Libanon
Foto: Shutterstock/Aleksandr Sadkov

Libanon

Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. Systemet gav mest makt åt de kristna maroniterna som drev en västvänlig politik, vilket irriterade muslimerna som vände sig mot den övriga arabvärlden. Motsättningarna ledde 1975 till inbördeskrig som berörde hela regionen och pågick ända till 1990. Sedan dess lever det natursköna landet vid Medelhavets östra kust under ett spänt lugn, som då och då avbryts av väpnat våld. Under de lugna perioderna liknar huvudstaden Beirut åter den mondäna nöjesmetropol staden en gång var.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Flyktingar måste riva svartbyggen

   Omkring 35 000 syriska flyktingar berörs enligt FN av myndighetsorder om att de skjul de lever i ska rivas. Libanesiska myndigheter, som ser skjulen som svartbyggen, vill inte uppmuntra till permanent bosättning och har satt en tidsgräns. Många syrier har levt i kåkstäder och flyttar nu in i tält. UNHCR har ännu nästan en miljon syrier registrerade som flyktingar i Libanon och det verkliga antalet tros vara högre.

  • Maj

  • Regeringen enig om budgeten

   Regeringen godkänner en statsbudget präglad av svångremsåtgärder för att möta krav som ställdes av internationella långivare vid ett Libanonmöte i Paris förra året (se 6 april 2018 och 17 april 2019). Budgeten måste också antas i parlamentet. Bland de inslag i regeringens jakt på intäkter som väckt folklig ilska finns en ny skatt som ska betalas av den som beställer in en vattenpipa på lokal. Kafégästen får betala motsvarande 6 kronor och 25 öre i skatt.

  • Anklagelser om fångövergrepp utreds

   Inrikesminister Raya al-Hasan säger att hon låter granska fallet, sedan en misstänkt knarklangare avlidit i häkte den 11 maj. Innan mannen dog anklagade han polisen för övervåld. Människorättsorganisationer hävdar att rapporter om övergrepp av den sorten inte är ovanliga, men inte utreds ordentligt. Libanon antog en lag mot tortyr i september 2017 och ministern har utlovat en översyn av fängelsesystemet.

  • Legendarisk kyrkoledare går ur tiden

   Patriarken Nasrallah Boutros Sfeir avlider. Som den maronitiska kyrkans ledare, en post han lämnade 2011, har han haft en nyckelroll i Libanons politiska händelseutveckling. Till exempel stöttade han det avtal 1989 som avslutade ett mångårigt inbördeskrig. Kristna miliser fanns bland de styrkor som bekämpade varandra under kriget. Han spelade också en aktiv roll efter millennieskiftet, när växande folkligt motstånd ledde till att Syrien tog hem sina militära styrkor från Libanon.

  • April

  • Belöning ska blottlägga pengaflöden till Hizbollah

   USA utlyser en belöning på 10 miljoner dollar till den som kan lämna sådana upplysningar att de finansiella flödena till Hizbollahrörelsen kan strypas. USA vill veta mer om vilka som bidrar, vilka bankföretag som medverkar i överföringar och vilka regeringskontrollerade företag som kan vara inblandade. En affärsman med investeringar i telekomföretag i afrikanska länder pekas ut som exempel.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0