Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. De kristna, maroniterna, söker fortsatt stöd i väst och landets muslimer i grannländerna. Mellan 1975 och 1990 rasade ett inbördeskrig som berörde hela regionen och motsättningar, särskilt med Israel, återkommer. Krigen har följts av en ekonomisk kris så djup att det natursköna landet vid Medelhavets östra kust beskrivits som "en stat som kollapsar i slow motion". 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Fängelse för bilchefens flykt

   En domstol i Istanbul dömer tre turkiska medborgare till fleråriga fängelsestraff för att ha deltagit i Nissanchefen Carlos Ghosns flykt undan rättsväsendet i Japan. Bilkoncernens chef satt i husarrest, misstänkt för ekonomisk brottslighet, men rymde 2019 gömd i en instrumentlåda. Med hjälp av turkiska piloter kunde han flygas till Turkiet, där han bytte plan för vidare färd till Libanon (se 8 maj 2020). Ghosn har libanesiskt medborgarskap och det finns inget utlämningsavtal mellan Libanon och Japan.

  • Brottsutredare byts ut

   Kassationsdomstolen byter ut den domare som lett utredningen av sprängkatastrofen i Beirut i augusti 2020. Beslutet fattas efter klagomål från två tidigare ministrar som domaren riktat brottsmisstankar mot (se 10 december 2020). Exministrarna anser att de har rättslig immunitet (inte kan åtalas). Vem som ska ta över ansvaret för utredningen meddelas inte omedelbart. Human Rights Watch anser att beslutet att byta utredningsledare innebär att man gör narr av rättvisan och förolämpar offren för sprängkatastrofen. Utredningen har hittills lett till att minst 25 personer gripits, bland dem hamnchefen i Beirut, men ingen politiker har frihetsberövats.

  • Vaccinering följs av korruptionsskandal

   Massvaccinering mot virussjukdomen covid-19 inleds. Men kritiken haglar när det framkommer att 16 parlamentsledamöter och fyra anställda i parlamentet har gått före i kön. Alla de berörda uppges vara över 75 år, men avslöjandet leder till att Världsbankens löften om pandemibistånd till Libanon råkar i gungning, eftersom låneavtalet mellan banken och Libanons regering säger att vaccinet ska fördelas rättvist (se 21 januari).

  • Känd kritiker till Hizbollah mördad

   En känd Hizbollahkritiker hittas ihjälskjuten i sin bil utanför Saida i södra Libanon. Skribenten Lokman Slim har beskrivits som en sekulariserad röst inom Libanons shiamuslimska befolkningsgrupp. Han ägnade sig åt dokumentation av Libanons våldsamma nutidshistoria och var mordhotad sedan tidigare. Sedan 2019, då han deltog i en regeringskritisk protestvåg, anklagade han Hizbollahrörelsen och dess allierade Amal för att bära ansvar för hoten.

  • Stora beslag av ”jihadistknark”

   Tullen i Libanon beslagtar efter ett tips fem miljoner fentyllintabletter på väg till Grekland och Saudiarabien och tre personer grips. Fentyllin (internationellt omnämnt captagon) är ett centralstimulerande preparat, en form av amfetamin som är narkotikaklassat och förbjudet. Det tillverkas i flera länder i Mellanöstern och används av bland andra stridande jihadister som vill hålla sig vakna i flera dygn. Det har gjorts flera beslag i Libanon. 2015 försökte en saudisk prins smuggla ut två ton av preparatet i privatplan. Sommaren 2020 beslagtogs i Italien en last på 14 ton, 84 miljoner tabletter, som kom från Syrien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0