Kuwait
Foto: Shutterstock/Nasser Buhamad

Kuwait

Likt de andra arabiska emiraten vid Persiska viken har Kuwait sedan andra världskriget genomgått en dramatisk omvandling från fattig fiskarnation till stenrik oljeproducent. Kuwait blev en självständig stat 1961 efter drygt 60 år som brittiskt protektorat men tvingades leva under tryck från grannen Irak, som hävdade historisk rätt till området. Irak invaderade Kuwait 1990 men drevs ut av en USA-ledd militär styrka året därpå. Sedan dess har Kuwait knutit nära band till västvärlden och även genomfört viss demokratisering med ett folkvalt parlament./span>

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Åtgärder mot covid-19 skärps

   Nattligt utegångsförbud i minst en månad införs sedan antalet fall av covid-19 ökat brant. Tidigare milda restriktioner skärps, och utegångsförbudet råder från klockan 17 till klockan fem på morgonen. Även matbutiker och apotek måste leverera varor med hjälp av transporttjänster. Hittills har pandemin krävt drygt 1 100 liv i Kuwait. Under första vågen av smittfall 2020 hölls spridningen nere med stränga restriktioner.

  • Ny regering tillträder

   Den nya ministären avlägger sina ämbetseder inför Kuwaits regent. Sabah al-Khalid al-Sabah är kvar som premiärminister; det är tredje gången han fått förtroendet att bilda regering.

  • Januari

  • Regeringen avgår

   Regeringen lämnar in sin avskedsansökan efter bara en månad. I bakgrunden finns missnöje med premiärministern: 30 parlamentsledamöter anklagar honom för att ha brutit mot författningen när ministären bildades och för att inte ha avgett en regeringsförklaring. Motsättningar mellan parlament och regering har lett till ett stökigt årtionde i Kuwait: En rad regeringar har avgått och parlamentet har upplösts av regenten flera gånger.

  • Toppmöte avslutar isolering av Qatar

   Ett stort steg mot försoning tas i grannträtan mellan Qatar å ena sidan och Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten å den andra. De fyra länder som införde sanktioner mot Qatar 2017 och drog igång en bojkott lovar nu, vid ett toppmöte mellan gulfstater i saudiska al-Ula, att lyfta sina restriktioner mot flyg, markförbindelser och transporter till havs. Överenskommelsen har föregåtts av kuwaitisk och amerikansk medling. Den grundläggande osämjan, som handlar om att Qatar har nära förbindelser med Iran och anklagas för att stödja terrorism, är emellertid inte löst. Coronapandemin kan också leda till att de praktiska följderna av återupptaget utbyte dröjer. Bahrain och Qatar har också fortsatt olika syn på hur gränsen ska dras mellan länderna.

 • 2020

  • December

  • Nya namn i omstuvad regering

   Nya namn återfinns på både olje-och finansministerposterna i Kuwaits nya regering, som också är den första ministären under en ny regent. Muhammad al-Faris blir minister med ansvar för oljeproduktion, elförsörjning och vattenresurser. Han är USA-utbildad ingenjör och sedan tidigare styrelseledamot i en statlig oljejätte. Khalifa Hamada blir finansminister, meddelas via den officiella nyhetsbyrån Kuna. Förutom premiärminister Sabah al-Khalid al-Sabah, som stannar på sin post, ingår fyra medlemmar av kungafamiljen i regeringen, bland dem Ahmad Nasir al-Muhammad al-Sabah som blir kvar som utrikesminister. En av två kvinnliga ministrar blir kvar: Rana al-Faris, som är minister för offentliga arbeten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0