Maldiverna
Var tredje invånare bor i Maldivernas enda stad Malé. Foto: Skycolors/Shutterstock.

Maldiverna

Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Alla öar är låglänta, vilket betyder att stigande havsnivåer till följd av klimatförändringar utgör ett hot mot landets existens. Islam är statsreligion. 2008 hölls det första demokratiska valet. Turism är den viktigaste näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Banden till Kina stärks

   Kina erbjuder Maldiverna medicinskt bistånd, enklare visumregler och hjälp med att underhålla infrastruktur. Det framgår när Kinas utrikesminister Wang Yi besöker Malé. Kina vill knyta närmare kontakter med örepubliken som ligger strategiskt placerad i viktiga farleder. 2020 erbjöd Indien 500 miljoner dollar till Maldiverna för att bygga broar och motorvägar på och mellan öarna.

 • 2021

  • Juni

  • Maldivisk minister ska leda FN:s generalförsamling

   Utrikesminister Abdulla Shahid väljs till ordförande för FN:s generalförsamling av världsorganisationens medlemsstater. Han lovar att prioritera arbetet mot klimatförändringarnas negativa effekter, för en grön ekonomisk återhämtning efter coronapandemin samt för en jämlik fördelning av covidvaccin mellan FN:s medlemsstater.

  • Maj

  • En fjärde man grips för mordförsöket

   Polisen griper en fjärde person för mordförsöket på expresident Mohamed Nashid den 6 maj 2021. Den gripne mannen beskrivs som huvudmisstänkt gärningsman och uppges vara en islamistisk extremist. Nashid befinner sig i Tyskland för vård.

  • Tre grips för mordförsöket på Nashid

   Tre människor grips av polisen misstänkta för inblandning i mordförsöket på expresident Nashid, numera parlamentets talman. Polisen anklagar "religiösa extremister" för attentatet och säger att alla gripna finns i brottsregistret sedan tidigare.

  • Expresident Nashid skadas i mordförsök

   Expresident Mohamed Nashid, numera parlamentets talman, skadas i ett mordförsök i Male och förs till sjukhus för operation. En fjärrstyrd, hemmagjord sprängladdning, fastsatt på en motorcykel, detonerar intill Nashid när han ska sätta sig i en bil på en parkeringsplats. Nashid blev Maldivernas första folkvalda president 2008.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0