Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Bobi Wine drar tillbaka överklagan

   Oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine, drar tillbaka sin överklagan av resultatet i presidentvalet. Han antyder samtidigt att Högsta domstolens domare är partiska.

  • Soldater får fängelse för misshandel av journalister

   Militären meddelar att sju soldater har dömts till fängelse i mellan två och tre månader för att dagen innan ha misshandlat journalister utanför FN-organet OCHR:s kontor i Kampala. Rättegången mot dem sker bakom stängda dörrar. Arméchefen ber de skadade journalisterna om ursäkt.

  • FN fördömer våld mot journalister

   Ett 20-tal journalister skadas, varav fyra av dem svårt, när de misshandlas av säkerhetsstyrkor utanför FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheters, OCHR:s lokala kontor i Kampala. Misshandeln sker samtidigt som oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, det vill säga popstjärnan Bobi Wine, var på väg att lämna över en petition till OCHR mot fortsatta övergrepp mot oppositionsanhängare, han nämner både mord och tortyr, samt att människor som har förts bort saknas. Enligt myndigheterna ingriper de för att skingra en okontrollerbar folksamling utanför OCHR:s kontor. FN kritiserar säkerhetsstyrkornas våldsmetoder. Det gör även journalistfacket som säger till nyhetsbyrån Reuters att ett 50-tal journalister skadats av säkerhetspersonal kring valet i januari, varav en dödats.

  • Sociala medier tillåts på nytt, men inte Facebook

   Ugandas regering ger nu klartecken för att alla internetförbindelser och sociala medier, som stängdes ner i samband med presidentvalet den 14 januari, får öppnas på nytt. Undantag görs dock för Facebook som inför valet stängde flera konton som man sade var kopplade till regeringspartiet NRM och som användes för att sprida desinformation (se Januari 2021).

  • LRA-ledare fälls för brott mot mänskligheten

   ICC fäller den förre rebelledaren Dominic Ongwen för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Ongwen, som tillhört rebellrörelsen Herrens befrielsearmé (LRA), fälls på 61 av 70 åtalspunkter, bland annat för mord, våldtäkter, tortyr, sexuellt slaveri och för att ha använt sig av barnsoldater. Det handlar om attacker på ett läger för internflyktingar i Uganda. Så många som 4 000 människor har lämnat vittnesmål. Ongwen är både ett offer och en förövare, då han som barn kidnappades när han var på väg till skolan och tvingades slåss för LRA. Ongwen förklarade sig vara icke skyldig när rättegången mot honom inleddes 2016. Dom meddelas senare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0