Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Nya ministrar ska få hjulen att snurra

   Premiärminister Youssef Chahed utser nya ministrar. De viktiga inrikes-, utrikes- och finansministrarna blir kvar – för ändringar på de viktigaste posterna måste han enligt författningen konsultera presidenten. Men syftet med nya namn är att få fart på landets ekonomi. Presidenten uppges vara emot regeringsombildningen, men utnämningarna bekräftas den 12 november, då regeringen vinner en förtroendeomröstning i parlamentet. Minister med ansvar för turismen blir affärsmannen Roni Trabelsi, landets tredje judiske minister sedan 1956. Han är uppvuxen på ön Djerba, som också besöks av judiska pilgrimer. Tunisien hade förr talrik judisk befolkning, men den har minskat starkt till följd av utvandring till Israel.

  • Oktober

  • Lag mot rasism antas

   Parlamentet antar en lag som förbjuder diskriminering och hatbudskap med rasistiska förtecken. Rasistiska uttalanden ska enligt lagen kunna bestraffas med en månads fängelse och böter. Uppvigling och hot kan liksom medlemskap i en rasistisk organisation ge tre års fängelse och böter. Människorättsorganisationer, som återkommande rapporterar att svarta utsätts för trakasserier, hyllar den nya lagen.

  • September

  • Budgetbråk splittrar regeringen

   Regeringspartiet stänger av premiärminister Youssef Chahed till följd av osämja med presidentens son som paralyserar beslutsfattandet. President Béji Caïd Essebsis son Hafedh leder partiet och presidenten själv har uppmanat Chahed att avgå. Premiärministern har försökt genomdriva svångremspolitik och privatiseringar. Det splittrar partiet, som måste ha ett förslag till statsbudget för 2019 klart i mitten av oktober. Landets största fackliga organisation stöder kraven på att Chahed ska petas.

  • Augusti

  • Migranter hindras med våld

   Polisen ingriper för att stoppa ett migrantfartyg på väg ut på Medelhavet från Sfax. Tumult uppstår, bland annat sticks båten i brand. De närmaste dagarna flyter minst åtta döda i land. Fyra tunisier, åtta ivorianer och två kongoleser grips – oklart om några är smugglare. Under första halvåret 2018 greps 2 600 personer under försök att ta sig över havet till Europa. Det var nästan fem gånger så många som samma period förra året, uppger en talesman för nationalgardet.

  • Motstånd mot vigsel över religionsgräns

   Trots att de har lagen på sin sida lyckas en tunisisk kvinna och en italiensk man inte hitta någon som är beredd att viga dem, med mindre än att mannen konverterar till islam. Förbud för kvinnor att äkta icke-muslimska män är vanligt i muslimska länder, men i Tunisien blev det tillåtet i september 2017. Om det tunisisk-italienska paret rapporterar AFP att kvinnan är 40 år och mannen 68. Människorättsorganisationer kräver att justitiedepartementet ingriper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0