Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Oro för gästarbetare i virustider

   Första dödsoffret för virussjukdomen covid-19 bekräftas: en 57-årig bangladeshisk medborgare. Farhågorna för utländska gästarbetare, varav många hör hemma i folkrika stater i Asien, är stor i alla gulfstater. Migrantarbetarna dominerar i många branscher, inte minst byggsektorn, och det är oklart både hur det ska gå med deras inkomster och vad de får för vård om de börjar uppvisa symtom på smitta.

  • Stödpaket ska motverka viruskris

   Qatar stänger sina gränser i hopp om att kunna begränsa spridningen av coronavirus. Bara qatariska medborgare ska släppas in. Fler än 400 sjukdomsfall har bekräftats. Utifrån de sifforna är Qatar den gulfstat där det finns flest smittade. Regeringen har fattat beslut om ett "stimulanspaket" med åtgärder värda 23 miljarder dollar för att motverka de ekonomiska skadorna. Skolor och nöjeslokaler har tvingats stänga och publikevenemang har ställts in, bland dem en internationell motortävling. Världshälsoorganisationen (WHO) har den 11 mars klassat sjukdomen som en pandemi, den sprids i hela världen.

  • Februari

  • Jordanier lovas jobb i Qatar

   Qatars statschef Tamim bin Hamad Al Thani besöker Jordanien och utlovar 10 000 arbetstillfällen för jordanier i Qatar "utöver lika många som utlovades 2018", enligt den statliga nyhetsbyrån QNA. Nästan var femte jordanier är arbetslös och 15 procent beräknas leva i fattigdom. Besöket hos kung Abdullah ses som ett tecken på att förbindelserna förbättrats sedan Jordanien drog ned på sin diplomatiska närvaro när grannländer inledde en bojkott mot Qatar 2017. Qatar lovar också att bidra med 30 miljoner dollar till pensioner för Jordaniens militära personal.

  • Klart för e-post från grannar

   Förenade arabemiraten återupprättar e-postförbindelserna med Qatar via Oman, enligt FN-organisationen UPU. Förbindelserna kapades 2017, när Qatar blev föremål för bojkotter från flera grannländer, som kritiserade den qatariska regimen för samarbete med Iran och stöd till sunnirörelsen Muslimska brödraskapet. Den grundläggande osämjan är inte löst, men även Saudiarabien, Bahrain och Egypten som deltagit i bojkotten öppnar för e-post, enligt besked senare i februari. Oman och Kuwait försöker båda medla i trätan som ledde till bojkotten.

  • Januari

  • Ny premiärminister utnämnd

   Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al Thani blir ny premiärminister. Samtidigt tar han också över posten som inrikesminster från företrädaren. Han är USA-utbildad och har en bakgrund i den för Qatar mycket viktiga naturgasbranschen. Han har arbetat för landets emir sedan denne var kronprins.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0