Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Pastor åtalas för att ha förnekat att covid-19 finns i Afrika

   En ugandisk pastor, Augustine Yiga från Revival Christian Church, åtalas för att inför sin församling ha förnekat att det nya coronaviruset finns i Afrika. Han anses därmed ha försvårat insatserna mot covid-19 i Uganda och riskerar att dömas till sju års fängelse. Yiga själv förnekar brott. Förutom att leda kyrkan driver han en TV-station och är sedan tidigare känd för att hysa kontroversiella åsikter.

  • Uganda sätts i karantän

   President Yoweri Museveni aviserar att hela landet ska sättas i karantän i 14 dagar för att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset. All privat fordonstrafik förbjuds också, ett nattligt utegångsförbud införs från klockan sju på kvällen och alla gallerior och butiker som säljer annat än mat beordras att stängas. Människor får dock röra sig ute till fots. Inga grupper på mer än fem personer tillåts. Fabriker får fortsätta med sin verksamhet, men bara om de anställda stannar i fabriksanläggningen. Veckan innan förbjöd Uganda all kollektivtrafik, stängde gränserna och uppmanade alla invånare att stanna hemma, men utan något uttryckligt förbud.

  • Första fallet av covid-19 i Uganda

   Uganda rapporterar sitt första fall av virussjukdomen covid-19. enligt myndigheterna handlar det om en man som kommit in i landet med flyg från Dubai. Tidigare har ugandiska myndigheter infört regler om att alla som kommer från smittdrabbade länder att sätta sig i självkarantän i 14 dagar, eller avstå från att resa till Uganda.

  • Februari

  • En miljon unga väljare riskerar att inte få rösta

   Valkommissionen meddelar att omkring en miljon väljare som nyligen fyllt 18 inte kommer att få rösta i valen år 2021. Den hänvisar till att den saknar resurser att registerara alla nya väljare. En rad parlamentsledamöter protesterar mot detta, inklusive talmannen Rebecca Kadaga, och kritiserar valkommissionens beslut. En del bedömare spekulerar om detta är ett medvetet försök av Muiseveni och regeringen att utesluta unga väljare, där de har ett svagt stöd.

  • Militär sätts in för att bekämpa gräshoppssvärmar

   Uganda sätter in militär för att bekämpa gräshoppssvärmar. Man besprutar nu områden där man tror att gräshopporna har lagt ägg, som om de kläcks kan orsaka ännu större problem än de man ser idag. Enligt FAO kan en svärm gräshoppor som innehåller 40 miljoner till 80 miljoner insekter på en dag sätta i sig grödor som skulle kunna föda 35 000 människor. Uganda är ett av nio östafrikanska länder som i år har drabbats stora problem med gräshoppssvärmar. Gräshopporna har spridit sig till regionen från Arabiska halvön, där omfattande regn i slutet av 2019 skapat gynnsamma förhållanden för insekterna. Klimatexperter menar att det ökande antalet cykloner i Indiska oceanen bidrar till att problemen med gräshoppor växer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0