Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Ett 40-tal demonstranter skadas

   Närmare 40 människor skadas på kvällen i sammandrabbningar mellan demokratianhängare och kravallpolis utanför premiärminister Prayuts residens i Bangkok. Polisen medger att gummikulor skjutits mot demonstranterna.

  • Tre ministrar döms till fängelse för uppvigling

   Bangkoks brottmålsdomstol dömer tre ministrar till fängelse i mellan fem och sju år för uppvigling. De tre förlorar sina platser i regeringen. De döms för att ha deltagit i de regeringskritiska demonstrationer som föregick militärkuppen 2014, då Prayut Chan-ocha tog makten. Innan de tre dömda fick plats i Prayuts regering ingick de i gulskjortorna, en proteströrelse som lamslog Bangkok och organiserade en stormning av regeringsbyggnaden då Yingluck Shinamwatra var premiärminister. Vid samma rättegång döms 23 andra människor för liknande brott, däribland gulskjortornas ledare Suthep Thaugsuban som får fem års fängelse. De tre dömda ministrarna är digitaliseringsminister Buddhipongse Punnakanta, utbildningsminister Nataphol Teepsuwan och vice transportminister Thaworn Senniam.

  • Demonstration med myanmariska inslag

   För första gången sedan årsskiftet går demokratiaktivister ut på Bangkoks gator i protest mot att fyra åtalade ledare för demokratirörelsen inte släpps fria mot borgen i väntan på rättegång. De fyra ledarna har åtalats för majestätsbrott, anklagade för att ha förolämpat kungen. Sedan protesterna i Thailand åter blossade upp i juli 2020 har ett 50-tal demokratiledare åtalats för majestätsbrott, vilket kan ge upp till 15 års fängelse. Bland demonstranterna är det många som slår och skramlar med kastruller och stekpannor, ett inslag som hämtats från grannlandet Myanmar där massprotester pågår mot en militärkupp som genomfördes den 1 februari 2021 (Myanmar, aktuell politik). Bland demonstranterna i Bangkok finns myanmariska migrantarbetare som bär på porträtt av den myanmariska ledaren Aung San Suu Kyi, vars regering avsattes i kuppen.

  • Januari

  • Rekordlångt straff för kritik mot monarkin

   En domstol i Bangkok dömer en före detta statstjänsteman till 43 års fängelse för att ha delat ett inlägg i sociala medier som kritiserar kungafamiljen. Det är det hårdaste straff som någonsin utdelats för kritik mot Thailands monarki. Den åtalade kvinnan fälls på ytterligare 28 punkter och döms sammantaget till 87 års fängelse för majestätsbrott. Sedan massdemonstrationerna inleddes i juli 2020 har ett 40-tal demonstranter åtalats för brott mot majestätslagarna. De demonstrerande ungdomarna vill se en monarki med mindre politiskt inflytande samt kräver att majestätslagarna avskaffas.

  • Nytt ekonomiskt stödpaket

   Parlamentet godkänner ett regeringsförslag om ett nytt ekonomiskt stimulanspaket värt sju miljarder dollar. Pengarna syftar till att motverka coronapandemins svåra effekter på landets ekonomi. Bland annat ska månatliga kontantbidrag delas ut till runt 30 miljoner människor som arbetar inom den informella sektorn av ekonomin eller som självhushållande bönder. Dessutom ska bankerna få stöd till att våga låna ut mer pengar till småföretagare och bönder som drabbats av coronarestriktionerna och krisen i turistnäringen. En annan åtgärd är att priset sänks på vatten och elektricitet. En andra coronavåg har spridit sig från ett lokalt utbrott på en marknad utanför Bangkok till flera provinser utanför huvudstaden. Lokala restriktioner mot smittspridning har införts men ingen nationell nedstängning av samhället har beordrats av regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0