Thailand
I Thailands huvudstad Bangkok finns det gott om buddistiska pagoder. Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Regeringen ber om ursäkt för försenat vaccin

   Premiärminister Prayuth Chan-ocha ber thailändarna om ursäkt för de stora förseningarna i vaccinationskampanjen mot covid-19. Det folkliga missnöjet är stort med hur regeringen har hanterat situationen under vårens coronavåg som drabbat landet hårt. Regeringens målsättning är att 70 procent av befolkningen ska vara fullt vaccinerad vid 2021 års utgång, men programmet är kraftigt försenat på grund av brist på vaccin. Förseningarna har också skapat motsättningar inom koalitionsregeringen, särskilt mellan Folkets statsmaktsparti och det lilla allianspartiet Thailändsk stolthet som öppet kritiserat det stora regeringspartiet.

  • Vaccinationstakten påskyndas

   Myndigheterna leder in vaccinationskampanjen mot covid-19 på ett snabbspår, med fokus i Bangkok och på turistön Phuket där smittspridningen är värst. Vaccinationerna påskyndas efter det att myndigheterna fått skarp kritik för att utdelningen av vaccin går alltför långsamt. Thailand har haft en relativt låg smittspridning under pandemin men i maj 2021 skedde ett kraftigt utbrott med start i Bangkoks nöjeskvarter.

  • Maj

  • Snabb smittspridning i fängelserna

   Antalet bekräftade fall av covid-19 per dygn har stigit till 10 000. Två av tre som testas positivt är interner i framför allt Bangkok med omnejd. En välkänd demokratiaktivist som släppts fri mot borgen testades positivt fem dagar efter det att hon lämnat fängelset. Den thailändska kriminalvården ska nu provta samtliga drygt 310 000 fångar som sitter i landets 143 fängelser.

  • April

  • Prayut får ökad makt i kampen mot corona

   Den thailändska regeringen ger premiärminister Prayut långtgående befogenheter att vidta åtgärder för att bromsa spridningen av covid-19. Prayut tar över det ansvar som i vanliga fall ligger på en rad fackministrar. Krav på munskydd och ett antal restriktioner har hjälpt föga och kritiken har ökat mot regeringen, bland annat för att landets vaccineringsprogram går långsamt. Regimkritiker fruktar att Prayut kommer att utnyttja situationen för att slå till mot oppositionen, bland annat genom ökad övervakning.

  • Prayut bötfälls för brott mot krav på munskydd

   Premiärminister Prayut tilldöms 190 dollar i böter när han bryter mot det obligatoriska kravet att bära munskydd på allmänna platser i Bangkok (kravet på munskydd gäller också i 49 provinser). Thailand genomgår en period med snabb spridning av coronaviruset, med drygt 2 000 bekräftade fall av covid-19 och elva dödsfall i virussjukdomen under dygnet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0