Laos
Laos huvudstad Vientiane växer i storlek, men ännu lever de flesta laotierna på landsbygden. Foto: Shutterstock/william casey

Laos

Laos i Sydöstasiens inland är en kommunistisk enpartistat och ett av Asiens fattigaste länder. Kommunisterna tog kontroll över hela landet 1975 och avskaffade monarkin samma år. Maktövertagandet föregicks av två årtionden med inbördeskrig. Under 1960-talet utsattes Laos för omfattande bombanfall av USA, som försökte slå ut vietnamesisk gerilla i gränstrakterna. De flesta laotier lever på att odla ris och andra grödor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Kinabyggd tågsträcka invigs

   En 41 mil lång Kinafinansierad tågsträcka mellan den kinesiska staden Kunming och Vientiane invigs efter fem års byggande. Sträckan ingår i Pekings infrastrukturprojekt Sidenvägsinitiativet och har kostat sex miljarder dollar. I framtiden ska tågen kunna fortsätta vidare genom Thailand till Singapore. Den laotiska regeringen hoppas tåglinjen ska leda till ökad ekonomisk tillväxt, men bygget har fått kritik då omkring 4 400 bönder och bybor har tvingats överge sin mark för att ge plats åt tågsträckan.

  • Maj

  • Första dödsfallet med covid-19

   Laos rapporterar om sitt första dödsfall med covid-19. Fallet rör en 53-årig vietnamesisk kvinna som arbetade på en karaokeklubb i Vientiane. Hon rapporteras ha haft underliggande sjukdom. Laos såg ut att ha klarat sig relativt väl undan coronapandemin, fram till april månad då antalet bekräftade covidsjuka ökade från 49 till drygt 1 300. Smittan tros ha kommit med hemvändande laotier från Thailand där smittspridningen är stor. Vientiane har satts i karantän och resor mellan huvudstaden och provinserna är inte tillåtna. Hälsoexperter säger att det sannolikt finns ett stort mörkertal av smittade och döda med covid-19 i Laos eftersom provtagningen är mycket begränsad.

  • Mars

  • Nya ledare väljs

   Det nytillträdda parlamentet väljer premiärminister Thongloun Sisoulith till ny president med siffrorna 161-1 och Phankham Viphavanh till ny premiärminister med 158 ja-röster mot 3 nej-röster.

  • Februari

  • Val till nationalförsamlingen

   När val hålls till nationalförsamlingen ställer 224 kandidater upp till de 164 platserna (församlingen har inför valet utökats från 149 till 164 platser). Enda tillåtna parti är det styrande kommunistpartiet (LPRP).

  • Januari

  • Kommunistpartiet väljer ny ledare

   Kommunistpartiet (LPRP) håller kongress 13–15 januari och väljer premiärminister Thongloun Sisoulith till ny generalsekreterare. Det betyder med högsta sannolikhet att han även blir landets president när nationalförsamlingen väljer ny statschef i mars. Vicepresident Phankham Viphavanh väljs på kongressen till andreman i politbyrån vilket med stor sannolikhet innebär att han väljs till Laos näste premiärminister. Thongloun Sisoulith för en utrikespolitik där han balanserar mellan stormakterna Vietnam och Kina. Inrikespolitiskt går han samma balansgång mellan Kinavänliga och Vietnamvänliga medlemmar av det styrande partiet.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0