2025

Senaste händelser

  • Januari

  • Yoon åtalas för försök till statskupp

    Åklagare väcker åtal mot den avstängde presidenten Yoon Suk-Yeol. Han anklagas för att ha varit ledaren för ett försök till statskupp och ska sitta kvar i fängelse fram till att en rättegång äger rum om senast sex månader. Det var den 3 december förra året som Yoon införde undantagstillstånd och krigslagar och sedan upphävde dessa efter bara några timmar (se Kalendarium). Yoon är den första sittande presidenten i Sydkorea som åtalas för brott. Det pågår även en riksrättsprocess mot honom.

  • Yoon grips till slut

    Poliser och antikorruptionsmyndigheten gör ett andra försök att gripa den avstängde presidenten Yoon Suk-Yeol och den här gången lyckas de. Hundratals polismän och anställda vid antikorruptionsmyndigheten stormar Yoons residens där han gömmer sig omgiven av hundratals vakter. Yoon meddelar i samband med gripandet i ett i förväg inspelat uttalande att han anser att utredningen mot honom är ett brott mot lagen och att han valt att samarbeta endast för att ”för att undvika onödig blodspillan”. Efter att Yoon förhörs under flera timmar och sätts sedan i arrest. Där kan han kvarhållas i 48 timmar. Men om han ska spärras in längre än så krävs en ny arresteringsorder. Yoon är den förste sittande presidenten i landet som spärras in misstänkt för brott.

  • Försök att gripa Yoon misslyckas

    Utredare som försöker ta sig in i presidentens residens i Seoul motas bort av militär. Efter sex timmar ger de upp och drar sig tillbaka för att undvika en öppen konfrontation. En domstol har några dagar tidigare utfärdat en arresteringsorder mot Yoon som en del av en pågående utredning. Sedan dess har Yoon hållit sig undan i sitt residens och svurit att inte låta sig föras bort för att förhöras. Ett stort antal anhängare till Yoon har samlats utanför residenset för att visa sitt stöd för den avstängde presidenten. De möts i sin tur av upprörda motdemonstranter och polis som försöker förhindra sammandrabbningar.

  • Februari

  • Kritik mot Nordkoreas rivning av byggnad för återförenade familjer

    Nordkorea har börjat riva en byggnad i semesterorten Mount Kumgang, nära gränsen till Sydkorea. Det tolv våningarna höga huset har varit ett center där koreanska familjer som splittrades på grund av Koreakriget har kunnat återförenas. Senast det användes var i 2018 i samband med tövädret mellan de koreanska staterna. Men sedan dess har relationerna svalnat betydligt och Nordkorea ser idag Sydkorea som sin främsta fiende. Sydkoreas ministerium för återförening har fördömt rivandet av byggnaden som uppfattas som en symbol för koreansk återförening. Ministeriet skriver i ett uttalande att det är ”en inhuman handling som krossar den önskan om återförening som finns bland separerade familjer”. Seoul anser även att rivningen är en ”allvarlig kränkning av dess statliga egendom”, då Sydkorea finansierade byggnaden i semesterorten som var ett populärt turistmål för sydkoreaner på 1990-talet.

  • Mars

  • Sanningskommission om adoptioner visar på övergrepp och missförhållanden

    En statlig sannings- och försoningskommission, som i över två år granskat internationella adoptioner av sydkoreanska barn, kommer fram till att det skett allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Sanningskommissionen har utrett 367 fall i elva länder, däribland Danmark och Sverige. Att kommissionen bildats är inte minst en följd av att de som adopterats återvänt till sitt födelseland för att söka sina biologiska rötter. Granskningen är den största hittills av Sydkoreas adoptioner till utlandet, de flesta under 1970- och 1980-talen. Enligt kommissionen har landets fyra adoptionsbyråer under nära 50 år bland annat förfalskat journaler och utfört adoptioner av barn utan föräldrars samtycke. Utredarna rekommenderar en officiell statlig ursäkt till dem som drabbats.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0