Maldiverna
Var tredje invånare bor i Maldivernas enda stad Malé. Foto: Skycolors/Shutterstock.

Maldiverna

Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Alla öar är låglänta, vilket betyder att stigande havsnivåer till följd av klimatförändringar utgör ett hot mot landets existens. Islam är statsreligion. 2008 hölls det första demokratiska valet. Turism är den viktigaste näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Öppnar för turister i juli

   Maldiverna öppnar sina turistresorter igen den 15 juli, meddelar president Solih. Även utländska turister är välkomna, och de måste inte testas för covid-19 eller ha dokumentation på att de är friska. Endast personer med symptom på covid-19 kommer att testas på flygplatsen. Turism är den i särklass viktigaste näringen för den maldiviska ekonomin och nedstängningen av samhället på grund av coronapandemin har stått örepubliken dyrt. Maldiverna har registrerat 2 217 coronavirusinfektioner och 8 dödsfall med covid-19.

  • April

  • Första dödsfallet i covid-19

   Maldiverna rapporterar sitt första dödsfall i covid-19. Det rör sig om en 83-årig kvinna som smittats av en annan patient på ett sjukhus. Maldiverna har hittills registrerat 280 fall av covid-19. I den folktäta huvudstaden Malé uppges coronaviruset spridas snabbt. Hela landet är satt i karantän och den viktiga turismen är tills vidare utslagen.

  • Stödpengar från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot den pandemi som orsakats av spridningen av det nya coronaviruset. 7,3 miljoner dollar går till Maldiverna.

  • Mars

  • Coronapandemin slår mot turismen

   Maldiverna inför en rad restriktioner i mötes- och rörelsefriheten för invånarna i ett försök att bekämpa spridningen av det nya coronaviruset, som orsakat en pandemi. Maldiverna har då 18 bekräftade fall av covid-19, den sjukdom som viruset orsakar. Inresor från utlandet till öarna begränsas kraftigt vilket slår hårt mot turismen, som bidrar med 25 procent av landets BNP och genererar runt 90 procent av skatteinkomsterna till statskassan.

  • Februari

  • Träder åter in i Samväldet

   Maldiverna träder åter in i Samväldet. Det sker över tre år efter det att landet lämnat samarbetsorganisationen på grund av kritik mot president Yamins regering för bristande respekt för de mänskliga rättigheterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0