Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Val utlovas till oktober

   I oktober 2021 kommer det första nationella valet i Qatar att genomföras, meddelar emiren. Det är ledamöter i den rådgivande församlingen majlis al-shura som ska utses, men härskaren lämnar inga uppgifter om vem som ska få ställa upp och vem som kommer att ha rösträtt. Hittills har emiren utsett alla ledamöter, och regenten kan dessutom ”köra över” församlingens synpunkter genom dekret. Vissa försiktiga förändringar har trots det ägt rum de senaste åren, till exempel har fler kvinnor fått politiska uppdrag.

  • Oktober

  • Bojkott mot franska varor

   Qatar och Kuwait finns bland flera muslimska länder där butiker och konsumenter börjar bojkotta franska varor, inte minst ostar, i protest mot presidenten Emmanuel Macron. Bakgrunden är ett brutalt mord på en lärare i en fransk skola som visat satirteckningar föreställande islams profet för sina elever under en lektion om yttrandefrihet. Macron har försvarat yttrandefriheten, även för satirteckningar med religiös udd, och uttalat sig mycket skarpt mot islamism. De som förespråkar bojkott, bland andra Turkiets president, ser det som att Macron stöder den som smädar profeten

  • Baby övergiven, resenärer tvångsundersöks

   Ett nyfött spädbarn hittas övergivet på en flygplats i Qatar. Händelsen leder till att kvinnliga passagerare på minst tio flygplan tvingas gå med på att låta sig undersökas i underlivet då man letar efter mamman. Undersökningarna sker i ambulanser på startbanan. En del av de upprörda passagerare som utsätts för undersökningarna kommer från Australien, som snart framför officiella klagomål. Den 28 oktober beklagar Qatar hur kvinnorna behandlats och utlovar rättsliga åtgärder mot de ansvariga. I Qatar finns flera grunder till att också mamman som övergett barnet kan ha begått lagbrott: sex utanför äktenskapet och att föda barn utanför äktenskapet är straffbart.

  • Augusti

  • Bättre villkor för gästarbetare blir lag

   En ny lag antas som ska leda till att en lägsta månadslön på 275 USA-dollar införs och att det blir lättare att byta arbetsgivare. Lagen gäller också anställda i hushåll. Lagändringarna, som är viktiga för ett par miljoner gästarbetare, har utlovats tidigare (se 16 oktober 2019), men människorättsorganisationer som Human Rights Watch har anklagat Qatar för att dra benen efter sig. Arbetsgivare ska ha infört den nya minimilönen inom ett halvår och måste också antingen ordna inkvartering för den anställda eller betala tillägg för sådana utgifter.

  • Militärutbildare till Libyen

   Militära utbildare och rådgivare ska skickas från både Turkiet och Qatar till Libyens internationellt erkända regering i Tripoli. Avtal har tecknats, enligt officiella besked i Tripoli, där de berörda ländernas försvarsministrar har varit på plats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0