Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Bloggare med genomslag avlider

   Aktivisten och bloggaren Lina Ben Mhenni avlider 36 år gammal efter flera års sjukdom. 2011, när den arabiska våren utbröt med Tunisien som första protestscen, hade hon en nyckelroll genom sina rapporter från landets fattigaste områden. I flera år dokumenterade hon via sin blogg hur regimen under president Zine el-Abidin Ben Ali misskötte landet. Ben Ali var den förste av de odemokratiska ledarna i arabvärlden som drevs bort av den folkliga protestvågen.

  • Ny regeringsbildare utsedd

   President Saïed ger förre finansminstern Elyas Fakhfakh i uppdrag att försöka bilda regering. Youssef Chaheds regering sitter kvar som övergångsministär. Om Fakhfakh inte lyckas få parlamentets godkännande för en ny regering måste nyval hållas.

  • Dödsdomar för bussattentat

   Åtta åtalade döms till döden för ett attentat 2015 som riktades mot presidentgardets buss, och två döms till långa fängelsestraff. Tolv personer dog i attentatet i Tunis som terrorgruppen Islamiska staten (IS) tog på sig. Bara fyra av de misstänkta fanns på plats i rätten, övriga dömdes i sin frånvaro. Tunisien har inte verkställt någon avrättning sedan 1991.

  • Nej till Jemli-regering

   Parlamentet röstar nej till den ministär som Habib Jemli föreslagit, med 134 röster emot och 72 röster för. Avslaget betyder att president Saïed inom tio dagar måste be någon annan att bilda regering. Framför allt för partiet Ennahda är omröstningen ett nederlag. Qalb Tounes, TV-mogulen Nabil Karouis parti som är näst störst i parlamentet med 38 mandat, anser att Jemlis förslag inte skulle ha gett en tillräckligt oberoende regering.

  • Jemlis ministerlista klar

   Premiärministerkandidaten Habib Jemli presenterar den nya regering som han hoppas ska bli godkänd av parlamentet (se 15 november 2019). Bland de 28 utvalda, som beskrivs som politiskt oberoende, finns fyra kvinnor. Fotbollsspelaren Tarek Dhiab är påtänkt för idrottsministerportföljen och skådespelaren Fathi Hadaoui som kulturminister. Få av de övriga personer Jemli vill utse är kända namn för allmänheten, men ministerlistan har föregåtts av förhandlingar mellan partierna som också fackförbund har deltagit i. Den ende från den förra regeringen som får bli kvar på sin post är Roni Trabelsi, som ansvarar för en viktig portfölj: turismen (se 5 november 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0