Uganda
Foto: Shutterstock/Pichugin Dmitry

Uganda

Det bördiga Uganda, beläget på ekvatorn i Östafrika, var efter självständigheten 1962 ett av Afrikas rikaste länder. Men på mindre än ett decennium försvann välståndet på grund av vanstyre och diktatur. Levnadsstandarden har stegvis ökat och vardagslivet blivit säkrare efter att presidenten Yoweri Museveni tog makten 1986. Ekonomiska reformer och avslutade konflikter har givit resultat, men regimen har samtidigt blivit allt mer auktoritär och missnöjet med Musevenis styre växer.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Ny IT-skatt väcker missnöje

   En ny skatt på internettrafik på 12 procent skapar stort missnöje i Uganda. landet har redan höga avgifter på detta. Oppositionsledaren Bobi Wine anklagar regeringen för att använda skatten för att tysta kritiken på sociala medier. Regeringen säger att skatten behövs för att förbättra den offentliga servicen i landet.

  • Fyra grips misstänkta för attentat mot minister

   Ugandisk polis säger sig ha gripit fyra personer som misstänks för attentatet mot transportministern, den förre arméchefen Katumba Wamala, i början av juni. Wamala överlevde mordförsöket, men hans hans dotter och chaufför dödades (se Juni 2021). En brottsmisstänkt person dödades när polisen ingrep mot vad man kallar för en terrorcell. Tidigare har två andra personer gripits och anklagats för att ligga bakom dådet. Enligt polisen ska de fyra som har gripits nu utbildats av den islamistiska ADF-gerillan som har rötter i Uganda men som numera främst är aktiv i Kongo-Kinshasa. 

  • Juni

  • IMF beviljar miljardlån till Uganda

   IMF godkänner ett nytt lån på en miljard dollar till Uganda. Pengarna, som ska betalas ut under tre år, är till för att motverka konsekvenserna av coronakrisen. 

  • Uganda stänger ner på nytt

   Uganda stänger på nytt ner samhället från och med den 7 juni efter att antalet nya fall av covid-19 ökat snabbt. Alla skolor stängs, resor mellan olika distrikt förbjuds, flera marknader stängs och gudtjänster ställs in. Restriktionerna gäller 42 dagar, därefter ska regeringen avgöra om de förlängs eller inte. Den ökade smittspridningen sägs senare bero på att den nya deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, nått Uganda. I slutet av juni rapporteras att även många unga ugandier läggs in på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19. Samtidigt kommer rapporter om brist på syrgas och att vaccineringen mot covid-19 går långsamt.

  • Minister överlever mordförsök

   Ugandas transportminister, den förre arméchefen Katumba Wamala, överlever ett mordförsök, utanför Kampala då hans bil beskjuts av män på motorcykel. Hans dotter och hans chaufför dödas dock. Enligt det brittiska medieföretaget BBC tillhör han en av Ugandas mest respekterade politiker och militärer. Liknande attentat har tidigare riktats mot politiker, muslimska ledare och andra, men ingen har straffat för dessa dåd. I Kampala ses dådet som politiskt, men inga bevis har lagts fram för att det är det. Flera personer har dock gripits och det har framkommit att det vapen som användes var detsamma som vid dödsskjutningen av en ledare av den muslimska ADF-gerillan 2016. Denne hade då hoppat av till regeringssidan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0