Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Revolter i andra länder följde, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där verklig demokratisering kom till stånd. Ett fungerande nytt system har ändå varit svårt att bygga upp och framtidstron hos den unga befolkningen tryter.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Karoui fri mot borgen

   Nabil Karoui – mediemogul, partigrundare och tidigare presidentkandidat – friges mot borgen (se 24 december 2020). Han är fortsatt misstänkt för skatteflykt och penningtvätt.

  • IS tar på sig mord

   Tre tunisiska soldater får sätta livet till vid explosioner i ett bergsområde nära algeriska gränsen som beskrivs som ett tillhåll för jihadister. Islamiska staten (IS) tar ett par veckor senare på sig morden. Då framkommer också att en person som av IS beskrivs som spion har blivit halshuggen i december.

  • Januari

  • Många gripna vid protester

   Efter sex nätter med kravaller uppger tunisiska människorättsorganisationer med stöd av press- och juristförbund att minst 1 000 personer har gripits. Det är i stadsområden, särskilt förorter som inte tillhör de mest välmående, som sammanstötningar har ägt rum (se 14 januari). Ungdomar kastar sten och brandflaskor medan poliser använder tårgas och vattenkanoner. Somliga av de gripna ska inte ha deltagit i gatuprotester, däremot stött protester via sociala medier.

  • Stränga straff för drogbruk

   Tre personer under 30 år döms till långa fängelsestraff, 30 år vardera, för cannabisbruk. Domarna kan överklagas, men leder till krav på revidering av ”lag 52”, som är sträng mot droganvändning på allmän plats. Flera människorättsorganisationer invänder mot lagen.

  • Ben Alis konton i Schweiz förblir frysta

   Merparten av de tillgångar som förre diktatorn Ben Ali med anhöriga förvarade i schweiziska banker kommer att bli frysta, meddelar regeringen. Tio år efter den revolt som tvingade bort Ben Ali löper en tidsfrist ut, men kontona förblir låsta med hänvisning till begäran från Tunisien. Enligt den schweiziska organisationen Public Eye har Ben Alis familj fört över 320 miljoner dollar till schweiziska banker under 2000-talet. Antalet personer som fått sina konton frysta har krympt från cirka 40 till nio, och Schweiz har begärt att få dokumentation från Tunisien som visar på vilka grunder de berörda ska hindras från att ta ut pengarna. Det är oklart hur mycket statskassan riskerar att förlora om regeringen inte kan lägga fram den information som krävs.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0