Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har blivit allt mer auktoritär och oppositionen hindras från att få inflytande. Missnöjet med Musevenis styre växer dock.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Nytt lagförslag om dödsstraff för homosexualitet

   Den ugandiska regeringen planerar att på nytt lägga fram ett lagförslag där homosexualitet beläggs med dödsstraff. Etik- och integritetsminister Simon Lokodo hävdar att "homosexualitet inte är något naturligt i Uganda" och att homosexuella ägnar sig åt att rekrytera unga i skolor. Enligt ministern kriminaliserar den nuvarande lagstiftningen endast "homosexuella handlingar" men han vill att det nu ska bli straffbart även att förespråka homosexualitet och att "rekrytera" personer, samt att de som begår grova brott ska kunna straffas med döden. Lokodo säger sig ha stöd från president Yoweri Museveni i detta och att lagförslaget kommer att läggas fram under de kommande veckorna. Hbtq-aktivisten Frank Mugisha säger att man ska göra allt man kan för att bekämpa lagförslaget på samma sätt som man gjorde förra gången ett liknande förslag var aktuellt. Han menar att frågan inte är något som engagerar ugandier idag.

  • Bobi Wines bostad omringas av polis

   Polis omringar oppositionspolitikern och rockstjärnan Bobi Wines bostad. Det sker kort efter att myndigheterna stoppat en planerad konsert som skulle hållits i samband med firandet av Ugandas nationaldag. Myndigheterna motiverar sitt beslut med att säkerheten inte kunde garanteras. Oppositionspolitikern yckas dock ta sig förbi polisavspärrningarna. Bobi Wine, som egentligen heter Robert Kyagulanyi Ssentamu, har sagt att han tänker ställa upp i presidentvalet år 2021, och kan genom sitt starka stöd bland många unga ugandier tänkas hota president Yoweri Musevenis långa maktinnehav.

  • Röda baskrar förbjuds

   Ugandiska myndigheter förbjuder invånarna att bära eller sälja röda baskrar, en huvudbonad förknippad med oppositionspolitikern och rockstjärnan Bobi Wine  (som egentligen heter Robert Kyagulanyi Ssentamu). Den bärs också av många av hans supportrar. Beslutet motiveras med att röda baskrar funnits med som en del av en militär uniform, och därför är statens egendom. Den som bryter mot förbudet, som även gäller andra delar av militära uniformer, kan dömas till upp till fem års fängelse. Wine beskriver förbudet som en bluff och säger att hans oppositionsrörelse handlar om så mycket mer än ett klädesplagg. 

  • September

  • Uganda och Ryssland överens om samarbete kring kärnenergi

   Uganda och Ryssland kommer överens om att samarbeta kring kärnenergi. Uganda har egna tillgångar av uran som man hoppas att kunna använda för att utveckla kärnkraft inom landet. Avtalet undertecknas av det statliga ryska bolaget Rosatom och Ugandas energiminister.

  • USA inför sanktioner mot före detta rikspolischef

   USA inför sanktioner mot den förre rikspolischefen Kale Kayihura som anklagas för att ha gjort sig skyldig till korruption och grova brott mot de mänskliga rättigheterna, inklusive tortyr. Han avskedades från sin post av president Yoweri Museveni våren 2018 och greps senare (se Mars 2018). Sanktionerna innebär att alla Kayihuras tillgångar i USA fryses och varken han eller någon från hans familj tillåts åka dit. Kayihura var länge en av landets mest inflytelserika personer som agerade direkt på order från presidenten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0