Förenade arabemiraten
Två kvinnor strövar genom Schejk Zayed-moskén som är landets största och med plats för 40 000 personer en av de största i världen. Foto: Shutterstock/Yana Demenko

Förenade arabemiraten

På bara ett halvsekel har de sju små absoluta monarkier vid Persiska viken som utgör Förenade arabemiraten genomgått en osannolik förvandling. Ännu på 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling, men så hittade man olja och pengarna började flyta in. Den nuvarande staten bildades 1971–1972 och har idag en materiell levnadsstandard som är få länder förunnade. Demokratin är däremot långt borta. Planeringen för ett liv efter oljan har gjort framför allt emiratet Dubai till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Påven besöker emirat

   Påve Franciskus landar i Abu Dhabi för ett historiskt tredagarsbesök. Det är första gången katolska kyrkans överhuvud besöker Arabiska halvön, där det framför allt finns gästarbetare från Asien som är katoliker. Alla länder i regionen utom Saudiarabien tillåter kyrkor, alltså slutna kristna sammankomster i egna helgedomar, men de accepterar inte kristen mission. Franciskus besök avslutas med en mässa i en idrottsarena, som upplåts eftersom besökarna blir långt fler än vad som ryms i den lokala kyrkan. Påven träffar också bland andra ledare från al-Azhar i Kairo, den sunnimuslimska världens främsta lärosäte. Uttalandena från möten och mässor handlar om religionsfrihet, medborgerliga rättigheter och förhoppningar om fred i Jemen, Syrien, Irak och Libyen.

 • 2018

  • December

  • Aktivist fälls i HD

   Högsta domstolen bekräftar ett tioårigt fängelsestraff, utdömt i maj, mot Ahmed Mansoor. Han anklagas för att ha spritt falska uppgifter om regimen via sociala medier i syfte att skada emiratens förbindelser med grannländer (se 19 mars).

  • Påven ska hålla mässa i emirat

   Påve Franciskus ska besöka Abu Dhabi i februari 2019 på inbjudan av emiratens kronprins och den lokala katolska kyrkan. Påven kommer att hålla en mässa på allmän plats, meddelar kyrkoföreträdare. De flesta av de kristna i Abu Dhabi är gästarbetare från asiatiska länder. Kronprinsen och påven träffades i Vatikanen 2016. Påvebesöket uppges vara det första officiella på Arabiska halvön, däremot har Franciskus besökt flera andra huvudsakligen muslimska länder. Han reser till Marocko i mars.

  • November

  • Spioneridömd britt släpps

   Den brittiske forskaren Matthew Hedges benådas och friges trots att han nyss dömts till livstids fängelse för spioneri av en domstol i Abu Dhabi. Hedges hävdar att han var i landet för att arbeta med sin doktorsavhandling när han greps i Dubai i maj. Turerna i fallet är svårförståeliga eftersom Förenade arabemiraten och Storbritannien beskrivs som nära allierade.

  • Grannsamverkan ska stänga gasaffär för Qatar

   De två största energibolagen i arabvärlden, saudiska Aramco och emiratiska Adnoc, sluter avtal om teknikutbyte och samarbete på marknaden för naturgas. Båda företagen är statligt ägda. Förenade arabemiraten har fattat beslut om en femårig investeringsplan, som ska göra emiraten självförsörjande på gas och i förlängningen till exportör. För närvarande importerar emiraten gas från Qatar via ledning. Importen har fortsatt trots att Qatar i över ett år har varit föremål för bojkotter och isoleringspolitik från grannländerna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0