Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Kungen tar kontroll över två styrkor

   Kung Vajiralongkorn utfärdar ett dekret som innebär att två arméstyrkor hamnar under hovets direkta kontroll. Styrkorna har i uppgift att garantera säkerheten i Bangkok och centrala delar av Thailand. Kungen tar därmed ytterligare ett steg mot att utöka sina egna maktbefogenheter. Dekretet undertecknas av premiärminister Prayuth, som hänvisar till författningens paragraf om att kungen kan utfärda dekret när monarkin och den nationella säkerheten är hotad. Vad detta hot handlar om är oklart.

  • September

  • Bangkok får flest utländska besökare i världen

   2018 tog Bangkok emot fler utländska besökare än någon annan stad i världen. Det var fjärde året i rad som den thailändska huvudstaden hamnade högst på Mastercards årliga lista över städer i världen med flest internationella besökare. 2018 välkomnade Bangkok närmare 23 miljoner utländska besökare, medan tvåan och trean, Paris respektive London, fick drygt 19 miljoner besökare utifrån. Andra städer med topplaceringar var Dubai, Singapore, Kuala Lumpur, New York, Istanbul, Tokyo och Antalya i Turkiet. Undersökningen visar också att antalet internationella besök 2018 hade ökat med 76 procent jämfört med 2009. Mest pengar spenderar besökarna i Dubai, medan Bangkok ligger på andra plats.

  • Augusti

  • Yingluck blir serbisk medborgare

   Serbien har beviljat Thailands före detta premiärminister Yingluck Shinawatra medborgarskap. Det innebär att hon kan resa utan visum till över 100 länder. Yingluck avsattes i militärkuppen 2014 och flydde i augusti 2017 hemlandet för att undkomma ett fängelsestraff som enligt hennes anhängare var politiskt motiverat. Sedan dess har hon setts i bland annat London, Dubai, Hongkong och Japan. Yinglucks bror Thaksin Shinawatra har montenegrinskt medborgarskap men lever i London och Dubai.

  • Sprängdåd under Aseanmöte

   Ett tiotal mindre sprängladdningar detonerar på olika platser i Bangkok, samtidigt som Aseanländernas utrikesministrar håller möte i staden, med bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeo närvarande. Fyra människor skadas av explosionerna. Det är inte helt klarlagt vem eller vilka som utför sprängattentaten, men polisen misstänker att separatister från södern ligger bakom (för bakgrund se Södra Thailand).

  • Juli

  • Ny regering

   Kungen godkänner premiärminister Prayuts nya regering som därmed tillträder. Prayut utser sin närmaste man, Prawit Wongsuwan, till vice premiärminister medan han själv tar hand om försvarsdepartementet. Uttama Savanayana blir ny finansminister medan Don Pramudwinai stannar kvar på utrikesministerposten. Anupong Paochinda blir inrikesminister med ansvar för polisen. Ledaren för partiet Bhumjaithai, Anutin Charnvirakul, blir hälsominister. Han är mest känd som förespråkare för legalisering av marijuana.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0