Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. De kristna, maroniterna, söker fortsatt stöd i väst och landets muslimer i grannländerna. Mellan 1975 och 1990 rasade ett inbördeskrig som berörde hela regionen och motsättningar, särskilt med Israel, återkommer. Krigen har följts av en ekonomisk kris så djup att det natursköna landet vid Medelhavets östra kust beskrivits som "en stat som kollapsar i slow motion". 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Bättre villkor för gästarbetare i hushåll

   Ett nytt standardkontrakt för anställning av migrantarbetare i hushållet har offentliggjorts av Libanons arbetsmarknadsdepartement och ska förbättra gästarbetarnas villkor. Med de nya reglerna (ett detaljerat femsidigt dokument) ska migranterna kunna byta arbetsgivare, ha ett eget låsbart sovrum och få behålla sina pass, vilket inte har varit rättigheter hittills. Omkring en kvarts miljon kvinnor, de flesta från Afrika eller Asien, arbetar i libanesiska hushåll. Vanliga arbetsmarknadslagar gäller inte dem (och inte heller inhemska hushållsanställda), utan deras jobb har reglerats av ett system kallat kafala, som bygger på bland annat sedvänja och gör migrantarbetare nästan rättslösa. Vissa oklarheter kvarstår: de nya kontrakten ger visserligen rätt till minimilön, men arbetsgivare kan göra avdrag för mat och husrum.            

  • Fyra dör i jakt på terrorcell

   Fyra armésoldater dödas vid försök att fängsla den utpekade ledaren för en terroristcell nära Tripoli i norr. Mannen blir själv ihjälskjuten under den jakt som följer. Hans grupp hålls ansvarig för mord på två poliser och på sonen till en byledare i slutet av augusti. Även vanlig brottslighet, som rån, rapporteras ha ökat under de senaste månadernas kris.  

  • Storbrand i Beiruts hamn

   Oljeprodukter och däck brinner i Beiruts hamn, drygt en månad efter den enorma explosion i hamnen som krävde närmare 200 liv, gjorde stora delar av stadens befolkning hemlösa, raserade byggnader och vållade miljöskador. Chefer och andra tjänstemän i hamnen finns bland 25 personer som sedan tidigare sitter hos polisen till följd av katastrofutredningen.

  • Augusti

  • Proteströrelse utlovar enighet

   På Martyrtorget i Beirut, centrum för den proteströrelse som kommit att sammanfattas som ”17 oktober-revolutionen”, tillkännager företrädare för oppositionsgrupper och -partier att de gemensamt vill ställa sig bakom en plan för hur Libanons akuta kriser ska lösas. Framför allt kräver de att statsskicket som bygger religiös gruppering upphör. De uppger också att de har namn på personer som måste få en roll i omdaningen av samhället.

  • Ny nationell pakt på förslag

   President Aoun säger i ett TV-tal inför Libanons hundraårsjubileum att en sekulär stat bör införas och att det behövs en dialog om systemförändring, i enlighet med tankar om en ny ”nationell pakt” som har framförts av den franske presidenten Emmanuel Macron. ”Tiden är mogen”, säger 85-åringe Aoun, som liksom Libanons övriga politiska elit har anklagats för bristande kontakt med landets unga befolkning. Hassan Nasrallah, ledare för shiarörelsen Hizbollah och lierad med Aoun, slår an en försonlig ton och säger sig, utan preciseringar, vara öppen för förslag. Samtidigt seglar Berlinambassadören Mustapha Adib upp som föreslagen ny premiärminister, i enlighet med författningen som säger att regeringen ska ledas av en sunnimuslim. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0