Kalendarium
Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier.
Senaste händelser
-
2025
-
April
-
Brett tillslag mot pakistanska sociala medier
Indiska myndigheter stänger närmare ett 20-tal pakistanska Youtubekanaler med motiveringen att de sprider ”provokativt och samhällskänsligt” innehåll i spåren av attacken i Kashmir den 22 april då 26 civila män dödades. Bland de nedstängda Youtubekanalerna finns nyhetsmedier som Dawn, Samaa TV och Geo News. Beslutet är en order från den federala regeringen.
-
Kris mellan Indien och Pakistan efter terrordådet
Relationerna mellan Indien och Pakistan förvärras snabbt efter massakern på minst 26 turister i indiskkontrollerade Kashmir. Indien anklagar Pakistan för att stödja ”gränsöverskridande terrorism”, något Pakistan nekar till. Indien misstänker att den Pakistanbaserade, av FN terrorstämplade rörelsen Lashkar-e-Taiba ligger bakom dådet. Enligt indisk polis är två av förövarna pakistanier och en kashmirier. Indien utvisar pakistanska diplomater och militärattachéer, stänger den största gränsövergången och drar in inresevisum för pakistanier. Indien pausar ett avtal från 1960 om att dela floden Indus vatten med Pakistan – en åtgärd som om den förverkligas är en ”krigsförklaring” enligt Pakistan. Även Pakistan tar hem diplomater och militärattachéer från Indien samt drar tillbaka visum för indier (med undantag för sikhiska pilgrimer). Pakistan stänger sin sida av gränsövergången samt sitt luftrum för indiskt flyg.
-
Massaker på turister i Kashmir
Tre gärningsmän dödar minst 26 människor och skadar minst 17 när de skjuter med automatgevär mot turister på utflykt utanför den natursköna turistorten Pahalgam, runt nio mil från Srinagar i Kashmir. Enligt ögonvittnen är det indiska män som skjuts samt en man från Nepal och en från Förenade arabemiraten. En okänd grupp, Motståndsfronten (TRF), tar på sig dådet. Indiska myndigheter tror att den agerar på uppdrag av den större Pakistanbaserade militanta gruppen Lashkar-e-Taiba. Attentatet beskrivs som det värsta riktat mot civila sedan 2000, då 36 indier dödades kvällen innan USA:s dåvarande president Bill Clinton besökte Indien. Premiärminister Narendra Modi återvänder omedelbart hem från en resa i Saudiarabien och sammankallar sina högsta säkerhetsansvariga. Massakern sker dagen efter det att USA:s vicepresident JD Vance besökt Modi i New Delhi för att diskutera ett bilateralt handelsavtal. Under senare år har BJP-regeringen försökt lansera Kashmir som en lugn turistdestination. Omkring 3,5 miljoner turister besökte Kashmir 2024, de allra flesta var indier.
-
USA inför – och pausar – högre tullar
Indien ser först ut att drabbas av en tullsats på 27 procent när USA inför importtullar på varor från alla länder i världen, ett beslut som väntas få stora konsekvenser för den globala handeln och världsekonomin. Den lägsta nivån är 10 procent medan drygt 50 enskilda länder samt EU drabbas av högre tullar än så i vad USA:s president Donald Trump kallar ”ömsesidighet” – han vill ha strafftullar mot länder som har överskott i handelsbalansen mot USA. Senare samma dygn kommer dock besked om att tullsatser utöver lägstanivån på 10 procent pausas i 90 dagar för alla utom Kina.
-
Ny omstridd lag om muslimsk egendom
Det federala parlamentets underhus (lok sabha) röstar för ett lagförslag (Waqf Amendment Act 2025) som innebär att regeringens insyn och kontroll ökar över stora egendomar, waqf, som donerats av indiska muslimer genom seklerna. Waqf-egendomar kan exempelvis vara moskéer, madrasa (muslimska skolor), härbärgen, sjukhus, gravplatser eller stora landområden som skänkts av muslimer och administreras av så kallade waqf-stiftelser. Donationerna är välgörenhet av religiösa skäl som gjorts av troende muslimer. Den nya lagen ger regeringen större möjligheter att påverka hur waqf sköts och att avgöra vad som kan definieras som waqf. En ändring är också att två styrelsemedlemmar i en waqf-stiftelse ska vara icke-muslimer. Det handlar om egendom till ett sammanlagt värde som överskrider 14 miljarder dollar. Kritikerna anser att lagändringen inskränker muslimers rättigheter och protester bryter ut på flera håll.
-
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.