2023

Senaste händelser

  • Januari

  • Tio döda i självmordsdåd i Kabul

    En självmordsbombare dödar minst nio människor när han eller hon spränger sig själv i luften utanför utrikesdepartementet i centrala Kabul. Fler än ett 50-tal människor skadas. Islamiska staten-Khorasan (IS-K) tar på sig attentatet. Hundratals människor har dödats och skadats i attentat utförda av IS-K i Afghanistan under de senaste åren.

  • Mars

  • Skolstart utan barn

    En ny skoltermin börjar, men inga lektioner hålls då eleverna inte känner till att det är dags att gå till skolan igen. Orsaken är att myndigheterna inte meddelat föräldrar och elever när terminen inleds. Hundratusentals tonårsflickor är dessutom fortsatt förbjudna att delta i skolundervisningen. Afghanistan är det enda landet i världen där flickor inte tillåts att fortsätta skolan efter lågstadiet. Enligt FN är Afghanistan under talibanstyret det mest förtryckande landet när det gäller kvinnors och flickors rättigheter.

  • Högste ledaren kräver stopp på nepotism

    Talibanrörelsens högste ledare, Hibatullah Akhundzada i Kandahar, beordrar via ett dekret alla höga statstjänstemän att avskeda släktingar som de anställt inom förvaltningen samt att inte anställa släktingar på sådana positioner i framtiden. Den afghanska förvaltningen har problem med att tjänstemän anställer släktingar på poster de inte har kompetens för. Dekretet ska ha utfärdats sedan det blivit klart att högt uppsatta talibaner gett sina egna söner plats i regeringen.

  • April

  • FN-resolution mot kvinnoförbud

    FN:s säkerhetsråd antar enhälligt en resolution i vilken talibanstyret ombeds riva upp sitt beslut om att förbjuda afghanska kvinnor att arbeta inom FN och ideella organisationer. Säkerhetsrådet anser att förbudet strider mot de mänskliga rättigheterna. Talibanregeringen svarar att beslutet är en ”intern social angelägenhet” och avfärdar därmed FN-resolutionen.

  • Dubbelt så många fattiga

    Antalet fattiga afghaner har nästan fördubblats, till 34 miljoner, sedan talibanernas maktövertagande i augusti 2021, enligt FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Det innebär att 85 procent av befolkningen lever i fattigdom. Det utländska biståndet minskade dramatiskt efter regimskiftet, och de organisationer som trots allt stannade kvar påverkades negativt när talibanstyret i december 2022 förbjöd kvinnor att arbeta för frivilligorganisationer, samt därefter tvingade afghanska kvinnor vid den afghanska FN-missionen att lämna jobbet. Under 2021, det sista fulla året med den USA-stödda regeringen, beräknade FN att det fanns 15 miljoner fattiga.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0