Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. Systemet gav mest makt åt de västvänliga kristna maroniterna. Landets muslimer har för sin del sökt stöd i grannländerna. 1975 utbröt ett inbördeskrig som berörde hela regionen och pågick ända till 1990. Sedan dess lever det natursköna landet vid Medelhavets östra kust under ett spänt lugn, som då och då avbryts av upptrappade motsättningar, internt eller med Israel. Konflikter i närområdet spiller också in över Libanons gränser. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • "Hizbollahs bankir" släppt i USA

   En libanesisk affärsman som beskrivits som shiarörelsen Hizbollahs bankir återvänder efter tre år i amerikanskt fängelse. Kassim Tajideen, som greps i Marocko 2017 och lämnades ut till USA, fick i maj sitt straff för penningtvätt och sanktionsbrott avkortat av domstol med motiveringen att spridningen av viruset sars-cov-2 skulle kunna medföra risker för hans dåliga hälsa. Frigivningen har satt fart på spekulationer om att den kan vara USA:s svar på en libanesisk gest i mars. Libanon släppte då en amerikansk medborgare, Amer al-Fakhoury, som innan han utvandrade till USA var medlem av den proisraeliska SLA-milisen i Libanon och anklagad för tortyr i egenskap av vakt i det fruktade fängelset Khiam.

  • Juni

  • Valutaras stoppar matimport

   Priset på kött har stigit så mycket att soldater inte längre får något kött i arméns matportioner, rapporterar statliga medier. Samtidigt blir annonserna fler där privatpersoner försöker byta till sig blöjor och mjölkpulver mot aftonklänningar och annat som de inte längre behöver. Den libanesiska valutan fortsätter att tappa i värde, vilket gör det allt svårare att betala för den matimport som Libanon är beroende av. En konsumentorganisation har räknat ut att matpriserna stigit med 72 procent sedan hösten. Slakteribranschen uppger att mer än hälften av köttbutikerna har slagit igen de senaste veckorna. 

  • Regering på gungfly efter nya protester

   Återigen har Libanon skakats av en protestvåg med brinnande bankkontor och bildäck och blockerade vägar. Bland demonstranterna finns shiaaktivister vilket tyder på att regeringen Diab har förlorat sitt stöd från Hizbollahrörelsen och andra grupper som gett den parlamentarisk legitimitet. Regeringen meddelar att centralbanken ska försöka stoppa raset för Libanons valuta genom att pumpa ut dollar på marknaden. Demonstranterna anklagar regeringen för att vidta åtgärder som förvärrar krisen och för att överdriva bankföretagens förluster, samtidigt som den förhandlar om krisstöd från IMF.

  • Lyckad begränsning av coronavirus

   Libanon är mitt i en ekonomisk kris men ser ut att klara covid-19-pandemin bättre än många andra länder. Inte fler än 27 dödsfall har bekräftats. De första åtgärderna vidtogs tidigt (se 21 februari) och nu går tre månader av restriktioner mot sitt slut.  Sjukvården, till exempel intensivvården, är förhållandevis väl utbyggd, men förklaringar till att smittan kunnat begränsas söks också bland beslut som tester på flygresenärer, obligatoriska ansiktsmasker, nattligt utegångsförbud, trafikbegränsningar dagtid och böter för näringsdikare som inte sett till att kunderna håller avstånd. Libaneserna har i allmänhet lågt förtroende för sin regering, men hälsovårdsminister Hamad Hassan får gott betyg.

  • Maj

  • FN virustestar flyktingar

   Viruset sars-cov-2 har börjat sprida sig bland syriska flyktingar i Libanon, uppger UNHCR. FN-organisationen, som bekostar undersökningar och eventuell behandling, planerar nu att testa tusentals flyktingar. I det aktuella fallet har coronavirus bekräftats hos 15 flyktingar bosatta i samma hus i staden Majdal Anjar i Bekaadalen. Bland palestinska flyktingar i Bekaadalen är sex fall bekräftade. I hela Libanon har 1 140 fall av sjukdomen covid-19 bekräftats och 26 personer avlidit. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0