Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. Systemet gav mest makt åt de kristna maroniterna som drev en västvänlig politik, vilket irriterade muslimerna som vände sig mot den övriga arabvärlden. Motsättningarna ledde 1975 till inbördeskrig som berörde hela regionen och pågick ända till 1990. Sedan dess lever det natursköna landet vid Medelhavets östra kust under ett spänt lugn, som då och då avbryts av väpnat våld. Under de lugna perioderna liknar huvudstaden Beirut åter den mondäna nöjesmetropol staden en gång var.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Staten planerar sparpaket

   Statsbudgeten för 2019 är inte klar, men premiärminister Hariri aviserar ett svångremspaket för att komma tillrätta med statens underskott. Han offentliggör inte vilka åtgärder regeringen överväger, men antyder att sänkta soldatlöner kan komma i fråga. Offentliganställda har både strejkat och demonstrerat efter ministeruttalanden om att försämrade villkor kan stå för dörren. Ett reformpaket för elförsörjningen, som bland annat medför höjda elpriser, har nyligen antagits.

  • Stupad återbördad till Israel

   Kvarlevor av en soldat som saknats sedan en strid i Bekaadalen 1982 har återbördats till Israel. Där uppger TV att Ryssland haft en roll i förfarandet, via sina allierade i regionen. Cirka 20 israeler stupade och fem saknades efter striden. Två soldater ingick, levande, i en fångutväxling några år senare. Två saknas fortfarande.

  • Mars

  • Kyliga möten efter USA-löften till Israel

   USA:s utrikesminister Mike Pompeo landar i Beirut, hans sista anhalt på en Mellanösternturné för att uppamma politiskt stöd mot Iran. Han har udden riktad mot Hizbollah, shiarörelsen som är lierad med regimerna i Iran och Syrien. Pompeo kommer dessutom resande från Israel, som Libanon formellt ligger i krig med, och har där signalerat att USA vill låta Israel behålla ockuperad mark. Efter möten i Beirut lämnar USA och Libanons UD motstridiga budskap och en frågestund för medierna ställs in.

  • Februari

  • Britter terrorstämplar hela Hizbollah

   Storbritannien kommer att klassa hela Hizbollahrörelsen som terrorgrupp, med motiveringen att det inte längre går att urskilja vad som är dess väpnade organisation och vad som är Hizbollah som politiskt parti. När beslutet träder i kraft den 1 mars blir det straffbart att stödja shiarörelsen, oavsett vilken gren man uppger att stödet är avsett för. I Libanons nya regering kontrollerar Hizbollah tre av ministerposterna. Samtidigt har rörelsen stridande förband i Syrien, som deltar i kriget därpå Assadregimens sida.

  • Krav på borgerlig vigsel

   Demonstranter i Beirut kräver att Libanon lagstiftar om att godkänna borgerliga vigslar som ingås i hemlandet. Libanon har 15 olika lagar som täcker vigselregler, beroende på vilken religion medborgaren har – men ingen lag som reglerar borgerlig vigsel, om den inte har skett i ett annat land. Många libaneser åker därför till Cypern för att gifta sig. Den nyutnämnda inrikesministern Raya al-Hasan har utlovat en ”seriös dialog” i frågan. 2013 registrerades för första gången en inhemsk borgerlig vigsel, men religiösa företrädare motsätter sig att lagarna ändras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0