Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Bobi Wine avbryter valkampanj efter beskjutning

   Presidentkandidaten Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine, avbryter sin valkampanj sedan hans bil beskjutits och fyra medlemmar av hans kampanjteam skadats under ett valmöte i Kayunga, öster om Kampala, då säkerhetsstyrkor avfyrar tårgas för att skingra hans anhängare. Han säger att han ska vända sig till valkommissionen för att framföra klagomål mot detta.

  • November

  • Museveni varnar oppositionen

   President Yoweri Museveni kritiserar de ungdomar som varit inblandade i protester mot gripandet av presidentkandidaten Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine. Han anklagar samtidigt oppositionspolitiker för att "vilseleda" unga ugandier, men betonar att de scener som utspelade sig några veckor tidigare inte får upprepas. Hans budskap är att liknande protester inte kommer att ske igen, då demonstranterna insett att de har "lekt med elden". Uppgifterna om hur många som dödats under protesterna har höjts vartefter, men enligt polisen är siffran nu uppe i 54 döda. Presidenten ger sina kondoleanser till dem som förlorat familjemedlemmar och säger att de kommer att kompenseras för detta.

  • Minst 45 människor dödas i protester mot gripande

   Presidentkandidaten Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine, friges mot borgen, efter att ha anklagats att ha brutit mot coronarestriktionerna under valmöten. Minst 45 människor har, enligt polisen, dödats i samband med protester mot gripandet, av dem var 39 män och sex kvinnor. Elva poliser ska också ha skadats under oroligheterna. Andra källor anger ännu högre dödstal. Polisen uppger att de använt tårgas, vattenkanoner och har skjutit mot demonstranter som de anklagar för upplopp och plundring. Nästan 600 människor grips. Vittnen säger sig ha sett flera studenter och skolelever som skjutits på gatorna. Enligt flera vittnen har människor dödats trots att de inte deltog i protesterna. Det här är andra gången Kyagulanyi grips sedan han registrerade sin kandidatur i presidentvalet som ska hållas den 14 januari.

  • Minst sju dödas i protester mot att oppositionskandidat gripits

   Protester bryter ut i huvudstaden Kampala och flera andra större städer sedan presidentkandidaten Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine, gripits på nytt. Han anklagas för att ha haft ett valmöte i den östra delen av Uganda som lockat mer än 200 deltagare i trots mot coronarestriktionerna. På flera håll försöker Kyagulanyis anhängare, som kräver att politikern ska släppas, sätta upp väghinder och bränner bildäck för att markera sitt missnöje över gripandet. Polis och militär använder tårgas och skjuter skarpt mot demonstranterna för att få dem att skingras. Minst sju människor dödas och ett 40-tal skadas i samband med detta. Röda korset i Uganda säger sig ha behandlat minst elva människor som fått skottskador. Flera andra presidentkandidater avbryter sina valkampanjer och kräver att deras motkandidater ska friges.

  • Presidentvalet hålls 14 januari

   Nu är det klart. Uganda håller presidentval den 14 januari 2021, meddelar valkommissionen. Elva kandidater har registrerat sig för att ställa upp. President Yoweri Museveni, som registrerade sig som kandidat för det styrande NRM den 2 november, lär möta hårdast motstånd från Robert Kyagulanyi (mer känd som popstjärnan Bobi Wine).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0