Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Böter för regimens granskare

   Khadija Ismajilova, som är grävreporter och antikorruptionsaktivist, döms att betala böter på motsvarande omkring en halv miljon kronor. Själv hävdar hon att domen är ett sätt att strypa oberoende medier. 2015 dömdes hon till ett sjuårigt fängelsestraff som senare omvandlades till ett villkorligt straff. Hon har bland annat gjort sig känd för att granska den styrande familjen Aliyev och Telias misstänkta mutaffärer i Azerbajdzjan.

  • November

  • Polistillslag mot regimkritiker

   Minst elva personer grips av polisen för att ha arrangerat en minnesmarsch för människor som miste livet vid demonstrationer i samband med att Azerbajdzjan frigjordes från Sovjetunionen. Bland de gripna finns Ali Karimli (Əli Kərimli), ledare för partiet Folkfronten, och Jamil Hasanli (Cəmil Həsənlı), som var oppositionell presidentkandidat 2013. Efter ett par dagar, och efter bötesstraff för Karimli, är båda släppta. Karimli tänker fortsätta hålla möten som Aliyevregimen ogillar.

  • Kristen blir Israels ambassadör

   Israel har för första gången utnämnt en kristen diplomat till ambassadör. George Deek blir ambassadör i Azerbajdzjan 2019. Han är jurist och utbildad vid Georgetown-universitetet i Washington. Israel har visst samarbete på det militära området med regimen i Azerbajdzjan.

  • Oktober

  • Brittisk myndighet synar storshoppare

   Makan till en azerisk före detta bankchef är den första som lagförs i enlighet med Storbritanniens nya antikorruptionslag. Efter beslut i domstol måste hon förklara för myndigheten NCA, som bekämpar organiserad brottslighet, hur hon och maken skaffat sig sina tillgångar – en ny åtgärd mot penningtvätt kallad Unexplained Wealth Order (UWO). I Storbritannien har paret bland annat köpt fastigheter. Enligt BBC har kvinnan, som också är efterlyst i Azerbajdzjan, under en tioårsperiod spenderat 16 miljoner pund enbart på varuhuset Harrods i London. Maken avtjänar ett 15-årigt fängelsestraff för förskingring i hemlandet (se 14 oktober 2016).

  • September

  • Flygövning i omstridd enklav

   I den Armenienstödda utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach inleder de styrande en flygövning som omgivande Azerbajdzjan uppfattar som aggression. Det sker samtidigt som samtal planeras mellan ländernas utrikesministrar vid FN:s generalförsamling i New York. I den senaste skottväxlingen över gränsen, en vecka före övningen, ska två soldater ha dödats enligt vad den armeniska sidan uppger.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0