Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. Systemet gav mest makt åt de kristna maroniterna som drev en västvänlig politik, vilket irriterade muslimerna som vände sig mot den övriga arabvärlden. Motsättningarna ledde 1975 till inbördeskrig som berörde hela regionen och pågick ända till 1990. Sedan dess lever det natursköna landet vid Medelhavets östra kust under ett spänt lugn, som då och då avbryts av väpnat våld. Under de lugna perioderna liknar huvudstaden Beirut åter den mondäna nöjesmetropol staden en gång var.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Protest med och utan trycksvärta

   Första sidan är svart och tio insidor blanka när den engelskspråkiga tidningen The Daily Star protesterar mot politisk oförmåga att lösa Libanons allvarliga problem, som listas: paralyserat regeringsarbete, miljöförstöring, arbetslöshet, statsskuld, olagliga vapen … Tidningen ägs enligt Reportrar utan gränser av premiärminister Saad al-Hariris familj, och en källa uppger att de anställda inte har fått sina löner för juni och juli. Landets äldsta tidning al-Nahar kom några månader tidigare ut med ett helt blankt nummer för att uttrycka kritik mot att regeringsbildningen drog ut på tiden (se 11 oktober 2018).

  • ”Hizbollahs bankir” dömd

   En libanesisk affärsman som pekats ut som bankir för Hizbollahrörelsen döms i USA till fem års fängelse och 50 miljoner dollar förklaras förverkade. Han har erkänt penningtvätt som skett i syfte att undvika sanktioner. Mannen drev bolag i Libanon och Afrika som också gjorde affärer med amerikanska företag. Han lämnades ut till USA 2017 efter att ha gripits, oklart var.

  • Juli

  • Ömma kristna tår stoppar rockband

   Efter krav från kristna företrädare tvingas bandet Mashrou’ Leila ställa in en konsert, som skulle ha ägt rum vid en festival i Byblos i augusti. Sångaren är öppet homosexuell och bandets texter handlar ofta om ämnen som är tabu i arabvärlden. Bland det som upprör de kristna finns ett flera år gammalt Facebook-inlägg där en bild av jungfru Maria bytts ut mot popstjärnan Madonna.

  • Svångremsbudget antagen

   Parlamentet röstar ja till regeringens budgetförslag för 2019. In i det sista förekommer protester mot åtgärder som ska krympa statens utgifter. Pensionärer med bakgrund i armé och säkerhetstjänster demonstrerar vid parlamentet mot att deras pensioner minskar.

  • USA-sanktioner mot parlamentariker

   USA inför sanktioner mot tre medlemmar av den mäktiga shiarörelsen Hizbollah, bland dem två som är invalda i Libanons parlament. Det är första gången USA, som betraktar Hizbollah som en terrorgrupp, svartlistar dess folkvalda företrädare. President Aoun – som är maronit (kristen) men blev vald till sin post med stöd av Hizbollahrörelsen – beklagar beslutet. Enligt premiärminister Hariri påverkar sanktionerna inte regeringen, där det ingår Hizbollahministrar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0