Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Grannsamverkan ska stänga gasaffär för Qatar

   De två största energibolagen i arabvärlden, saudiska Aramco och emiratiska Adnoc, sluter avtal om teknikutbyte och samarbete på marknaden för naturgas. Båda företagen är statligt ägda. Förenade arabemiraten har fattat beslut om en femårig investeringsplan, som ska göra emiraten självförsörjande på gas och i förlängningen till exportör. För närvarande importerar emiraten gas från Qatar via ledning. Importen har fortsatt trots att Qatar i över ett år har varit föremål för bojkotter och isoleringspolitik från grannländerna.

  • Regeringen ombildas

   Saad al-Kaabi, chef för det statliga olje- och gasbolaget Qatar Petroleum, blir energiminister. I 17 månader har Qatar varit politiskt isolerat till följd av osämja med grannländer, som anklagar Qatar för att konspirera med Iran. Fem ministrar och flera toppchefer i viktiga statliga företag byts ut i den första större förändringen på regeringsnivå sedan den regionala konflikten tog sin början.

  • Oktober

  • Bättre villkor för gästarbetare

   En stödfond har inrättats för gästarbetare som råkar i svårigheter. Enligt statliga medier ska fonden bland annat kunna bistå anställda som inte får ut sina löner. Några dagar tidigare har regeringen meddelat att Qatar avskaffat kravet på utresetillstånd för den som vill lämna landet – arbetsgivare har tidigare haft möjlighet att hindra migranter som velat återvända hem. Inför fotbolls-VM 2022, som ska hållas i Qatar, har landet fått kritik får de svåra arbetsförhållanden som gällt för migranter. De åtgärder som nu genomförs ingår i ett treårsprogram som Qatar och FN-organisationen ILO slöt avtal om i november 2017 (se 25 oktober 2017).

  • Qatar trotsar USA-sanktioner mot Iran

   Qatar Airways kommer att fortsätta sina flygningar till Iran trots USA:s återinförda sanktioner, meddelar flygbolagets chef. Många andra stora bolag har skrämts bort från den iranska marknaden av hotet om amerikanska bestraffningar, bland annat svårigheter att använda betalsystem som kontrolleras av USA. Qatar och Iran har samarbete på flera områden, bland annat delar de vad som beskrivs som världens största naturgasfält.

  • September

  • Gåva från Qatar omstridd i Turkiet

   Det turkiska oppositionspartiet CHP har kritiserat president Recep Tayyip Erdoğan för inköpet av en lyxutrustad jumbojet av modell Boeing 747-8. Planet är en gåva till Turkiet från emiren av Qatar, är presidentens svar. Turkiet är ett av de länder som har stött Qatar i en utdragen och kostsam dispyt med grannländer. CHP noterar att planet tidigare ägdes genom ett bolag i Schweiz.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0