Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Revolter i andra länder följde, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där verklig demokratisering kom till stånd. Ett fungerande nytt system har ändå varit svårt att bygga upp och framtidstron hos den unga befolkningen tryter.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Afrikaner drunknar på väg till Europa

   Fler än 40 migranter, bland dem ett spädbarn, rapporteras ha dött i ett skeppsbrott utanför Tunisiens kust. Tre personer räddas. Enligt uppgifter till FN-organisationerna UNHCR och IOM hörde alla dödsoffren hemma i Afrika söder om Sahara (se 9 mars).

  • Dryga böter för Karoui

   I ett mål som pågått sedan 2012 döms mediemogulen och politikern Nabil Karoui att betala böter på 19,5 miljoner dinarer, motsvarande 60 miljoner kronor. Domen meddelas i lägsta instans. Karoui som är misstänkt för bland annat skattebrott hävdar att rättsväsendets åtgärder mot honom vilar på politiska grunder (se 24 februari).

  • Mars

  • Egentillverkad satellit skjuts upp

   Tunisien har som första land i Nordafrika en egentillverkad satellit i omloppsbana runt jorden. Uppskjutningen sker med hjälp av det ryska rymdprogrammet och uppskjutningen av bärraketen äger rum i Kazakstan. Satelliten ägs av telekombolaget Tel Net.

  • Tio år efter arabiska våren: officiellt facit

   Revolutionen 2011 krävde 129 liv och 634 människor blev skadade, detta enligt en officiell sammanräkning som offentliggörs inför 65-årsfirandet av Tunisiens självständighet. Offrens anhöriga har krävt besked alltsedan den arabiska våren. 2012 gavs en preliminär uppgift: 338 döda och 2 147 skadade. Det officiella talet gäller perioden mellan den 17 december 2010 (en grönsaksförsäljares självbränning som utlöste demonstrationer och i januari 2011 fick dödlig utgång) och president Ben Alis flykt den 14 januari 2011. Ett antal rättsfall om händelserna har pågått i flera år, men inga fällande domar har meddelats.

  • Vårdpersonal vaccineras mot pandemin

   En vaccinationskampanj mot covid-19 inleds efter en första vaccinleverans. Till en början används ryskt vaccin men leveranser från fler tillverkare är på ingång. Vårdpersonal ska prioriteras. Sammanlagt 8 300 dödsfall i pandemin har bekräftats i Tunisien.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0