Maldiverna
Var tredje invånare bor i Maldivernas enda stad Malé. Foto: Skycolors/Shutterstock.

Maldiverna

Republiken Maldiverna består av 26 atoller i Indiska oceanen. Avstånden mellan atollerna är stora, men till landytan är Maldiverna den minsta nationen i Asien. Alla öar är låglänta, vilket betyder att stigande havsnivåer till följd av klimatförändringar utgör ett hot mot landets existens. Islam är statsreligion. 2008 hölls det första demokratiska valet. Turism är den viktigaste näringen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Tre grips för mordförsöket på Nashid

   Tre människor grips av polisen misstänkta för inblandning i mordförsöket på expresident Nashid, numera parlamentets talman. Polisen anklagar "religiösa extremister" för attentatet och säger att alla gripna finns i brottsregistret sedan tidigare.

  • Expresident Nashid skadas i mordförsök

   Expresident Mohamed Nashid, numera parlamentets talman, skadas i ett mordförsök i Male och förs till sjukhus för operation. En fjärrstyrd, hemmagjord sprängladdning, fastsatt på en motorcykel, detonerar intill Nashid när han ska sätta sig i en bil på en parkeringsplats. Nashid blev Maldivernas första folkvalda president 2008.

 • 2020

  • September

  • Nya lån från Indien

   Indien beviljar Maldiverna ett lån på 250 miljoner dollar för att hjälpa landet att bekämpa coronavirusets spridning. Lånet ses som en del i Indiens strävan att minska grannländernas beroende av Kina. Maldivernas turistindustri har drabbats hårt av coronapandemin, trots att det sedan i juli är tillåtet att flyga till och från örepubliken. Nattligt utegångsförbud råder dock fortfarande. I augusti lovade Indien att bygga broar och vägar i Maldiverna till ett värde av 500 miljoner dollar. Maldiverna har haft drygt 9 600 bekräftade fall av coronaviruset och 33 dödsfall med covid-19.

  • Vissa restriktioner för turismen återinförs

   Maldiverna tvingas återinföra vissa restriktioner mot coronapandemin på grund av att antalet nya infektioner ökar vid ett 15-tal turistresorter. Nu måste alla turister kunna visa ett negativt test för covid-19 innan de får lov att resa in i landet. Turistströmmen tillbaka till Maldiverna har hittills varit liten. Från öppnandet den 15 juli till början av september kom 5 200 turister till öriket. Före coronapandemin tog landet i genomsnitt emot 141 000 turister per månad. Maldiverna har haft drygt 8 000 bekräftade fall av coronaviruset och 29 dödsfall med covid-19.

  • Juni

  • Öppnar för turister i juli

   Maldiverna öppnar sina turistresorter igen den 15 juli, meddelar president Solih. Även utländska turister är välkomna, och de måste inte testas för covid-19 eller ha dokumentation på att de är friska. Endast personer med symptom på covid-19 kommer att testas på flygplatsen. Turism är den i särklass viktigaste näringen för den maldiviska ekonomin och nedstängningen av samhället på grund av coronapandemin har stått örepubliken dyrt. Maldiverna har registrerat 2 217 coronavirusinfektioner och 8 dödsfall med covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0