Vietnam
Flytande marknad på Mekong, en av Asiens största floder. Foto: Huy Thoai/Shutterstock.

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Ho Chi Minh-staden stängs ned i tre månader

   Myndigheterna genomför en nedstängning av Ho Chi Minh-staden (före detta Saigon) sedan coronaviruset spridit sig snabbt i jättestaden. De närmare nio miljoner invånarnas rörelsefrihet begränsas kraftigt och restriktioner införs för in- och utresor i staden. Nedstängningen pågår till i början av oktober.

  • Maj

  • Ny virusvariant sprider sig snabbt

   En omfattande vaccinationskampanj inleds i norra Vietnam där man kämpar mot landets största utbrott av covid-19. Även Ho Chi Minh-staden (Saigon) och Hanoi kämpar mot virusutbrott. Med smittspårning och karantänsregler har Vietnam hittills lyckats hålla nere smittspridningen, men en ny variant av coronaviruset har upptäckts i landet och sprider sig snabbt. Den beskrivs som en hybrid mellan den brittiska och den indiska varianten. Smittan finns i omkring hälften av provinserna och städerna. Det stora utbrottet i norr drabbar främst provinserna Bac Ninh och Bac Giang. Antalet bekräftade nya infektioner per dygn är drygt 440.

  • Vietnam håller parlamentsval

   Val hålls till den lagstiftande nationalförsamlingen. Av 868 kandidater är 771 medlemmar av Kommunistpartiet, resterande 97 är partilösa men godkända av partiet. Av de 500 mandaten går 14 till partilösa kandidater, övriga till medlemmar av Kommunistpartiet. En plats blir vakant sedan det är oklart om den segrande kandidaten är godkänd. Valdeltagandet är 99,6 procent enligt valmyndigheten. Drygt 30 procent av ledamöterna är kvinnor.

  • April

  • Ny president och ny premiärminister

   Nationalförsamlingen väljer med stor majoritet Nguyen Xuan Phuc till ny president. Han har tre dagar tidigare lämnat premiärministerposten. Till ny premiärminister väljer nationalförsamlingen, näst intill enhälligt, Pham Minh Chinh. Nguyen Xuan Phuc, 66 år, har fått beröm, både i hemlandet och i omvärlden, för Vietnams framgångsrika sätt att hålla coronaviruset i schack. Dessutom blomstrade landets ekonomi under Phucs fem år som premiärminister. Pham Minh Chinh, 62 år, har tidigare varit biträdande minister med säkerhetsfrågor på sitt bord, men i Vietnam han är mest känd som partichef i provinsen Quang Ninh i norr.

  • Januari

  • Kommunistpartiets ledare omvald

   Vid det styrande kommunistpartiets kongress i Hanoi väljs president Nguyen Phu Trong om som partiets generalsekreterare för en tredje femårsperiod. Med såväl partiledar- som presidentskapet förblir han landets mäktigaste man. Trong är 76 år och sägs ha hälsoproblem. Han leder partiets Kinavänliga och konservativa fraktion. Kinas president Xi gratulerar Trong till utnämningen. Trong har gjort sig känd för sin tuffa kampanj mot korruption inom partiet, poliskåren och militären. Inte ens politbyråmedlemmar har undsluppit rättvisan. Regimkritiker betonar dock hur förtrycket mot till exempel oliktänkande, politisk opposition och människorättsaktivister har ökat under senare år. Antalet samvetsfångar har ökat från 84 till 170 sedan den senaste kongressen hölls 2016, enligt Amnesty International.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0