Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Tillståndskrav för utresa upphävt

   Kravet på utresetillstånd för utländsk arbetskraft har upphört, meddelar biträdande arbetsmarknadsministern (se 16 oktober 2019). Med de nya reglerna krävs för hushållsanställda bara att arbetsgivaren får besked minst tre dagar i förväg. 

  • Långtidsavtal med Kuwait

   Kuwait, som är rikt på olja men inte på naturgas, sluter ett 15-årsavtal med Qatar om att köpa qatarisk gas. Avtalet mellan de två ländernas statliga energibolag ska börja gälla 2022, när en ny gasterminal i södra Kuwait tas i bruk.

 • 2019

  • December

  • Töväder med kravlista från grannar

   "Islossning" mellan Qatar och grannländerna rapporteras efter två och ett halvt år med bojkott och ömsesidiga anklagelser. Qatar har bjudits in till ett möte inom samarbetsorganisationen GCC som hålls i Saudiarabien. Men efter mötet framkommer att Qatar har ställts inför 13 svårsmälta krav, bland annat att stänga nyhetskanalen al-Jazira, som många arabiska regimer upplever sig hårt granskade av, och att strama åt sina kontakter med Turkiet, som tillåts disponera en militärbas i Qatar.

  • November

  • Emir sätter tidtabell för val

   Emiren av Qatar, landets härskare, säger att hans land har lyckats klara de svåraste följderna av en bojkott från grannländerna som varat i över två år. Qatar skulle också kunna hålla sitt allra första nationella val inom två år. Någon exaktare tidpunkt anger emiren inte, däremot skulle det kunna ske före fotbolls-VM i Qatar i slutet av 2022, att döma av de förberedelser som sker för fotbollsfesten.

  • Oktober

  • Stränga regler för arbetskraft mildras

   En del av de hårt kritiserade regler för gästarbetare som blivit kvar från det så kallade kafala-systemet skrotas. Reglerna om utresevisum har tidigare mildrats för en del anställda, och nu ska ingen längre behöva sin arbetsgivares tillstånd för att byta jobb eller lämna landet. Den lag om minimilön som utlovades 2017 kan också träda i kraft  vid nyår, uppger arbetsmarknadsministern utan att ange vilken lägstalönen blir. De enorma byggarbetena inför fotbolls-VM 2022 och inför nyligen avhållna friidrotts-VM har dragit blickarna till att arbetskraften tvingats uthärda stränga villkor i Qatar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0