Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Tio sydsudanesiska flyktingar dödas i attack

   Tio sydsudanesiska flyktingar dödas och 19 skadas då en mobb angriper ett flyktingläger, Rhino Camp, i nordvästra Uganda. Ytterligare ett 10-tal personer saknas. Minst 13 personer grips misstänkta för att ha deltagit i attacken. Lägret som ligger i West Nile-området, nära gränsen till Sydsudan, huserar omkring 100 000 flyktingar. Redan tidigare har det kommit rapporter om spänningar mellan flyktingarna och lokalbefolkningen. Oroligheterna bryter ut i närheten av en gemensam vattentäkt. Armén sätts in för att skapa lugn. FN:s flyktingorgan uppmanar ugandiska myndigheter att utreda vad som har hänt, vad man kan göra för att minska konflikter mellan flyktingar och lokalbefolkningen i ett område med få resurser samt att undersöka vilken roll lokala myndigheter har spelat. I Uganda finns omkring 1,4 miljoner flyktingar, varav merparten kommer från Sydsudan.

  • Uganda och Tanzania sluter avtal om oljeledning

   Ugandas president Yoweri Museveni och hans tanzaniska kollega John Magufuli skriver under ett avtal som innebär att en oljeledning ska kunna byggas från ugandiska oljefält till hamnen Tanga i Tanzania. Prislappen för projektet sätts till 3,5 miljarder dollar. Uganda har stora oljetillgångar som inte har kunnat exploateras på grund av bristande infrastruktur, inte minst hur oljan ska kunna exporteras. Enligt hjälporganisationerna Oxfam och Internationella förbundet för mänskliga rättigheter kan oljeutvinning komma att slå hårt mot de familjer som bor i områden som ska exploateras, då de riskerar att förlora sin mark och möjlighet att försörja sig. Andra varnar för att skador kommer att uppstå i känsliga ekosystem.

  • Bobi Wine anklagas för att ha givit falska uppgifter om födelseår

   En domstol uppmanar oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi, tillika popstjärnan Bobi Wine, att inställa sig efter anklagelser om att han har lämnat falska uppgifter om sin ålder till valkommissionen. Enligt de skolbetyg som han har lämnat in ska han vara född den 12 februari 1980, men i hans pass anges hans födelsedatum till 12 februari 1982. Kyagulanyi skriver på Facebook att detta är det senaste av regeringens försök att sätta krokben för hans kandidatur. Hans parti NUP förklarar skillnaden med att oppositionspolitikerns far ändrat födelsedatumet till 1980 när Kyagulanyi gick i grundskolan eftersom han inte hade råd att betala examensavgiften för alla sina barn.

  • Augusti

  • Domstol kritiserar usel mödravård

   I ett utslag i författningsdomstolen tilldelas två familjer skadestånd på motsvarande 84 000 dollar för att två kvinnor nio år tidigare avlidit under sina förlossningar på statliga sjukhus. Enligt domstolen har sjukhusen inte uppfyllt de krav som finns på grundläggande mödravård och därmed utsatt kvinnorna för omänsklig och förnedrande behandling, något som strider mot Ugandas författning. Enligt officiella siffror avlider 16 kvinnor varje dag till följd av komplikationer kring graviditeter och förlossningar.

  • Kizza Besigye ställer inte upp i presidentvalet

   Oppositionspolitikern Kizza Besigye kommer inte att ställa upp som kandidat i nästa års presidentval. Det meddelar han i ett tal till anhängare av hans parti Forum för demokratisk förändring (FDC).  Han säger att han inte kommer att lämna den politiska scenen helt, men att han kommer att verka i bakgrunden. Hans beslut betyder att Robert Kyagulanyi (musikstjärnan Bobi Wine) kommer att bli den främsta oppositionskandidaten i valet. Inför tidigare val har myndigheterna ingripit mot Besigye som har gripits ett stort antal gånger, inför det kommande valet har liknande försök gjorts för att stoppa Kyagulanyi. Den senare hävdar att polisen tidigare i augusti öppnat eld mot hans anhängare i den östra delen av landet. Flera människor ska ha skadats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0