Azerbajdzjan
Foto: Shutterstock/Ververidis Vasilis

Azerbajdzjan

Det olje- och gasrika Azerbajdzjan ligger i sydöstra Kaukasus, med östkust mot Kaspiska havet. Den före detta sovjetrepubliken har ett kluvet förhållande till sin mäktiga granne Ryssland. Med Armenien i väster råder krigstillstånd på grund av enklaven Nagorno-Karabach. Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev, och samhället är svårt korrumperat. Regimkritiker förföljs och döms ofta till långa fängelsestraff.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Struntade i domstol, sanktion väntas

   I augusti 2018 frigavs oppositionsledaren Ilgar Mammadov (İlqar Məmmədov) villkorligt. Han hade tvingats sitta fem år i fängelse trots att Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna redan 2014 kom fram till att fängslandet var olagligt och innebar en kränkning mot en internationell människorättskonvention. Nu kommer Europarådet att låta ett ministerråd avgöra hur man ska agera mot att Azerbajdzjan också valde att strunta i domstolens utslag.

  • Mars

  • Aktivister bland benådade fångar

   Presidenten benådar 431 fångar. Bland dem som omfattas av amnestin finns dussintals aktivister som betecknas som politiska fångar. En del av dem tillhör en ungdomsrörelse som kallas Nida.

  • Armenien om militärövning: ”Vapenskrammel”

   Azerbajdzjan drar igång en stor militärövning. Övningen ska pågå i fem dagar och involvera 10 000 soldater, 500 pansarfordon, 20 stridsflygplan och uppemot 300 artillerienheter. Grannlandet Armenien framhåller i ett uttalande att övningen knappast fostrar till fred. De två länderna är sedan länge är oense om Nagorno-Karabach, en enklav som hålls av armeniska styrkor men är omsluten av azeriskt område. Det har en tid planerats för att ländernas högsta ledare ska träffas, men inget datum är fastslaget.

  • Vuxna vaccineras mot mässling

   En vaccinationskampanj som riktar sig till vuxna i åldern 20–40 år kommer att genomföras i Baku och andra städer under våren. Sedan i december har ungefär 150 fall rapporterats – och nästan alla som har smittats är vuxna. Grannländerna har upptäckt betydligt fler fall, men smittan väcker oro ändå eftersom det är många som inte har blivit vaccinerade som barn.

  • Januari

  • Kritik mot staten för behandling av aktivist

   Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har kommit fram till att regeringen i Baku ska betala motsvarande 175 000 kronor i skadestånd till grävreportern och aktivisten Khadija Ismajilova (Xədicə İsmayılova) till följd av att hennes privatliv kränkts. Ismajilova utsattes 2012 för utpressning – bland annat en sexvideo filmad med dold kamera i hennes bostad, en video som lagts ut på nätet – och staten har försummat att utreda händelsen. Domstolen säger att det inte har gått att bevisa att det var staten själv som låg bakom intrånget. Ismajilova har under en följd av år granskat regimen Aliyev, som på olika sätt har lagt hinder i vägen för granskning (se 21 december 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0