrkorum, inte vandaliseras. I kölvattnet av kriget om Nagorno-Karabach 2020 har båda länderna vänt sig till FN-domstolen med ömsesidiga anklagelser om brott mot en FN-konvention som ska stoppa diskriminering. Tvisten kan ta flera år att lösa, men beslut och utslag är bindande för länder som är FN-medlemmar även om Internationella domstolen inte har tillgång till maktmedel för att tvinga länder att rätta sig efter dem.

  • November

  • Avspänning målet när Putin medlar

   Ledarna för Armenien och Azerbajdzjan samtycker till att börja ta bort gränslinjer och återställa regionala transportleder. Det är följden av ett möte i ryska Sotji, dit president Putin kallat den armeniske premiärministern Pashinyan och den azeriske presidenten Aliyev för medling. Transportvägar som inrättades på sovjettiden är just nu föremål för ömsesidiga blockader (se 16 november). De två ledarna lovar också att ta itu med ”humanitära frågor”, och en vecka senare uppger Azerbajdzjan att tio tillfångatagna armenier frigetts i utbyte mot armeniska kartor över minfält.

  • Brott mot vapenvila

   Spänningarna förvärras vid gränsen mellan Armenien och Azerbajdzjan, som varit orolig i omgångar sedan kriget om Nagorno-Karabach hösten 2020. Under dagen blir situationen den allvarligaste sedan krigsslutet, med sammanstötningar som kräver dödsoffer, men Ryssland mäklar fram en ny vapenvila. Det finns flera omständigheter som trasslar till relationerna i området, bland annat att Azerbajdzjan har infört tullar och gränskontroller för armeniska fordon på en viktig väg och att Armenien i sin tur inte vill öppna en korridor för trafik mellan Azerbajdzjan och dess exklav Nachitjevan, som är belägen bortom armeniskt område, trots att vapenvilan från 2020 stipulerar det. 

  • Oktober

  • Oroat Iran övar i gränsområde

   Iran inleder en stor militärövning nära gränsen mot Azerbajdzjan. Markstyrkornas övning är den första i området sedan Azerbajdzjan blev självständigt 1991, enligt vad president Aliyev säger till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia. Bakom övningen anas flera omständigheter som oroar Iran, bland annat att Israel har goda förbindelser med och säljer vapen till den azeriska ledningen och att Azerbajdzjan, Turkiet och Pakistan (länder som omger Iran) nyligen har övat tillsammans i Baku.

  • Augusti

  • Antalet stupade 2020 skrivs upp

   Armeniens premiärminister Pashinyan offentliggör nya uppgifter om landets militära förluster i kriget 2020 mot Azerbajdzjan: 3 773 soldater miste livet och 243 saknas fortfarande, säger han i parlamentet. Dessutom finns ett antal kvar i azerisk krigsfångenskap (se 3 december 2020). Med Azerbajdzjans stupade inräknade uppgår de kända uppgifterna om antalet dödsoffer till runt 6 500 sammanlagt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0