Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Revolter i andra länder följde, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där verklig demokratisering kom till stånd. Ett fungerande nytt system har ändå varit svårt att bygga upp och framtidstron hos den unga befolkningen tryter.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Skottstrid efter knivdåd i Sousse

   Tre män dör i en skottstrid med förföljande säkerhetsstyrkor i turistkvarteren i Sousse, sedan en medlem av nationalgardet huggits ihjäl och en annan skadats. Jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) tar på sig attentatet. Sousse bevittnade 2015 ett attentat där 38 människor miste livet, merparten brittiska turister. Det året tog IS på sig tre allvarliga dåd i Tunisien. Sedan dess har de angrepp som skett framför allt riktats mot säkerhetsstyrkor i avlägset belägna delar av landet.   

  • Ny regering godkänd

   Parlamentet ger klartecken för Hichem Mechichi som premiärminister och för dennes regering. 134 ledamöter röstar för och 67 emot. Ingen avstår av de 201 som deltar i omröstningen. Mechichi är den nionde regeringschefen sedan revolutionen 2011.

  • Augusti

  • Expertregering på förslag

   Hichem Mechichi presenterar en ny ministär, som parlamentet väntas rösta om inom tio dagar. Han har valt ut sakkunniga, oberoende experter, snarare än partipolitiker till ministerposterna. Flera av partierna luftar irritation över att inte ha blivit konsulterade av den nye regeringsbildaren, men de gillar inte heller tanken på att landet utan en regering som accepteras av parlamentet skulle tvingas till nyval. Sedan det hölls val i oktober är Mechichi den tredje som fått i uppdrag att bilda regering (se 27 februari och 15 juli).

  • Juli

  • Rådgivare får bilda regering

   Hichem Mechichi utses av presidenten till ny regeringsbildare. Den 46-årige advokaten har tjänstgjort som inrikesminister, men fanns inte bland de namn som regeringspartierna föreslog. Han har däremot varit juridisk rådgivare till president Kaïs Saïed. Mechichi har en månad på sig att få ihop en ministär som parlamentet accepterar. Om han inte lyckas hotar nyval.

  • Premiärministern avgår

   Premiärminister Fakhfakh avgår, bekräftar hans kansli. Fakhfakh förnekar alla anklagelser om korruption (se 13 juli), men han riskerade att ställas inför en misstroendeomröstning i parlamentet. Presidenten väntas utse en ny regeringsbildare inom en vecka. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0