Vietnam
Flytande marknad på Mekong, en av Asiens största floder. Foto: Huy Thoai/Shutterstock.

Vietnam

Det långsträckta Vietnam i Sydöstasien domineras av två tätbefolkade deltaområden. Ett uppror mot kolonialmakten Frankrike 1946 blev inledningen till tre årtionden av krig. Sedan landet delats 1954 utbröt strider mellan det kommunistiska Nordvietnam och det USA-stödda Sydvietnam. När kriget var över och landet kunde återförenas hade flera miljoner vietnameser mist livet. Idag är Vietnam en kommunistisk enpartistat med marknadsekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Tio års fängelse för bloggare

   Bloggaren Truong Duy Nhat döms till tio års fängelse för att ha förskingrat 560 000 dollar från allmänheten när han arbetade för en statsägd tidning i staden Danang 2004. Nhat har lagt ut regimkritiska artiklar på sin blogg. Domen fördöms i skarpa ordalag av organisationer som Reportrar utan gränser (RUG). Vietnam rankades 2019 som 176 av 180 länder i RUG:s pressfrihetsindex. Den usla placeringen beror bland annat på att Vietnam är ett av de länder som har fängslat flest journalister och bloggare. Alla medier i Vietnam är statliga och oberoende journalistik och bloggande är olagligt.

  • Februari

  • EU-parlamentet ratificerar handelsavtalet

   EU-parlamentet ratificerar frihandelsavtalet med Vietnam. Det bilaterala avtalet, som ingicks 2019, ska också godkännas av Europarådet samt ratificeras av Vietnam innan det träder i kraft (se Ekonomisk översikt).

 • 2019

  • Juli

  • Frihandelsavtal med EU

   Vietnam och EU undertecknar ett frihandelsavtal som innebär att tullavgifterna på i stort sett alla importvaror sänks kraftigt. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström kallar avtalet ett avgörande steg mot bättre samarbete med sydöstasiatiska ekonomier. Avtalet innehåller också regler för arbetsrätt, miljö och upphovsrätt för immateriell egendom. Frihandelsavtalet träder i kraft när båda parters lagstiftare gett det godkänt.

  • Juni

  • Vietnam i FN:s säkerhetsråd

   FN:s generalförsamling väljer in Vietnam tillsammans med Estland, Niger, Tunisien och Saint Vincent och Grenadinerna i FN:s säkerhetsråd. De fem länderna ska sitta i rådet i två år med start den 1 januari 2020.

  • Februari

  • Vietnam gör affärer inför toppmöte i Hanoi

   Vietnams högsta politiska ledare och näringslivstoppar träffar USA:s president Trump timmarna innan ett toppmöte ska hållas i Hanoi mellan honom och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. En rad avtal, till ett sammanlagt värde av 21 miljarder dollar, undertecknas mellan vietnamesiska flygbolag och amerikanska flygtillverkare. USA har länge uppmanat Vietnam att köpa mer av USA, eftersom handelsunderskottet är stort mellan de två länderna, till Vietnams fördel. Flygnäringen i Vietnam har vuxit under senare år i takt med att landets medelklass blivit större och rikare. Antalet flygresenärer ökade från 25 miljoner 2012 till 62 miljoner 2018. De flygbolag som ingår köpavtal på bland annat flygplan, motorer samt underhåll och reservdelar är statliga Vietnam Airlines, lågprisflyget Vietjet och det nybildade Bamboo Airways, som gjorde sin första flygning i januari 2019.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0