Taiwan
Foto: Flickr/Pedro Angelini

Taiwan

Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. Sedan kinesiska nationalister tog makten över öarna 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser. Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öarna varit diplomatiskt isolerade. Taiwan har klarat sig ganska bra ändå. Det har en väl utvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Tsai avgår som partiledare efter förlust i lokalval

   President Tsai Ing-Wen meddelar att hon avgår som partiledare för DPP efter att partiet gått tillbaka kraftigt i valen till 22 lagstiftande församlingar i städer och distrikt. Oppositionspartiet KMT vinner i minst 15 städer, medan DPP endast kan förklara sig som segrare i 6. Tidigare hade partiet makten i 13 städer, särskilt snöpligt var det att DPP miste kontrollen över Kaohsiung, som det styrt de senaste 20 åren. Bedömare tror att väljarnas missnöje med nedskärningar av pensioner, nya arbetsmarknadslagar samt de nedkylda relationerna med Peking ligger bakom DPP:s nederlag. Inför valet lyfte KMT fram valet som en misstroendeomröstning mot president Tsai och partiet lovade att verka för att relationerna till Peking åter blev varma och fredliga.

  • Majoritet röstar emot samkönade äktenskap

   I tre folkomröstningar som hålls samtidigt med de lokala valen väljer en majoritet av taiwaneserna att stödja förslag som tar ställning mot samkönade pars rätt till giftermål och till att få samma lagliga rättigheter som en man och en kvinna som gifter sig. Sju miljoner väljare anser att endast giftermål mellan en man och en kvinna ska räknas inför lagen och sex miljoner tycker att det ska finnas en separat lag för samkönade par som vill leva i ett lagligt erkänt förhållande. Endast 3 miljoner stödde aktivisternas linje att samkönade par skulle få lika rätt att gifta sig som heterosexuella par. Regeringen hade före folkomröstningarna förklarat att resultaten inte skulle innebära att det domstolsbeslut om att legalisera samkönade äktenskap, som antogs i maj 2017, skulle kunna dras tillbaka. Samtidigt skulle omröstningarna sannolikt medföra att de lagar som antas på området blir svagare än planerat.

  • Oktober

  • USA säljer militärutrustning till Taiwan

   Taiwan kommer att få köpa modern utrustning till bland annat amerikanska stridsflygplanet F-16 och andra stridsflygvapen av USA.  Affären som uppgår till 330 miljoner dollar offentligjordes i september av den amerikanska Trumpadministrationen och har nu godkänts av den amerikanska kongressen. Det är andra gången som USA genomför ett militärt handelsutbyte med Taiwan sedan president Trump tillträdde i januari 2017. Kina har uttryckt sitt ”starka missnöje och motstånd” mot affärsuppgörelsen.

  • Amerikanska krigsfartyg passerar genom Taiwansundet

   USA låter två amerikanska krigsfartyg segla genom Taiwansundet för att enligt företrädare för amerikanska försvarsdepartementet visa vilken vikt USA fäster vid ”navigationsfriheten” och ett fritt och öppet hav. Det hela är enligt USA en övning (freedom of navigation exercise), men det ska samtidigt ses som en markering mot Kina och dess försök att hävda sin rätt till Taiwan och ögrupper i Sydkinesiska havet. I juli genomförde USA en liknande övning genom Taiwansundet.

  • Augusti

  • El Salvador väljer Kina

   Taiwan meddelar att de diplomatiska relationerna med El Salvador bryts. Det sker efter det att El Salvador valt att istället upprätta relationer med Kina. Därmed har Taiwan endast 17 bundsförvanter bland världens länder.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0