Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Protester trappas upp när författningsändringar avvisas

   Tusentals demonstranter dränker på kvällen polishögkvarteret i Bangkok med färg i protest mot att drygt ett 50-tal demonstranter skadats i sammandrabbningar med polisen en dag tidigare. Sex av dem skottskadades, det var oklart vem som avlossade skotten. Sammandrabbningarna var bland de våldsammaste sedan protestaktionerna inleddes flera månader tidigare. De utlöstes när demonstranterna försökte marschera mot parlamentsbyggnaden där förslag till författningsändringar debatterades men avvisades. Författningsändringar om bland annat monarkins roll tillhör grundkraven från demonstranterna. Inga polisinsatser görs mot dem som deltog i färgprotesten. Färgen målades snabbt över med vitt.

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • Kungen talar inför folket i ett spänt Bangkok

   Tusentals rojalister samlas utanför det kungliga palatset i Bangkok där kung Maha Vajiralongkorn talar inför folket. Han sänder sin kärlek till alla thailändare (även demonstranterna) och kallar Thailand "kompromissernas land". Kung Vajiralongkorn tillbringar merparten av sin tid i Tyskland men besöker tillfälligt Thailand för att delta i en buddistisk ceremoni samt en minnestund för kungens far Bhumibol. Samtidigt fortgår demonstrationerna i huvudstaden för att regeringen ska avgå och monarkin reformeras. Tre ledande demonstranter förs till sjukhus med skador som åsamkats dem i möte med civilklädda poliser.

  • Oktober

  • Första turisterna på sju månader

   Ett flygplan med 39 kinesiska turister från Shanghai landar på Bangkoks internationella flygplats. Det är den första gruppen turister som anländer till Thailand på sju månader. Kineserna möts av personal i skyddsutrustning. De får genomgå en medicinsk undersökning och får sitt bagage desinficerat. Därefter ikläds de själva skyddskläder och förs i väg till 14 dagars karantän. Thailand har ambitionen att sakta öppna upp landet trots att spridningen av coronaviruset har tagit ny fart. Pandemin har fått den turistberoende thailändska ekonomin att nästan kollapsa. Runt åtta miljoner invånare väntas ha förlorat sina anställningar innan året är slut, många av dem inom turistnäringen.

  • Undantagslagar upphävs

   Premiärminister Prayut drar tillbaka sitt dekret om undantagslagar som infördes för att kväsa de regimkritiska demonstrationerna. Undantagslagarna innebar bland annat att folksamlingar med fler än fyra personer förbjöds och att polisen fick stora befogenheter att gripa demonstranter samt beslagta elektronisk utrustning med material som bedömdes hota nationens säkerhet. Massprotesterna mot regeringen, militärens politiska inflytande och monarkins ställning fortsätter oförtrutet. Försök från myndigheterna att tysta fyra regimkritiska medier stoppas av en domstol i Bangkok.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0