Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Oppositionsparti bojkottar parlamentet

   Oppositionen inom NUP kommer att bojkotta parlamentet tills två partimedlemmar och parlamentsledamöter som gripits släpps fria. Muhammad Ssegirinya och Allan Ssewanyana anklagas av polisen för att ligga bakom en mordvåg i Masaka-regionen (se 7 september 2021). De står nu åtalade för bland annat mord, mordförsök och terrorism.

  • Oppositionen kräver bättre svar om gripna NUP-ledamöter

   Oppositionspartiet NUP tågar ut ur parlamentet för att markera sitt missnöje med att de inte fått några tillfredsställande svar från premiärministern och riksåklagaren om vad som har hänt två av dess ledamöter som greps tidigare i september (se 7 september 2021). De två männen, Mohammed Ssegirinya och Allan Ssewanyana,  släpptes mot borgen, men greps omedelbart på nytt. Enligt polisen misstänks Ssegirinya för högförräderi och för att ha hetsat till våld. Liknande anklagelser riktas mot Ssewanyana. Företrädare för NUP säger att anklagelserna är politiskt motiverade.

  • Parlamentsledamöter anklagas för mord

   Två parlamentsledamöter från oppositionspartiet NUP, som leds av popstjärnan Bobi Wine, grips och anklagas för mord ochmordförsök. Det sker efter att ett 20-tal människor dödats med machete i Masakaregionen sydväst om huvudstaden Kampala under några veckor. Enligt polisen har de två politikerna organiserat morden, medan företrädare för deras parti  säger att anklagelserna är politiskt motiverade. Enligt det brittiska mediebolaget BBC:s nyhetssajt är det tredje gången på några år som Masakaregionen utsatts för sådana mordvågor.

  • Augusti

  • Självmordsattentat ska ha stoppats i Uganda

   Uganda säger sig ha stoppat ett planerat självmordsattentat som skulle ha skett vid statsbegravningen av generalmajor Paul Lokech, som lett de ugandiska styrkorna i Somalia (han kallades också för Mogadishus lejon). En man ska ha gripits i staden Pade i norra Uganda. President Yoweri Museveni anklagar rebellgruppen ADF, som bildades 1996 i Uganda, men numera är aktiv i Kongo-Kinshasa, för att ligga bakom attentatsplanerna. Lokech avled i juli av sviterna efter ett fall.

  • Frivilligorganisationer beordras stänga

   Den ugandiska regeringen stänger med omedelbar verkan 54 frivilligorganisationer. Det ses som ett försök av regeringen att skaffa sig kontroll över civilsamhället. Bland de organisationer som berör hör människorättsorganisationen Chapter Four, samt en rad andra grupper som ägnar sig åt välgörenhet, religion, miljö, demokratifrågor med mera. En del av de berörda organisationerna hade observatörer utplacerade under president- och parlamentsvalet i början av 2021 (se Januari 2021). Företrädare för organisationerna förnekar att de har varit inblandade i några olagliga aktiviteter. EU och USA gör uttalanden där man betonar hur viktigt civilsamhället är, men riktar ingen direkt kritik mot regeringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0