Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Ny delseger för Qatar i FN-domstol

   Två år efter det att grannländerna samlades till bojkott mot Qatar vinner landet en ny delseger i Internationella domstolen i Haag, som ingår i FN-systemet. I en tvist mellan Qatar och Förenade arabemiraten säger domstolen nej till en begäran om vissa tidsbegränsade åtgärder mot Qatar. Förra året beslöt domstolen att emiraten måste tillåta återförening av familjer där någon medlem är qatarier och att qatariska studenter måste tillåtas fullfölja sina studier i emiraten.

  • Maj

  • Försvarsavtal med USA

   Ett försvarsavtal mellan emiraten och USA träder i kraft.

  • Guldkantat visum till investerare

   En första grupp på cirka 6 800 investerare får permanenta uppehållstillstånd i enlighet med emiratens nya migrationsregler. Även högutbildad utländsk arbetskraft ska nu kunna få permanenta tillstånd. Förenade arabemiraten uppges vara det första landet i regionen som lättar på reglerna, annars får gästarbetare tidsbegränsade och starkt reglerade tillstånd genom ett system som kallas kafala. Inom EU finns flera länder som till och med belönar investerare med pass.

  • Mystiskt sabotage mot fartyg

   Fyra tankfartyg utsätts för sabotage utanför emiratet Fujayra, nära Hormuzsundet som är inloppet till Persiska viken där det finns bland annat saudiska och iranska oljehamnar. Två av fartygen är saudiska, ett emiratiskt och ett norskt. Ingen pekas ut som ansvarig, men många teorier cirkulerar: allt från att Iran ligger bakom sabotaget till att det utförts av någon som vill just att anklagelser ska riktas mot Iran, så att det ger en förevändning för att angripa Iran militärt. Händelsen sker i ett läge med stora spänningar mellan Iran och USA, som bland annat har skickat krigsfartyg till området.

  • Vapen från emiraten i Libyen?

   En robot av kinesisk tillverkning har identifierats av FN-expertis efter anfall mot förorter till Libyens huvudstad Tripoli i april. Staden är ansatt av styrkor österifrån under generalen Haftar, som inte godtar Libyens internationellt accepterade regering. Robottypen används bara av Kina, Kazakstan och Förenade arabemiraten, varför expertpanelen – som framför sina slutsatser i en rapport till FN:s säkerhetsråd – misstänker att styrkor på Haftars sida har fått tillgång till robotar via emiraten. Robotarna tros ha avfyrats med hjälp av drönare. Leveranser av vapensystemet innebär ett brott mot det vapenembargo mot Libyen som FN införde 2011.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0