Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Ny framtids ledare fråntas sin plats i parlamentet

   Författningsdomstolen fråntar Thanathorn Juangroongruangkit, ledare för oppositionspartiet Ny framtid, hans status som parlamentsledamot. Orsaken är att han anklagas för att ha ägt aktier i ett mediebolag när han kandiderade till parlamentet, något som inte är tillåtet i Thailand. Thanathorn Juangroongruangkit nekar till anklagelserna. Thanathorn Juangroongruangkit har dragits in i flera rättsfall sedan hans progressiva Ny framtid blev tredje största parti i parlamentsvalet (se Mars 2019). Thanathorn Juangroongruangkit är känd som en frispråkig kritiker av det militärdominerade etablissemanget.

  • Många civila dödas i bakhåll i södern

   Minst 15 människor skjuts ihjäl när två posteringar, bevakade av civilpersoner som beväpnats av militären, attackeras av misstänkta muslimska separatister i Yalaprovinsen i söder. Angreppet beskrivs som det våldsammaste på flera år i konflikten i södra Thailand. Ingen grupp tar på sig dådet, men flera personer grips i den polisjakt som följer.

  • Oktober

  • Fler avskedas vid hovet

   Kungen avskedar fyra högt uppsatta hovtjänstemän. Två av dem mister jobbet på grund av "äktenskapsbrott" och två för att inte hålla hovets höga standard.

  • Kungen degraderar bihustrun

   Kung Vajiralongkorn fråntar bihustrun Sineenat Wongvajirapakdi hennes kungliga titlar. Sineenat Wongvajirapakdi, som blev bihustru så sent som i juli 2019, fråntas också sina militära utmärkelser. Bihustrun har liksom drottning Suthida en bakgrund i kungens egen livvaktsstyrka. Motiveringen till beslutet är att bihustrun uppfört sig illojalt mot kungen och att hon inte förstår sig på de kungliga traditionerna. Hon ska även ha försökt utmana drottning Suthidas status. Två dagar senare avskedar kungen sex funktionärer inom hovet. Kung Vajiralongkorn har gradvis stärkt sin maktställning sedan han efterträdde sin far kung Bhumibol 2017 (se Politiskt system).

  • Kungen tar kontroll över två styrkor

   Kung Vajiralongkorn utfärdar ett dekret som innebär att två arméstyrkor hamnar under hovets direkta kontroll. Styrkorna har i uppgift att garantera säkerheten i Bangkok och centrala delar av Thailand. Kungen tar därmed ytterligare ett steg mot att utöka sina egna maktbefogenheter. Dekretet undertecknas av premiärminister Prayuth, som hänvisar till författningens paragraf om att kungen kan utfärda dekret när monarkin och den nationella säkerheten är hotad. Vad detta hot handlar om är oklart.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0