Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har blivit allt mer auktoritär och oppositionen hindras från att få inflytande. Missnöjet med Musevenis styre växer dock.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Diplomatisk tvist mellan Uganda och Rwanda förvärras

   En två år lång diplomatisk konflikt mellan Uganda och Rwanda förvärras och leder till att Rwanda stänger gränsövergången till grannlandet. Rwandiska myndigheter förnekar officiellt att gränsen har stängts, men i praktiken hindras många från att ta sig över den (bilar från andra länder släpps dock igenom). Den rwandiska regeringen avråder rwandier från att resa till Uganda. Från både Uganda och Rwanda kommer anklagelser om att grannlandet lägger sig i deras interna angelägenheter. Rwandas utrikesminister Richard Sezibera anklagar Uganda för att stödja rebellgrupper som vill störta Paul Kagames regering i Kigali, något den ugandiska regeringen förnekar. Samtidigt spekulerar ugandisk press om huruvida Rwanda lyckats infiltrera Ugandas säkerhetsapparat. Det finns också flera fall där rwandier utvisats från Uganda anklagad för att ha spionerat. Ett fall gäller Annie Tabura, som arbetade för telekombolaget MTN Uganda, som tvingades lämna Uganda i januari efter att ha pekats ut som en säkerhetsrisk. Rwanda är beroende av gods som fraktas till landet från kenyanska hamnar via Uganda.

  • Februari

  • NRM nominerar Museveni som kandidat i 2021 års presidentval

   Regeringspartiet NRM nominerar president Yoweri Museveni till sin kandidat i 2021 års presidentval. Det betyder sannolikt att han kommer att ställa upp för en sjätte mandatperiod. Museveni säger sig vilja ställa upp för att han "fortfarande har arbete som måste utföras".

  • President Musevenis son befordras till generallöjtnant

   President Museveni befordrar sin son Kainerugaba Muhoozi till generallöjtnant, den näst högsta graden inom armén. Det är tredje gången på sex år som Muhoozi befordras. Sedan 2017 fungerar han som rådgivare åt presidenten för specialoperationer. Även flera medarbetare till Muhoozi befordras, liksom omkring 2 000 andra. 

  • Daily Monitor uppmanas stänga webbsajt

   Ugandiska myndigheter beordrar landets största tidning Daily Monitor att stänga ner sin webbplats. Det sker med hänvisning till att tidningen inte registrerat den, i enlighet med nya regler som infördes 2018. Det är parlamentets talman Rebecca Kadaga som har framfört klagomål  och anklagar tidningen för att publicera falska nyheter i syfte att skada henne. Tidningen har nyligen rapporterat om ett rättsfall där en "häxdoktor" anklagat Kadaga för att inte ha betalat för en konsultation som skett 30 år tidigare.

 • 2018

  • December

  • Oppositionspolitiker går under jorden efter polisräd

   Oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, mest känd som popstjärnan Bobi Wine, går under jorden efter att polisen genomfört en räd mot det hotell han bodde på inför en konsert. Enligt Kyagulanyis advokat, Robert Amsterdam, har flera av oppositionspolitikerns anhängare och kolleger gripits och/eller misshandlats i samband med tillslaget. Kyagulanyi åtalades i augusti tillsammans med ett 30-tal andra oppositionspolitiker för högförräderi, anklagade för att ha legat bakom stenkastning mot en presidentkolonn (se Augusti 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0