Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Tillstånd för utlänningars ägande utvidgas

   Qatars regering fattar beslut om att utvidga bofasta utländska medborgares rätt att äga fastigheter – både bostäder och kommersiella fastigheter. Regeringens beslut gäller i ett antal områden i landet, exakt vilka har inte specificerats. Utländska medborgare ska också få äga butiker i gallerior. Av beskeden från den statliga nyhetsbyrån QNA framgår inte när de nya reglerna träder i kraft. Qatar antas vilja skapa mer fördelaktiga villkor för investeringar eftersom ekonomin pressas av en bojkott som flera grannländer upprätthåller (se 5 juni 2017 och 26 maj 2018).

  • Januari

  • Qatar: Stöd till Gaza via FN

   Qatar kommer att börja samordna sitt bistånd till Gazaremsan med FN, uppger den qatariske Gazaambassadören. Enligt en överenskommelse som gjordes i samband med att Israel och islamiströrelsen Hamas slöt vapenvila ska Qatar bidra med kontanter till det utarmade Gaza (se 9 november 2018). Men Israels godkännande behövs för att föra in pengarna i remsan och Hamas, som utövar lokalt styre i Gaza, hävdar att Israel ställer omöjliga villkor. Merparten av de qatariska pengar som betalats ut hittills har gått till löner åt offentliganställda – i praktiken Hamasanställda. Bistånd ska nu fördelas till fattiga familjer snarare än till offentliganställdas löner.

  • Syndaskatt på alkohol

   Alkohol är tillåten på klubbar och hotell i Qatar, men försäljningen beläggs från och med 1 januari med 100 procents skatt. Företaget som är det enda i landet som får sälja alkoholhaltiga drycker offentliggör en 30-sidig prislista över produkter – bland annat ölsorter – som från och med nu kostar dubbelt så mycket som tidigare. Inför fotbolls-VM 2022 har arrangörer uppgett att utskänkning bara kommer att förekomma inom avgränsade områden, absolut inte på allmän plats.

 • 2018

  • December

  • Qatar lämnar Opec

   Qatar har beslutat lämna de oljeproducerande ländernas samarbete Opec i januari 2019. Regeringen förklarar sitt beslut med att det är naturgas som utgör stommen i landets energiproduktion. Qatar har varit med i prissamarbetet sedan 1961, men är en av Opecs minsta oljeproducenter. Marknadsbedömare räknar med att utträdesbeslutet inte får stor verkan på oljepriserna.

  • November

  • IMF: Tillväxt trots handelsbojkott

   Qatars ekonomi växer trots den bittra diplomatiska konflikten med grannländerna, som tar sig uttryck som bojkott mot handel med Qatar (se 5 juni 2017 och 26 maj 2018). Slutsatsen dras av Internationella valutafonden (IMF) efter ett veckolångt studiebesök. Tillväxten väntas landa på drygt 3 procent 2019 och sedan stabiliseras på runt 2,7 procent mellan 2020 och 2023, lyder prognosen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0