Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Indiska gästarbetare hämtas hem

   När Indien i stor skala börjar evakuera medborgare som fastnat i utlandet under coronakrisen är Förenade arabemiraten ett av de länder som arbetslösa gästarbetare väntas lämna. Indien ska både flyga hem migranter och ta hem arbetare med fartyg, men de som tackar ja får räkna med att betala för resan. I Förenade arabemiraten finns cirka 3,3 miljoner indier, som utgör 30 procent av emiratens invånare. Emiratens statsledning har krävt att gästarbetarnas hemländer agerar för att bistå landsmän. Enbart Indiens konsult i Dubai har tagit emot nästan 200 000 ansökningar.

  • Skyskrapa i lågor

   I emiratet Sharja börjar det brinna i en nästan 50 våningar hög skyskrapa som innehåller bostäder. Efter flera timmar får emiratets räddningstjänst kontroll över elden, men flera personer skadas. De moderna kvarteren i Förenade arabemiraten har bevittnat flera allvarliga bränder. 2015 brann det i en skyskrapa i Dubai, som under en period var världens högsta bostadshus. Den eldsvådan ledde till att civilförsvaret i Dubai köpte in avancerad utrustning för att förstärka sin förmåga att hantera bränder i skyskrapor. 2016 brann det i ett höghus under byggnad i Abu Dhabi.

  • Världsutställning skjuts upp ett år

   Den planerade världsutställningen Expo 2020, som ska hållas i Dubai, skjuts upp ett år så att den inleds i oktober 2021 och avslutas i mars 2022, uppger BIE, den mellanstatliga organisation med säte i Paris som samordnar världsutställningar. Förenade arabemiraten har bett att få senarelägga arrangemanget med anledning av den globala kris som orsakats av coronapandemin. Det är medlemsstaterna i organisationen som fattar beslut, genom omröstning.

  • April

  • Emiratägt rederi söker stöd till färjor

   Koncernen DP World, som är baserad i Dubai men svarar för 15 procent av all godstrafik till och från Storbritannien, har begärt finansiellt stöd hos den brittiska regeringen för att klara färjetrafiken undan kollaps till följd av coronakrisen. DP World äger rederiet P&O och hamnar i London och Southampton. Sju fartyg har tagits ur trafik eftersom passagerare inte längre tillåts resa, och godstransporter räcker inte för att hålla rederiet flytande, säger Sultan Ahmad bin Sulayem, som är arbetande styrelseordförande, till BBC. Rederiet har permitterat 1 400 anställda och brittiska staten betalar 80 procent av deras löner. Den brittiska regeringen, som har anslagit stöd till vissa samhällsviktiga transporter, ogillar att DP World tänker betala aktieutdelning till sina ägare samtidigt som koncernen kräver statligt stöd.

  • Kryssningsfartyg i hamn i Dubai

   Dubai har tagit emot 13 kryssningsfartyg under utländsk flagg som nekats hamn i andra länder till följd av coronapandemin, uppger emiratiska tjänstemän. 29 000 passagerare, varav 80 procent européer, har liksom 10 000 besättningsmedlemmar flugits hem. Ingen som varit smittad med covid-19 har hittats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0