Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. Systemet gav mest makt åt de kristna maroniterna som drev en västvänlig politik, vilket irriterade muslimerna som vände sig mot den övriga arabvärlden. Motsättningarna ledde 1975 till inbördeskrig som berörde hela regionen och pågick ända till 1990. Sedan dess lever det natursköna landet vid Medelhavets östra kust under ett spänt lugn, som då och då avbryts av väpnat våld. Under de lugna perioderna liknar huvudstaden Beirut åter den mondäna nöjesmetropol staden en gång var.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Dollarbrist och oro för devalvering

   Libanons kreditbetyg har under året sänkts eller satts under observation hos tre stora värderingsinstitut. Det kan leda till att det blir dyrare för staten att låna pengar, och en nedskriving av landets valuta ser ut att kunna stå för dörren. 1997 infördes en fast växelkurs, 1 500 libanesiska pund mot en USA-dollar, och dollarn har sedan dess använts som vardagsvaluta jämte pundet. Men tron på pundet vacklar och centralbanken har infört begränsningar för att få kontroll på valutaflödena. I flera veckor har det varit svårt att ta ut dollar ur automater eller växla till sig större belopp i bank. På vissa håll har följderna beskrivits som panikscener. Särskilt ägare till bensinmackar har upprörts eftersom de måste betala det bränsle de tillhandahåller i dollar. Libanon är ett land med stora skulder, och lån till staten från utlandet, som i princip har godkänts, har inte betalats ut eftersom regeringen inte har lyckats genomföra de reformer som krävs för att bättra på ekonomin.

  • September

  • Nytt åtal mot misstänkt Haririmördare

   Åtal väcks vid en FN-stödd domstol i Haag mot Hizbollahmedlemmen Salim Ayyash, som sedan tidigare är misstänkt för mordet på politikern och affärsmannen Rafiq al-Hariri 2005. Det nya åtalet för terrorism och mord gäller tre andra attentat mot politiker 2004 och 2005. Rafiq al-Hariri (far till dagens premiärminister) tros ha blivit mördad därför att han motsatte sig Syriens inblandning i Libanons angelägenheter. Hans död bidrog till att den syriska regimen tvingades dra tillbaka sina militära styrkor från grannlandet. FN-specialdomstolen i Nederländerna inledde sitt arbete 2009, och Ayyash är en av fyra som ställts inför rätta för mordet på Hariri (som krävde 22 personers liv) utan att ha kunnat gripas. En femte, den troliga ”hjärnan” bakom bombdådet, tros ha stupat 2016 i inbördeskriget i Syrien.

  • Eldgivning vid gränsen

   Hizbollah skjuter pansarvärnsrobotar mot militära mål i Israel, som svarar med ett hundratal granater över gränsen. Det innebär ytterligare en upptrappning i det alltmer spända läget mellan parterna. Dagen innan har Hizbollahledaren Hassan Nasrallah uppgivit att den Iranstödda rörelsen beslutat om ett gensvar på den israeliska drönarattacken en vecka tidigare. Utvecklingen väcker oro i omvärlden. FN manar till lugn och Frankrike säger sig föra dialog med båda parter. USA uttrycker oro för Irans ”destabiliserande roll”, och stöd för Israels rätt till självförsvar. Bahrain har uppmanat sina medborgare att genast lämna Libanon.

  • Augusti

  • Försvarseld mot israeliska drönare

   Armén öppnar eld mot israeliska drönare som uppges ha kränkt libanesiskt luftrum i söder. Det sker några dagar efter israeliska drönarattacker mot Hizbollah och en palestinsk grupp i Libanon.

  • Israelisk drönarattack "en krigsförklaring”

   President Michel Aoun fördömer den israeliska drönarattacken mot Hizbollah dagen innan och kallar det en ”krigsförklaring” som rättfärdigar ett militärt gensvar. Israel har inte tagit på sig attacken men premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel är redo att försvara sig mot iranska hot ”på flera fronter”. Hizbollah har starka band till Iran.  En palestinsk grupp i Libanon, PFLP-GC, säger sig också ha utsatts för en israelisk drönarattack strax efter anfallet mot Hizbollah. Dagen före anfallen i Beirut genomförde Israel flyganfall i Syrien, enligt egen uppgift för att förhindra en iransk attack mot Israel. FN manar alla parter till återhållsamhet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0