Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Plakett mot monarkin utmanar

   Tiotusentals människor, mestadels ungdomar, samlas ännu en helg på gatorna i Bangkok för att demonstrera mot regeringen och mot majestätslagarna. En grupp aktivister monterar en plakett med texten "detta land tillhör folket, inte kungen" vid det historiska fältet Sanam Luang nära det kungliga palatset Grand Palace i centrala Bangkok. Plaketten anspelar på en liknande plakett som sattes upp för att markera den absoluta monarkins fall 1932, men som togs ned när den nuvarande kungen tillträdde 2017 och ersattes med rojalistisk text. Gesten uppfattas som det kanske starkaste uttrycket hittills mot monarkin och plaketten tas snabbt bort av myndigheterna. Protesterna är i huvudsak ledarlösa och är inspirerade av protesterna i Hongkong.

  • Första coronafallet på hundra dagar

   Thailand får sitt första bekräftade fall av coronasmitta efter hundra dagar utan samhällsspridning av coronaviruset. Det är en thailändsk man i Bangkok som testats positivt för coronaviruset. Mannen sitter fängslad för narkotikabrott. Smittspårning pågår men inga fler fall har påträffats.

  • Augusti

  • Kungens bihustru gör comeback

   Kung Vajiralongkorns bihustru Sineenat Wongvajirapakdi får tillbaka sina kungliga och militära titlar som hon fråntogs efter att ha blivit anklagad för "illojalitet" och för att ha utmanat drottning Suthidas status (se Oktober 2019). Beslutet tas samtidigt som folkliga protester pågår mot majestätslagarna som skyddar kungafamiljen från kritik.

  • Flera åtal väcks

   Samtidigt som gatuprotesterna växer i styrka väcks de första åtalen mot demonstranterna. Sex personer åtalas för brott mot säkerhetslagarna och coronarestriktionerna samt för datorbrottslighet.

  • En tredje demokratiaktivist grips

   Demokratiaktivisten Parit Chiwarak grips för att under en stor demonstration den 18 juli ha krävt politiska reformer, en ny författning och en översyn av de lagar som skyddar kungafamiljen från kritik och granskning. Parit Chiwarak är den tredje demonstranten som grips under de senaste veckornas protestaktioner som riktar sig mot både regeringen och monarkin. De gripna anklagas för uppvigling och för att ha brutit mot coronarestriktionerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0