Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Revolter i andra länder följde, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där verklig demokratisering kom till stånd. Ett fungerande nytt system har ändå varit svårt att bygga upp och framtidstron hos den unga befolkningen tryter.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Löften om jobb till södern

   Olje- och gasanläggningar i södra Tunisien ska börja fungera igen sedan en uppgörelse nåtts med demonstranter i Tataouine, uppger regeringen (se 13 juli 2020). I månader har folk i den marginaliserade ökentrakten drygt 40 mil söder om Tunis krävt att löften om nya jobb uppfylls, löften som utfärdats i samband med tidigare protestaktioner. Den här gången har regeringen lovat att flera hundra personer ska få jobb och att en investeringsfond ska inrättas. Oljebranschen i Tunisien är liten, den producerar cirka 40 000 fat per dag varav drygt hälften i Tataouine. Många lever av mer eller mindre olaglig gränshandel, som har minskat till följd av restriktioner mot coronapandemin.

  • Terrorhot riktar fokus mot Nordafrika

   Terrornätverket al-Qaida i Nordafrika (Aqim) framför hotelser mot alla som förolämpar islams profet Muhammed. Flera dåd i Frankrike den senaste tiden har motiverats med att president Emmanuel Macron angripit islamism och försvarat satirteckningar, också sådana som har udden riktad mot religiösa gestalter som profeten (se 29 oktober). 

  • Oktober

  • Tunisier begår terrordåd i Frankrike

   En 21-årig tunisier, som tagit sig till Frankrike illegalt, knivmördar tre personer i en kyrka i Nice. Tunisien inleder en egen brottsutredning och samarbetar med myndigheter i Frankrike, vars inrikesminister Gérald Darmanin aviserar besök i både Tunisien och Algeriet för att dryfta terrorbekämpning. Önskemål från franskt håll är bland annat att människor som misstänks vara extremister ska kunna skickas tillbaka till sina hemländer i Nordafrika.

  • Intensiv människosmuggling till havs

   Minst 21 människor mister livet när en båt med migranter kapsejsar. Många ombord är bekanta och hör hemma i länder söder om Sahara. De har haft eller letat jobb i Tunisien men försöker ta sig vidare till Europa. Bland dödsoffren finns tre barn och sju kvinnor. Enligt Tunisiens inrikesdepartement har 32 försök att korsa Medelhavet upptäckts under en enda helgnatt och 262 personer har gripits. Från början av 2020 till mitten av september har fler än 8 500 personer avslöjats med att försöka ta sig över havet. Av dessa var tre fjärdedelar tunisier (se 13 juli), vilket tolkas som att missmod har spritt sig i samhället när det senaste decenniets politiska omvälvningar inte lett till att fler kunnat säkra sin försörjning.

  • Nya åtgärder mot coronavirus

   Nattligt utegångsförbud återinförs i stor-Tunis (med cirka 1,3 miljoner invånare), veckomarknaderna stängs och fredagsbönen ställs in för att begränsa folksamlingar och spridning av viruset sars-cov-2, som har tagit fart igen. Liknande regionala åtgärder råder sedan en vecka vid kusten i Sousse och Monastir. Under sommaren har Tunisien lyckats hålla nere antalet fall av sjukdomen covid-19, men en andra våg av smittspridning har lett till att dödstalet totalt närmar sig 500 och sjukhus och andra vårdinrättningar har begränsade resurser och är underbemannade. Den 29 oktober skärps åtgärderna ytterligare med bland annat stängning av helgdomar i ett par veckor och förbud mot större folksamlingar än fyra personer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0