Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Nyhetskanal tar avstånd från video om Förintelsen

   Den statsägda TV-kanalen al-Jazira stänger av två medarbetare som producerat en video där det heter bland annat att omfattningen av Förintelsen – nazisternas systematiska massmord på judar – misstolkas från judiskt håll. Videoklippet, som lagts ut etermediebolagets internettjänst AJ+ den 18 maj, raderas och ledningen framhåller att det inte levde upp till redaktionell standard.

  • Ökat stöd till Palestina

   Qatar viker 300 miljoner dollar, en del i form av lån, till att stärka Palestinska myndighetens budget för hälsovård och utbildning. Ytterligare 180 miljoner anslås till akut humanitär hjälp och FN-organisationer som verkar i Palestina. Qatar lovar också att bidra till att elförsörjningen till palestinier ska fungera. Qatar lämnar sedan tidigare ett uppmärksammat stöd som i praktiken går till det islamistiska Hamasstyret i Gaza (se 25 januari), men de nya besluten kopplas bland annat till att USA dragit in sitt bistånd till Palestinska myndigheten och till FN:s verksamhet i palestinska flyktingläger.

  • April

  • Val av kommunala beslutsfattare

   De två kvinnliga ledamöterna behåller sina platser när val hålls till Qatars enda folkvalda församling, en kommunstyrelse som har 29 medlemmar. Av 85 kandidater var fem kvinnor.

  • Qatar tar strid mot valutaattacker

   Qatar stämmer tre utländska banker vid domstolar i USA och Storbritannien. Bankerna anklagas för valutaspekulationer riktade mot Qatars ekonomi. De tre är saudiska Samba Bank, emiratiska First Abu Dhabi Bank och Banque Havilland i Luxemburg. Stämningarna är det senaste inslaget i osämja som har lett till att grannländer bojkottar Qatar (se 5 juni och 23 juni 2017).

  • Mars

  • Tillstånd för utlänningars ägande utvidgas

   Qatars regering fattar beslut om att utvidga bofasta utländska medborgares rätt att äga fastigheter – både bostäder och kommersiella fastigheter. Regeringens beslut gäller i ett antal områden i landet, exakt vilka har inte specificerats. Utländska medborgare ska också få äga butiker i gallerior. Av beskeden från den statliga nyhetsbyrån QNA framgår inte när de nya reglerna träder i kraft. Qatar antas vilja skapa mer fördelaktiga villkor för investeringar eftersom ekonomin pressas av en bojkott som flera grannländer upprätthåller (se 5 juni 2017 och 26 maj 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0