Taiwan
Foto: Flickr/Pedro Angelini

Taiwan

Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. Sedan kinesiska nationalister tog makten över öarna 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser. Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öarna varit diplomatiskt isolerade. Taiwan har klarat sig ganska bra ändå. Det har en väl utvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Kinavänlig borgmästare i Kaohsiung avsätts

   Han Kuo-yu som valdes till borgmästare i Kaohsiung hösten 2018 avsätts av invånare i staden i en ny omröstning. Över 900 000 av Kaohsiung väljarkår på drygt två miljoner deltog i omröstningen. För att omröstningen skulle bli giltig krävdes att minst 25 procent av väljarna deltog. Endast 2,6 procent röstade nej. Väljarna var besvikna för att Han Kuo-yu hade ställt upp som kandidat i presidentvalet mot Tsai Ing-wen tidigare i år samtidigt som många också var skeptiska till hans Pekingvänliga hållning.

  • Mars

  • Kuomintang byter ledare efter valnederlaget

   Johnny Chiang väljs till ny partiledare för Kuomintang, KMT. Han stöds av två tredjedelar av partimedlemmarna vid en intern omröstning och besegrar därmed överlägset sin motkandidat den tidigare borgmästaren i Taipei, Hau Lung-bin. Chiang tar över efter Wu Den-yih som valde att lämna sin post efter Kuomintangs misslyckande i valet i januari. Chiang är med 48 år KMT:s yngste partiledare någonsin.

  • Januari

  • Jordskredsseger för Tsai i presidentvalet

   I presidentvalet segrar Tsai Ing-wen som väntat. Hon vinner en stor seger med 57 procent av rösterna över Han Kuo-yu från Kuomintang som får 39 procent av rösterna. James Soong från partiet Folket först får drygt 4 procent av rösterna. President Tsais parti DPP vinner även valet till den lagstiftande församlingen som hålls samtidigt. DPP backar dock från 68 till 61 mandat. Kuomintang vinner ytterligare tre platser jämfört med för fyra år sedan och får totalt 38 mandat. Det nybildade partiet, Taiwans folkparti, kommer trea med fem mandat.

 • 2019

  • Oktober

  • President Tsai leder opinionsmätningar inför valet

   Flera opinionsundersökningar visar på en ledning för president Tsai Ing-wen över KMT-kandidaten Han Kuo-yu. Enligt en undersökning gjord av TV-kanalen TVBS News i slutet av september hade Tsai stöd av 50 procent av invånarna medan Han låg på 38 procent. Stödet för Tsai har ökat jämfört med tidigare mätningar, vilket bedömare menar beror på de pågående protesterna i Hongkong. Ett viktigt budskap för Tsai är att försvara Taiwans suveränitet gentemot Kina, och rapporteringen och stödet för demokratiaktivister i Hongkong i deras kamp har även gynnat Tsai.

  • September

  • Kiribati bryter med Taiwan

   Två öriken i Stilla havet Kiribati avslutar de diplomatiska relationerna med Taiwan till förmån för Kina.  Bara några dagar efter att Salomonöarna meddelat sitt beslut (se 16 september) följer Kiribati efter. Nu har Taiwan diplomatiska relationer med endast 15 länder. Hittills har sju länder brutit med Taipei under president Tsais tid vid makten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0