Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • ”Gyllene visum” i kampen mot covid-19

   Emiraten utlovar tioåriga ”gyllene visum” till alla läkare och specialister på infektionssjukdomar som bosätter sig i landet (se 21 maj 2019). Erbjudandet bottnar i behovet av att bekämpa coronapandemin.

  • Strängare straff för hedersmord

   Hedersmord som bottnar i att en kvinna anses ha dragit vanära över familjen ska från och med nu bedömas som vilket mord som helst. Emiratens president har genom dekret godkänt ändringar i den federala strafflagen och i processrätten, enligt nyhetsbyrån WAM. I praktiken betyder det att man avskaffar möjligheten för en domare att lindra straffet för den som mördar en kvinnlig anhörig. Tidigare har straffen kunnat bli mellan tre och 15 års fängelse, enligt emiratiska medier. Framgent ska man utdöma dödsstraff eller livstids fängelse, om inte kvinnans familj går med på en sänkning, vilket i så fall ska ge minst sju års fängelse för mordet.

  • Emiratiskt konsulat i Västsahara

   Förenade arabemiraten öppnar ett generalkonsulat i El Aaiún (Laayoune) i Västsahara, som är ockuperat av Marocko sedan 1975. Inte mindre än 15 afrikanska länder har sedan slutet av 2019 inrättat diplomatiska representationskontor i det omstridda territoriet, men det emiratiska konsulatet är det första som öppnas av ett arabland. Marockos utrikesminister uttrycker tillfredsställelse och ser det som ett erkännande av marockansk överhöghet, medan den västsahariska befrielserörelsen Polisario uppfattar konsulaten som en kränkning av folkrätten.

  • Oktober

  • Emiraten får köpa stridsflygplan

   USA har godkänt en stor flygplansaffär med Förenade arabemiraten till följd av att emiraten erkänner Israel, uppger Eliot Engel, ordförande i representanthusets utrikesutskott. Försäljningen av 50 stridsflygplan av typen F-35 är kontroversiell, eftersom den påverkar de militära styrkeförhållandena vid Persiska viken. Om affären, som är värd över 10 miljarder dollar, genomförs får emiratens flygvapen lika många F-35-plan som Israel. F-35 är ett av världens mest avancerade stridsflygplan. Även Saudiarabien och Qatar har visat intresse för planet. Mellan Israel och USA pågår förhandlingar om andra krigsmaterielaffärer som syftar till att stärka den israeliska försvarsmakten. USA räknar både Israel och emiraten till sina bundsförvanter mot Iran.

  • Israel avskaffar visumtvång för emiratier

   Samtidigt som en officiell delegation från Förenade arabemiraten är på officiellt besök meddelas att Israel och emiraten ömsesidigt inför visumfrihet för medborgare från det andra landet. Det är första gången invånare i ett arabland kan resa till Israel utan visum. (Med Egypten och Jordanien har Israel haft fredsavtal länge utan att ta bort visumtvånget.) 28 trafikflygningar per vecka mellan länderna planeras.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0