Kuwait
Foto: Shutterstock/Nasser Buhamad

Kuwait

Likt de andra arabiska emiraten vid Persiska viken har Kuwait sedan andra världskriget genomgått en dramatisk omvandling från fattig fiskarnation till stenrik oljeproducent. Kuwait blev en självständig stat 1961 efter drygt 60 år som brittiskt protektorat men tvingades leva under tryck från grannen Irak, som hävdade historisk rätt till området. Irak invaderade Kuwait 1990 men drevs ut av en USA-ledd militär styrka året därpå. Sedan dess har Kuwait knutit nära band till västvärlden och även genomfört viss demokratisering med ett folkvalt parlament./span>

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • USA-besök stöd för Kuwaits medlarroll

   USA:s utrikesminister Mike Pompeo inleder en regional rundresa med ett besök i Kuwait. USA har fokus på att uppamma stöd mot Iran hos Irans grannländer. Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) är en av de arenor där synen på Iran spelar in: Ett medlemsland, Qatar, bojkottas av de övriga sedan 2017 och anklagas, liksom Iran, för att stödja terrorism. Kuwait försöker, hittills utan resultat, medla mellan de andra arabländerna för att lösa krisen. USA gav till en början stöd för bojkotten, men betonar nu ”regional enighet" – eftersom Qatar hyser amerikanska styrkor ser Washington helst att USA:s allierade i regionen kommer överens.

 • 2018

  • December

  • Fredssamtal om Jemen under förberedelse

   Utrikesminister Margot Wallström besöker Kuwait, som intagit en medlarroll i det krig som rasar i Jemen. En rebelldelegation från Jemen är startklar inför FN:s planerade fredssamtal i Sverige, meddelar Kuwaits biträdande utrikesminister. Rebellerna kräver säkerhetsgarantier för sina fredsförhandlare.

  • November

  • Dödsbud stärker banden med USA

   Kuwait hyllar den bortgångne amerikanske presidenten George Bush den äldre med bland annat ett ljusspel i huvudstaden. Hans insats för att befria Kuwait efter den irakiska invasionen 1990 kommer inte att glömmas bort, lyder den  officiella kommentaren. Det var Bush som drog i gång ett USA-lett krig som drev bort Saddam Husseins irakiska styrkor 1991.

  • Regn blottlägger landminor

   Den senaste tidens ymniga regn har lett till att minor som legat kvar sedan den irakiska invasionen 1990 har trängt fram i landskapet. 18 populära campingplatser i öknen har stängts och campare varnas. Minst 48 minor har hittats och oskadliggjorts. Iraks armé ockuperade Kuwait på Saddam Husseins order. 1991 drevs irakierna ut av USA-ledda styrkor. Trots att Kuwait låtit minröjare söka fram 1,65 miljoner minor som invasionsstyrkorna lade ut, tror man att det finns bortåt 350 000 minor kvar.

  • Idrottsprofil pressad av brottsanklagelser

   Ahmad al-Fahad al-Sabah drar sig tillbaka från Internationella olympiska kommittén (IOK) tills vidare. Anledningen är att han är misstänkt för förfalskning i Schweiz. Han tillhör Kuwaits kungafamilj, har varit minister och haft flera toppjobb inom idrotten. Förra året avgick han från poster i Fifa, det internationella fotbollsförbundet, till följd av en amerikansk granskning av mutanklagelser. Han förnekar brott.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0