Taiwan
Foto: Flickr/Pedro Angelini

Taiwan

Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. Sedan kinesiska nationalister tog makten över öarna 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser. Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öarna varit diplomatiskt isolerade. Taiwan har klarat sig ganska bra ändå. Det har en väl utvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Nytt amerikanskt toppbesök provocerar Kina

   USA skickar en anställd inom utrikesdepartementet till Taiwan, Keith Krach som är ansvarig för ekonomisk tillväxt, energi och miljö. En så högt uppsatt amerikansk diplomat har inte besökt Taiwan på flera decennier. Krach ska delta i en begravningsceremoni för den tidigare taiwanesiske presidenten Lee Teng-hui som dog i juli. Peking protesterar kraftigt och håller samtidigt med besöket en militärövning nära Taiwansundet.

  • Tjeckisk talman markerar stöd för Taiwan

   Det tjeckiska parlamentets talman Milos Vystrcil möts av stående ovationer när han i ett tal inför Taiwans lagstiftande yuan gör en parafras på John F Kennedys berömda citat ”Ich bin ein Berliner” från 1963. Den amerikanske presidenten visade med dessa ord sitt stöd för invånarna i Västberlin inför hotet från Sovjetunionen. Den tjeckiske politikern säger istället på mandarin att han är ”taiwanes”, i sympati för taiwanesiska strävanden att stå emot Pekings makt. Uttalandet leder till att Kinas utrikesminister Wang Yi varnar för att Milos Vystrcil kommer att få betala ett högt pris för sitt utspel. Milos Vystrcil leder en stor delegation som besöker Taiwan bestående av politiker, företagsledare, journalister och forskare. Tjeckiens regering stöder inte resan men ämnar tillkalla den kinesiske ambassadören i Prag som en reaktion på det hotfulla yttrandet av Wang.

  • Augusti

  • Kinesiskt dataintrång hos regeringsorgan

   Kinesiska hackare infiltrerar ett tiotal statliga organ och får kontroll över omkring 6 000 epostkonton. IT-attacker från kinesiska datahackare har blivit vanligare i Taiwan enligt myndigheterna sedan president Tsai Ing-wen blev president 2016. Det är särskilt två grupper, Taidoor och Blacktech, som angripit avdelningar med koppling till verkställande yuan.

  • Amerikansk minister på historiskt besök i Taiwan

   USA:s hälsominister Alex Azar möter president Tsai Ing-Wen under ett officiellt besök i Taiwan. Besöket är det första på så hög nivå sedan USA 1979 officiellt bröt de diplomatiska banden med Taiwan. Azar berömmer Taiwan för den framgångsrika hanteringen av coronaviruset, medan Tsai i sin tur tackar USA för dess stöd för Taiwans försök att bli medlem i Världshälsoorganisationen, WHO. Peking är dock starkt emot ett taiwanesiskt medlemskap i WHO och protesterar mot det amerikanska ministerbesöket i Taiwan.

  • Juni

  • Kinavänlig borgmästare i Kaohsiung avsätts

   Han Kuo-yu som valdes till borgmästare i Kaohsiung hösten 2018 avsätts av invånare i staden i en ny omröstning. Över 900 000 av Kaohsiung väljarkår på drygt två miljoner deltog i omröstningen. För att omröstningen skulle bli giltig krävdes att minst 25 procent av väljarna deltog. Endast 2,6 procent röstade nej. Väljarna var besvikna för att Han Kuo-yu hade ställt upp som kandidat i presidentvalet mot Tsai Ing-wen tidigare i år samtidigt som många också var skeptiska till hans Pekingvänliga hållning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0