Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. På några årtionden omvandlades Thailand från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Landets sjuklige kung Bhumibol är vördad av folket men saknar formell makt. Sedan en kupp i maj 2014 styrs Thailand av militären.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Kungens syster får inte kandidera

   Thai Raksa Chart, ett parti med band till familjen Shinawatra, tillkännager att kungens storasyster prinsessan Ubolratana ställer upp som dess premiärministerkandidat. Kung Maha Vajiralongkorn går snabbt ut och säger att systerns kandidatur är "olämplig" och senare meddelar valkommissionen att Ubolratana är diskvalificerad som premiärministerkandidat. Thai Raksa Chart accepterar beslutet. Beskedet om prinsessans kandidatur överraskade många, i synnerhet militären och dess stödparti Phalang Pracharat, eftersom de väpnade styrkorna motiverar sitt politiska maktinnehav med att de bland annat skyddar monarkin. Thailand är en konstitutionell monarki där kungafamiljen enbart ska ha en ceremoniell roll. Ubolratana har avsagt sig sin kungliga titel, men har nära band till kungahuset.

  • Premiärminister Prayut ställer upp för omval

   Premiärminister Prayut Chan-O-Cha ställer upp som premiärministerkandidat för Phalang Pracharat, som är ett stödparti till militären.

  • Januari

  • Val ska hållas i mars

   Valkommissionen tillkännager att allmänna val ska hållas den 24 mars 2019. Beslutet offentliggörs genom ett dekret från kungen. Även om valet verkligen blir av kommer den nya civila regeringen vara begränsad i sin maktutövning genom den grundlag som antagits under militärens tid vid makten efter kuppen 2014.

  • Protester i Bangkok

   Några hundra människor går ut på Bangkoks gator och protesterar mot att landets militärstödda regering signalerat att det allmänna valet ska skjutas fram en femte gång. Det senaste valdatumet som angetts av makthavarna är den 24 februari 2019.

  • EU stryker varning för tjuvfiske

   EU stryker Thailand från sin lista över länder som hotas av sanktioner om de inte gör mer för att stoppa olagligt fiske i sina vatten. Sedan EU konstaterat att Thailand ansträngt sig för att hindra ohållbart, olagligt fiske stryks landet från listan. Thailand, som hamnade på listan 2015, är världens tredje största exportör av fisk och skaldjur och EU är världens största importör av dessa produkter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0