Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Yingluck blir serbisk medborgare

   Serbien har beviljat Thailands före detta premiärminister Yingluck Shinawatra medborgarskap. Det innebär att hon kan resa utan visum till över 100 länder. Yingluck avsattes i militärkuppen 2014 och flydde i augusti 2017 hemlandet för att undkomma ett fängelsestraff som enligt hennes anhängare var politiskt motiverat. Sedan dess har hon setts i bland annat London, Dubai, Hongkong och Japan. Yinglucks bror Thaksin Shinawatra har montenegrinskt medborgarskap men lever i London och Dubai.

  • Sprängdåd under Aseanmöte

   Ett tiotal mindre sprängladdningar detonerar på olika platser i Bangkok, samtidigt som Aseanländernas utrikesministrar håller möte i staden, med bland andra USA:s utrikesminister Mike Pompeo närvarande. Fyra människor skadas av explosionerna. Det är inte helt klarlagt vem eller vilka som utför sprängattentaten, men polisen misstänker att separatister från södern ligger bakom (för bakgrund se Södra Thailand).

  • Juli

  • Ny regering

   Kungen godkänner premiärminister Prayuts nya regering som därmed tillträder. Prayut utser sin närmaste man, Prawit Wongsuwan, till vice premiärminister medan han själv tar hand om försvarsdepartementet. Uttama Savanayana blir ny finansminister medan Don Pramudwinai stannar kvar på utrikesministerposten. Anupong Paochinda blir inrikesminister med ansvar för polisen. Ledaren för partiet Bhumjaithai, Anutin Charnvirakul, blir hälsominister. Han är mest känd som förespråkare för legalisering av marijuana.

  • Juni

  • Premiärminister Prayut omvald

   Parlamentets båda kamrar väljer om Prayut Chan-o-cha som premiärminister. Prayut får 498 röster mot 244 för Ny framtids ledare Thanathorn Juangroongruangkit. Resultatet är väntat då senatens 250 ledamöter är utsedda av militärjuntan.

  • Maj

  • Ny framtids ledare portförbjuds

   En dag innan det nya parlamentet invigs portförbjuds Ny framtids ledare Thanathorn Juangroongruangkit av författningsdomstolen. Efter Ny framtids valframgångar har 16 rättsprocesser inletts mot partiledaren. Thanathorn Juangroongruangkit står åtalad för att ha brutit mot vallagarna genom att inneha aktier i ett medieföretag. Han säger själv att aktierna såldes innan han kandiderade. Thanathorn Juangroongruangkit står även åtalad för uppvigling i samband med demonstrationer inför valet. Han säger att många av hans partikamrater har blivit erbjudna stora belopp i mutor för att hoppa av till militärens parti. Om han fälls riskerar Thanathorn Juangroongruangkit att dömas till fängelse och förbjudas från all politisk verksamhet, och Ny framtid riskerar att upplösas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0