Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har blivit allt mer auktoritär och oppositionen hindras från att få inflytande. Missnöjet med Musevenis styre växer dock.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Bobi Wine grips i samband med politiskt möte

   Oppositionspolitikern Bobi Wine grips, vid sidan av två andra parlamentsledamöter, av polis när han försöker hålla ett offentligt möte med sina anhängare i sin valkrets utanför Kampala. Polisen använder tårgas för att skingra deltagarna. Wine, vars riktiga namn är Robert Kyagulanyi Ssentamu, har avsett att presentera sitt program inför presidentvalet nästa år. Han släpps senare samma dag.

  • Museveni på sexdagarsmarsch genom djungeln

   President Yoweri Museveni inleder en sex dagar lång marsch genom djungeln. Det är samma väg som, sammanlagt nästan 20 mil, som hans gerillarörelse använde när den tog makten 1986, från Galamba norr om Kampala till Birembo söder om huvudstaden. Kritiker menar att marschen är ett propagandanummer för den nu 75-årige presidenten inför presidentvalet 2021. 

 • 2019

  • December

  • Akademiker får rätt mot myndigheterna

   En ugandisk domstol beslutar att regimkritikern och akademikern Stella Nyanzi ska beviljas skadestånd på motsvarande 14 000 dollar för att myndigheterna 2017 hindrat henne från att lämna landet. High Court menar att de därmed har brutit mot hennes rätt att resa fritt. Nyanzi vände sig till domstol då hon hindrades från att delta i en akademisk konferens i Amsterdam för att få det prövat om de hade rätt att göra det och för att få tillbaka pengar som hon lagt ut för visum, flygresan och hotell. Nyanzi sitter nu i fängelse där hon avtjänar ett 18 månader långt straff för att ha förolämpat president Museveni (se Augusti 2019).

  • Översvämningar kräver minst 16 liv

   Minst 16 människor omkommer i samband med översvämningar i Bundibugyo i den västra delen av landet. Enligt rapporter har såväl vägar som bostadshus spolats bort. Stora delar av östra Afrika ha drabbats av såväl översvämningar som jordskred till följd av oväder som beror på ett ovanligt väderfenomen i Indiska oceanen, Indian Ocean Dipole. Den orsakas av stora temperaturskillnader mellan den västra och östra delen av Indiska oceanen.

  • Museveni promenerar mot korruption

   President Yoweri Museveni tar täten i en "promenad mot korruption" i huvudstaden Kampala, i sällskap med tusentals av hans anhängare. Museveni deklarerar att han aldrig stulit något från någon och beskrev korrupta människor som "parasiter". Kritiker pekar på att Museven inte gjort särskilt mycket för att bekämpa korruptionen under hans många år vid makten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0