Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • EU-länder ska patrullera vid Hormuzsundet

   Åtta EU-länder har slutit upp bakom beslutet att ge militärt skydd till fartyg i Hormuzsundet, uppger Frankrikes utrikesdepartement. Styrkan som ska patrullera farvattnen baseras i emiratet Abu Dhabi (se 24 november 2019). De stater som har lovat att delta med enheter som patrullerar är Frankrike, Danmark, Nederländerna och Grekland. Styrkan inrättas som ett sätt att markera att EU intar en egen hållning, samtidigt som konflikten runt sundet, som utgör inlopp till Persiska viken, i mycket handlar om motsättningar mellan USA och Iran. 

  • Femårsvisum för alla nationaliteter

   Visumreglerna ändras, så att medborgare i alla länder nu kan få femåriga turistvisum och resa in i emiraten hur många gånger de vill under femårsperioden. Syftet är att göra Förenade arabemiraten till ett mer attraktivt turistmål, inte minst inför den världsutställning som ska hållas i Dubai i oktober 2020.

 • 2019

  • December

  • Släktingar till regimkritiker straffas

   Myndigheterna i emiraten bestraffar regimkritiker genom att dra in pass eller belägga oppositionellas anhöriga med reseförbud, enligt en rapport från Human Rights Watch. Minst 19 släktingar till regimkritiker har från tagits sina pass och minst 30 får inte lämna landet. Även andra former av trakasserier förekommer, som att deras tillgång till jobb och utbildning begränsas.

  • November

  • Europeisk styrka till fransk bas

   En europeisk flottstyrka som ska skydda fartygstrafik i Persiska viken kommer att stationeras på en bas som Frankrike disponerar i Abu Dhabi, meddelar den franska försvarsministern Florence Parly. Hon uppger inte vilka länder som ska bidra till styrkan.

  • Ny mandatperiod för schejk Khalifa

   Härskaren i det rikaste av emiraten, Abu Dhabi, fortsätter som president i federationen Förenade arabemiraten. Schejk Khalifas fjärde mandatperiod godkänns av  Högsta rådet. Eftersom schejken har varit sjuklig på senare år är det hans bror, kronprins i Abu Dhabi, som tros utöva den verkliga makten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0