Kuwait
Foto: Shutterstock/Nasser Buhamad

Kuwait

Likt de andra arabiska emiraten vid Persiska viken har Kuwait sedan andra världskriget genomgått en dramatisk omvandling från fattig fiskarnation till stenrik oljeproducent. Kuwait blev en självständig stat 1961 efter drygt 60 år som brittiskt protektorat men tvingades leva under tryck från grannen Irak, som hävdade historisk rätt till området. Irak invaderade Kuwait 1990 men drevs ut av en USA-ledd militär styrka året därpå. Sedan dess har Kuwait knutit nära band till västvärlden och även genomfört viss demokratisering med ett folkvalt parlament./span>

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Dödsstraff för uppmärksammat kvinnomord

   En man som fällts för mordet på en 32-årig tvåbarnsmamma (se 22 april) döms till döden. Domen kommer att granskas av en appellationsdomstol. Mannen, som hade stalkat kvinnan en längre tid, rapporteras ha erkänt mordet.

  • April

  • Röster höjs mot kvinnovåld

   En 32-årig tvåbarnsmamma knivmördas efter att ha kidnappats ur sin bil i fullt dagsljus av en man som förföljt henne en tid. Flera gånger före överfallet har mannen polisanmälts. Mordet leder till öppna protester, krav på dödsstraff och en våg av kritik på sociala medier, där en kampanj på temat ”Lan asket” (Jag kommer inte att hålla tyst) har pågått redan före det uppmärksammade fallet.

  • Mars

  • Åtgärder mot covid-19 skärps

   Nattligt utegångsförbud i minst en månad införs sedan antalet fall av covid-19 ökat brant. Tidigare milda restriktioner skärps, och utegångsförbudet råder från klockan 17 till klockan fem på morgonen. Även matbutiker och apotek måste leverera varor med hjälp av transporttjänster. Hittills har pandemin krävt drygt 1 100 liv i Kuwait. Under första vågen av smittfall 2020 hölls spridningen nere med stränga restriktioner.

  • Ny regering tillträder

   Den nya ministären avlägger sina ämbetseder inför Kuwaits regent. Sabah al-Khalid al-Sabah är kvar som premiärminister; det är tredje gången han fått förtroendet att bilda regering.

  • Januari

  • Regeringen avgår

   Regeringen lämnar in sin avskedsansökan efter bara en månad. I bakgrunden finns missnöje med premiärministern: 30 parlamentsledamöter anklagar honom för att ha brutit mot författningen när ministären bildades och för att inte ha avgett en regeringsförklaring. Motsättningar mellan parlament och regering har lett till ett stökigt årtionde i Kuwait: En rad regeringar har avgått och parlamentet har upplösts av regenten flera gånger.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0