Kuwait
Foto: Shutterstock/Nasser Buhamad

Kuwait

Likt de andra arabiska emiraten vid Persiska viken har Kuwait sedan andra världskriget genomgått en dramatisk omvandling från fattig fiskarnation till stenrik oljeproducent. Kuwait blev en självständig stat 1961 efter drygt 60 år som brittiskt protektorat men tvingades leva under tryck från grannen Irak, som hävdade historisk rätt till området. Irak invaderade Kuwait 1990 men drevs ut av en USA-ledd militär styrka året därpå. Sedan dess har Kuwait knutit nära band till västvärlden och även genomfört viss demokratisering med ett folkvalt parlament./span>

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Skärpta regler ska stoppa smitta

   Kuwait förvarnar om att trafikflyg ska stoppas, folksamlingar förbjudas och statsanställda hemförlovas i två veckor i ett försök att begränsa spridning av virussjukdomen covid-19. 72 sjukdomsfall har bekräftats. Fraktflyg hindras inte, inte heller hemresor för kuwaitier. Världshälsoorganisationen (WHO) klassar samma dag sjukdomen som en pandemi, den sprids i hela världen.

  • Januari

  • Långa straff för statslösa

   Tre demonstranter döms till långa fängelsestraff, mellan tio år och livstid, för att ha krävt rättigheter för statslösa. De tre fanns enligt människorättsorganisationer bland 15 män som greps i samband med en protestvåg som började i juli (se 22 augusti 2019). Brottsrubriceringarna handlar om otillåtna demonstrationer och brott mot statens säkerhet. En av de tre döms i sin frånvaro. De övriga gripna friges villkorligt, några med krav på att betala borgenssummor. I Kuwait lever omkring 100 000 statslösa araber.

  • Filippinskt gästarbete stoppas

   Filippinernas regering stoppar sina medborgare från att gästarbeta i Kuwait.  Anledningen till att ett förbud införs igen är ett fall där en arbetsgivare anklagas för att ha sexmördat en anställd filippinska. 2018, då kvarlevor av en annan filippinsk kvinna hittades i frysen hos hennes chef, stoppade Filippinerna tillstånden en tid. Krisen 2018 löstes med ett avtal mellan de två länderna, som skulle ge gästarbetarna större rättssäkerhet. Det nya förbudet gäller nya anställningskontrakt för alla yrkesgrupper. Filippinska medborgare som redan befinner sig i Kuwait får fullgöra sina kontrakt.

  • Sjätte året med budgetunderskott

   Regeringen godkänner en statlig budget för 2020/2021, med stort underskott för sjätte året i rad. Underskottet beror på låga oljepriser, framhåller finansminister Maryam al-Aqil. Oljan står för 87 procent av statens intäkter. Sedan oljeprisraset 2014 har Kuwait höjt priserna på el och drivmedel, men motstånd i parlamentet har bromsat beskattning. Parlamentet har också motsatt sig lagstiftning som tillåter staten att låna, därför säger hon att underskottet kommer att täckas med statens reserver. 

  • Långtidsavtal med Qatar

   Kuwait, som är rikt på olja men inte på naturgas, sluter ett 15-årsavtal med Qatar om gasimport. Avtalet mellan de två ländernas statliga energibolag ska börja gälla 2022, när en ny gasterminal i södra Kuwait tas i bruk.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0