Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • TV-mogul vill bli president

   Nabil Karoui, grundare till det kontroversiella TV-bolaget Nessma, säger i den egna kanalen att han tänker ställa upp i presidentvalet i november. Han har också samlat en grupp som ska sätta ihop en lista inför parlamentsvalet i oktober. Både politiker och landets etermediemyndighet anklagar Karoui för att använda Nessma i egna syften. Han har också gjort sig känd genom högprofilerade kampanjer för välgörande ändamål.

  • Falska konton med politiskt innehåll

   Facebook har stängt av ett israeliskt företag som enligt IT-jätten skapat hundratals falska konton riktade främst till afrikansk publik. Tunisien är ett av länderna i målgruppen. Innehållet på de falska kontona har varit politiskt, bland annat har avsändarna presenterat information som uppgetts vara läckta nyheter. Fem av de sex berörda länderna i Afrika har haft val de senaste åren och Tunisien ska hålla val i år.

  • Diktatorns svåger fri mot borgen

   Frankrike friger förre diktatorn Ben Alis svåger mot borgen, samtidigt som en tunisisk begäran om utlämning är under behandling. Belhassen Trabelsi är dömd till långa fängelsestraff för ekonomisk brottslighet i Tunisien, bland annat penningtvätt. Han får tills vidare inte lämna Frankrike och ska anmäla sig hos franska myndigheter regelbundet. Trabelsi, som lämnade Tunisien när en protestvåg 2011 tvingade bort Ben Ali från makten, hävdar att han själv finansierat sitt affärsimperium (bland annat hotell och ett flygbolag) på laglig väg. Han har nekats asyl i Kanada.

  • Tillslag mot korallplundrare

   Ett stort parti (671 kilo) röda koraller tas beslag och tio personer grips. Beslaget är det största hittills i Tunisien, där det finns lagliga begränsningar för hur mycket koraller som får tas upp. (I grannlandet Algeriet är det helt förbjudet.) Merparten av de koraller som hämtas upp från rev i Medelhavet tros hamna på den europeiska marknaden. Två av de gripna är spanjorer som arbetar för ett internationellt företag, som tros syssla med smuggling vid sidan av sin lagliga verksamhet.

  • Livräddning överlåts på fiskare

   En tunisisk trålare räddar 16 migranter ur Medelhavet. 60 andra befaras ha drunknat. Sedan de europeiska räddnings- och patrullfartygen i det närmaste slutat patrullera vattnen norr om Libyen är det allt oftare tunisiska fiskare som plockar upp migranter på drift. Om fiskare tar migrantbåtar på släp till italiensk hamn riskerar de att själva bli gripna som flyktingsmugglare och få sina egna båtar beslagtagna. Även tunisiska myndigheter rapporteras ha börjat säga nej till landsättning i tunisiska hamnar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0