Taiwan
Foto: Flickr/Pedro Angelini

Taiwan

Taiwan består av en stor och några mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. I praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat även om det bara erkänns av ett fåtal andra länder. Sedan kinesiska nationalister tog makten över öarna 1949, efter att ha förlorat inbördeskriget mot kommunisterna, gör Kina anspråk på Taiwan som en av sina provinser. Fram till 1971 var det Taiwan som hade Kinas plats i FN, inklusive säkerhetsrådet, men sedan dess har öarna varit diplomatiskt isolerade. Taiwan har klarat sig ganska bra ändå. Det har en väl utvecklad ekonomi och är en ledande tillverkare av högteknologiska varor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Han Kuo-yu utses till Nationalistpartiets kandidat i presidentvalet

   Han Kuo-yu, borgmästare i den sydliga staden Kaohsiung, vinner primärvalet för att bli Nationalistpartiets kandidat i presidentvalet 2020. Kuo-yu får 45 procent av rösterna, jämfört med 28 procent för Terry Gou, som är Taiwans rikaste man. Kuo-yu beskrivs som en populist, och han lovar att få fart på den taiwanesiska ekonomin och förbättra kontakterna med Peking.

  • Maj

  • Taiwan godkänner samkönade äktenskap

   Den lagstiftande yuan i Taiwan röstar ja till en lag som ger människor av samma kön rätt att ingå ett juridiskt erkänt parförhållande och att ansöka om äktenskapsregistrering hos myndigheterna. Taiwans parlament är det första i Asien som godkänner samkönade äktenskap. Författningsdomstolen hade i en dom 2017 fastställt att samkönade par har rätt att gifta sig och parlamentet fick två år på sig för att ändra den gällande lagstiftningen. I folkomröstningar som hölls därefter har dock en majoritet av taiwaneserna ansett att erkända äktenskap enligt civilrätten bara ska kunna ingås mellan en man och kvinna (se November 2018). Regeringen beslöt att lösa frågan genom att föreslå att en speciallag som tillåter samkönade äktenskap införs.

  • Februari

  • Tsai ställer upp för omval

   President Tsai Ing-wen meddelar att hon kommer att kandidera i presidentvalet 2020, trots att hennes stöd bland väljarna har sviktat under en tid.

  • Januari

  • Nya drönare för övervakning i drift

   Taiwans flotta visar upp nya drönare som ska hjälpa till med övervakning i Taiwansundet mellan Kina och Taiwan. De nya drönarna ska kunna vara verksamma i över 12 timmar i sträck. Drönarna är tillverkade i Taiwan till skillnad från annan militär utrustning samt amerikanska stridsflygplanen F-16 och franska Mirageplan.

  • Ny premiärminister utsedd

   President Tsai Ing-wen tillsätter Su Tseng-chang som ny premiärminister efter det att Lai Ching-te lämnat in sin avskedsansökan tillsammans med flera andra medlemmar i regeringen. Su Tseng-chang var regeringschef 2006−2007. Su meddelade redan efter lokalvalen i november att han ämnade ta sin del av ansvaret för DPP:s valnederlag och avgå.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0