Laos
Foto: Shutterstock/william casey

Laos

Laos i Sydöstasiens inland är en kommunistisk enpartistat och ett av Asiens fattigaste länder. Kommunisterna tog kontroll över hela landet 1975 och avskaffade monarkin samma år. Maktövertagandet föregicks av två årtionden med inbördeskrig. Under 1960-talet utsattes Laos för omfattande bombanfall av USA, som försökte slå ut vietnamesisk gerilla i gränstrakterna. De flesta laotier lever på att odla ris och andra grödor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

  • April

  • Samhället börjar öppnas upp

   Enligt laotiska myndigheter och medier har landet drabbats lindrigt av coronapandemin, med endast 19 bekräftade fall av coronasmitta och inga dödsfall med covid-19. Efter elva dagar utan något nytt bekräftat fall av smitta börjar myndigheterna lätta på restriktionerna. Det är framför allt gruvindustrin som regeringen vill få igång igen. Reglerna om social distansering ska släppas olika snabbt i olika delar av landet, beroende på hur drabbat området är. Flest smittade har upptäckts i huvudstaden Vientiane.

  • Mars

  • Nedstängning av landet

   Regeringen beordrar en nedstängning av hela landet i syfte att skydda befolkningen från det nya coronaviruset som orsakat en pandemi. Laos hade då åtta bekräftade fall av coronaviruset. Nedstängningen skulle vara till den 3 maj.

 • 2019

  • Oktober

  • Omstritt vattenkraftverk invigs

   Den hårt kritiserade Xayaburidammen i Mekongfloden invigs officiellt. Vattenkraftverket finansieras av Thailand, som också ska köpa nästan all el som produceras där. Bygget av vattenkraftverket påbörjades 2012 och fick genast kritik från såväl lokalbefolkning längs Mekongfloden som miljöorganisationer. Sedan dess har uppgifter om sjunkande vattennivåer och minskat fiskbestånd inkommit. Dagen innan invigningen kom skrämmande bilder, tagna av drönare, på hur delar av Mekong var helt torrlagda. Laos satsar stort på att bli "Asiens batteri" och har 44 verksamma kraftverk i sina floder. Ytterligare ett 50-tal håller på att byggas.

 • 2018

  • Juli

  • Många döda när damm rasar samman

   En vattenkraftsdamm brister i floden Xe Pian och drygt ett 30-tal människor dödas när en flodvåg sköljer över sju byar nedströms. Dödssiffran befaras stiga då många människor saknas efter olyckan. Tusentals bybor förlorar sina hem. Dagen innan olyckan inträffar hittar ett sydkoreanskt företag sprickor i dammen och uppgifter finns om att bybor ska ha varnats för att fördämningen skulle kunna rasa. Dammen ingår i ett stort vattenkraftsprojekt med flera dammar, och systemet är byggt av såväl laotiska som thailändska och sydkoreanska firmor. Olyckan är ett bakslag för Laos satsning på vattenkraftexport till grannländer. Regimen har lanserat landet som Sydöstasiens ”batteri”. En stor räddningsinsats genomförs med stöd från bland annat Kina och Thailand.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0