Laos
Foto: Shutterstock/william casey

Laos

Laos i Sydöstasiens inland är en kommunistisk enpartistat och ett av Asiens fattigaste länder. Kommunisterna tog kontroll över hela landet 1975 och avskaffade monarkin samma år. Maktövertagandet föregicks av två årtionden med inbördeskrig. Under 1960-talet utsattes Laos för omfattande bombanfall av USA, som försökte slå ut vietnamesisk gerilla i gränstrakterna. De flesta laotier lever på att odla ris och andra grödor.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Första dödsfallet med covid-19

   Laos rapporterar om sitt första dödsfall med covid-19. Fallet rör en 53-årig vietnamesisk kvinna som arbetade på en karaokeklubb i Vientiane. Hon rapporteras ha haft underliggande sjukdom. Laos såg ut att ha klarat sig relativt väl undan coronapandemin, fram till april månad då antalet bekräftade covidsjuka ökade från 49 till drygt 1 300. Smittan tros ha kommit med hemvändande laotier från Thailand där smittspridningen är stor. Vientiane har satts i karantän och resor mellan huvudstaden och provinserna är inte tillåtna. Hälsoexperter säger att det sannolikt finns ett stort mörkertal av smittade och döda med covid-19 i Laos eftersom provtagningen är mycket begränsad.

  • Mars

  • Nya ledare väljs

   Det nytillträdda parlamentet väljer premiärminister Thongloun Sisoulith till ny president med siffrorna 161-1 och Phankham Viphavanh till ny premiärminister med 158 ja-röster mot 3 nej-röster.

  • Februari

  • Val till nationalförsamlingen

   När val hålls till nationalförsamlingen ställer 224 kandidater upp till de 164 platserna (församlingen har inför valet utökats från 149 till 164 platser). Enda tillåtna parti är det styrande kommunistpartiet (LPRP).

  • Januari

  • Kommunistpartiet väljer ny ledare

   Kommunistpartiet (LPRP) håller kongress 13–15 januari och väljer premiärminister Thongloun Sisoulith till ny generalsekreterare. Det betyder med högsta sannolikhet att han även blir landets president när nationalförsamlingen väljer ny statschef i mars. Vicepresident Phankham Viphavanh väljs på kongressen till andreman i politbyrån vilket med stor sannolikhet innebär att han väljs till Laos näste premiärminister. Thongloun Sisoulith för en utrikespolitik där han balanserar mellan stormakterna Vietnam och Kina. Inrikespolitiskt går han samma balansgång mellan Kinavänliga och Vietnamvänliga medlemmar av det styrande partiet.

 • 2020

  • November

  • Asiatiska länder bildar rekordstort handelssamarbete

   Femton länder i Asien och Stillahavsregionen undertecknar handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership). Medlemmarna är några av världens största ekonomier: Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland samt de tio sydöstasiatiska Aseanländerna. Tillsammans svarar de för nästan en tredjedel av världens samlade BNP. Samarbetet behöver ratificeras av nio länder, varav sex Aseanmedlemmar, för att träda i kraft. Indien deltog länge i förhandlingarna, men valde att dra sig ur 2019 av oro för konsekvenserna för inhemsk produktion. USA står utanför RCEP, som har setts som ett kinesiskt svar på det stora amerikanska handelsinitiativet TPP, som när Washington drog sig ur 2017 döptes om till CPTPP.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0