Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. De kristna, maroniterna, söker fortsatt stöd i väst och landets muslimer i grannländerna. Mellan 1975 och 1990 rasade ett inbördeskrig som berörde hela regionen och motsättningar, särskilt med Israel, återkommer. Krigen har följts av en ekonomisk kris så djup att det natursköna landet vid Medelhavets östra kust beskrivits som "en stat som kollapsar i slow motion". 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Elimport från Jordanien via Syrien

   Ett avtal om elhandel sluts med Syrien och Jordanien för att libaneserna ska få tillgång till el ytterligare två timmar per dag. Bara två timmar dagligen har libaneserna för närvarande tillgång till ström, om de inte kan förlita sig på privatägda generatorer. Det är bristen på utländsk valuta som gör att det krisdrabbade Libanon inte kan importera tillräckligt med bränsle till sina kraftverk. Energministern säger att köp av el från Jordanien kommer att kosta Libanon 200 miljoner dollar per år. Syrien berörs genom ett transitavtal.

  • Hariri lämnar politiken

   Saad al-Hariri, framträdande sunnipolitiker som flera gånger varit premiärminister, deklarerar att han ställer in sina politiska aktiviteter. Varken han själv eller partiet Framtidsrörelsen kommer att ställa upp i det parlamentsval som ska hållas i maj. Hariri hänvisar till Irans inblandning i den libanesiska politiken.

 • 2021

  • December

  • Val utlyses till i maj

   Parlamentsval ska hållas den 15 maj 2022, enligt dekret från presidentkansliet. I oktober röstade parlamentet för ett valdatum i mars, men frågan fördes till Författningsdomstolen. Ledamöter som tillhör Fria patriotiska rörelsen, ett parti grundat av president Aoun, motsatte sig antagna ändringar i vallagen och hävdade att de strider mot landets författning.

  • Minister avgår för att dämpa vrede mot Libanon

   Informationsminister George Kordahi avgår. Han har fått bära hundhuvudet för att Libanons relationer med Saudiarabien och gulfstater surnat och för att Libanons export till viktiga gulfmarknader strypts (se 29 oktober). Kordahi uppger att han lämnar sin post för landets bästa och för att hjälpa Frankrike, som försöker sy ihop villkoren för att få Libanons ekonomi på fötter. Beskedet om avgången kommer bara ett par dagar innan den franske presidenten Macron ska besöka Saudiarabien för att dryfta problem  i regionen.

  • November

  • Ökat intresse hos utlandslibaneser

   Nästan 245 000 utlandslibaneser har registrerat sig för att rösta i det parlamentsval som enligt planerna ska äga rum i mars 2022. Inför valet 2018, då utlandslibaneser fick delta för första gången, var det 93 000 som registrerade sig. I själva verket finns det så många libaneser i utlandet att antalet skulle kunna räknas i miljoner. Att det nu i alla fall är fler än tidigare som vill rösta tillskrivs en kampanj som förts av aktivister som säger sig ha tröttnat på de gamla politiska eliterna som misslyckas med att styra landet och bara ser till sina egna intressen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0