Maldiverna
Var tredje invånare bor i Maldivernas enda stad Malé. Foto: Skycolors/Shutterstock.

Maldiverna

Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Alla öar är låglänta, vilket betyder att stigande havsnivåer till följd av klimatförändringar utgör ett hot mot landets existens. Islam är statsreligion. 2008 hölls det första demokratiska valet. Turism är den viktigaste näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Maldivisk minister ska leda FN:s generalförsamling

   Utrikesminister Abdulla Shahid väljs till ordförande för FN:s generalförsamling av världsorganisationens medlemsstater. Han lovar att prioritera arbetet mot klimatförändringarnas negativa effekter, för en grön ekonomisk återhämtning efter coronapandemin samt för en jämlik fördelning av covidvaccin mellan FN:s medlemsstater.

  • Maj

  • En fjärde man grips för mordförsöket

   Polisen griper en fjärde person för mordförsöket på expresident Mohamed Nashid den 6 maj 2021. Den gripne mannen beskrivs som huvudmisstänkt gärningsman och uppges vara en islamistisk extremist. Nashid befinner sig i Tyskland för vård.

  • Tre grips för mordförsöket på Nashid

   Tre människor grips av polisen misstänkta för inblandning i mordförsöket på expresident Nashid, numera parlamentets talman. Polisen anklagar "religiösa extremister" för attentatet och säger att alla gripna finns i brottsregistret sedan tidigare.

  • Expresident Nashid skadas i mordförsök

   Expresident Mohamed Nashid, numera parlamentets talman, skadas i ett mordförsök i Male och förs till sjukhus för operation. En fjärrstyrd, hemmagjord sprängladdning, fastsatt på en motorcykel, detonerar intill Nashid när han ska sätta sig i en bil på en parkeringsplats. Nashid blev Maldivernas första folkvalda president 2008.

 • 2020

  • September

  • Nya lån från Indien

   Indien beviljar Maldiverna ett lån på 250 miljoner dollar för att hjälpa landet att bekämpa coronavirusets spridning. Lånet ses som en del i Indiens strävan att minska grannländernas beroende av Kina. Maldivernas turistindustri har drabbats hårt av coronapandemin, trots att det sedan i juli är tillåtet att flyga till och från örepubliken. Nattligt utegångsförbud råder dock fortfarande. I augusti lovade Indien att bygga broar och vägar i Maldiverna till ett värde av 500 miljoner dollar. Maldiverna har haft drygt 9 600 bekräftade fall av coronaviruset och 33 dödsfall med covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0