Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Sedan en kupp 2014 styrs Thailand av militären och en civil militärstödd regering.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Ny framtids ledare åtalas

   Partiet Ny framtids ledare, miljardären Thanathorn Juangroongruangkit, åtalas för uppvigling i samband med demonstrationer under 2015. Partiledaren säger att anklagelsen kommer från militärjuntan och är "politiskt motiverad". Om han fälls riskerar Thanathorn Juangroongruangkit sju års fängelse och förlorar sin nyvunna plats i parlamentets underhus. Ny framtid ingår i sjupartialliansen Demokratisk front, som utmanar det militärstödda politiska lägret i samband med pågående regeringsförhandlingar.

  • Mars

  • Oppositionen samlar sig

   För Thailands premiärministerkandidat Sudarat Keyuraphan meddelar att en "demokratisk front" har bildats mellan För Thailand, Ny framtid och fem småpartiet, däribland Liberala partiet, det muslimskdominerade Prachachat och Nya ekonomiska partiet. Tillsammans ser fronten ut att få 255 av de 500 mandaten i representanthuset och därmed kunna bilda regering. Den militärdominerade senaten har dock möjligheter att blanda sig i valet av premiärminister.

  • Valet hålls, resultatet dröjer

   När nästan alla röster är räknade i valet till representanthuset (parlamentets underhus) meddelar valmyndigheten att militärjuntans stödparti Folkets statsmaktsparti vunnit 23,8 procent av rösterna (119 av de 500 mandaten), medan oppositionspartiet För Thailand fått 22,3 procent (135 mandat). Många unga lägger sin röst på det nybildade partiet Ny framtid som tar hem 17,6 procent (88 mandat). Thailändsk stolthet får 11,1 procent (55 mandat). Demokratiska partiet stannar kvar i representanthuset med 10,5 procent av rösterna (52 mandat). Valdeltagandet är 70 procent. Med stöd av den militärutnämnda senaten får landets väpnade styrkor fortsatt kontroll över politiken. Bland andra Thaksin Shinawatra säger till medier att militären riggat valet och För Thailand hävdar att valfusk förekommit. Ett officiellt valresultat kommer inte vara klart förrän den 9 maj.

  • Thai Raksa Chart förbjuds

   Författningsdomstolen upplöser Thai Raksa Chart och förbjuder partiets högsta ledare att arbeta politiskt under de närmaste tio åren. Orsaken är Thai Raksa Charts försök att ställa upp med en prinsessa som premiärministerkandidat i valet senare i månaden. Författningsdomstolen slår fast att medlemmar av kungafamiljen ska stå över politiken i en konstitutionell monarki. Thai Raksa Chart var ett parti med band till Shinawatrafamiljen och domen ses som ett hårt slag mot Shinawatras politiska läger. Det är tredje gången ett Shinawatra-vänligt parti upplöses av författningsdomstolen sedan Thaksin Shinawatra avsattes i en militärkupp 2006.

  • Februari

  • Kungens syster får inte kandidera

   Thai Raksa Chart, ett parti med band till familjen Shinawatra, tillkännager att kungens storasyster prinsessan Ubolratana ställer upp som dess premiärministerkandidat. Kung Maha Vajiralongkorn går snabbt ut och säger att systerns kandidatur är "olämplig" och senare meddelar valkommissionen att Ubolratana är diskvalificerad som premiärministerkandidat. Thai Raksa Chart accepterar beslutet. Beskedet om prinsessans kandidatur överraskade många, i synnerhet militären och dess stödparti Phalang Pracharat, eftersom de väpnade styrkorna motiverar sitt politiska maktinnehav med att de bland annat skyddar monarkin. Thailand är en konstitutionell monarki där kungafamiljen enbart ska ha en ceremoniell roll. Ubolratana har avsagt sig sin kungliga titel, men har nära band till kungahuset.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0