Vietnam
Flytande marknad på Mekong, en av Asiens största floder. Foto: Huy Thoai/Shutterstock.

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Ny president och ny premiärminister

   Nationalförsamlingen väljer med stor majoritet Nguyen Xuan Phuc till ny president. Han har tre dagar tidigare lämnat premiärministerposten. Till ny premiärminister väljer nationalförsamlingen, näst intill enhälligt, Pham Minh Chinh. Nguyen Xuan Phuc, 66 år, har fått beröm, både i hemlandet och i omvärlden, för Vietnams framgångsrika sätt att hålla coronaviruset i schack. Dessutom blomstrade landets ekonomi under Phucs fem år som premiärminister. Pham Minh Chinh, 62 år, har tidigare varit biträdande minister med säkerhetsfrågor på sitt bord, men i Vietnam han är mest känd som partichef i provinsen Quang Ninh i norr.

  • Januari

  • Kommunistpartiets ledare omvald

   Vid det styrande kommunistpartiets kongress i Hanoi väljs president Nguyen Phu Trong om som partiets generalsekreterare för en tredje femårsperiod. Med såväl partiledar- som presidentskapet förblir han landets mäktigaste man. Trong är 76 år och sägs ha hälsoproblem. Han leder partiets Kinavänliga och konservativa fraktion. Kinas president Xi gratulerar Trong till utnämningen. Trong har gjort sig känd för sin tuffa kampanj mot korruption inom partiet, poliskåren och militären. Inte ens politbyråmedlemmar har undsluppit rättvisan. Regimkritiker betonar dock hur förtrycket mot till exempel oliktänkande, politisk opposition och människorättsaktivister har ökat under senare år. Antalet samvetsfångar har ökat från 84 till 170 sedan den senaste kongressen hölls 2016, enligt Amnesty International.

  • Nytt lokalt utbrott av coronaviruset

   Efter närmare två månader utan nya bekräftade fall av covid-19 drabbas Vietnam av två virusutbrott i provinserna Hai Duong och Quang Ninh i norr. I Hai Duong har utbrottet spårats till en fabriksarbetare som testats positivt för corona när hon landat i Osaka i Japan. Det har visat sig att hon är smittad av den brittiska virusvarianten som misstänks vara mer smittsam än den vanliga. Ett område med runt en kvarts miljon invånare kring fabriken där den sjuka arbetar sätts i karantän. I Quang Ninh har en anställd vid en flygplats med viss internationell trafik testats positivt. Flygplatsen stängs. Fler än 80 nya fall av covid-19 har bekräftats och myndigheterna har börjat testa tiotusentals människor för covid-19. Vietnam har sammanlagt haft drygt 1 500 bekräftade fall av covid-19 med 35 dödsfall i sviterna av sjukdomen.

  • Kommunistpartiet inleder sin kongress

   Kommunistpartiet inleder sin 13:e partikongress, då landets ledarskikt i praktiken väljs. Inför årets kongress, som hålls i Hanoi, har trycket mot oppositionen ökat. Några dagar tidigare marscherade kravallpolis genom huvudstadens gator i en kraftuppvisning. Amnesty International rapporterar om att antalet politiska fångar har ökat samt att aktivister dömts till längre fängelsestraff. Flertalet gripna och fängslade är skribenter och aktivister som använder sociala medier för att nå ut. Det styrande kommunistpartiet håller kongress vart femte år för att välja ett nytt ledarskikt och staka ut en politisk linje för de närmaste fem åren. Den här gången samlas runt 1 600 delegater för att välja omkring 200 medlemmar till centralkommittén, vilken i sin tur utser 20 medlemmar till den mäktiga politbyrån. Bland politbyråmedlemmarna väljs Vietnams fyra viktigaste politiker: presidenten, premiärministern, partiets generalsekreterare samt ledaren för nationalförsamlingen. När det gäller den politiska agendan förväntar sig bedömare inte några större förändringar. Vietnam har fått beröm internationellt för sitt sätt att kontrollera och hålla nere spridningen av det nya coronaviruset i landet, och samtidigt bibehålla en ekonomisk tillväxt. Kongressen pågår till den 2 februari.

  • Människosmugglare får långa straff

   En domare i London avkunnar straffen för fyra av åtta personer som dömts för människosmugglingen i Storbritannien i oktober 2019, då 39 vietnamesers avled inuti en lastbilstank (se Oktober 2019 och December 2020). Smugglingsnätverkets ledare Ronan Hughes och Gheorghe Nica döms till 20 respektive 27 år i fängelse. Lastbilschaufförerna Maurice Robinson och Eamonn Harrison får 13 respektive 18 års fängelse.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0