Vietnam
Flytande marknad på Mekong, en av Asiens största floder. Foto: Huy Thoai/Shutterstock.

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
  • 2020

    • September

    • Utrikesflyget åter i luften

      Vietnam återupptar flygningarna till fyra destinationer i Asien: Guangzhou i södra Kina, Tokyo i Japan, Seoul i Sydkorea och Taipei i Taiwan. Den 22 september återupptas flygningar till och från Phnom Penh i Kambodja och Vientiane i Laos. Det har nu gått två veckor utan nya bekräftade coronafall i Vietnam efter det lokala utbrottet i Danang (se Juli 2020), vilket fick myndigheterna att återuppta vissa restriktioner. Alla som flyger till Vietnam måste testas för coronaviruset, såväl vid avfärden i annat land som vid ankomsten. Vietnam har uppmärksammats internationellt för en framgångsrik kamp mot coronapandemin. Landet har haft 1 063 bekräftade fall av coronaviruset och 35 dödsfall med covid-19. Framgången tillskrivs en effektiv smittspårning.

    • Markkonflikt leder till dödsdomar

      Två bröder döms till döden för "mord på tre poliser" i samband med en utdragen markkonflikt som urartar i våld. En äldre civil man dödas också i våldsamheterna. Markkonflikten har pågått i åratal i ett samhälle utanför Hanoi, där invånarna anklagat militären för att beslagta mark för att bygga en flygplats. När myndigheterna i januari försökte resa ett staket kring den omstridda platsen tog invånarna till våld med "granater, bensinbomber och knivar", enligt departementet för allmän säkerhet. Enligt invånarna var den dödade mannen ledare för motståndet mot bygget och ska ha dödats i sömnen av myndigheterna. Det är den döde mannens två söner som nu dömts till döden för mord på tre poliser. Ytterligare 27 personer döms till olika straff, från 15 månaders villkorligt fängelsestraff till livstid för inblandning i våldsamheterna. Human Rights Watch (HRW) kritiserar domarna för att vara alltför hårda och rättegången för att ha "påskyndats".

    • Vietnameser dömda för människosmugglingstragedin

      Fyra människor har dömts till fängelse i Vietnam för deras roller i tragedin då 39 vietnamesiska migranter hittades döda i en kyllastbil utanför London i Storbritannien 2019, rapporterar vietnamesiska statliga medier (se Oktober 2019). De dömda är mellan 26 och 36 år och har fått fängelsestraff i mellan 2,5 och 7,5 år. De dömda har befunnits skyldiga till att ha organiserat olaglig emigration. Tre andra vietnameser rapporteras ha dömts till villkorliga straff för delaktighet i människosmugglingen. Migranterna avled instängda i fordonet till följd av hetta och syrebrist. Ett antal människor i Storbritannien, Frankrike och Belgien har åtalats för delaktighet i människosmugglingen, däribland lastbilens chaufför som erkänt sig skyldig till dråp.

    • Juli

    • Första dödsfallet med covid-19

      Vietnam får sitt första dödsfall med covid-19 i samband med att kuststaden Danang drabbats av ett lokalt utbrott av coronaviruset. Det rör sig om en 70-årig man som vårdats flera veckor på sjukhus i Hoi An, nära Danang. Vietnam var ett av de första länderna att drabbas av coronaviruset efter Kina. Landet har fått beröm internationellt för sitt sätt att hantera smittspridningen genom karantänsregler, begränsad rörelsefrihet för invånarna och smittspårning. Vietnam har sammanlagt haft 509 bekräftade fall av coronaviruset.

    • Utbrott av corona i turiststad

      Ett lokalt coronautbrott kan konstateras i kuststaden Danang efter att Vietnam varit fritt från samhällsspridning av viruset sedan den 16 april. Som en följd stoppar regeringen alla flygningar samt allmänna kommunikationer till och från Danang. Staden har 1,1 miljoner invånare och är en populär turistort för vietnameser. Sedan en 57-årig pensionerad vietnamesisk man testats positivt två dagar tidigare har flera nya fall upptäckts. Invånarna uppmanas att stanna hemma och får bara träffa en person åt gången. Vietnam har hittills 431 bekräftade fall av coronaviruset och inga dödsfall. Inga utländska turister får komma till Vietnam och internationellt flyg är strikt begränsat med två veckors obligatorisk karantän för hemkommande medborgare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0