Vietnam
Flytande marknad på Mekong, en av Asiens största floder. Foto: Huy Thoai/Shutterstock.

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Inhemsk turism tillåts igen

   Regeringen lättar på restriktionerna för vietnamesernas rörelsefrihet inom landet. På så sätt hoppas man kunna få igång den inhemska turismen efter nedstängningen av landet i samband med coronakrisen. Vietnam har haft 318 fall av coronasmittade invånare och inga dödsfall i covid-19.

  • Skolorna öppnas igen

   Sedan Vietnam noterat 17 dagar i rad utan några nya fall av covid-19 beslutar myndigheterna att öppna skolorna igen. Miljontals barn återvänder till skolbänken efter tre månaders frånvaro. Även universiteten öppnas gradvis.

  • April

  • Delar av landet öppnas upp

   Den rikstäckande nedstängningen av landet på grund av coronapandemin upphävs, men tolv provinser förblir kvar i karantän till följd av stor smittspridning. Bland de områden som får förlängd karantän finns storstäderna Hanoi och Ho Chi Minh-staden. Vietnam har vid tidpunkten 268 bekräftade fall av covid-19 och inga dödsfall i sjukdomen, enligt officiell statistik.

  • Vietnam donerar ansiktsmasker

   Vietnam donerar 550 000 ansiktsmasker till fem europeiska länder för att stödja dessa i kampen mot det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Maskerna överlämnas till Frankrikes, Tysklands, Italiens, Spaniens och Storbritanniens ambassader i Hanoi. Vietnam, som vid denna tidpunkt har rapporterat 245 bekräftade fall av covid-19 och inga dödsfall, har tidigare skänkt masker till Kina, Kambodja och Laos.

  • Mars

  • Vietnam sätts i karantän

   Regeringen sätter hela landet i karantän för att försöka bromsa spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. En kampanj för så kallad social distansering inleds. När beslutet fattas har Vietnam 241 bekräftade fall av coronasmitta i befolkningen och inga dödsfall i sjukdomen covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0