Maldiverna

Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Alla öar är låglänta, vilket betyder att stigande havsnivåer till följd av klimatförändringar utgör ett hot mot landets existens. Islam är statsreligion. 2008 hölls det första demokratiska valet. Turism är den viktigaste näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • MDP får egen majoritet i parlamentet

   I valet till parlamentet får Maldiviska demokratiska partiet (MDP) hela 75 procent av rösterna och säkrar därmed 65 av de 87 mandaten i den lagstiftande församlingen. Partiledaren Mohamed Nashid utlovar långtgående politiska reformer och ett slut på korruptionen inom politiken. MDP:s valresultat är en ökning med 39 mandat jämfört med valet 2014. Näst störst blir Republikanska partiet (RP) med 5 mandat. Expresident Abdullah Yamins Maldivernas progressiva parti (PPM) får 5 mandat, en minskning med 28 mandat sedan valet 2014. Tolv mandat fördelas mellan ett par småpartier och oberoende kandidater. Valdeltagandet är 73,5 procent.

  • Februari

  • Yamin utreds för mutbrott och pengatvätt

   En brottsutredning inleds mot expresident Yamin som misstänks för att ha försökt muta personer som ska vittna mot honom i ett rättsfall rörande pengatvätt. Yamin anklagas för att olagligen ha tagit emot närmare 1,5 miljoner dollar under valrörelsen hösten 2018 och placerat pengarna i utländska banker. Hans tillgångar på sammanlagt runt 6,5 miljoner dollar i utlandet är nu frysta.

 • 2018

  • November

  • Fängelsedomen mot Nashid upphävs

   Högsta domstolen upphäver fängelsedomen mot expresident Nashid. Han dömdes 2015 till 13 års fängelse för terrorbrott. Domstolen konstaterar att hela åtalet mot Nashid var felaktigt och att han aldrig skulle ha fällts i den rättegång som FN betecknade som "politiskt motiverad". Under hösten återvänder flertalet exilpolitiker till Maldiverna där deras domar upphävs.

  • Solih avlägger presidenteden

   Ibrahim Mohamed Solih avlägger presidenteden vid en ceremoni i Malé. Han betonar i sitt installationstal hur allvarlig den ekonomiska krisen i landet är och vänder sig till Indien för hjälp. Den indiske premiärministern Modi är närvarande vid ceremonin och lovar att hjälpa grannlandet ur krisen. Maldiverna har traditionellt haft ett nära förhållande till Indien, men den förre presidenten Yamin knöt landet tätare till Kina med följden att skulderna till Peking  växte kraftigt.

  • Expresident Nashir återvänder

   Expresident Mohamed Nashir återvänder hem till Maldiverna från sin exil. Två dagar tidigare har Högsta domstolen dragit tillbaka arresteringsordern mot honom med motiveringen att han inte kan gripas innan hans överklagande av fängelsedomen på 13 år har behandlats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0