2015
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2015
-
December
-
Tiotals döda i talibanattack mot flygplats
Minst 50 människor dödas, de flesta civila, när en grupp talibaner anfaller flygplatsen i Kandahar, där Nato och de afghanska styrkorna har en gemensam militärbas, den största i södra Afghanistan.
-
Afghanistan blir WTO-medlem
Afghanistan godkänns som medlem av Världshandelsorganisationen WTO.
-
Krigsherrar bildar parti
Flera framträdande före detta krigsherrar, tidigare ministrar och parlamentsledamöter bildar ett nytt parti som får namnet Väktarrådet för Afghanistans stabilitet. Bland grundarna finns Abdul Rasool Sayyaf, Yunus Qanooni och Ismail Khan.
-
Hårda strider i Helmand
Under två dagars strider i sydprovinsen Helmand dödas 90 soldater. Enligt provinsens viceguvernör är Helmand nära att falla i talibanernas händer. Regeringen i Kabul förnekar att läget skulle vara så allvarligt.
-
Ghani: valen ska hållas 2016
President Ghani lovar att de framskjutna parlaments- och lokalvalen ska genomföras 2016.
-
November
-
ICC: Bevis för tortyr i afghanska fängelser
Åklagare från Internationella brottmålsdomstolen (ICC) anser sig ha bevis för att utländska styrkor, inklusive USA:s, utsatt afghanska fångar för fysiska och psykiska övergrepp.
-
USA medger slarv och nonchalans
USA:s befälhavare i Afghanistan, general John Campbell, medger att bombningen av ett sjukhus i Kunduz (se Oktober 2015) till största delen berodde på slarv och nonchalans, i kombination med feltolkade tekniska uppgifter och brister i kommunikationen mellan de afghanska och amerikanska styrkorna.
-
Oktober
-
Talibanerna lämnar Kunduz
Afghanska arméförband uppges ha tagit sig in till centrum av Kunduz och återtagit kontrollen över de viktigaste stadsdelarna. Strider fortsätter i stadens ytterområden, men en talibankommendant medger att islamisterna genomför en "strategisk reträtt" från staden.
-
USA bombar sjukhus av misstag
Ett 40-tal människor (anställda och patienter) dödas när amerikanskt stridsflyg av misstag träffar ett sjukhus i staden Kunduz. Sjukhuset drivs av hjälporganisationen Läkare utan gränser (MSF).
-
USA stannar längre än planerat
USA:s president Obama medger att det afghanska försvaret ännu inte är starkt nog att klara sig på egen hand och beslutar att bromsa nedtrappningen av den amerikanska insatsen.
-
September
-
IS etablerar sig i landet
FN säger i en rapport, med stöd av afghanska regeringskällor, att Islamiska staten (IS) håller på att få fotfäste i en stor del av landet. Miliser som säger sig vara lojala mot IS är enligt källorna aktiva i 25 av landets 34 provinser.
-
Talibanerna intar Kunduz
I en snabb överraskningsoffensiv på tre fronter intar talibaner större delen av storstaden Kunduz i nordost. Det är första gången under 14 års krig som islamiströrelsen tar kontroll över någon av landets viktigare städer.
-
Augusti
-
Talibanledarens död förtegs i två år
Talibanerna medger att ledaren mulla Omars död hölls hemlig i två år för att inte riskera splittring inom rörelsen så länge Natostyrkorna fortfarande fanns i landet.
-
Juli
-
Sänkta straff för lynchning av kvinna
En appellationsdomstol i Kabul mildrar straffen för de fyra män som dömts till döden för att ha lynchat en kvinna till döds sedan hon blivit falskt anklagad för att ha skändat Koranen (se Mars 2015 och Maj 2015). Tre av männen får nu 20 års fängelse och den fjärde får 10 år. Den nya prövningen sker bakom lyckta dörrar och får kritik av kvinnans anhöriga samt av en rad parlamentsledamöter och människorättsaktivister, som anklagar domstolen för att ha böjt sig för trycket från det konservativt religiösa etablissemanget.
-
Svårt enas om försvarsminister
Parlamentet säger nej till presidentens senaste nominering till försvarsminister. Den första kandidaten avvisades i januari. Därmed har Afghanistan stått utan försvarsminister i mer än nio månader.
-
Samtal med talibaner
Pakistanska källor säger att representanter för det afghanska fredsrådet och talibanerna haft överläggningar i Pakistan och enats om att fortsätta samtalen.
-
Talibanledaren rapporteras vara död
I slutet av månaden sprids intensiva rykten om att talibanernas högste ledare Mohammad Omar är död. Anonyma talibanledare hävdar bestämt att han avlidit, enligt vissa för ett par år sedan. Regeringstalesmän hävdar att uppgifterna är bekräftade. Två talibankommendanter uppger att Aktar Mohammad Mansour har valts till ny "emir". Även om Omar varit död i så länge som två år tycks offentliggörandet föra upp motsättningar inom den löst sammanhållna rörelsen till ytan. En ny förhandlingsomgång med afghanska regeringen som hade väntats börja inom några dagar skjuts på framtiden.
-
Splittring bland talibanerna
Ledarvalet skapar splittring inom talibanrörelsen, där flera fraktioner är missnöjda med valet av Mansour. Chefen för talibanernas förbindelsekontor i Qatar avgår i protest mot ledarvalet.
-
Juni
-
Parlamentsvalet skjuts fram
President Ghani förlänger parlamentets mandattid fram till dess att nya val kan anordnas. Enligt författningen skulle parlamentet annars ha upplösts den 22 juni.
-
Maj
-
Dödsdomar för lynchning
Fyra män döms till döden för att ha lynchat en kvinna till döds i Kabul (se Mars 2015). Domarna ses som ett viktigt steg i det afghanska rättsväsendets utveckling, eftersom kvinnors rättssäkerhet vanligtvis är låg.
-
Många döda i strider i Kunduz
En vecka in i maj rapporteras 190 talibaner och 20 regeringssoldater ha dödats i Kunduz i norr sedan talibanerna inledde sin "våroffensiv" i slutet av april. Omkring 10 000 familjer uppges ha flytt från sina hem i provinsen.
-
Poliser dömda för passivitet
Elva poliser döms till fängelse i ett år vardera för att de inte ingrep vid dödsmisshandeln av en kvinna i Kabul (se Mars 2015). Åtta poliser frias i brist på bevis.
-
April
-
De flesta ministrar tillsätts
Den man som nominerats som försvarsminister, en före detta general från kommunisttiden, avsäger sig uppdraget med hänvisning till att hans kandidatur vållat politisk strid. Några dagar senare godkänner dock parlamentet 16 andra som nominerats, så att 24 av 25 ministerposter är tillsatta. Regeringen innehåller fyra kvinnliga ministrar.
-
Tiotals döda i självmordsdåd
Trettiotre människor dödas och ett 100-tal skadas i ett självmordsattentat utanför en bank i Jalalabad, där människor köar för att få ut sina månadslöner. Talibanerna tar avstånd från dådet. Enligt president Ghani har Islamiska staten (IS) tagit på sig attentatet.
-
Hårda strider i Kunduz
Mer än 30 människor dödas i strider mellan armén och talibaner i utkanten av staden Kunduz i norr. Staden beskrivs som hotad efter det att flera hundra talibaner angripit polisstationer och arméposteringar i ytterområdena.
-
Mars
-
Försvarskontrakt granskas
President Ghani river upp ett kontrakt värt 280 miljoner dollar för leverans av bränsle till försvaret sedan misstankar uppstått om fusk i upphandlingen. Ghani ger order om en översyn av samtliga kontrakt på leveranser av utrustning till militären.
-
Kvinna lynchas av folkmassa
En kvinna lynchas till döds av en folkmobb efter att hon felaktigt anklagats för att ha bränt ett exemplar av Koranen. Hon blir ihjälslagen mitt i centrala Kabul, varefter kroppen bränns och slängs i floden.
-
Februari
-
Lokale IS-ledaren dödas
Afghanska källor uppger att Abdul Rauf, utpekad som ledare i Afghanistan för Islamiska staten, har dödats tillsammans med fem andra personer i en drönarattack i provinsen Helmand.
-
Offensiv mot talibanerna
Armén och polisen inleder en gemensam offensiv mot talibanerna i provinsen Helmand. Det beskrivs som den första stora insatsen mot islamistmilisen som helt planerats och genomförs utan utländskt stöd.
-
Kraftig ökning av civila offer
Enligt FN ökade antalet civila dödsoffer för konflikterna i landet med 25 procent från 2013 till 2014. Under 2014 dödades 3 699 civila afghaner. Närmare 7 000 civila skadades.
-
Shiamuslimer rövas bort
Trettio shiamuslimska hazarer rövas bort i sydprovinsen Zabul. De färdas i två bussar som stoppas av okända beväpnade män. Kvinnor och barn lämnas kvar.
-
Januari
-
Fler terrorattentat efter utländskt uttåg
Efter Natostyrkornas reträtt ökar antalet terrorattentat på olika håll. Det politiska dödläget i landet, som saknar regering mer än tre månader efter det att president Ghani tillträtt, får delvis skulden för det oroliga läget.
-
Förslag på ministrar
Mer än tre månader efter sitt tillträde lägger president Ghani fram en ministerlista med 25 namn. Tre av de 25 är kvinnor. Varje enskild minister måste godkännas av parlamentet.
-
IS värvar medlemmar
Afghanska källor hävdar att Islamiska staten (IS) försöker etablera sig i södra Afghanistan. En tidigare talibankommendant vid namn mulla Abdul Rauf uppges värva anhängare i provinsen Helmand.
-
Parlamentet nobbar ministrar
Parlamentet vägrar att godkänna sju nominerade ministrar som har dubbla medborgarskap. En vecka senare avvisar parlamentet tio av de 18 föreslagna ministrar som kommer upp till omröstning.
-