Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Begär att få skjuta upp Expo 2020

   Förenade arabemiraten har bett att få skjuta upp den planerade världsutställningen Expo 2020 till oktober 2021, uppger den mellanstatliga organisation med säte i Paris som övervakar världsutställningar. Det är medlemsstaterna i organisationen som fattar beslut, genom omröstning.

  • Krispaket dubbleras i coronatider

   Emiratens centralbank dubblerar ett stimulanspaket som aviserades i mars till skydd för landets ekonomi under coronakrisen. De stödåtgärder man fattat beslut om hittills värderas nu till 70 miljarder dollar. Bland annat omfattar de förstärkning av bankernas likviditet, så att låntagare inte ska drabbas av kreditåtstramningar. Dagen innan har Dubai, ett av de sju emiraten,  meddelat att många verksamheter måste stänga och människor hålla sig hemma i två veckor. Under perioden ska tester göras i tätbefolkade områden för att klarlägga hur spritt viruset är.

  • Mars

  • Flygstopp under coronapandemi

   Coronavirus får Förenade arabemiraten, där två dödsfall i sjukdomen covid-19 har bekräftats, att stoppa all flygtrafik. Beslutet är kännbart inte minst som landet hyser två internationella storflygplatser (Dubai och Abu Dhabi). Två veckor senare beslutar man att återuppta viss trafik, för utländska medborgare som vill lämna emiraten, medan inresor förblir förbjudna. Världshälsoorganisationen (WHO) har den 11 mars klassat sjukdomen som en pandemi, den sprids i hela världen.

  • Sanktioner för handel med Iran

   USA inför sanktioner mot fem emiratiska företag som anses ha brutit mot de amerikanska sanktionerna mot Iran. Företagen ska ha köpt olja från Iran men inte angett korrekta uppgifter om oljans ursprung.  Att USA bestraffar företag i emiraten väcker uppseende, eftersom Förenade arabemiraten räknas till Washingtons allierade, men det finns också en ganska stor grupp iranier som lever i emiratens handelsmetropoler.

  • Domstol går emot Dubais emir

   En serie domslut i brittisk domstol går emiren av Dubai emot och stöder anklagelser som har framförts mot honom om grymhet mot närstående. Prinsessan Haya av Jordanien, som gifte sig med emiren 2004 men lämnade Dubai 2019 med de två gemensamma barnen, har bland annat fått stöd för anklagelser mot exmaken om hot och trakasserier (se 2 juli 2019). Dubais regent är en av de högsta makthavarna i emiraten och ansvarig för den förvandling Dubai har genomgått till regionalt centrum för turism och affärsliv. I vårdnadstvisten har han krävt att barnen återförs till Dubai. Människorättsorganisationer har tidigare framhållit att två vuxna döttrar till emiren hålls kvar i hemlandet mot sin vilja. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0