Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Habib Jemli ombeds bilda regering

   Presidenten ger Habib Jemli i uppdrag att bilda regering. Han beskriver sig som politiskt oberoende, men har föreslagits av Ennahda. Jemli är utbildad på jordbruksområdet och har tidigare varit biträdande minister i den samlingsregering ledd av Ennahda som styrde landet efter diktaturens fall 2011. Han har två månader på sig att få ihop en ministär. Om han inte lyckas, kan presidenten utse en annan person.

  • Dubbla anspråk från Ennahda

   Ennahda, som blev störst i parlamentsvalet och ofta bekrivs som ett islamistinspirerat parti, gör anspråk på att uppdraget att bilda regering ska gå till en företrädare för partiet. Partiet föreslår också att dess grundare Rached Ghannouchi ska få posten som talman. Förhandlingar mellan Ennahda och andra partier pågår.  Den 13 november blir Ghannouchi talman efter en uppgörelse med Nabil Karouis parti Qalb Tounes, trots att Karoui under valrörelsen försäkrade att något samarbete med islamister inte var aktuellt.

  • Oktober

  • Nye presidenten installerad

   Den nyvalde presidenten Kaïs Saïed avlägger ämbetsed. Han lovar bland annat sträva efter att rättsstaten respekteras och att ledarna beter sig så att de förtjänar folkets förtroende. Saïed, som tidigare har motsatt sig ändring av de arvslagar som på religiösa grunder ger döttrar mindre arv än söner, säger också att han ska verka för att stärka kvinnans rättigheter. 

  • Jordskredsseger för Kaïs Saïed

   Författningsexperten Kaïs Saïed segrar i presidentvalet. Enligt vallokalsundersökningar får Saïed ungefär tre fjärdedelar av rösterna i den avgörande omgången. En förkrossande majoritet av de unga väljarna föredrar Saïed trots att han har konservativa värderingar, uppger mätinstitutet Sigma. Det faktum att motkandidaten Nabil Karoui ibland kallas ”Tunisiens Berlusconi” kan ge en fingervisning om skälen, som också uttrycks av intervjuade väljare: Saïed har gett intryck av att ha högre moral. Valdeltagandet steg i andra omgången till 57 procent.

  • Domstol friger presidentkandidat

   Med fyra dagar kvar till den avgörande omgången i presidentvalet släpps mediemogulen Nabil Karoui ur häkte. Frigivningen har beslutats av domstol, även om utredningen av brottsmisstankar mot Karoui fortsätter. Omedelbart inleds förberedelser för att en TV-debatt ska hinna genomföras före valet mellan Karoui, som blev tvåa i första valomgången, och ettan Kaïs Saïed.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0