Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Uppehållstillstånd dragplåster för investerare

   Utländska investerare kommer framgent lättare att kunna få uppehållstillstånd, rapporterar statliga medier. Den som bidrar med kapital till Qatars ekonomi ska kunna få ett femårigt tillstånd, som kan förnyas. Tidigare krävdes att ens vistelse i landet var knuten till ett qatariskt företag eller en qatarisk person. Lagändringen är en av flera som ska locka satsningar från utlandet (se 13 mars).

  • Juni

  • USA rustar upp i Qatar

   USA förstärker sina styrkor på militärbasen al-Udayd i Qatar med smygflygplan av jaktmodellen F-22 Raptor. Anledningen till upprustningen är det krigshot som vuxit vid Persiska viken sedan USA 2018 lämnade en internationell överenskommelse om Irans kärnenergiteknik och återinförde stränga sanktioner mot Iran. Det uppges vara första gången smygflygplanen stationeras i Qatar, däremot framgår inte hur många plan det är fråga om.

  • Mutmisstankar kring fotbolls-VM synas

   Michel Platini, fransk tidigare fotbollsstjärna som hade en ledande roll inom fotbollen i Europa fram till 2015, grips i Frankrike och förhörs om hur det gick till när det internationella fotbollsförbundet Fifa beslöt att låta Qatar arrangera fotbolls-VM 2022 (se December 2010). Mutmisstankarna vill inte lägga sig, trots att Fifa har avfärdat anklagelserna efter egna utredningar. Den brittiska tidningen Sunday Times har rapporterat att Qatar erbjöd Fifa motsvarande över nio miljarder kronor före beslutet.

  • Ny delseger för Qatar i FN-domstol

   Två år efter det att grannländerna samlades till bojkott mot Qatar vinner landet en ny delseger i Internationella domstolen i Haag, som ingår i FN-systemet. I en tvist mellan Qatar och Förenade arabemiraten säger domstolen nej till en begäran om vissa tidsbegränsade åtgärder mot Qatar. Förra året beslöt domstolen att emiraten måste tillåta återförening av familjer där någon medlem är qatarier och att qatariska studenter måste tillåtas fullfölja sina studier i emiraten.

  • Flygvapnet utökas

   Fem fransktillverkade Rafale-flygplan landar, de första av 24 stridsflygplan som Qatar beställde 2015. Sedan 2017, då Qatar blev föremål för en bojkott från flera grannländer, har ordern utökats med ytterligare tolv plan. Dessutom har Qatars styrande lagt beställningar på andra typer av stridsflygplan från USA och Storbritannien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0