Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Maj

  • Byte på presidentposten

   Mohamed bin Zayid Al Nahyan tillträder presidentposten i Förenade arabemiraten, dagen efter att hans bror Khalifa bin Zayid Al Nahyan avlidit. Khalifa bin Zayid Al Nahyan behöll presidentposten fram till sin död, trots att han sedan 2014 hade varit sjuklig till följd av en hjärnblödning. Genom det formella maktskiftet blir Mohamed bin Zayid Al Nahyan även emir av Abu Dhabi. Emiren av Dubai Muhammad bin Rashid Al Maktum, som under Khalifas tid varit vicepresident och premiärminister, fortsätter på båda posterna och därmed också som federationens regeringschef.

  • Januari

  • Historiskt israeliskt presidentbesök

   Israels president Isaac Herzog besöker Förenade arabemiraten. Besöket är det första på högsta nivå sedan länderna enades om att upprätta diplomatiska förbindelser. Omkring 200 000 israeler reste till emiraten det första året. Under statsbesöket uppger emiratierna att landets försvarsmakt har slagit ut en ballistisk robot som avfyrats av Iranstödda shiarebeller i Jemen.

  • Huthianfall mot emiraten

   Den jemenitiska huthirörelsen tar på sig attacker mot Abu Dhabi, troligen utförda med drönare. Minst tre dödsoffer krävs på en plats där bränsletankar exploderar. Förenade arabemiraten är en av de parter som (jämte Jemens regering och Saudiarabien) för krig i Jemen, mot huthirörelsen som i sin tur stöds av Iran. Huthierna utför återkommande attacker mot mål på den saudiska sidan om gränsen, men detta är såvitt känt den första dödliga mot mål i emiraten. Mer omfattande huthianfall mot emiraten skulle därför innebära upptrappning av kriget till en ny nivå. Attackerna bevaras nu av alliansen som strider med Jemens regering: anfall riktas mot Jemens huvudstad Sanaa där huthirebellerna har kontrollen. Två veckor tidigare har huthierna kapat ett lastfartyg med elva personers besättning som gick under emiratisk flagg.

 • 2021

  • December

  • Fimcensuren slopas

   Emiraten, redan tidigare kända som liberala för att vara på Arabiska halvön, meddelar att filmcensuren slopas. I stället införs en lägsta åldersgräns på 21 år för vad som beskrivs som vuxenfilm.

  • Söndag blir vilodag

   Arbetstiderna för förvaltningsanställda i emiraten ska förkortas till fyra och en halv dag, så att arbetsveckan börjar på måndagar och slutar lagom till den muslimska lunchbönen på fredagar. Från den 1 januari 2022 inför regeringen de nya arbetstiderna, med helgvila till och med söndagen. Syftet är anpassning till de arbetstider som gäller inom affärslivet i stora delar av världen, rapporterar Reuters. I emiratet Sharja väljer man dessutom att gå ett steg längre: hela fredagen blir arbetsfri i offentliga sektorn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0