Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • FN tar upp prinsessa i husarrest

   Prinsessan Latifa, som försvann från rampljuset i början av 2018 efter ett misslyckat försök att lämna sin hårt reglerade tillvaro i Dubais kungahus, betraktar sig som gisslan. I en färsk video som läckt ut till BBC uppger hon att hon fruktar för sitt liv. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kommer att ta upp frågan om hur hon behandlas med emiratiska företrädare, säger en talesman.

  • Emiratisk rymdsond når bana runt Mars

   Rymdsonden Hoppet (al-Amal) går in i en bana runt planeten Mars, som kommer att möjliggöra observationer av planetens atmosfär. Det är sju månader sedan sonden sköts upp från Japan och momentet att placera den i bana, som innebär att sonden måste bromsas till rätt hastighet, beskrivs som det tekniskt svåraste i projektet. Emiratens sond är den femte Marsmission som genomförs. För de tidigare har stormakter stått, och Kina och USA siktar för sin del på att inom kort också placera Marslandare på planetens yta. Förberedelserna i emiraten har pågått i sju år. Skyskrapan Burj Khalifa i Dubai har liksom en rad andra byggnader varit belysta i rött inför det avgörande momentet. I banor runt jorden har emiraten hittills tolv satelliter. 2019 fick en emiratier för första gången erfarenhet av att resa i rymden (se 25 september 2019).

  • FN-domstol avvisar klagan från Qatar

   Internationella domstolen avvisar ett mål där Qatar anklagat Förenade arabemiraten för diskriminering i samband med den blockad som grannländer inledde mot Qatar 2017. Qatar har i domstolen åberopat en internationell konvention om rasdiskriminering från 1965, men FN-domstolen konstaterar att diskriminering på grundval av nationalitet inte omfattas av konventionen. Domstolens handläggning av målet fram till nu har inneburit stöd för Qatar. Blockaden är nu upphävd (se 5 januari 2020) och emiraten har liksom övriga länder öppnat gränsen mot Qatar, men förtroendet mellan ledande företrädare för länderna är skralt.

  • Januari

  • Stopp för vapen till Jemenkrig

   Italien stoppar vapenförsäljningen till Saudiarabien och Förenade arabemiraten varaktigt, efter att tidigare ha fryst sådana vapenaffärer i ett och ett halvt år. Beslutet om frysning fattades med anledning av kriget i Jemen, där både saudier och emiratier agerar militärt. När utrikesminister Luigi Di Maio nu offentliggör ett definitivt stopp, som i praktiken framför allt gäller robotar och flygbomber, nämner han inte Jemen uttryckligen men hänvisar till sitt tidigare beslut. 2019 fryste flera EU-länder sina vapenaffärer med Saudiarabien, som leder en militärallians mot en shiamuslimsk rebellrörelse i Jemen. Följderna av kriget i Jemen beskrivs av FN som den svåraste humanitära krisen i världen för tillfället.

  • Elit erbjuds medborgarskap

   Särskilt utvalda utlänningar ska kunna få emiratiskt medborgarskap, meddelar Dubais härskare som också är statens premiärminister. Han preciserar att det framför allt är investerare, ingenjörer, forskare, läkare, konstnärer, författare och deras familjer som kan komma i fråga. De ska tillåtas ha dubbelt medborgarskap.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0