Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har blivit allt mer auktoritär och oppositionen hindras från att få inflytande. Missnöjet med Musevenis styre växer dock.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Bobi Wine tillbaka på scenen

   Oppositionspolitikerna och sångaren Bobi Wine (som egentligen heter Robert Kyagulanyi  Ssentamu) uppträder för första gången sedan han anklagades för högförräderi. Han tillåts att göra det eftersom konserten inte anses vara politisk. Konserten genomförs dock under hård polisbevakning.

  • September

  • "Bobi Wine" återvänder till Uganda

   Robert Kyagulanyi  Ssentamu, alias popstjärnan Bobi Wine, återvänder till hemlandet från USA där han vårdats för de skador som han säger sig ha fått när han misshandlades  av ugandiska säkerhetsstyrkor (se Augusti 2018). Han tas emot av 100-tals anhängare, trots att myndigheterna förbjudit alla manifestationer i samband med hemkomsten. Enligt pressfrihetsorganisationen CPJ grips minst åtta journalister som bevakade oppositionspolitikerns hemkomst. Journalisterna hålls i förvar i fyra timmar och deras utrustning tas i beslag.

  • Museveni skyller protester på "utländska krafter"

   President Museveni anklagar i ett fyra timmar långt TV-tal utländska krafter för att skapa oro i landet genom att skänka pengar till hans politiska motståndare. Deras agerande bidrar också till att underminera bilden av Uganda utomlands vilket på sikt är ett hot mot den ekonomiska tillväxten i landet, hävdar han vidare. Han riktar även kritik mot medier, både inhemska och internationella, och frivilligorganisationer. Några dagar tidigare har regeringen aviserat en utredning av organisationer som den menar har stött protesterna i Kampala. Museveni säger att grupperna har fått pengar utifrån och syftet är att stärka utländska aktörer. 

  • Augusti

  • Kyagulanyi Ssentamu grips på nytt och släpps igen

   Robert Kyagulanyi  Ssentamu, som släppts mot borgen, grips på nytt på flygplatsen, när han var på väg till USA för att söka läkarvård. Ytterligare en oppositionspolitiker, Francis Zaake, grips vid samma tillfälle. En dag senare kan bägge två lämna landet för att få behandling utomlands. Några dagar senare vittnar Kyagulanyi om den tortyr han utsatts för av militären.

  • Oppositionspolitiker anklagas för högförräderi

   Militärdomstolen lägger ner åtalet om illegat vapeninnehav mot den oberoende parlamentsledamoten Robert Kyagulanyi Ssentamu (sångaren Bobi Wine). Men när han friges grips han på nytt och anklagas för högförräderi vid en civil domstol. Vid sidan av  Kyagulanyi Ssentamu anklagas ett 30-tal andra för samma brott. Nu sällar sig också världsstjärnor som Angelique Kidjo, Chris Martinoch Wole Soyinka till de ugandier som kräver att Kyagulanyi Ssentamu ska friges. Samtidigt kommer rapporter om att polisen spärrat av områden kring oppositionspolitikers bostäder och enligt rapporter grips oppositionsledaren Kizza Besigye i Kampala. Kyagulanyi  Ssentamu, och de övriga anklagade,  släpps i slutet av månaden mot borgen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0