Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Regionalt rymdprogram skapas

   Elva arabländer har enats om att inrätta ett gemensamt rymdprogram. De forskare som ska arbeta med programmet baseras i Abu Dhabi. Det första projektet blir en arabisk satellit (se 29 oktober 2018). Emiraten har också redan fyra rymdfarare kö. Den första ska delta i en färd till den internationella rymdstationen ISS med start den 25 september (se 3 september 2018). Sultan bin Salman Al Saud, som deltog i en rymdfärd 1985, räknas som den förste araben i rymden.

  • Emiraten på EU:s svarta lista

   Förenade arabemiraten sätts upp på EU:s lista över stater som betraktas som skatteparadis och bedöms underlätta skatteflykt från andra länder. Italien reser invändningar som kan ses i ljuset av att emiraten har gjort stora investeringar i den italienska ekonomin.

  • Februari

  • Påven besöker emirat

   Påve Franciskus landar i Abu Dhabi för ett historiskt tredagarsbesök. Det är första gången katolska kyrkans överhuvud besöker Arabiska halvön, där det framför allt finns gästarbetare från Asien som är katoliker. Alla länder i regionen utom Saudiarabien tillåter kyrkor, alltså slutna kristna sammankomster i egna helgedomar, men de accepterar inte kristen mission. Franciskus besök avslutas med en mässa i en idrottsarena, som upplåts eftersom besökarna blir långt fler än vad som ryms i den lokala kyrkan. Påven träffar också bland andra ledare från al-Azhar i Kairo, den sunnimuslimska världens främsta lärosäte. Uttalandena från möten och mässor handlar om religionsfrihet, medborgerliga rättigheter och förhoppningar om fred i Jemen, Syrien, Irak och Libyen.

 • 2018

  • December

  • Aktivist fälls i HD

   Högsta domstolen bekräftar ett tioårigt fängelsestraff, utdömt i maj, mot Ahmed Mansoor. Han anklagas för att ha spritt falska uppgifter om regimen via sociala medier i syfte att skada emiratens förbindelser med grannländer (se 19 mars).

  • Påven ska hålla mässa i emirat

   Påve Franciskus ska besöka Abu Dhabi i februari 2019 på inbjudan av emiratens kronprins och den lokala katolska kyrkan. Påven kommer att hålla en mässa på allmän plats, meddelar kyrkoföreträdare. De flesta av de kristna i Abu Dhabi är gästarbetare från asiatiska länder. Kronprinsen och påven träffades i Vatikanen 2016. Påvebesöket uppges vara det första officiella på Arabiska halvön, däremot har Franciskus besökt flera andra huvudsakligen muslimska länder. Han reser till Marocko i mars.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0