Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Spionprogram i mobil hos Dubai-prinsessor

   Ledande politiker och andra kända personer, bland dem Frankrikes president Macron och arabiska kungligheter, kan ovetande ha blivit övervakade genom att säkerhetstjänster installerat programvaran Pegasus i deras mobiltelefoner. Två organisationer, Amnesty International och det Parisbaserade journalistsamarbetet Forbidden Stories, har fått tillgång till en lista med berörda telefonnummer och avslöjanden med upphov i den briserar i stora tidningar som Le Monde och The Guardian. Ett nummer till Dubaiprinsessan Latifa, som hindrades från att fly från hemlandet 2018, förekommer enligt avslöjandena i listan (se 17 februari 2021). Likaså ett nummer till prinsessan Haya, som har gått i exil (se 5 mars 2020). Det israeliska mjukvaruföretaget NSO, som levererar Pegasus, hävdar att rapporterna präglas av felaktiga slutsatser och att programmet är avsett för att bevaka brottslingar och terrorister.

  • Maj

  • Utländskt helägande i bolag tillåts

   Från och med den 1 juni tillåts utländskt helägande i bolag i emiraten, meddelar regeringen som därmed uppfyller löften från 2019. Hittills har det utländska ägandet varit begränsat till 49 procent av företag, men det har i praktiken redan förekommit 100 procents utländskt ägande i företag som verkar i frihandelszoner.

  • April

  • Flygplansaffär går vidare

   USA fortsätter förberedelserna för en försäljning av stridsflygplanet F-35 till emiraten, men förhandlingar om villkoren fortsätter och snara leveranser är inte aktuella, uppger det amerikanska utrikesdepartementet (se 27 januari). Affären omfattar om den fullföljs 50 plan, samma mängd som Israel. Just omsorg om Israels säkerhetsläge är en avgörande faktor för USA. Emiratens diplomatiska erkännande av Israel 2020 har därför betydelse för krigsmaterielaffärer.

  • Kärnkraftverk inkopplat på nät

   Emiratens första kärnkraftverk producerar nu el som når det nationella kraftnätet, meddelar emiren av Dubai som också är landets vicepresident och premiärminister (se även 1 augusti 2020). Det är första gången det sker i ett arabland. Kraftverket Baraka (som betyder "välsignelse") är byggt av ett konsortium under sydkoreansk ledning. På andra sidan Persiska viken har Iran ett ryskbyggt atomkraftverk i Bushehr.

  • Februari

  • FN tar upp prinsessa i husarrest

   Prinsessan Latifa, som försvann från rampljuset i början av 2018 efter ett misslyckat försök att lämna sin hårt reglerade tillvaro i Dubais kungahus, betraktar sig som gisslan. I en färsk video som läckt ut till BBC uppger hon att hon fruktar för sitt liv. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kommer att ta upp frågan om hur hon behandlas med emiratiska företrädare, säger en talesman.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0