2014
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2014
-
December
-
Natos insats avslutas
Militäralliansen Nato avslutar formellt sin krigsinsats i Afghanistan efter 13 år. Den Natoledda styrkan bestod som mest av fler än 130 000 man. Från den 1 januari 2015 kommer omkring 13 000 man att stanna kvar, varav de flesta är amerikaner.
-
EU-rapport om valfusk
EU:s valobservatörer säger i sin slutrapport att den avgörande omgången av presidentvalet (se Juni 2014) präglades av systematiskt fusk på hög nivå. Observatörerna bedömer att omkring en fjärdedel av rösterna kan ifrågasättas.
-
November
-
Rekordstor opiumskörd
Enligt FN går Afghanistan mot ännu en rekordstor skörd av opium. Under 2014 har opium odlats på en yta av 224 000 hektar, en ökning med sju procent sedan året före.
-
Kritisk rapport om korruption
Den oberoende organisationen Kommittén för övervakning och utvärdering av korruptionsbekämpning (MEC), finansierad av Storbritannien och Danmark, skriver att president Ghani måste göra sig av med en hel generation ohederliga statliga ämbetsmän för att kunna bemästra den "korruptionskultur" som genomsyrar samhället. Likaså måste åklagarna förses med effektivt livvaktsskydd för att kunna göra sitt arbete utan ständig oro för att bli mördade.
-
USA:s trupp får delta i strid
Afghanska parlamentet godkänner ett beslut av USA:s president Barack Obama att låta de amerikanska soldaterna delta i stridande insatser även under 2015. Ursprungligen skulle de 9 800 man som stannar kvar då enbart utbilda afghanska soldater och bekämpa al-Qaida, men nu får de en mer offensiv roll.
-
Oktober
-
Stora förluster för armén
Striderna med talibaner och andra upprorsrörelser går allt hårdare åt de afghanska säkerhetsstyrkorna. Enligt Isaf-chefen, den amerikanske generalen John Campbell, har hittills under året uppemot 9 000 afghanska soldater och poliser skadats eller dödats. Värst drabbad är poliskåren, som har sämre utrustning och verkar i mer utsatta lägen.
-
September
-
Ghani tillträder som president
Ashraf Ghani installeras som president i Afghanistans första demokratiska maktskifte. Samtidigt avlägger Abdullah Abdullah eden som "högste verkställandet tjänsteman".
-
Avtal om samlingsregering
Presidentkandidaterna Ghani och Abdullah undertecknar ett avtal, enligt vilket Ghani blir president och Abdullah får en nyinrättad post som "högste verkställande tjänsteman" (Chief executive officer, CEO), jämförbar med en premiärminister. Presidenten fortsätter att vara regeringschef men CEO ska leda regeringens veckosammanträden. De båda får gemensamt ansvar i alla viktiga frågor om landets ekonomi och säkerhet. Uppgörelsen förefaller främst vara ett resultat av förhandlingar, eftersom några röstsiffror tills vidare inte offentliggörs. Enligt uppgörelsen ska också valsystemet reformeras till parlamentsvalet 2015 och ett elektroniskt id-kort införas.
-
Misstänksamhet mot valkompromiss
Det demokratiska i att göra upp i slutna rum, efter starka påtryckningar från USA och Nato och vaga löften om att valresultatet ska offentliggöras "så småningom", ifrågasätts av en rad politiska kommentatorer. Talibanerna avfärdar uppgörelsen som en bluff, iscensatt av USA.
-
Blodiga räder av talibanerna
Talibaner rapporteras ha dödat uppemot 100 människor, bland dem såväl civila som militärer, vid räder mot fyra byar i provinzen Ghazni. Tolv civila uppges ha blivit halshuggna.
-
Avtal om USA:s truppnärvaro
Dagen efter Ghanis tillträde som president skriver Afghanistan och USA under ett avtal om att cirka 10 000 amerikanska soldater ska få stanna kvar efter den internationella styrkans reträtt vid slutet av året.
-
Augusti
-
Kompromiss i valstrid
Efter ny medling av USA:s utrikesminister Kerry kommer presidentkandidaterna Abdullah Abdullah och Ashraf Ghani överens om att bilda en samlingsregering, oavsett vem av dem som förklaras som segrare i valet.
-
"Civila offer utan rättsligt skydd"
Amnesty International kritiserar den rättslöshet som råder för afghanska civila som oskyldigt fallit offer för amerikanska och andra utländska styrkors krigföring. Enligt Amnesty dödades minst 1 800 civila afghaner av Natotrupperna mellan 2009 och 2013, men under den perioden ledde bara sex anmälningar mot amerikansk militär personal till rättegång.
-
Juli
-
Vissa röster räknas om
Valkommissionen beslutar att räkna om rösterna i presidentvalet från 2 000 av landets 23 000 vallokaler som en följd av anklagelserna om valfusk. EU:s valobservatörer uppmanar kommissionen att utvidga granskningen till 6 000 vallokaler där det ska ha funnits oroande tecken på fusk.
-
Preliminärt övertag för Ghani
Enligt den oberoende valkommissionen får Ashraf Ghani 56,44 procent av rösterna efter omräkningen, medan Abdullah Abdullah får 43,56 procent. Valkommissionen påpekar att resultatet är preliminärt och inte betyder att Ghani har utropats till segrare. Kommissionen har beslutat att utöka kontrollen av rösterna till 7 000 vallokaler. Det är ändå inte tillräckligt för Abdullah, som gör anspråk på att ha vunnit och kräver att 11 000 vallokaler granskas. Valkommissionens ordförande medger att det har skett omfattande fusk med såväl säkerhetspersonal som högre ämbetsmän inblandade, och att slutresultatet kan bli annorlunda.
-
Antalet civila offer ökar
FN-siffror visar att antalet dödade eller skadade civila ökar med 24 procent under första halvåret 2014 jämfört med samma period 2013. Under de första sex månaderna 2014 dödades 1 564 civila afghaner och 3 289 skadades.
-
Alla röster ska räknas om
USA:s utrikesminister John Kerry kommer till Kabul i ett försök att medla i konflikten efter presidentvalet. Efter två dagars förhandlingar går Ghani och Abdullah med på att samtliga röster ska räknas om. Båda kandidaterna lovar att därefter respektera det resultat som meddelas.
-
Juni
-
Oroligare andra valomgång
Den andra omgången av presidentvalet hålls. Närmare 50 människor dödas i olika slags valrelaterade attentat som talibaner misstänks ligga bakom. Trots den bristande säkerheten deltar enligt valkommissionen drygt sju miljoner afghaner, varav 38 procent kvinnor.
-
Anklagelser om valfusk
Några dagar efter presidentvalet kräver kandidaten Abdullah Abdullah att rösträknandet avbryts. Han hävdar att omfattande fusk har förekommit, efter rapporter om att motståndaren Ashraf Ghani tagit en klar ledning, och säger att han inte längre vill samarbeta med valkommissionen.
-
FN får medla i valtvist
Sedan valkommissionens chef avgått "i nationens intresse" går presidentkandidaten Abdullah Abdullah med på att diskutera situationen med valkommissionen genom medling av FN (se nedan).
-
Nya insatser mot ekobrott
President Karzai skriver under ett antal lagar om kamp mot ekonomisk brottslighet. Lagarna har snabbantagits av parlamentets båda kamrar efter att ha ältats på ministernivå i över ett år. Genom de nya lagarna hoppas regeringen undvika att Afghanistans banker utestängs från det globala finansiella systemet.
-
Maj
-
Nära 10 000 amerikaner blir kvar
President Obama meddelar att USA planerar att behålla 9 800 soldater i Afghanistan efter utträdet vid årsskiftet. De ska skydda den amerikanska ambassaden, utbilda afghanska styrkor och stödja operationer mot terrorism.
-
April
-
Ganska lugnt presidentval
Efter en blodig valupptakt genomförs presidentvalet under överraskande ordnade former. Trots ett 100-tal attentat runt om i landet, som rapporteras ha krävt tiotals liv, beskrivs dagen som jämförelsevis lugn. Ett oväntat högt valdeltagande på cirka 58 procent ses som en folklig manifestation mot talibanerna. I 14 procent av de 6 200 vallokalerna, främst i landets södra och sydöstra delar, går det av säkerhetsskäl inte att genomföra något röstande.
-
Abdullah får flest röster
Förre utrikesministern Abdullah Abdullah får 45 procent av rösterna i presidentvalet och förre finansministern Ashraf Ghani får 31,6 procent. Närmare en halv miljon röster har dock blivit ifrågasatta.
-
Arméattack mot terrorgrupp
Afghanska armésoldater med flygunderstöd från Nato rapporteras ha dödat minst 60 medlemmar av det militanta så kallade Haqqani-nätverket, när de försökte storma arméposteringar i den östliga provinsen Paktika.
-
Mars
-
Talibanerna hotar presidentvalet
Talibanerna säger att de ska göra allt för att störa presidentvalet den 5 april. Ledningen uppmanar sina krigare att attackera valfunktionärer, valdeltagare och soldater som kommenderas att skydda vallokalerna.
-
Ny attack mot lyxhotell
Minst nio civila dödas när talibaner tar sig in i ett av Kabuls finaste hotell. Bland dödsoffren är fyra utlänningar. Angriparna skjuts ihjäl. Samma hotell utsattes för en terrorattack i januari 2008.
-
Februari
-
Hemliga samtal med talibanerna
En talesman för Hamid Karzai bekräftar att presidenten sedan oktober fört hemliga samtal med talibanerna om en möjlig fredsuppgörelse.
-
Kvinnolag görs om
President Karzai ger order om att en lag om kvinnors rättigheter ska omarbetas. Lagen, som godkänts av parlamentets båda kamrar, har fått hård kritik av människorättsorganisationer och andra länders regeringar. Bland annat skulle familjemedlemmar inte ha fått vittna mot en manlig anhörig som förgripit sig på en kvinnlig familjemedlem.
-