Taiwan
Foto: Flickr/Pedro Angelini

Taiwan

Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. Sedan kinesiska nationalister tog makten över öarna 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser. Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öarna varit diplomatiskt isolerade. Taiwan har klarat sig ganska bra ändå. Det har en väl utvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Pekingvänlig nyhetskanal stoppas

   Den Kinavänliga TV-kanalen Chung T’ien Television (CTI) förlorar sitt sändningstillstånd. Den nationella kommissionen för kommunikation anser att CTI misslyckats med att bättra sig trots upprepade varningar om partiskhet och felaktigheter. Enligt kommissionen hade nära en tredjedel av de anmälningar som kommit från allmänheten gällt CTI. Nyhetskanalens huvudägare, en rik affärsman som även äger livsmedelsföretaget Want Want med stora investeringar i Kina, ska ha försökt påverka nyhetsrapporteringen att bli mer prokinesisk och positiv till Kuomintang. Företrädare för kanalen har sagt att man kommer att försöka överklaga beslutet, som man menar är politiskt grundat.

  • Oktober

  • USA säljer nya vapen till Taiwan

   Det amerikanska försvarsdepartementet ger klartecken till vapenaffär med Taiwan. Det handlar bland annat om en försäljning av 135 kryssningsrobotar, 11 raketramper och andra vapenslag till ett värde av motsvarande omkring 2 miljarder dollar. USA har sedan president Trump tillträde sålt betydligt mer vapen till Taiwan än under tidigare amerikanska presidenter, vilket mötts med kraftiga protester av Kina. Den här gången reagerar Peking med att meddela att sanktioner kommer att införas mot de amerikanska vapentillverkarna, däribland Lockhead Martin, vars material ingår i försäljningen till Taiwan.

  • September

  • Kinesiskt stridsflyg kränker Taiwans luftrum

   Under loppet av några få dagar låter Kina stridsflyg ge sig in i Taiwans luftrum vid minst fyra tillfällen. Flera av kränkningarna sker i samband med ett amerikanskt högnivåbesök i Taipei (se tidigare i September). Taiwan svarar med att sätta antirobotsystem och stridsflyg i beredskapsläge. Försvarsminister Yen De-fa säger under en presskonferens att det finns en strävan efter att undvika provokationer och att konflikten eskalerar, men han understryker samtidigt Taiwans rätt att försvara sig och att sätta in motattacker.

  • Nytt amerikanskt toppbesök provocerar Kina

   USA skickar en anställd inom utrikesdepartementet till Taiwan, Keith Krach som är ansvarig för ekonomisk tillväxt, energi och miljö. En så högt uppsatt amerikansk diplomat har inte besökt Taiwan på flera decennier. Krach ska delta i en begravningsceremoni för den tidigare taiwanesiske presidenten Lee Teng-hui som dog i juli. Peking protesterar kraftigt och håller samtidigt med besöket en militärövning nära Taiwansundet.

  • Tjeckisk talman markerar stöd för Taiwan

   Det tjeckiska parlamentets talman Milos Vystrcil möts av stående ovationer när han i ett tal inför Taiwans lagstiftande yuan gör en parafras på John F Kennedys berömda citat ”Ich bin ein Berliner” från 1963. Den amerikanske presidenten visade med dessa ord sitt stöd för invånarna i Västberlin inför hotet från Sovjetunionen. Den tjeckiske politikern säger istället på mandarin att han är ”taiwanes”, i sympati för taiwanesiska strävanden att stå emot Pekings makt. Uttalandet leder till att Kinas utrikesminister Wang Yi varnar för att Milos Vystrcil kommer att få betala ett högt pris för sitt utspel. Milos Vystrcil leder en stor delegation som besöker Taiwan bestående av politiker, företagsledare, journalister och forskare. Tjeckiens regering stöder inte resan men ämnar tillkalla den kinesiske ambassadören i Prag som en reaktion på det hotfulla yttrandet av Wang.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0