Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Revolter i andra länder följde, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där verklig demokratisering kom till stånd. Ett fungerande nytt system har ändå varit svårt att bygga upp och framtidstron hos den unga befolkningen tryter.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Största partiet redo för nyval

   Det moderata islamistpartiet Ennahda är störst i det parlament som valdes 2019 men redo för nyval för att lösa Tunisiens politiska kris. Partiet vill i så fall se nyval både till parlamentet och till presidentposten. Valen ska annars äga rum 2024.

  • Nattligt utegångsförbud utvidgas

   Utvidgat nattligt utegångsförbud ska råda i en månad framåt, enligt beslut av presidenten. Han ger försvarsministern och biträdande justitieministern sparken. Till president Saïeds beslut hör också att han har upphävt parlamentsledamöternas åtalsfrihet. Sammanstötningar sker vid parlamentet som bevakas av militär. Många av demonstranterna stöder presidentens linje, eftersom de uppfattar regeringen som korrupt och inkompetent. Nattligt utegångsförbud är en av de åtgärder som har tillämpats under året för att begränsa spridningen av coronavirus.

  • Presidentstyre efter protestvåg

   President Kaïs Saïed avsätter premiärminister Mechichi och stänger parlamentet. Åtgärderna har föregåtts av en maktkamp mellan presidenten och premiärministern och av en landsomfattande protestvåg mot regeringspolitiken, bland annat hanteringen av covid-19-pandemin. Mechichi har stöd av islamistiska Ennahda, det största partiet i parlamentet, som jämte flera andra partier kallar presidentens agerande för en statskupp. Presidenten säger att han kommer att utse en ny premiärminister och att stängningen av parlamentet ska vara i 30 dagar. Han hotar med att sätta in militär om gatuprotester blir våldsamma.

  • Pandemimisslyckande fäller minister

   Sjukvårdsminister Faouzi Mehdi får sparken. I samband med den muslimska storhelgen id al-adha (stora offerfesten) har vaccinationerna mot covid-19 öppnats för alla över 18 år, men tumult har uppstått vid en del av de 29 vaccinationscentralerna när vaccinet tagit slut. Den fortsatta hanteringen av covidkrisen ska enligt beslut av den tunisiske presidenten skötas av försvarsmaktens sjukvårdsförvaltning. Frankrike meddelar att en halv miljon doser vaccin kommer att överlåtas till Tunisien, som får liknande donationer från Förenade arabemiraten och Kina. Också Algeriet och enskilda personer bidrar med vaccindonationer i stor skala, medan Frankrike och Italien skickat syrgas och arabländer annan sjukvårdsutrustning

  • Ny smittvåg fyller sjukhusen

   Hälsovårdsdepartementet beskriver coronaläget i Tunisien som katastrofalt, sedan landets hittills högsta antal avlidna per dygn noterats: 134 döda, och nästan 10 000 bekräftade nya smittfall. Totalt har nästan 16 000 personer avlidit med covid-19 sedan pandemin nådde Tunisien 2020. Sedan ett par veckor översvämmas sjukvården av nya fall och nedstängningsåtgärder råder i minst sex regioner. Resor mellan regionerna är förbjudna och man försöker, i sommarhettan, begränsa trängseln på badstränder. Bara fyra procent av befolkningen har fått två doser vaccin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0