2016
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2016
-
December
-
Vicepresidenten utreds för våldsbrott
Riksåklagarämbetet inleder en brottsutredning mot vicepresident Rashid Dostum, som anklagas för att ha låtit röva bort en politisk rival och utsätta denne för grova sexuella övergrepp. Dostum har ett förflutet som krigsherre under inbördeskriget på 1990-talet och är ökänd för sin brutalitet. Hans starka ställning i nordvästra Afghanistan har gjort det omöjligt för demokratiskt valda ledare att förbigå honom. Bland annat EU, USA, Australien och Kanada har krävt att anklagelserna mot Dostum ska utredas.
-
November
-
Rekordmånga afghaner drivs på flykt
Striderna i Afghanistan har hittills under året drivit mer än 515 000 människor på flykt inom landet, meddelar FN. Det är fler än vad som någon gång tidigare har rapporterats. Samtidigt har under året fler än 600 000 afghaner mer eller mindre tvingats återvända från Pakistan, vilket lägger ytterligare börda på de redan hårt ansträngda biståndsorganisationerna. Talibanerna beräknas kontrollera, eller försöka ta kontroll över, nästan en tredjedel av landet.
-
Talibaner erbjuder skydd
Talibanerna erbjuder sig att skydda viktiga infrastrukturprojekt "i folkets och landets intresse". Den islamistiska motståndsrörelsen säger i ett uttalande att den är beredd att bland annat se till att en koppargruva i provinsen Logar ska kunna komma igång efter åratals förseningar och att en planerad internationell gasledning från Turkmenistan till Indien ska kunna byggas genom Afghanistan. Samtidigt säger regeringen att talibanerna bara under de senaste tre månaderna skadat broar och annan infrastruktur för mångmiljonbelopp.
-
Attack mot shiamoské dödar tiotals
Minst 30 människor dödas och tiotals skadas när en självmordsbombare angriper en shiamuslimsk moské i Kabul. Moskén var full med bedjande som deltog i en viktig högtid.
-
"Möjliga amerikanska krigsförbrytelser"
ICC:s chefsåklagare Fatou Bensouda säger att amerikanska soldater kan ha begått krigsförbrytelser i Afghanistan och att hon snart ska ta ställning till om en formell utredning bör inledas. Om domarna godkänner en sådan tar Internationella brottmålsdomstolen ett nytt steg i sin utveckling. Det är dock osannolikt att USA kommer att samarbeta kring en utredning om landets egna soldater.
-
Parlamentet avskedar ministrar
Trots vädjanden från landets ledare att inte skada regeringen i ett kritiskt läge röstar parlamentet för att avskeda fem ministrar med hänvisning till deras svaga insatser. Bara finansministern får godkänt av dem som är föremål för omröstning. Bland dem som sparkas är utrikesministern och utbildningsministern. Men president Ghani reagerar omedelbart med att säga åt de avskedade ministrarna att strunta i parlamentets beslut och arbeta vidare.
-
Självmordsdåd på amerikansk flygbas
Fyra amerikaner dödas och 16 amerikaner samt en polack skadas vid ett självmordsattentat inne på flygbasen Bagram norr om Kabul. Den som lyckas genomföra attentatet inne på en av de hårdast bevakade militära anläggningarna i landet är en afghan som är anställd på basen.
-
Tyskt konsulat angrips
Minst sex människor dödas och över 120 skadas när talibaner attackerar Tysklands konsulat i Mazar-i-Sharif. En lastbil full med sprängämnen förstör muren runt byggnaden varefter en eldstrid utbryter inne på området. Explosionen är så kraftig att kringliggande byggnader delvis raseras och fönsterrutor krossas flera kilometer bort. Ingen tysk personal dödas, men den tyska regeringen säger att den ska se över landets ledande roll i den internationella insatsen i norra Afghanistan.
-
Missriktad flygräd dödar civila
I en flygattack utförd av Nato i Kunduz dödas enligt lokala källor minst 30 civila, bland dem många barn. Nato säger att attacken genomfördes för att stödja egna styrkor som var beskjutna av talibanerna och att en utredning ska göras.
-
Oktober
-
Allt fler soldater dödas
Afghanska försvarsmaktens förluster ökar kraftigt under 2016, visar en statlig amerikansk myndighet. Från årsskiftet och till mitten av augusti dödades 5 523 soldater, flera hundra fler än under hela 2015, som då betraktades som en katastrofal siffra. Under samma period 2016 sårades ytterligare nära 10 000 soldater. Enligt samma amerikanska myndighet, Sigar, som ansvarar för USA:s återuppbyggnadsarbete i Afghanistan, förlorade afghanska staten kontrollen över två procent av sitt territorium mellan maj och augusti.
-
IS mördar 30
Misstänkta medlemmar av Islamiska staten rövar bort och dödar 30 personer från en by i den centrala provinsen Ghor, säger bland andra provinsens guvernör. Morden väcker oro för att IS ska lyckas etablera sig i andra delar av landet än de östligaste provinserna.
-
Mer än 350 000 återvändare
FN meddelar att mer än 350 000 afghanska flyktingar har återvänt från Pakistan under året. Siffran omfattar även personer som inte varit registrerade som flyktingar. En stor majoritet har återvänt sedan juli. Den starka tillströmningen befaras kunna leda till svår humanitär nöd i det krigshärjade och illa organiserade landet.
-
Massaker på shiiter
Minst 18 människor dödas när några män öppnar eld inne i en shiitisk moské i Kabul under firandet av den viktiga helgen ashura. Ett 50-tal människor såras i attacken som Islamiska staten säger sig ha utfört.
-
Stora förluster för armén och polisen
Ett 100-tal soldater och poliser rapporteras ha dödats av talibaner när de försökt bryta belägringen av en by utanför provinshuvudstaden Lashkar Gah i Helmand. Inom loppet av tio dagar har mer än 200 medlemmar av säkerhetsstyrkorna och minst 45 civila dödats i strider kring Lashkar Gah, uppger lokala myndigheter.
-
Strider fortsätter i Kunduz
Strider mellan talibaner och arméförband fortsätter i Kunduz för femte dagen. Tusentals civila rapporteras ha flytt från staden.
-
Fortsatt miljardstöd utlovas
Afghanistan utlovas fortsatt mångmiljardstöd fram till 2020 vid en givarkonferens i Bryssel där mer än 70 regeringar och internationella organisationer deltar. Från EU utlovas 1,2 miljarder euro och totalt uppgår löftena till 15,2 miljarder dollar. I gengäld vill givarländerna se att de afghanska myndigheterna verkligen anstränger sig att hejda korruptionen och slöseriet med pengar, likaså att politiska reformer genomförs och att respekten för de mänskliga rättigheterna stärks. Inför konferensen lovar Afghanistan att börja ta tillbaka flyktingar som fått avslag på asylansökningar i EU. Ett separat återtagandeavtal ingås med Sverige. Bland andra Rädda barnen ser allvarligt på att flyktingar ska kunna tvingas tillbaka till ett land som fortfarande präglas av utbrett våld.
-
Opiumodlandet ökar
Enligt FN odlas i år opium på en bra bit över 200 000 hektar mark i Afghanistan, vilket är den tredje största ytan sedan de första sådana mätningarna gjordes 1994. Försöken att förstöra odlingar har knappt gett något resultat alls under 2016 enligt FN.
-
Ny attack mot Kunduz
Talibaner går till anfall mot provinshuvudstaden Kunduz, ett år efter det att islamistmilisen under ett par dagar haft kontroll över staden.
-
September
-
Fred med ökänd krigsherre
Afghanska staten sluter fred med krigsherren Gulbuddin Hekmatyar, som under kriget mot Sovjetunionen och inbördeskriget 1992–1996 gjorde sig känd för grova övergrepp på civila och för att bryta ingångna avtal. Hans beryktade milis Hezb-i-Islami har de senare åren varit i stort sett overksam.
-
Indien erbjuder miljardstöd
Indien erbjuder Afghanistan motsvarande en miljard dollar i stöd till bland annat utbildning, hälsovård och jordbruk. Indien är den femte största biståndsgivaren till Afghanistan.
-
Många afghaner återvänder från Pakistan
Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR har fler än 100 000 afghanska flyktingar återvänt från Pakistan sedan juli månad. Under första halvan av 2016 återvände endast 7 000 till Afghanistan. Det är främst hårda påtryckningar från de pakistanska myndigheterna som driver så många att återvända, trots att framtidsutsikterna í hemlandet är dystra.
-
Tre terrordåd under ett dygn
Minst 41 människor dödas och över 100 skadas när tre sprängattentat genomförs i Kabul på mindre än ett dygn.
-
Augusti
-
Amerikanska soldater till Helmand
För första gången sedan merparten av de utländska förbanden lämnade Afghanistan 2014 sänds amerikanska soldater till sydprovinsen Helmand för att hjälpa afghanska armén att slå tillbaka talibanska angrepp mot provinshuvudstaden Lashkar Gah.
-
Abdullah anklagar Ghani för avtalsbrott
Försteministern Abdullah Abdullah säger att Ashraf Ghani inte duger som president. Han anklagar Ghani för att bryta mot avtalet 2014 om två års maktdelning som skulle följas av ett reformerat valsystem och en grundlagsändring som skulle skapa en riktig post som premiärminister.
-
Tiotusentals flyr i Helmand
En talibanoffensiv i Helmand i söder driver runt 30 000 landsbygdbor på flykt till framför allt provinshuvudstaden Lashkar Gah.
-
Juli
-
Offensiv mot IS
Armén uppger sig ha dödat omkring 120 medlemmar av IS i en offensiv i provinsen Nangarhar. Markoffensiven har fått stöd av amerikanskt flyg.
-
Civila offren ökar stadigt
FN:s organisation för Afghanistan, Unama, rapporterar att antalet civila offer för konflikten i landet ökar stadigt. Under första halvåret dödades 1 601 civilpersoner och 3 565 skadades. Nästan en tredjedel av offren var barn. Det är en ökning med fyra procent jämfört med samma period 2015.
-
Massaker på demonstrerande shiamuslimer
Upp till 80 människor dödas och 230 skadas i en självmordsattack i Kabul. De flesta offren är shiamuslimer som deltar i en demonstration för kravet att en ny internationell kraftledning ska dras genom två provinser som domineras av den shiadominerade folkgruppen hazarer. Islamiska staten (IS) säger att två av dess krigare utförde attacken.
-
USA bromsar reträtten
USA:s president Barack Obama beslutar att 8 400 amerikanska soldater ska stanna kvar i Afghanistan under 2017. Tidigare var planen att den nuvarande styrkan på 9 800 man skulle minskas till 5 500 vid årsskiftet 2016–2017. Obama hänvisar till det känsliga säkerhetsläget i landet.
-
Juni
-
Talibanerna dödar poliskadetter
Trettio människor dödas och 58 såras när två självmordsbombare attackerar en busskolonn med poliskadetter i Kabuls västra utkanter. Talibanerna tar på sig dådet.
-
Hårda strider mot IS
Tiotals människor dödas i strider i den östliga provinsen Nangarhar mellan regeringsstyrkor och medlemmar av Islamiska staten (IS), säger myndigheterna.
-
Nyckelposter tillsätts
Parlamentet godkänner de personer som president Ghani nominerat som försvarsminister och chef för underrättelsetjänsten. Båda posterna har varit vakanta i många månader. Ny försvarsminister blir general Abdullah Habibi, som länge arbetat vid departementet, medan Mohammad Masoom Stanekzai får ansvar för säkerhetstjänsten. Han har tidigare varit en av ledarna för regeringens försök till fredssamtal med talibanerna.
-
USA blir mer aktivt
USA meddelar att landet ska öka sina insatser i Afghanistan, inte i form av fler soldater men genom ett mer "pro-aktivt" stöd till de afghanska trupperna.
-
Maj
-
Ny talibanledare
Haibatullah Akhundzada utses till talibanernas nya ledare. Han uppges ha varit chef för shariadomstolarna under talibanernas styre 1996–2001 och betraktas av bedömare som en enande kraft.
-
Talibanledaren dödas
Talibanledaren Akhtar Mansour dödas i ett amerikanskt drönaranfall i den pakistanska provinsen Baluchistan.
-
Talibaner avrättas
Sex fångar med kopplingar till talibanerna avrättas. Det är de första avrättningarna som president Ghani godkänt sedan han tillträdde 2014.
-
April
-
Stort attentat i Kabul
Sextiofyra människor dödas och 347 skadas vid ett självmordsattentat och därpå följande skottlossning i centrala Kabul. Talibanerna tar på sig attacken som är den blodigaste i staden sedan 2011.
-
Fler barn krigsoffer
FN:s organisation för Afghanistan, Unama, säger att allt fler barn dödas av strider inne i städerna. Under årets tre första månader dödades 161 barn och 449 skadades, vilket är 29 procent fler än första kvartalet 2015.
-
Parlamentet godkänner utnämningar
Parlamentet godkänner att förre armégeneralen Taj Muhammad Jahed utnämns till inrikesminister och att förre ledamoten av den afghanska människorättskommissionen Mohammad Farid blir ny riksåklagare.
-
Mars
-
Kritik mot milda straff för sjukhusbombning
Flera bistånds- och människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot att de personer som begick de misstag som ledde till att USA:s stridsflyg bombade ett sjukhus i Kunduz (se Oktober 2015) och dödade ett 40-tal civila slipper undan med skriftliga varningar och i vissa fall avstängning från tjänsten.
-
Talibanerna avvisar fredssamtal
Talibanerna meddelar att de inte tänker delta i de fredssamtal som USA, Kina och Pakistan planerat att arrangera inom de närmaste dagarna. En talesman säger att talibanerna inte vill förhandla med någon förrän alla utländska soldater lämnat landet och attackerna mot milisen upphört.
-
Pakistanskt erkännande om talibanerna
För första gången erkänner den pakistanska regeringen att ledningen för de afghanska talibanerna lever i skydd med sina familjer i Pakistan.
-
Februari
-
Försenat valresultat
Mer än ett och ett halvt år efter presidentvalet 2014 offentliggör valkommissionen vad som beskrivs som det officiella resultatet. Enligt det fick nuvarande president Ghani 55,27 procent av rösterna och utmanaren Abdullah Abdullah 44,73.
-
Allt fler civila offer
Enligt FN ökade antalet civila offer för kriget med fyra procent under 2015, då minst 3 545 civilpersoner dödades och 7 457 skadades. Ökningen berodde främst på fler strider eller attacker i befolkade områden.
-
Januari
-
HRW: "grova människorättsbrott"
Human Rights Watch skriver i en årsrapport att Ghani-regeringen inte har lyckats sätta stopp för grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Varken tortyr i fängelserna eller brutala övergrepp mot kvinnor har förhindrats.
-
Parlamentsval utlyses till hösten
Parlamentsval ska genomföras den 15 oktober, nästan 1,5 år försenat, meddelar valkommissionen. Lokalval ska hållas samtidigt.
-
Journalister mördade
Sju anställda vid den privata TV-kanalen Tolo dödas i ett självmordsattentat i Kabul. Talibanerna tar på sig dådet och säger att det är en hämnd för TV-stationens "propaganda".
-
Samtal om fredsprocess
I Islamabad i Pakistan samlas representanter för Afghanistan, Pakistan, Kina och USA för att diskutera möjligheterna att få igång en ny fredsprocess för Afghanistan. Talespersoner säger att den springande punkten är att övertala talibanerna att tänka sig möjligheten av en fredlig lösning på konflikten.
-