Vietnam
Foto: Shutterstock/Hanoi Photography

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två bördiga, tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med en snabbt växande marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Nya presidenten tillträder

   Nationalförsamlingen väljer kommunistpartiets generalsekreterare Nguyen Phu Trong till ny president med 476 ja-röster mot 1 nej-röst. Han blir därmed en av landets mäktigaste politiker då han innehar såväl presidentposten som posten som partichef.

  • Mother Mushroom flygs till USA

   Den internationellt kända vietnamesiska bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh, mest känd som Mother Mushroom, friges ur fängelset och flygs direkt till USA. Mother Mushroom dömdes i juni 2017 till tio års fängelse för spridande av propaganda mot staten. Hon startade sin blogg 2006 och skriver om sociala orättvisor i Vietnam och om politiska och miljömässiga problem.

  • Partichefen nomineras till ny president

   Kommunistpartiets generalsekreterare Nguyen Phu Trong nomineras av partiets centralkommitté till Vietnams nya president. (Formellt väljs han av nationalförsamlingen den 22 oktober). Nguyen blir därmed den första personen sedan 1960-talet som samtidigt innehar presidentämbetet och partichefskapet (då satt Ho Chi Minh på båda posterna). Vietnam styrs vanligtvis av presidenten, partiets generalsekreterare, premiärministern och nationalförsamlingens talman, och posterna brukar innehas av fyra olika personer. Valet av Nguyen Phu Trong väntas dock inte ändra maktbalansen nämnvärt, då han redan är en mycket inflytelserik politiker. Han beskrivs som en konservativ partiveteran och är mest känd för sin kamp mot korruption och mot oliktänkande. Nguyen Phu Trong är enda kandidaten i presidentvalet den 22 oktober.

  • September

  • Presidenten avlider

   President Tran Dai Quang avlider efter en tids sjukdom. Vicepresident Dang Thi Ngoc Thinh blir tillförordnad president.

  • Augusti

  • Tiotals bankirer döms för korruption

   Fyrtiosex före detta banktjänstemän och affärsmän döms för korruption i samband med omfattande bedrägerier med banklån. Straffen för de dömda blir fängelse i upp till 20 år. Det rör sig om korruption till ett värde av drygt 257 miljoner dollar. Regeringen försöker rensa ut korruption och nepotism i Vietnams bank- och finansvärld, men kritiker säger att makthavarna samtidigt passar på att avlägsna politiska motståndare. Trots stora kampanjer mot korruption tillhör Vietnam fortfarande de länder i världen som genomsyras av korruption.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0