Kuwait
Foto: Shutterstock/Nasser Buhamad

Kuwait

Likt de andra arabiska emiraten vid Persiska viken har Kuwait sedan andra världskriget genomgått en dramatisk omvandling från fattig fiskarnation till stenrik oljeproducent. Kuwait blev en självständig stat 1961 efter drygt 60 år som brittiskt protektorat men tvingades leva under tryck från grannen Irak, som hävdade historisk rätt till området. Irak invaderade Kuwait 1990 men drevs ut av en USA-ledd militär styrka året därpå. Sedan dess har Kuwait knutit nära band till västvärlden och även genomfört viss demokratisering med ett folkvalt parlament./span>

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • FN avslutar Iraks krigsskadestånd

   Irak har nu betalat färdigt på sitt krigsskadestånd till Kuwait sedan invasionen i grannlandet 1990 och det efterföljande kriget då Iraks styrkor kastades ut. FN:s säkerhetsråd röstar enhälligt för att avsluta överföringarna, som grundades på en FN-resolution 1991 och innebar att fem procents skatt tog ut på Iraks oljeinkomster. Totalt har Irak betalat 50,4 miljarder dollar i skadestånd till privatpersoner, företag, statliga inrättningar och andra drabbade.

 • 2021

  • December

  • Kritisk röst blir ny finansminister

   En ny regering tillträder. Ministären är den fjärde som leds av Sabah al-Khalid al-Sabah sedan han utnämndes i december 2019. Utrikesminster Ahmad Nasir al-Muhammad al-Sabah stannar kvar på sin post, liksom oljeministern. Mest intresse tilldrar sig den nye finansministern Abd al-Wahab al-Rashid, eftersom han hört till den senaste ministärens kritiker genom att lufta åsikten att regeringen var fixerad vid oljeprisets svängningar.

  • November

  • Regeringen avgår, kan underlätta höjning av skuldtak

   Regeringen lämnar in sin avskedsansökan till emiren. Avgången är kopplad till att emiren samma dag har beslutat att en del oppositionella i exil ska få återvända till hemlandet. Dessutom har oppositionella ledamöter av parlamentet i motioner riktat kritik mot ministrar. 2020 skulle oppositionen ha vunnit valet, om inte ministrar varit garanterade plats i nationalförsamlingen (se 5 december 2020). Under året som gått har oppositionen både krävt amnesti för dissidenter som deltog i protester 2011 och att premiärministern ska kunna frågas ut om hur landet skött covid-19-pandemin. Bedömare tror att de styrande förbereder en kompromiss som dels ska ge ministerposter till oppositionella, dels göra det möjligt för premiärminister Sabah al-Khalid al-Sabah att lämna sin post utan närgången granskning. Det ökar också sannolikheten att ett omstritt lagförslag om skuldtaket i statens finanser ska antas. Staten kan i så fall öka sin upplåning.

  • Oktober

  • Jementräta mellan Libanon och gulfstater skärps

   Saudiarabien kastar ut Libanons ambassadör och kallar hem sitt eget sändebud från Beirut. Bahrain, Kuwait och Förenade arabemiraten gör snart detsamma av solidaritet med saudierna. Händelseutvecklingen är kopplad till kriget i Jemen, där saudiskt ledda styrkor bekämpar en shiamuslimsk rebellrörelse som har stöd av Iran och av libanesiska Hizbollahrörelsen. Saudierna har surnat till på att Libanons informationsminister kritiserat interventionen i Jemen, som inleddes 2015, och manat till slut på kriget. Saudiarabien stoppar nu också import från Libanon (i ett läge då Libanon genomlider en djup ekonomisk kris) och kritiserar att Hizbollah tillåts ha en dominerande roll i det libanesiska samhället. Vad kriget i Jemen beträffar anklagar människorättsorganisationer alla de stridande parterna för att begå övergrepp.

  • Försvaret öppnas för kvinnor

   Kvinnor ska tillåtas tjänstgöra i Kuwaits stridande förband, meddelar försvarsmakten. De kommer också att kunna stiga i graderna inom förbanden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0