Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Förste emiratiern i rymden

   Hazza al-Mansoori, 35, skjuts upp i rymden från Bajkonurbasen i Kazakstan. I samma rymdbesättning ingår amerikansksvenska Jessica Meir och en rysk kosmonaut. Emiratiern, som har en bakgrund som stridspilot, ska stanna åtta dagar på ISS, den internationella rymdstationen. Han är dock varken första arab eller första muslim att göra en rymdfärd. En saudisk pilot som deltog i en resa med en amerikansk rymdfärja 1985 är numer minister med ansvar för rymdforskning (se 19 mars 2019).

  • USA förstärker vid Persiska viken

   USA aviserar militära förstärkningar till Persiska viken i kölvattnet av attacker mot saudiska oljeanläggningar som Iran anklagats för att ha utfört den 14 september. Kort före beskedet har president Trump också skärpt de amerikanska sanktionerna mot Iran. De förstärkningar som ska sändas till regionen, på begäran av Saudiarabien och Förenade arabemiraten, handlar om flyg- och robotförsvar, uppger den nye försvarsministern Mark Esper.

  • Juli

  • Trump-veto håller i gång vapenaffärer

   President Trump lägger in veto mot tre olika resolutioner i den amerikanska kongressen som tillkommit för att ledamöterna vill stoppa vapenexport till Saudiarabien och Förenade arabemiraten, länder som båda är aktiva i ett krig om herraväldet i Jemen. Vapenexporten måste hållas i gång bland annat av hänsyn till att vapenköparna är viktiga allierade till USA, skriver Trump till senaten i USA:s kongress.

  • Emiratiska soldater hem från Jemen

   Förenade arabemiraten deltar i inbördeskriget i Jemen, mot huthirebellerna, med egen trupp och har utbildat cirka 90 000 jemeniter militärt sedan 2015. Men nu meddelar emiraten att dess militära närvaro ska minska, soldater dras tillbaka främst från norra Jemen. Tidigare har emiratier kritiserats för hur fångar behandlats i Jemen och anklagelser om krigsbrott har förekommit (se 27 november 2017). Emiraten riskerar i och med reträtten att stöta sig med Saudiarabien, vars södra gräns är ansatt av anfall från de jemenitiska huthierna.

  • Fullt utländskt ägande i bolag tillåts

   Regeringen har beslutat att ta bort begränsningarna för utländskt ägande i bolag. Hittills har det krävts en emiratisk partner som majoritetsägare, men nu blir helägande från utlandet tillåtet (se 30 oktober 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0