Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Rättsprocesser inleds mot terrormisstänkta

   Rättsprocesser inleds mot 15 personer, varav en gravid kvinna, för inblandning i terrordåd tidigare under hösten, där fem människor dödades och 10-tals skadades. Enligt ugandiska myndigheter tillhör de en inhemsk grupp med band till den islamistiska gerillan ADF, som grundades i Uganda men som numera främst är aktiv i Kongo-Kinshasa. Bland anklagelsepunkterna finns terrorism, att ha bistått och tillhört en terroristgrupp. De 15 blir kvar i häkte till den 13 januari då domstolen på nytt ska ta ställning till deras fall och om formella åtal ska väckas.

  • Bobi Wine i ny "husarrest"

   Oppositionsledaren Robert Kyagulanyi, mer känd under sitt artistnamn Bobi Wine, säger att polis och militär har omringat hans hem i Magere, norr om Kampala, och att han i princip sitter i husarrest. Wine anklagar polisen för att ha misshandlat medlemmar av hans parti NUP. Syftet är enligt oppositionspolitikern att förhindra honom och hans parti att bedriva en kampanj inför ett fyllnadsval i närheten.

  • USA inför sanktioner mot högt uppsatt militär

   USA inför sanktioner mot Abel Kandiho, chef för den ugandiska säkerhetstjänsten, på grund av anklagelser om att han styrkor misshandlat och gripit människor och hållit dem i fängsligt förvar utan att deras sak har prövats i domstol bara för att de har framför sina åsikter. Han ska också själv ha deltagit i en del av övergreppen. Sanktionerna betyder att alla Kandiho tillgångar i USA fryses och amerikaner inte längre får ha någon kontakt med honom. Anklagelserna tillbakavisas av den ugandiska militären. Tidigare under året införde USA ett reseförbud för företrädare för den ugandiska staten som gjort sig skyldiga till brott not de mänskliga rättigheterna.

  • November

  • Ugandiska trupper får ingripa i Kongo-Kinshasa

   Kongo-Kinshasa går med på att ugandiska trupper får gå in på dess territorium för att bekämpa den islamistiska ADF-gerillan som misstänks för en stor mängd massakrer i den östra delen av landet. Från ugandiskt håll betonas att det bara handlar om en tillfällig operation, men att länderna redan utväxlar underrättelseinformation om det som händer i det berörda området. Det ugandiska ingripandet ses också som ett tecken på att det belägringstillstånd som infördes i Nordkivu och Ituri i maj 2021 inte har givit resultat.

  • Fyra döda i två självmordsattentat

   Fyra människor dödas och ett 30-tal skadas i två självmordsattentat i närheten av parlamentet och polisens huvudkontor Kampala. Det går bara tre minuter mellan explosionerna och flera andra sprängladdningar hittas på andra håll i den ugandiska huvudstaden. Islamiska staten (IS) tar på sig dåden. Polisen pekar ut inhemska krafter med anknytning till ADF, en islamistisk gerilla med rötter i Uganda, men som nu främst är aktiv i Kongo-Kinshasa. ADF säger sig vara en del av IS, men bedömare har ifrågasatt hur starka de banden är i praktiken. Senare dödas fem misstänkta för inblandning i dådet av polis och 21 personer grips. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0