Vietnam
Flytande marknad på Mekong, en av Asiens största floder. Foto: Huy Thoai/Shutterstock.

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Vietnam öppnar gränserna

   Vietnam tar bort alla restriktioner för internationell flygtrafik och börjar utfärda visum till utländska besökare. Landets myndigheter stängde gränserna nästan helt vid det första coronautbrottet i mars 2020. Hösten 2021 öppnades landet för ett mindre antal turister under strikta coronaregler (se November 2021). Besökare måste vara fullvaccinerade och testas negativt för covid-19 vid såväl utresa som ankomst. Över 90 procent av den vuxna befolkningen i Vietnam har fått två vaccindoser.

 • 2021

  • December

  • Regimkritisk journalist döms till nio års fängelse

   En domstol i Hanoi dömer en av Vietnams mest ansedda regimkritiska journalister till nio års fängelse för antistatlig verksamhet. Pham Doan Trang har skrivit om en rad ämnen som är känsliga för regimen, till exempel landgrabbning (markrofferi) och polisvåld. Hon har också varit en aktiv förespråkare för mediefrihet och medborgerliga fri- och rättigheter. Pham Doan Trang greps i Ho Chi Minh-staden i oktober 2020 och döms efter en dags rättegång för att ha "spridit propaganda mot den socialistiska republiken Vietnam". Under rättegången vittnar Pham Doan Trang om hur hon har gripits 25 gånger sedan 2015 och beskriver hur hon "terroriserats" av säkerhetsstyrkor.

  • November

  • Utländska turister åter välkomna

   För första gången på 20 månader landar utländska turister i Vietnam, som stängde sina gränser för internationell turism vid coronapandemins utbrott i mars 2020. Två charterflyg anländer med drygt 400 fullvaccinerade sydkoreaner och japaner till badorten Nha Trang i södra Vietnam. Under kommande månader planerar myndigheterna att ta emot minst 5 000 utländska besökare. Besökaren måste uppvisa ett vaccinationspass samt ett negativt covid-19-test taget vid avresan hemifrån. Ungefär en tredjedel av Vietnams egna befolkning är fullt vaccinerad mot virussjukdomen.

  • Juli

  • Ho Chi Minh-staden stängs ned i tre månader

   Myndigheterna genomför en nedstängning av Ho Chi Minh-staden (före detta Saigon) sedan coronaviruset spridit sig snabbt i jättestaden. De närmare nio miljoner invånarnas rörelsefrihet begränsas kraftigt och restriktioner införs för in- och utresor i staden. Nedstängningen pågår till i början av oktober.

  • Maj

  • Ny virusvariant sprider sig snabbt

   En omfattande vaccinationskampanj inleds i norra Vietnam där man kämpar mot landets största utbrott av covid-19. Även Ho Chi Minh-staden (Saigon) och Hanoi kämpar mot virusutbrott. Med smittspårning och karantänsregler har Vietnam hittills lyckats hålla nere smittspridningen, men en ny variant av coronaviruset har upptäckts i landet och sprider sig snabbt. Den beskrivs som en hybrid mellan den brittiska och den indiska varianten. Smittan finns i omkring hälften av provinserna och städerna. Det stora utbrottet i norr drabbar främst provinserna Bac Ninh och Bac Giang. Antalet bekräftade nya infektioner per dygn är drygt 440.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0