Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Fakhfakh får styra med dekret

   Premiärminister Fakhfakh får utökad makt för att kunna fatta beslut som motverkar coronapandemin. Det är innebörden av ett beslut som fattas av parlamentet. 178 av 217 ledamöter röstar för. I två månader får premiärministern rätt att styra genom dekret, utan att besluten måste godkännas av de folkvalda innan de kan träda i kraft. Men när tvåmånadersperioden löper ut måste dekreten till parlamentet för ratificering.

  • Mars

  • EU-bidrag mot coronavirus

   EU utlovar 250 miljoner euro till Tunisien för att hjälpa landet att bekämpa virussjukdomen covid-19. En vecka tidigare har den tunisiska regeringen aviserat ett stödpaket värt totalt 48 miljoner euro till de värst drabbade, som dock måste registrera sig senast en vecka in i april för att kunna få bidraget.

  • Utegångsförbud mot smittspridning

   Nattligt utegångsförbud införs för att minska risken för spridning av coronavirus, och några dagar senare begränsas medborgarnas rörelsfrihet även dagtid. Den 23 mars uppger myndigheter att fler än 400 personer gripits för att ha brutit mot reglerna, men alla utom ett 30-tal har släppts med en varning. Av 90 bekräftade sjukdomsfall i Tunisien har då tre patienter avlidit. Militär beordras ut på gatorna för att se till att regelverket efterlevs och fler än 400 restauranger och kaféer tvingas stänga.

  • Februari

  • Ny regering godkänd

   Nästan fem månader efter parlamentsvalet får Tunisien en ny regering. En ministär som föreslagits av Elyas Fakhfakh, före detta finansminister som nu har uppdraget som premiärminister, vinner en förtroendeomröstning i parlamentet. Efter att ha lovats sex ministerposter har också islamistpartiet Ennahda lovat medverka. En snar uppgift för regeringen blir att förhandla med Internationella valutafonden (IMF). 2016 godkände IMF ett fyraårigt lån på 3 miljarder dollar, mot krav på vissa refomer. Hittills har 1,6 miljarder betalas ut. Lånelöftet löper ut i april och de första återbetalningarna ska enligt planerna göras i november.

  • Islamister bromsar ny regering

   Elyas Fakhfakh, som fått presdentens uppdrag att bilda regering, blir klar med en laguppställning men stöter på omedelbara problem: de ministrar med anknytning till det stora islamistpartiet Ennahda som han vill utse drar sig ur. Senast den 15 mars måste Fakhfakh få till en ministär som godkänns i parlamentet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0