Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Uganda öppnar gräns för kongolesiska flyktingar

   Uganda öppnar en del av sin gräns för att ta emot omkring 1 500 människor , de flesta kvinnor, barn eller äldre, som har flytt undan oroligheter i Ituri-provinsen i Kongo-Kinshasa. Minst 3 000 av dem lämnade sina hem i maj, men har sedan dess inte kunnat ta sig över till Uganda som på grund av coronapandemin stängde sina gränser i mars. Samtliga av de nya flyktingarna ska nu sättas i karantän. 

  • Juni

  • Oro för ökad smittspridning i Uganda

   President Yoweri Museveni varnar i ett TV-sänt tal för att Uganda nu går in i en svårare fas av den pågående coronapandemin, då människor har insjuknat och man inte har kunnat belägga hur det har smittats. Fram till nu har de flesta som insjuknat varit personer som har återvänt till Uganda från utlandet eller långtradarchaufförer som transporterar gods till och från grannländerna. Myndigheterna beslutar ändå att häva restriktionerna på både privat- och kollektivtrafik i 33 distrikt, medan de blir kvar i distrikt med många flyktingar eller områden med mycket gränstrafik. Hittills har Uganda haft 774 bekräftade fall av covid-19, men inga dödsfall i sjukdomen har rapporterats.

  • Valkommissionen vill stoppa valmöten 2021

   Den ugandiska valkommissionen presenterar en plan om hur president- och parlamentsval ska kunna genomföras i början av 2021, någon gång mellan 10 januari och 8 februari. Enligt den får inga möten till följd av covid-19 hållas under valkampanjen, något som kritiseras av oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi Ssentamu (mer känd under sitt artistnamn Bobi Wine). Han menar att oppositionen på grund av myndigheternas ingripanden har svårt att nå ut via sociala medier och radiosändningar.

  • Maj

  • Nya lättnader i restriktionerna i Uganda

   Uganda fortsätter att lätta på de restriktioner som införts på grund av den pågående coronapandemin. Det gäller 95 av landets 135 distrikt, i gränsområdena kommer de att fortsätta att gälla tills vidare. Privatbilism tillåts på nytt och butiker och restauranger kan öppnas. Kollektivtrafiken väntas komma igång den 4 juni. Då väntas besked om när skolorna kan öppnas igen. Dessa lättnader hade aviserats tidigare, men sköts upp för att myndigheterna skulle hinna börja dela ut munskydd.

  • Museveni antyder att presidentvalet kan skjutas upp

   President Yoweri Museveni antyder att presidentvalet som ska hållas i början av 2021 kan komma att skjutas upp, om inte coronapandemin har kommit under kontroll senast i juli. 24 personer har hittills uttryckt intresse för att delta i presidentvalet. Den mest namnkunniga är Robert Kyagulanyi, musikstjärnan Bobi Wine. Han har utsatts för trakasserier och gripits flera gånger. Den förre generalen Henry Tumukunde, som också har sagt sig ha för avsikt att delta, har gripits och anklagats för högförräderi, men är nu fri mot borgen. Uganda har 122 bekräftade fall av covid-19, men inga dödsfall i sjukdomen har rapporterats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0