Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har blivit allt mer auktoritär och oppositionen hindras från att få inflytande. Missnöjet med Musevenis styre växer dock.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Bobi Wine beredd att utmana Museveni i presidentvalet 2021

   Oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, mer känd som popstjärnan Bobi Wine, säger sig vara beredd att utmana den sittande presidenten Yoweri Museveni i presidentvalet år 2021. Kyagulanyi säger att efter 33 år har "diktaturen försvagats, att alla diktaturer har ett bäst-före-datum" och att den majoritet av ugandier som stödjer honom "har tiden på sin sida".

  • Första ebolafallet i Uganda sedan 2012

   En femårig pojke har smittats av virussjukdomen ebola. Det är det första fallet av sjukdomen som rapporterats från Uganda sedan 2012. Pojken hade tillsammans med sin familj rest till  Kongo-Kinshasa för att delta i en begravning. Pojken och ytterligare en person avlider senare. Sex nya fall av ebolasmitta rapporteras samtidigt. I grannlandet har sjukdomen krävt omkring  1 300 liv sedan augusti 2018, och över 2 000 människor har smittats. För att förebygga en eventuell epidemi har Uganda i förebyggande syfte vaccinerat omkring 4 700 vårdanställda mot ebola. WHO samlas den 14 juni för att bedöma situationen, men kommer fram till att det ännu inte handlar om ett "internationellt krisläge".

  • Maj

  • Nytt tillslag mot medier

   Den ugandiska kommunikationskommissionen (UCC) stänger av ett 30-tal journalister för att de har rapporterat om gripandet av oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, mer känd som popstjärnan Bobi Wine. Journalister vittnar om att de tagit emot hotfulla telefonsamtal från myndighetspersoner. Företrädare från mediebranschen anklagar UCC för att ha överträtt sina befogenheter.

  • April

  • Bobi Wine grips

   Det blir bara några dagar i frihet för  oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, Bobi Wine, som grips på nytt, anklagad för att ha organiserat demonstrationer 2018 mot en ny skatt på sociala medier. Dagen efter bryter oroligheter ut när ungdomar protesterar mot gripandet. Gripandet fördöms från flera håll, inklusive den politiska oppositionen. Amnesty International uppmanar myndigheterna att frige Robert Kyagulanyi. Hans växande popularitet är en nagel i ögat för de ugandiska makthavarna, särskilt sedan oppositionspolitikern tidigare under månaden sagt att han överväger att delta i presidentvalet 2021. Robert Kyagulanyi friges mot borgen efter tre nätter i häkte.

  • Bobi Wine släpps ur husarrest

   Polisen meddelar att oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, mest känd som popstjärnan Bobi Wine, nu är fri att lämna sitt hem i staden Magere. De motiverar sitt beslut att de inte längre misstänker att han ska orsaka någon "förödelse" som kan utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Polisen säger sig också ha slutat att bevaka oppositionspolitikerns hem.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0