Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Uppskjuten världsutställning öppnar

   Världsutställningen Expo 2020, som fick skjutas på framtiden när covid-19-pandemin tog fart, invigs i Dubai. 192 länder deltar. Kina har den största utställningspaviljongen. Alla besökare över 18 år måste visa vaccinintyg eller testresultat som bekräftar att personen inte bär på coronasmitta. Utställningen är omstridd på grund av kritik mot att de styrande i Förenade arabemiraten visar bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. EU-parlamentet har uppmanat unionens medlemsländer att inte delta och företag att inte sponsra evenemang.

  • Luftbro till Afghanistan

   Förenade arabemiraten inrättar en luftbro till Afghanistan efter talibanrörelsens maktövertagande. Bistånd flygs in till afghaner och utländska medborgare som fastnat i Kabul flygs ut liksom aghaner som vill lämna landet. Flera stater, bland dem USA, har flyttat sina diplomatiska beskickningar från Kabul till Doha. Emiraten har i flera år agerat mellanhand mellan talibaner och västmakter och hyst fredssamtal mellan talibanföreträdare och amerikaner.

  • Augusti

  • Afghanledare får tillflyktsort

   Förenade arabemiraten bekräftar att Afghanistans president Ashraf Ghani med familj tagits emot efter att ha lämnat hemlandet. Sedan USA beslutat fullfölja sin militära reträtt från Afghanistan har talibanrörelsen tagit makten, och Ghani hävdar att han gått i landsflykt för att avvärja ett blodbad. Emiraten har vid flera tillfällen tagit emot ledare som flytt från sina hemländer, bland dem Spaniens exkung Juan Carlos och Thailands före detta premiärminister Yingluck Shinawatra. När talibanerna styrde Afghanistan mellan 1996 och 2001 var Förenade arabemiraten ett av få länder som erkände regimen.

  • Juli

  • Spionprogram i mobil hos Dubai-prinsessor

   Ledande politiker och andra kända personer, bland dem Frankrikes president Macron och arabiska kungligheter, kan ovetande ha blivit övervakade genom att säkerhetstjänster installerat programvaran Pegasus i deras mobiltelefoner. Två organisationer, Amnesty International och det Parisbaserade journalistsamarbetet Forbidden Stories, har fått tillgång till en lista med berörda telefonnummer och avslöjanden med upphov i den briserar i stora tidningar som Le Monde och The Guardian. Ett nummer till Dubaiprinsessan Latifa, som hindrades från att fly från hemlandet 2018, förekommer enligt avslöjandena i listan (se 17 februari 2021). Likaså ett nummer till prinsessan Haya, som har gått i exil (se 5 mars 2020). Det israeliska mjukvaruföretaget NSO, som levererar Pegasus, hävdar att rapporterna präglas av felaktiga slutsatser och att programmet är avsett för att bevaka brottslingar och terrorister.

  • Maj

  • Utländskt helägande i bolag tillåts

   Från och med den 1 juni tillåts utländskt helägande i bolag i emiraten, meddelar regeringen som därmed uppfyller löften från 2019. Hittills har det utländska ägandet varit begränsat till 49 procent av företag, men det har i praktiken redan förekommit 100 procents utländskt ägande i företag som verkar i frihandelszoner.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0