Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Protester mot avtal med Israel

   Förenade arabemiraten och Bahrain skriver under sina avtal med Israel om normaliserade relationer (se 13 augusti). Det sker under en ceremoni vid det amerikanska presidentkansliet Vita huset i Washington, som samlar utrikesministrarna från de båda arabländerna och premiärminister Netanyahu vid sidan av president Trump. I de palestinska områdena utlöser det protester och ett raketregn mot Israel från Gazaremsan, som morgonen efter följs av israelisk bombning mot mål i Gaza.

  • Augusti

  • Lagligt att göra affärer med Israel

   En lag som påbjuder bojkott mot Israel upphävs. Det blir därmed tillåtet bland annat att handla med israeliska varor. Dagen efter genomförs den första direktflygningen med trafikflyg mellan Israel och emiraten. Båda åtgärderna bottnar i den överenskommelse som finns mellan länderna om att upprätta normala förbindelser mellan staterna (se 13 augusti). Ombord på den första flygningen från Israel finns den amerikanske presidenten Trumps svärson Jared Kushner, som försöker få fler arabstater att erkänna Israel och ge upp krav kopplade till inrättandet av en palestinsk stat. 

  • Emiratisk drönare i flygattack

   En drönare som användes mot en militärutbildning söder om den libyska huvudstaden Tripoli den 4 januari hade levererats av Förenade arabemiraten, uppger brittiska BBC som hänvisar till bildbevis. Staden och landets internationellt accepterade regering var vid tillfället belägrade av krigsherren general Haftars styrkor, LNA, som stöds av flera grannländer, bland dem emiraten och Egypten. Enligt BBC kom drönaren, av kinesisk tillverkning liksom den robot som användes, från en flygbas i östra Libyen som kontrollerades av Haftar. 26 militärkadetter som dödades var unga och obeväpnade.

  • Fiskare mister livet i konfrontation

   Två iranska fiskare mister livet när Förenade arabemiratens kustbevakning öppnar eld mot en fiskeflotta. Iran beslagtar ett emiratiskt fartyg, griper besättningen och framför en protest via emiratens chargé d'affaires. De diplomatiska förbindelserna mellan länderna är nedgraderade sedan 2016, och en färsk anledning till ökade spänningar är emiratens beslut att erkänna Israel.

  • Ordkrig om Israel

   Irans president Rohani kritiserar Förenade arabemiratens beslut att normalisera de diplomatiska förbindelserna med Israel. Rohani beskriver det som ett ”stort misstag” och varnar för att öppna väg för Israel i regionen. Det får emiraten, som ser hans uttalanden som hot, att framföra en protestnot till Iran.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0