Qatar
Foto: Shutterstock/Fitria Ramli

Qatar

Olja och gas, TV-kanalen al-Jazira och värdskapet för fotbolls-VM 2022. Där är några av de företeelser det arabiska emiratet Qatar blivit känt för. Qatar utgörs av en halvö som sticker ut i Persiska viken från Saudiarabien. Här finns världens största naturgasfält, som beräknas kunna ge inkomster i 300 år framåt, och olja för 50 år till. Trots att en ny författning 2005 ger viss maktdelning är det i praktiken emiren som bestämmer allt. En viss uppmjukning av det auktoritära styresskicket har ändå skett på senare år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Bättre villkor för gästarbetare blir lag

   En ny lag antas som ska leda till att en lägsta månadslön på 275 USA-dollar införs och att det blir lättare att byta arbetsgivare. Lagen gäller också anställda i hushåll. Lagändringarna, som är viktiga för ett par miljoner gästarbetare, har utlovats tidigare (se 16 oktober 2019), men människorättsorganisationer som Human Rights Watch har anklagat Qatar för att dra benen efter sig. Arbetsgivare ska ha infört den nya minimilönen inom ett halvår och måste också antingen ordna inkvartering för den anställda eller betala tillägg för sådana utgifter.

  • Militärutbildare till Libyen

   Militära utbildare och rådgivare ska skickas från både Turkiet och Qatar till Libyens internationellt erkända regering i Tripoli. Avtal har tecknats, enligt officiella besked i Tripoli, där de berörda ländernas försvarsministrar har varit på plats.

  • Juli

  • FN-domstol stöder Qatar

   Bahrain, Egypten, Förenade arabemiraten och Saudiarabien förlorar en rättstvist mot Qatar med koppling till den blockad mot Qatar som grannländerna införde 2017 (se 5 juni 2017). När qatariska flygplan bannlystes från grannstaternas luftrum gick Qatar till Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO). Qatar hävdade att blockaden bröt mot överenskommelser som reglerar civil flygtrafik, och ICAO, som höll med Qatar, fattade beslut 2018. Internationella domstolen, som verkar inom FN-systemet, har nu dömt till Qatars fördel. 

  • Maj

  • Brister i obligatorisk virusapp

   En mobilapp för smittspårning blir obligatorisk i Qatar; den som inte använder appen hotas av fängelse. Men Amnesty International  slår larm om att appen lätt kan röja en miljon användares identitet, vistelseplats och hälsostatus. En förbättrad version av den kontroversiella appen blir tillgänglig efter ett par dagar, men användaren måste fortfarande gå med på långtgående krav från myndigheter när den installeras. I Qatar har 28 dödsoffer i covid-19 bekräftats och 47 000 smittade hittats, i en totalbefolkning på närmare 1,7 miljoner människor.

  • Stränga straff för masklösa

   Qatar aviserar att ansiktmask blir obligatorisk för den som lämnar hemmet, enda undantaget är förare som är ensamma i sin bil. Den som bryter mot påbudet riskerar upp till tre års fängelse och motsvarande över en halv miljon kronor i böter. Hittills har 14 dödsfall i covid-19 bekräftats. Att dödsfallen inte blivit fler antas bero på att befolkningens medelålder är låg och att läkarundersökningar är obligatoriska för de många gästarbetarna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0