Maldiverna
Var tredje invånare bor i Maldivernas enda stad Malé. Foto: Skycolors/Shutterstock.

Maldiverna

Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Alla öar är låglänta, vilket betyder att stigande havsnivåer till följd av klimatförändringar utgör ett hot mot landets existens. Islam är statsreligion. 2008 hölls det första demokratiska valet. Turism är den viktigaste näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Banden till Indien stärks

   Maldiverna får besök av Indiens premiärminister Narendra Modi, som inleder sin andra mandatperiod med ett besök i örepubliken. Tillsammans med president Solih inviger Modi ett kustradarsystem och ett militärt övningscenter, båda indiskfinansierade. Den maldiviska övärlden breder ut sig över ett av världens mest trafikerade farvatten och är därför strategiskt viktigt för de två stormakterna Kina och Indien, som konkurrerar om inflytande över landet. Solih-regeringen är Indienvänlig medan expresidenterna Yamin och Rajapaksa hade nära samarbeten med Kina. President Solih och Modi lovar att samarbeta i kampen mot sjöröveri, terrorism, organiserad brottslighet och smuggling genom ökad patrullering av farvattnen, flygövervakning och informationsutbyte. Tidigare under 2019 utlovade Indien 800 miljoner dollar i krediter till Maldiverna, som är tungt skuldsatt av kinesiska lån.

  • Maj

  • Domen mot förre vicepresidenten rivs upp

   Domen mot den tidigare vicepresidenten Ahmed Abid ogiltigförklaras av en domstol, som beordrar att rättegången mot honom ska göras om. Domstolen då de bedömt den första rättsprocessen som "politiskt motiverad". Abid dömdes 2016 till 15 års fängelse för mordförsök på dåvarande presidenten Abdulla Yamin när explosion inträffade ombord på dennes yacht (se September 2015, Oktober 2015 och November 2015 samt Juni 2016).

  • April

  • MDP får egen majoritet i parlamentet

   I valet till parlamentet får Maldiviska demokratiska partiet (MDP) hela 75 procent av rösterna och säkrar därmed 65 av de 87 mandaten i den lagstiftande församlingen. Partiledaren Mohamed Nashid utlovar långtgående politiska reformer och ett slut på korruptionen inom politiken. MDP:s valresultat är en ökning med 39 mandat jämfört med valet 2014. Näst störst blir Republikanska partiet (RP) med 5 mandat. Expresident Abdullah Yamins Maldivernas progressiva parti (PPM) får 5 mandat, en minskning med 28 mandat sedan valet 2014. Tolv mandat fördelas mellan ett par småpartier och oberoende kandidater. Valdeltagandet är 73,5 procent.

  • Februari

  • Yamin utreds för mutbrott och pengatvätt

   En brottsutredning inleds mot expresident Yamin som misstänks för att ha försökt muta personer som ska vittna mot honom i ett rättsfall rörande pengatvätt. Yamin anklagas för att olagligen ha tagit emot närmare 1,5 miljoner dollar under valrörelsen hösten 2018 och placerat pengarna i utländska banker. Hans tillgångar på sammanlagt runt 6,5 miljoner dollar i utlandet är nu frysta.

 • 2018

  • November

  • Fängelsedomen mot Nashid upphävs

   Högsta domstolen upphäver fängelsedomen mot expresident Nashid. Han dömdes 2015 till 13 års fängelse för terrorbrott. Domstolen konstaterar att hela åtalet mot Nashid var felaktigt och att han aldrig skulle ha fällts i den rättegång som FN betecknade som "politiskt motiverad". Under hösten återvänder flertalet exilpolitiker till Maldiverna där deras domar upphävs.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0