Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Oroat Iran övar i gränsområde

   Iran inleder en stor militärövning nära gränsen mot Azerbajdzjan. Markstyrkornas övning är den första i området sedan Azerbajdzjan blev självständigt 1991, enligt vad president Aliyev säger till den turkiska nyhetsbyrån Anatolia. Bakom övningen anas flera omständigheter som oroar Iran, bland annat att Israel har goda förbindelser med och säljer vapen till den azeriska ledningen och att Azerbajdzjan, Turkiet och Pakistan (länder som omger Iran) nyligen har övat tillsammans i Baku.

  • Augusti

  • Antalet stupade 2020 skrivs upp

   Armeniens premiärminister Pashinyan offentliggör nya uppgifter om landets militära förluster i kriget 2020 mot Azerbajdzjan: 3 773 soldater miste livet och 243 saknas fortfarande, säger han i parlamentet. Dessutom finns ett antal kvar i azerisk krigsfångenskap (se 3 december 2020). Med Azerbajdzjans stupade inräknade uppgår de kända uppgifterna om antalet dödsoffer till runt 6 500 sammanlagt.

  • Juli

  • Mystik kring landsflyktig azeriers död

   Det framkommer att Huseyn Bakixanov, regimkritisk bloggare från Azerbajdzjan, har mist livet i ett fall från ett hotell i Tbilisi i Georgien. Fallet har skett redan den 14 juli. Hotellet och polisen beskriver dödsfallet som ett troligt självmord, men Bakixanov ska ett par dagar före sin död ha offentliggjort en video där han berättar att han blivit attackerad av fem män. Den 7 maj greps han vid en regimkritisk protest i Baku och dömdes till 15 dagars fängelse. Det var efter den erfarenheten han tog sig till Georgien. Under vistelsen i Tbilisi uppges han ha hört sig för om möjligheter att få asyl.

  • Armeniska dödsoffer vid gränsen

   Tre armeniska soldater mister livet i sammanstötningar med styrkor från Azerbajdzjan. Händelsen vid gränsen är den allvarligaste sedan det senaste kriget mellan länderna om Nagorno-Karabach, hösten 2020. Försvarsdepartementen i båda länderna anklagar varandra för att trappa upp motsättningarna.

  • Lågor mot skyn när lervulkan får utbrott

   En lervulkan i Kaspiska havet, 7,5 mil från Baku, får ett spektakulärt utbrott med ett stort eldklot och lågorna syns väl från land. I området finns mängder av olje- och gaskällor, men varken energiutvinning eller befolkning är i fara, uppger statliga myndigheter. Enligt BBC finns 400 av världens omkring tusen lervulkaner i Azerbajdzjan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0