Thailand
I Thailands huvudstad Bangkok finns det gott om buddistiska pagoder. Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • HD: krav på reformerad monarki kan vara högförräderi

   Högsta domstolen slår fast att tre demonstrationsledare som i tal sagt att kungahusets ställning bör ändras kan ha gjort sig skyldiga till högförräderi genom försök att störta monarkin. En fällande dom för högförräderi kan ge dödsstraff i Thailand. Domen innebär att det i praktiken blir förbjudet att förespråka reformer av monarkin.

  • Oktober

  • Thailand öppnar för utländska turister

   Efter ett 18 månader långt uppehåll på grund av coronapandemin öppnar Thailand åter gränserna för fullvaccinerade turister från 60 så kallade lågriskländer. Turisterna testas för covid-19 vid ankomsten till flygplatsen och sover en natt på ett statsägt hotell i väntan på testresultatet. Därefter är de som testats negativt fria att resa vart som helst i Thailand. Antalet turister från utlandet störtdök med över 80 procent under 2020, ett hårt slag mot den thailändska ekonomin som får en femtedel av sina inkomster från turistindustrin.

  • Augusti

  • Nya regeringskritiska protester

   Regeringskritiska protester hålls i Bangkok för tredje gången på en vecka, efter en lugnare period på grund av coronapandemin. Demonstranterna kastar sten och smällare mot kravallpolisen som svarar med vattenkanoner, gummikulor och tårgas för att skingra demonstranterna som genom att samlas bryter mot coronarestriktionerna. Demonstrationerna hålls i protest mot just regimens sätt att hantera pandemin, särskilt den långsamma vaccinationskampanjen och hur restriktionerna slår hårt mot fattiga människor. Men i bakgrunden pyr också det pågående missnöjet med regeringen och monarkin. Thailand har runt 21 000 bekräftade nya fall av covid-19 per dygn.

  • Över 100 åtal för majestätsbrott under ett år

   Etthundratio demonstranter har åtalats för majestätsbrott under det senaste årets protestaktioner, då bland annat krav framförts på minskad kungamakt. Det är framför allt ungdomar som åtalats för att de krävt författningsändringarna. Protestledaren Parit Chiwarak, kallad Pingvinen, innehar rekordet på hela 20 åtalspunkter för att ha förolämpat kungen. Ytterligare minst åtta protestledare under 18 år står åtalade för majestätsbrott. De åtalade riskerar att dömas till mellan tre och 15 års fängelse.

  • Coronarestriktionerna utvidgas

   Det nattliga utegångsförbudet och andra coronarestriktioner utvidgas till ytterligare 16 provinser. Sedan tidigare är restriktioner på plats i Bangkok samt tolv provinser. Bland annat hålls parker, simbassänger och museer stängda, och restaurangerna får inte sälja alkohol och bara erbjuda hämtmat. Ändå har smittspridningen inte gått att stoppa. Den 30 juli noteras fler än 18 900 bekräftade nya infektioner under ett dygn och 178 dödsfall med covid-19. Sammanlagt har Thailand haft 615 000 bekräftade fall av covid-19 samt 4 990 dödsfall med virussjukdomen.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0