Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Sedan en kupp 2014 styrs Thailand av militären och en civil militärstödd regering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Premiärminister Prayut omvald

   Parlamentets båda kamrar väljer om Prayut Chan-o-cha som premiärminister. Prayut får 498 röster mot 244 för Ny framtids ledare Thanathorn Juangroongruangkit. Resultatet är väntat då senatens 250 ledamöter är utsedda av militärjuntan.

  • Maj

  • Ny framtids ledare portförbjuds

   En dag innan det nya parlamentet invigs portförbjuds Ny framtids ledare Thanathorn Juangroongruangkit av författningsdomstolen. Efter Ny framtids valframgångar har 16 rättsprocesser inletts mot partiledaren. Thanathorn Juangroongruangkit står åtalad för att ha brutit mot vallagarna genom att inneha aktier i ett medieföretag. Han säger själv att aktierna såldes innan han kandiderade. Thanathorn Juangroongruangkit står även åtalad för uppvigling i samband med demonstrationer inför valet. Han säger att många av hans partikamrater har blivit erbjudna stora belopp i mutor för att hoppa av till militärens parti. Om han fälls riskerar Thanathorn Juangroongruangkit att dömas till fängelse och förbjudas från all politisk verksamhet, och Ny framtid riskerar att upplösas.

  • Senatorerna presenteras

   De 250 nya militärutsedda senatorerna presenteras efter att ha fått godkänt av kung Vajiralongkorn. Samtliga är anhängare av militärjuntan och det militärstödda Folkets statsmaktsparti.

  • För Thailand blir största parti

   Valmyndigheten offentliggör det slutgiltiga resultatet av valet till parlamentets underhus som hölls den 24 mars. Hela 27 partier tar sig in i kammaren, varav fem får betydligt fler mandat än övriga. Störst blir det Shinawatravänliga oppositionspartiet För Thailand med 136 mandat. Det militärstödda Statsmaktspartiet blir näst störst med 115 mandat. På tredje plats hamnar det nybildade antimilitära oppositionspartiet Ny framtid med 80 mandat. Demokratiska partiet, som är splittrat i sitt stöd till militärstyret, får 52 mandat, medan Thailändsk stolthet tar hem 50 mandat. Två mandat är ännu vakanta. Resultatet innebär att Statsmaktspartiet endast behöver ytterligare 11 mandat från andra ledamöter i underhuset för att bilda regering. Valet har åtföljts av mängder av klagomål och anklagelser om fusk samt krav på omräkning.

  • Kungen kröns

   Kung Vajiralongkorn (Rama X av Thailand) kröns formellt i palatset (Grand Palace) i Bangkok under tre dagar (4-6 maj) med traditionella buddistiska och hinduiska ceremonier. I byar och städer runt om i landet hänger Vajiralongkorns porträtt intill faderns, den förre kungen Bhumibol. Vajiralongkorn är den tionde kungen av dynastin Chakri, som suttit på tronen sedan 1782.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0