Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Flygplansaffär går vidare

   USA fortsätter förberedelserna för en försäljning av stridsflygplanet F-35 till emiraten, men förhandlingar om villkoren fortsätter och snara leveranser är inte aktuella, uppger det amerikanska utrikesdepartementet (se 27 januari). Affären omfattar om den fullföljs 50 plan, samma mängd som Israel. Just omsorg om Israels säkerhetsläge är en avgörande faktor för USA. Emiratens diplomatiska erkännande av Israel 2020 har därför betydelse för krigsmaterielaffärer.

  • Kärnkraftverk inkopplat på nät

   Emiratens första kärnkraftverk producerar nu el som når det nationella kraftnätet, meddelar emiren av Dubai som också är landets vicepresident och premiärminister (se även 1 augusti 2020). Det är första gången det sker i ett arabland. Kraftverket Baraka (som betyder "välsignelse") är byggt av ett konsortium under sydkoreansk ledning. På andra sidan Persiska viken har Iran ett ryskbyggt atomkraftverk i Bushehr.

  • Februari

  • FN tar upp prinsessa i husarrest

   Prinsessan Latifa, som försvann från rampljuset i början av 2018 efter ett misslyckat försök att lämna sin hårt reglerade tillvaro i Dubais kungahus, betraktar sig som gisslan. I en färsk video som läckt ut till BBC uppger hon att hon fruktar för sitt liv. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter kommer att ta upp frågan om hur hon behandlas med emiratiska företrädare, säger en talesman.

  • Emiratisk rymdsond når bana runt Mars

   Rymdsonden Hoppet (al-Amal) går in i en bana runt planeten Mars, som kommer att möjliggöra observationer av planetens atmosfär. Det är sju månader sedan sonden sköts upp från Japan och momentet att placera den i bana, som innebär att sonden måste bromsas till rätt hastighet, beskrivs som det tekniskt svåraste i projektet. Emiratens sond är den femte Marsmission som genomförs. För de tidigare har stormakter stått, och Kina och USA siktar för sin del på att inom kort också placera Marslandare på planetens yta. Förberedelserna i emiraten har pågått i sju år. Skyskrapan Burj Khalifa i Dubai har liksom en rad andra byggnader varit belysta i rött inför det avgörande momentet. I banor runt jorden har emiraten hittills tolv satelliter. 2019 fick en emiratier för första gången erfarenhet av att resa i rymden (se 25 september 2019).

  • FN-domstol avvisar klagan från Qatar

   Internationella domstolen avvisar ett mål där Qatar anklagat Förenade arabemiraten för diskriminering i samband med den blockad som grannländer inledde mot Qatar 2017. Qatar har i domstolen åberopat en internationell konvention om rasdiskriminering från 1965, men FN-domstolen konstaterar att diskriminering på grundval av nationalitet inte omfattas av konventionen. Domstolens handläggning av målet fram till nu har inneburit stöd för Qatar. Blockaden är nu upphävd (se 5 januari 2020) och emiraten har liksom övriga länder öppnat gränsen mot Qatar, men förtroendet mellan ledande företrädare för länderna är skralt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0