UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har blivit allt mer auktoritär och oppositionen hindras från att få inflytande. Missnöjet med Musevenis styre växer dock.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Översvämningar kräver minst 16 liv

   Minst 16 människor omkommer i samband med översvämningar i Bundibugyo i den västra delen av landet. Enligt rapporter har såväl vägar som bostadshus spolats bort. Stora delar av östra Afrika ha drabbats av såväl översvämningar som jordskred till följd av oväder som beror på ett ovanligt väderfenomen i Indiska oceanen, Indian Ocean Dipole. Den orsakas av stora temperaturskillnader mellan den västra och östra delen av Indiska oceanen.

  • Museveni promenerar mot korruption

   President Yoweri Museveni tar täten i en "promenad mot korruption" i huvudstaden Kampala, i sällskap med tusentals av hans anhängare. Museveni deklarerar att han aldrig stulit något från någon och beskrev korrupta människor som "parasiter". Kritiker pekar på att Museven inte gjort särskilt mycket för att bekämpa korruptionen under hans många år vid makten.

  • November

  • "Tillslag mot bar riktat mot hbtq-personer"

   Ugandisk polis genomför en räd mot en bar i Kampala och griper 125 personer. 67 av dem anklagas för ett brott som ungefär motsvarar förargelseväckande beteende. Sex av de gripna är kvinnor. Mycket tyder på att polisingripandet är riktat mot hbtq-personer, men polisen hävdar att tillslaget gjordes mot personer som rökt illegal tobak och opium.

  • Våldsamma tillslag mot studentprotest

   Ugandisk polis och militär har gjort flera tillslag mot studenter vid Makerereuniversitet i Kampala som sedan den 22 oktober protesterar mot att universitetsavgifterna höjts med 15 procent. Säkerhetsstyrkorna har gått in på universitetsområdet och gripit och misshandlat studenter. Tiotals studenter har gripits utan att åtal har väckts, enligt Human Rights Watch (HRW). Journalister har också hindrats från att ta sig till universitetsområdet för att rapportera om händelserna, enligt HRW. Myndigheterna anklagar den politiska oppositionen för att betala studenterna för att de ska protestera och medierna för att sprida falska uppgifter om att säkerhetsstyrkorna angripit studenterna. HRW uppmanar regeringen att upphöra med dessa våldsamma tillslag mot studenterna, och att inleda en oberoende utredning av vad som har skett. Den 1 november greps, enligt en militär talesman, den officer som hållit i tillslagen.

  • Oktober

  • 16 riskerar åtal för homosexuellt sex

   Polisen säger att 16 människor som i början av veckan greps i en förort till Kampala kommer att åtalas för "onaturligt sex", rapporterar BBC, och påpekar att detta är kodord för sex mellan personer av samma kön. Om de fälls för detta. Tidigare i oktober aviserade etik- och integritetsminister Simon Lokodo att han skulle lägga fram ett lagförslag för att skärpa straffen för "homosexuella handlingar" samt för att förespråka homosexualitet och att "rekrytera" personer (se 10 oktober 2019). Kort därefter twittrade dock en talesman för regeringen att man inte avsåg att införa någon skärpning av straffen. Enligt Human Rights Watch följer detta ett mönster från 2014, när ett lagförslag antogs som innebar att dödsstraff infördes för "homosexuella handlingar". Även då kom regeringen med motstridiga budskap.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0