Kuwait
Foto: Shutterstock/Nasser Buhamad

Kuwait

Likt de andra arabiska emiraten vid Persiska viken har Kuwait sedan andra världskriget genomgått en dramatisk omvandling från fattig fiskarnation till stenrik oljeproducent. Kuwait blev en självständig stat 1961 efter drygt 60 år som brittiskt protektorat men tvingades leva under tryck från grannen Irak, som hävdade historisk rätt till området. Irak invaderade Kuwait 1990 men drevs ut av en USA-ledd militär styrka året därpå. Sedan dess har Kuwait knutit nära band till västvärlden och även genomfört viss demokratisering med ett folkvalt parlament./span>

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Försvinnanden i krig ökar

   På kuwaitiskt initiativ har FN:s säkerhetsråd antagit sin första resolution om personer som försvunnit under väpnade konflikter. Kuwait har erfarenhet: fortfarande saknas fler än 300 människor sedan 1990–1991, då landet invaderades av Saddam Husseins irakiska styrkor vilket ledde till ett krig då en USA-ledd allians drev ut irakierna. Internationella rödakorskommittén (ICRC) uppger att antalet försvinnanden har ökat på senare år. Förra året tillkom 45 000 namn på försvunna som människorättsorganisationer försöker spåra. Syrien är ett av de länder där flest försvinnanden sker.

  • Maj

  • Bro till ödemark som blir frihandelszon

   En 3,6 mil lång landförbindelse, som till tre fjärdedelar består av broar byggda över vatten, invigs. Den förenar huvudstaden med en trakt som idag är ödemark men är på väg att förvandlas till frihandelsområdet Sidenstaden, nära både Iran och Irak och i samarbete med Kina. Ett kraftverk hör till det som står klart.

  • Mars

  • USA-besök stöd för Kuwaits medlarroll

   USA:s utrikesminister Mike Pompeo inleder en regional rundresa med ett besök i Kuwait. USA har fokus på att uppamma stöd mot Iran hos Irans grannländer. Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) är en av de arenor där synen på Iran spelar in: Ett medlemsland, Qatar, bojkottas av de övriga sedan 2017 och anklagas, liksom Iran, för att stödja terrorism. Kuwait försöker, hittills utan resultat, medla mellan de andra arabländerna för att lösa krisen. USA gav till en början stöd för bojkotten, men betonar nu ”regional enighet" – eftersom Qatar hyser amerikanska styrkor ser Washington helst att USA:s allierade i regionen kommer överens.

 • 2018

  • December

  • Fredssamtal om Jemen under förberedelse

   Utrikesminister Margot Wallström besöker Kuwait, som intagit en medlarroll i det krig som rasar i Jemen. En rebelldelegation från Jemen är startklar inför FN:s planerade fredssamtal i Sverige, meddelar Kuwaits biträdande utrikesminister. Rebellerna kräver säkerhetsgarantier för sina fredsförhandlare.

  • November

  • Dödsbud stärker banden med USA

   Kuwait hyllar den bortgångne amerikanske presidenten George Bush den äldre med bland annat ett ljusspel i huvudstaden. Hans insats för att befria Kuwait efter den irakiska invasionen 1990 kommer inte att glömmas bort, lyder den  officiella kommentaren. Det var Bush som drog i gång ett USA-lett krig som drev bort Saddam Husseins irakiska styrkor 1991.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0