Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Syndaskatt på alkohol

   Alkohol är tillåten på klubbar och hotell i Qatar, men försäljningen beläggs från och med 1 januari med 100 procents skatt. Företaget som är det enda i landet som får sälja alkoholhaltiga drycker offentliggör en 30-sidig prislista över produkter – bland annat ölsorter – som från och med nu kostar dubbelt så mycket som tidigare. Inför fotbolls-VM 2022 har arrangörer uppgett att utskänkning bara kommer att förekomma inom avgränsade områden, absolut inte på allmän plats.

 • 2018

  • December

  • Qatar lämnar Opec

   Qatar har beslutat lämna de oljeproducerande ländernas samarbete Opec i januari 2019. Regeringen förklarar sitt beslut med att det är naturgas som utgör stommen i landets energiproduktion. Qatar har varit med i prissamarbetet sedan 1961, men är en av Opecs minsta oljeproducenter. Marknadsbedömare räknar med att utträdesbeslutet inte får stor verkan på oljepriserna.

  • November

  • IMF: Tillväxt trots handelsbojkott

   Qatars ekonomi växer trots den bittra diplomatiska konflikten med grannländerna, som tar sig uttryck som bojkott mot handel med Qatar (se 5 juni 2017 och 26 maj 2018). Slutsatsen dras av Internationella valutafonden (IMF) efter ett veckolångt studiebesök. Tillväxten väntas landa på drygt 3 procent 2019 och sedan stabiliseras på runt 2,7 procent mellan 2020 och 2023, lyder prognosen.

  • Grannsamverkan ska stänga gasaffär för Qatar

   De två största energibolagen i arabvärlden, saudiska Aramco och emiratiska Adnoc, sluter avtal om teknikutbyte och samarbete på marknaden för naturgas. Båda företagen är statligt ägda. Förenade arabemiraten har fattat beslut om en femårig investeringsplan, som ska göra emiraten självförsörjande på gas och i förlängningen till exportör. För närvarande importerar emiraten gas från Qatar via ledning. Importen har fortsatt trots att Qatar i över ett år har varit föremål för bojkotter och isoleringspolitik från grannländerna.

  • Pengar till löner i Gaza

   Palestinska tjänstemän börjar betala ut innestående löner till offentliganställda i Gazaremsan. Pengarna till den Hamasstyrda förvaltningen kommer från Qatar, som totalt har utlovat 90 miljoner dollar, med utbetalningar i sex månader. Palestinska myndigheten i Ramallah ogillar att dess rivaler i Hamas stärks på detta sätt, kretsen runt president Abbas anser att det underminerar försöken till försoningssamtal mellan de palestinska fraktionerna. Israel uppges ha godkänt sedeltransporterna i utbyte mot att Hamas trappar ner protester mot Israel vid Gazaremsans gräns. Qatar har också betalat för bränsle till Gazas enda kraftverk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0