Vietnam
Flytande marknad på Mekong, en av Asiens största floder. Foto: Huy Thoai/Shutterstock.

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Oktober

  • Ekonomin visar positiva tecken

   Efter en nedgång under coronapandemin ökar tillväxten i ekonomin åter under 2020 års tredje kvartal. Det är en växande export som leder uppgången. Den vietnamesiska ekonomin anses ha klarat krisen under pandemin relativt bra jämfört med många andra länder. Ett skäl är att landet fick kontroll över smittspridningen ganska tidigt. Vietnam har haft 1 077 bekräftade coronafall och 35 dödsfall med covid-19. Samhällsspridning av coronaviruset har inte noterats på närmare en månad.

  • September

  • Långa fängelsestraff för sprängdåd

   Tjugo människor, däribland en far och hans son, döms till fängelse för ett sprängdåd mot en polisstation i Ho Chi Minh-staden i juni 2018. Attentatet, i vilket två poliser och en kock skadades, var enligt myndigheterna organiserat av "terrorister" med kopplingar till den regimfientliga Kanadabaserade vietnamesiska gruppen Trieu Dai Viet. Mannen som beskrivs som hjärnan bakom attacken döms till 24 års fängelse och hans son till tre års fängelse. Ytterligare 18 medbrottslingar ska avtjäna mellan två och 18 år i fängelse. Sprängdådet utfördes i samband med omfattande demonstrationer runt om i Vietnam mot ett lagförslag om speciella ekonomiska zoner som investerare skulle kunna arrendera i 99 år. Demonstranterna fruktade att kinesiska investerare skulle ta över zonerna.

  • Utrikesflyget åter i luften

   Vietnam återupptar flygningarna till fyra destinationer i Asien: Guangzhou i södra Kina, Tokyo i Japan, Seoul i Sydkorea och Taipei i Taiwan. Den 22 september återupptas flygningar till och från Phnom Penh i Kambodja och Vientiane i Laos. Det har nu gått två veckor utan nya bekräftade coronafall i Vietnam efter det lokala utbrottet i Danang (se Juli 2020), vilket fick myndigheterna att återuppta vissa restriktioner. Alla som flyger till Vietnam måste testas för coronaviruset, såväl vid avfärden i annat land som vid ankomsten. Vietnam har uppmärksammats internationellt för en framgångsrik kamp mot coronapandemin. Landet har haft 1 063 bekräftade fall av coronaviruset och 35 dödsfall med covid-19. Framgången tillskrivs en effektiv smittspårning.

  • Markkonflikt leder till dödsdomar

   Två bröder döms till döden för "mord på tre poliser" i samband med en utdragen markkonflikt som urartar i våld. En äldre civil man dödas också i våldsamheterna. Markkonflikten har pågått i åratal i ett samhälle utanför Hanoi, där invånarna anklagat militären för att beslagta mark för att bygga en flygplats. När myndigheterna i januari försökte resa ett staket kring den omstridda platsen tog invånarna till våld med "granater, bensinbomber och knivar", enligt departementet för allmän säkerhet. Enligt invånarna var den dödade mannen ledare för motståndet mot bygget och ska ha dödats i sömnen av myndigheterna. Det är den döde mannens två söner som nu dömts till döden för mord på tre poliser. Ytterligare 27 personer döms till olika straff, från 15 månaders villkorligt fängelsestraff till livstid för inblandning i våldsamheterna. Human Rights Watch (HRW) kritiserar domarna för att vara alltför hårda och rättegången för att ha "påskyndats".

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0