Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Ny lag mot människooffer

   Uganda antar en ny lag som förbjuder människooffer. Den som straffas för det riskerar att dömas till livstids fängelse. Det har tidigare inte funnits några lagar mot detta, åtala har i sådana fall väckts för mord. Det blir också förbjudet att inneha kroppsdelar från en död människa, att använda dem i mediciner eller för annat bruk. Även den som mot betalning sprider trosuppfattningar om människooffer kan straffas.

  • April

  • Kongo-Kinshasa kräver skadestånd från Uganda

   Frågan om Ugandas inblandning i kriget i Kongo-Kinshasa på 1990-talet tas på nytt upp av Internationella domstolen i Haag (ICJ). 2005 slog domstolen  fast att Uganda kränkt Kongo-Kinshasas suveränitet. Nu kräver Kongo-Kinshasa att Uganda ska betala ett skadestånd på över 4 miljarder dollar. Landets juridiska ombud säger att Uganda under sin invasion ockuperade stora områden och begick svåra brott mot de mänskliga rättigheterna. ICJ beordrade 2005 parterna att förhandla om ett skadestånd, men det stod redan 2015 klart att dessa hade misslyckats.

  • Mars

  • Hundratals oppositionsaktivister saknas efter valet

   18 män som tros ha gripits och förts bort av säkerhetsstyrkor inför presidentvalet i januari har fått återvända till sina hembyar. De säger sig inte veta varför de greps. Det är oklart hur många oppositionsaktivister och -anhängare som greps i samband med valet, myndigheterna har dock medgivit att omkring 200 personer fortfarande hålls i förvar, anklagade för våldsamheter. Enligt det brittiska mediebolaget BBC saknas fortfarande 100-tals personer.

  • Bobi Wine grips i samband med fredlig protest

   Oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine, grips i samband med en demonstration mot president Museveni i Kampala. Han förs till sitt hem, som omringas av säkerhetsstyrkor. Veckan innan har Kyagulanyi uppmanat ugandierna att på ett fredligt sätt markera sitt missnöje med landets styre och att uppmärksamma de 100-tals oppositionsaktivister som greps i samband med valet och som fortfarande saknas. Kyagulanyis parti NUP har ställt samman en lista med 600 namn. Det har också, enligt tidskriften Africa Confidential, kommit rapporter om att anhöriga kallats till polisstationer för ta hem kvarlevor hem. Det har samtidigt varit tydligt att säkerhetspådraget trappats upp på nytt i huvudstaden. Specialstyrkorna, SFC, som leds av presidentens son Muhoozi Kainerugaba, ska ha gjort nya gripanden inför demonstrationen.

  • Februari

  • Bobi Wine drar tillbaka överklagan

   Oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine, drar tillbaka sin överklagan av resultatet i presidentvalet. Han antyder samtidigt att Högsta domstolens domare är partiska.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0