Taiwan
Foto: Flickr/Pedro Angelini

Taiwan

Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. Sedan kinesiska nationalister tog makten över öarna 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser. Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öarna varit diplomatiskt isolerade. Taiwan har klarat sig ganska bra ändå. Det har en väl utvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Ledamöter från EU-parlamentet besöker Taiwan

   Sju ledamöter från Europaparlamentet gör ett besök i Taiwan. Syftet är bland annat att diskutera öns ”erfarenheter i kampen mot desinformation”. Delegationen leds av den franske socialdemokraten Raphaël Glucksmann, ordförande för ett utskott i EU-parlamentet som granskar försök att utifrån påverka EU och sprida falska nyheter. Glucksmann är en av de européer som i mars belades med sanktioner från Kina efter att EU infört sanktioner mot kinesiska tjänstemän med koppling till förtrycket av uigurer i Xinjiang. Kinas ambassad i Bryssel har inför besöket meddelat att det ”underminerar en god utveckling av relationerna mellan Kina och EU”.

  • Oktober

  • Tsai lovar att försvara Taiwan

   I sitt tal under nationaldagsfirandet den 10 oktober lovar president Tsai Ing-wen att försvara Taiwans suveränitet och demokrati mot Kina som på senare tid har trappat upp de militära provokationerna mot ön. Hon påpekar samtidigt att hennes regering kommer att fortsätta att visa välvilja i kontakterna med Peking och att sträva efter att behålla status quo. Dock säger hon att det krävs att bägge sidor om Taiwansundet ”deltar i en dialog mellan två likställda parter”. I en artikel i tidskriften Foreign Affairs varnade Tsai nyligen för att det skulle vara ”katastrofalt” för såväl Taiwan som regionen i stort om Kina skulle överta ön. Det skulle drabba den regionala freden men också vara ett stort nederlag för värnandet av demokrati mot hotet från auktoritära styren.

  • Franska parlamentsledamöter besöker Taiwan

   Ett besök i Taiwan av en grupp ledamöter i den franska senaten möts av starka protester från Kinas regering. Den kinesiska ambassaden i Frankrike varnar för att de bilaterala relationerna kan ansträngas och att ”bilden av Frankrike” skadas. Det franska utrikesdepartmentet har bemött kritiken med att det är upp till delegationen, som kallar sig Taiwans vänner, att själva välja vart vill resa. President Tsa Ing-wen och företrädare för regeringen berömmer den franska delegationen för att den står upp mot Peking.

  • Nya kinesiska provokationer i Taiwans luftförsvarszon

   Under endast fyra dagar (1–4 oktober) flyger totalt 150 kinesiska militärflygplan in i Taiwans luftförsvarszon (ADIZ, Air Defence Identification Zone). Det är de allvarligaste provokationerna från kinesiskt stridsflyg hittills under de två år som de har pågått. Den här gången sammanfaller markeringen med nationaldagsfirandet i Kina. Enligt bedömare kan Pekings agerande ses som ett sätt att skrämma taiwaneserna och att signalera att det inte är någon idé att försöka försvara sig. Det kan också vara ett sätt för Peking att visa vilken stor vikt som man fäster vid Taiwanfrågan inför USA och andra västländer. Samtidigt tas de militära maktuppvisningarna emot med entusiasm av inhemska nationalister. Kort efter inflygningarna varnar den taiwanesiska försvarsministern för att Kina kan ha kapacitet att genomföra en fullskalig invasion från år 2025. 

  • September

  • Kuomintang utser ny partiledare

   Den tidigare borgmästaren i huvudstadsregionen (New Taipei) Eric Chu väljs till ny partiordförande för Kuomintang (KMT). Han ersätter Johnny Chiang, som bara hunnit vara partiledare i ett år. Chu vill förbättra relationerna med Peking och utveckla samarbetet mellan KMT och det kinesiska kommunistpartiet (CPC). Den kinesiske presidenten Xi Jinping gratulerar Chu och påminner om överenskommelsen mellan Kinas regering och den dåvarande taiwanesiska KMT-regeringen 1992 (1992 consensus) om att samarbeta utifrån grundtanken att det bara finns ett Kina, men att tolkningarna av vad detta innebär kan skilja sig åt på de olika sidorna om Taiwansundet. Även Chu betonar betydelsen av överenskommelsen och att  motverka taiwanesisk självständighet.  Men Chu förespråkar inte heller återförening och enligt bedömare kan det bli en utmaning för honom att stävja en falang inom KMT som vill att partiet tydligt tar ställning för detta.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0