Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har blivit allt mer auktoritär och oppositionen hindras från att få inflytande. Missnöjet med Musevenis styre växer dock.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • NRM nominerar Museveni som kandidat i 2021 års presidentval

   Regeringspartiet NRM nominerar president Yoweri Museveni till sin kandidat i 2021 års presidentval. Det betyder sannolikt att han kommer att ställa upp för en sjätte mandatperiod. Museveni säger sig vilja ställa upp för att han "fortfarande har arbete som måste utföras".

  • President Musevenis son befordras till generallöjtnant

   President Museveni befordrar sin son Kainerugaba Muhoozi till generallöjtnant, den näst högsta graden inom armén. Det är tredje gången på sex år som Muhoozi befordras. Sedan 2017 fungerar han som rådgivare åt presidenten för specialoperationer. Även flera medarbetare till Muhoozi befordras, liksom omkring 2 000 andra. 

  • Daily Monitor uppmanas stänga webbsajt

   Ugandiska myndigheter beordrar landets största tidning Daily Monitor att stänga ner sin webbplats. Det sker med hänvisning till att tidningen inte registrerat den, i enlighet med nya regler som infördes 2018. Det är parlamentets talman Rebecca Kadaga som har framfört klagomål  och anklagar tidningen för att publicera falska nyheter i syfte att skada henne. Tidningen har nyligen rapporterat om ett rättsfall där en "häxdoktor" anklagat Kadaga för att inte ha betalat för en konsultation som skett 30 år tidigare.

 • 2018

  • December

  • Oppositionspolitiker går under jorden efter polisräd

   Oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, mest känd som popstjärnan Bobi Wine, går under jorden efter att polisen genomfört en räd mot det hotell han bodde på inför en konsert. Enligt Kyagulanyis advokat, Robert Amsterdam, har flera av oppositionspolitikerns anhängare och kolleger gripits och/eller misshandlats i samband med tillslaget. Kyagulanyi åtalades i augusti tillsammans med ett 30-tal andra oppositionspolitiker för högförräderi, anklagade för att ha legat bakom stenkastning mot en presidentkolonn (se Augusti 2018).

  • November

  • Bobi Wine tillbaka på scenen

   Oppositionspolitikerna och sångaren Bobi Wine (som egentligen heter Robert Kyagulanyi  Ssentamu) uppträder för första gången sedan han anklagades för högförräderi. Han tillåts att göra det eftersom konserten inte anses vara politisk. Konserten genomförs dock under hård polisbevakning.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0