Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Trump-veto håller i gång vapenaffärer

   President Trump lägger in veto mot tre olika resolutioner i den amerikanska kongressen som tillkommit för att ledamöterna vill stoppa vapenexport till Saudiarabien och Förenade arabemiraten, länder som båda är aktiva i ett krig om herraväldet i Jemen. Vapenexporten måste hållas i gång bland annat av hänsyn till att vapenköparna är viktiga allierade till USA, skriver Trump till senaten i USA:s kongress.

  • Emiratiska soldater hem från Jemen

   Förenade arabemiraten deltar i inbördeskriget i Jemen, mot huthirebellerna, med egen trupp och har utbildat cirka 90 000 jemeniter militärt sedan 2015. Men nu meddelar emiraten att dess militära närvaro ska minska, soldater dras tillbaka främst från norra Jemen. Tidigare har emiratier kritiserats för hur fångar behandlats i Jemen och anklagelser om krigsbrott har förekommit (se 27 november 2017). Emiraten riskerar i och med reträtten att stöta sig med Saudiarabien, vars södra gräns är ansatt av anfall från de jemenitiska huthierna.

  • Fullt utländskt ägande i bolag tillåts

   Regeringen har beslutat att ta bort begränsningarna för utländskt ägande i bolag. Hittills har det krävts en emiratisk partner som majoritetsägare, men nu blir helägande från utlandet tillåtet (se 30 oktober 2018).

  • Premiärministermaka på flykt

   Den jordanska prinsessan Haya, som är en av flera fruar till emiren av Dubai, tar strid via brittisk domstol för vårdnaden om de två barnen och för ett kontaktförbud riktat mot hennes man. Maken Muhammad Al Maktum är Förenade arabemiratens premiärminister, och fallet riskerar att bli besvärligt för den brittiska regeringen som är mån om att bevara goda kontakter med emiraten. Även för Jordanien kan det få följder, även om det ses som en privat angelägenhet mellan två kungahus. Haya är halvsyster till Jordaniens kung och omkring en kvarts miljon jordanier försörjer sina familjer genom arbete i emiraten. Emirens vuxna dotter Latifa försökte rymma från Dubai 2018, men fångades in. Det är inte känt vad som har hänt henne sedan dess.  Också år 2000 försökte en av emirens döttrar, Shamsa, lämna sin prinsesstillvaro men hämtades tillbaka.

  • Juni

  • Ny delseger för Qatar i FN-domstol

   Två år efter det att grannländerna samlades till bojkott mot Qatar vinner landet en ny delseger i Internationella domstolen i Haag, som ingår i FN-systemet. I en tvist mellan Qatar och Förenade arabemiraten säger domstolen nej till en begäran om vissa tidsbegränsade åtgärder mot Qatar. Förra året beslöt domstolen att emiraten måste tillåta återförening av familjer där någon medlem är qatarier och att qatariska studenter måste tillåtas fullfölja sina studier i emiraten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0