Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Domstol friger presidentkandidat

   Med fyra dagar kvar till den avgörande omgången i presidentvalet släpps mediemogulen Nabil Karoui ur häkte. Frigivningen har beslutats av domstol, även om utredningen av brottsmisstankar mot Karoui fortsätter. Omedelbart inleds förberedelser för att en TV-debatt ska hinna genomföras före valet mellan Karoui, som blev tvåa i första valomgången, och ettan Kaïs Saïed.

  • Splittrat parlament efter val

   Islamistpartiet Ennahda blir största parti i parlamentet med 52 av 217 mandat, enligt det preliminära resultat som meddelas några dagar efter valet. Näst störst blir partiet Qalb Tounes med 38 mandat. För att kunna regera behövs stöd av 109 mandat, och det nyvalda parlamentet väntas vara splittrat efter en valrörelse präglad av bittra motsättningar

  • Valfavorit avstår från kampanj

   Presidentkandidaten Kaïs Saïed ställer in återstoden av sin kampanj inför den avgörande omgången i presidentvalet en vecka senare. Författningsexperten säger att han inte vill ha ett orättvist övertag mot motkandidaten Nabil Karoui, som inte har möjlighet att kampanja eftersom han hålls fängslad (men inte är dömd för brott).

  • Missnöjet pyr i islamistparti

   Rached Ghannouchi, mångårig ledare för islamistpartiet Ennahda (al-Nahda), har efter presidentvalets första omgång  en besvikelse för partiet  dragit igång en kampanj inför parlamentsvalet (se 19 september). Ghannouchi är nu själv kandidat, för första gången, och valet den 6 oktober ger honom en plats. Det finns ett jäsande missnöje bland gräsrötterna till följd av att partiets ledning valt att samarbeta i regeringen med mittenpartier sedan diktaturen och partiet Ennahda är på tillbakagång.

  • Presidentvalet avgörs 13 oktober

   Andra och avgörande omgången i presidentvalet ska äga rum den 13 oktober, meddelar valkommissionen. Företrädare för mediemagnaten Nabil Karoui, som fortfarande hålls fängslad misstänkt för penningtvätt och skatteflykt, har förgäves försökt få valet uppskjutet. Karoui ställs i avgörandet mot segraren i första omgången Kaïs Saïed (se 15 september). Politiska ledare och andra har uttalat sig för frigivning av Karoui för att valrörelsen ska ske under mer rättvisa former, men hans försök att få häktningsbeslutet upphävt har avslagits i domstol.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0