Maldiverna
Var tredje invånare bor i Maldivernas enda stad Malé. Foto: Skycolors/Shutterstock.

Maldiverna

Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Alla öar är låglänta, vilket betyder att stigande havsnivåer till följd av klimatförändringar utgör ett hot mot landets existens. Islam är statsreligion. 2008 hölls det första demokratiska valet. Turism är den viktigaste näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Abdulla Yamin döms till fängelse

   Expresident Abdulla Yamin döms till fem års fängelse för penningtvätt. Han har enligt domstolen flyttat en miljon dollar från ett av sina konton för att undvika brottsutredarna. Han ska också ha mutat vittnen till tystnad. Utredarna säger att Yamin har miljontals dollar placerade utomlands.

  • Juni

  • Banden till Indien stärks

   Maldiverna får besök av Indiens premiärminister Narendra Modi, som inleder sin andra mandatperiod med ett besök i örepubliken. Tillsammans med president Solih inviger Modi ett kustradarsystem och ett militärt övningscenter, båda indiskfinansierade. Den maldiviska övärlden breder ut sig över ett av världens mest trafikerade farvatten och är därför strategiskt viktigt för de två stormakterna Kina och Indien, som konkurrerar om inflytande över landet. Solih-regeringen är Indienvänlig medan expresidenterna Yamin och Rajapaksa hade nära samarbeten med Kina. President Solih och Modi lovar att samarbeta i kampen mot sjöröveri, terrorism, organiserad brottslighet och smuggling genom ökad patrullering av farvattnen, flygövervakning och informationsutbyte. Tidigare under 2019 utlovade Indien 800 miljoner dollar i krediter till Maldiverna, som är tungt skuldsatt av kinesiska lån.

  • Maj

  • Domen mot förre vicepresidenten rivs upp

   Domen mot den tidigare vicepresidenten Ahmed Abid ogiltigförklaras av en domstol, som beordrar att rättegången mot honom ska göras om. Domstolen då de bedömt den första rättsprocessen som "politiskt motiverad". Abid dömdes 2016 till 15 års fängelse för mordförsök på dåvarande presidenten Abdulla Yamin när explosion inträffade ombord på dennes yacht (se September 2015, Oktober 2015 och November 2015 samt Juni 2016).

  • April

  • MDP får egen majoritet i parlamentet

   I valet till parlamentet får Maldiviska demokratiska partiet (MDP) hela 75 procent av rösterna och säkrar därmed 65 av de 87 mandaten i den lagstiftande församlingen. Partiledaren Mohamed Nashid utlovar långtgående politiska reformer och ett slut på korruptionen inom politiken. MDP:s valresultat är en ökning med 39 mandat jämfört med valet 2014. Näst störst blir Republikanska partiet (RP) med 5 mandat. Expresident Abdullah Yamins Maldivernas progressiva parti (PPM) får 5 mandat, en minskning med 28 mandat sedan valet 2014. Tolv mandat fördelas mellan ett par småpartier och oberoende kandidater. Valdeltagandet är 73,5 procent.

  • Februari

  • Yamin utreds för mutbrott och pengatvätt

   En brottsutredning inleds mot expresident Yamin som misstänks för att ha försökt muta personer som ska vittna mot honom i ett rättsfall rörande pengatvätt. Yamin anklagas för att olagligen ha tagit emot närmare 1,5 miljoner dollar under valrörelsen hösten 2018 och placerat pengarna i utländska banker. Hans tillgångar på sammanlagt runt 6,5 miljoner dollar i utlandet är nu frysta.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0