Thailand
Foto: Shutterstock/Juha Sompinmäki

Thailand

Den buddistiska monarkin Thailand är det enda av Sydöstasiens länder som aldrig har varit koloniserat. Under de senaste årtiondena har Thailand omvandlats från ett jordbruksland till en exportorienterad industrination. Thailand är inte ett demokratiskt land, inte ens på pappret. Den författning som antogs 2017 ger militären stort politiskt inflytande.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Lopp mot regimen

   Fler än 10 000 människor i Bangkok deltar i ett lopp som i själva verket är en manifestation mot regimen. Löparna kräver att premiärminister Prayut avgår. Händelsen beskrivs i lokala medier som en av de största folkliga missnöjesyttringarna sedan militärkuppen 2014. Loppet leds av Ny framtids ledare Thanathorn Juangroongruangkit. Liknande lopp genomförs samtidigt runt om i Thailand, från Pattani i söder till Chiang Mai i norr. Demonstrationer hålls också till stöd för regimen, med färre och äldre deltagare.

 • 2019

  • December

  • Sällsynt mordåtal i konflikten i södern

   Thailändska myndigheter åtalar två regeringssoldater för mord på tre muslimska män i södern. De ihjälskjutna var civilpersoner och tillhörde inte någon av upprorsgrupperna i området. Thailand har beklagat det inträffade och sagt att det rörde sig om ett misstag. Soldaterna trodde männen var rebeller. Det är mycket ovanligt att militären rannsakas för brott som begås i kampen mot separatisterna i den södra delen av landet. I det här fallet ska de två soldaterna ha angivit sig själva för polisen i provinsen Narathiwat (se även Konflikter, Södra Thailand).

  • Demonstration till stöd för Thanathorn

   Tusentals människor samlas i Bangkok i en demonstration för demokrati och till stöd för Ny framtids ledare Thanathorn Juangroongruangkit (se November 2019). Demonstrationen är den största sedan militärkuppen 2014.

  • November

  • Ny framtids ledare fråntas sin plats i parlamentet

   Författningsdomstolen fråntar Thanathorn Juangroongruangkit, ledare för oppositionspartiet Ny framtid, hans status som parlamentsledamot. Orsaken är att han anklagas för att ha ägt aktier i ett mediebolag när han kandiderade till parlamentet, något som inte är tillåtet i Thailand. Thanathorn Juangroongruangkit nekar till anklagelserna. Thanathorn Juangroongruangkit har dragits in i flera rättsfall sedan hans progressiva Ny framtid blev tredje största parti i parlamentsvalet (se Mars 2019). Thanathorn Juangroongruangkit är känd som en frispråkig kritiker av det militärdominerade etablissemanget.

  • Många civila dödas i bakhåll i södern

   Minst 15 människor skjuts ihjäl när två posteringar, bevakade av civilpersoner som beväpnats av militären, attackeras av misstänkta muslimska separatister i Yalaprovinsen i söder. Angreppet beskrivs som det våldsammaste på flera år i konflikten i södra Thailand. Ingen grupp tar på sig dådet, men flera personer grips i den polisjakt som följer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0