Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Startfältet krymper i presidentvalet

   Nästan tre fjärdedelar av de personer som anmält att de vill ställa upp i presidentvalet har underkänts, meddelar valmyndigheten. Alla de mest kända kandidaterna har fått klartecken. De underkända kan överklaga, och definitivt besked kommer den 31 augusti. En av två kvinnor bland de godkända är Abir Moussi. Hon företräder ett parti som uppstått ur spillrorna av diktatorn Ben Alis maktparti.

  • Nästan 100 personer vill bli president

   När tiden går ut för registrering av kandidater till presidentvalet den 15 september har 98 villiga anmält sig, varav 42 sista dagen. De mest namnkunniga är premiärminister Youssef Chahed, förre presidenten Moncef Marzouki, islamisten Abdelfattah Mourou och mediemagnaten Nabil Karoui. Den 31 augusti ska valmyndigheten meddela vilka som uppfyller formella krav (stöd av ett visst antal väljare via namnunderskrifter eller ett visst antal folkvalda politiker). Den 2 september börjar valrörelsen officiellt.

  • Första gaykandidaten får nobben

   Mounir Baatour, jurist och ledare för ett liberalt parti, deklarerar att han vill bli Tunisiens första presidentkandidat som är öppet homosexuell. Sedan tidigare har han gjort sig känd för en kampanj som går ut på att ”sodomi”, homosexuella relationer, ska bli lagliga: straffet kan idag bli upp till tre års fängelse. Redan innan Baatour kungör att han registrerar sig samlas 18 kritiska grupper bakom ett uppror där de hävdar att hans kandidatur utgör en fara. Den 14 augusti gör valmyndigheten tummen ned för Baatour: han har inte fått ihop de 10 000 namnunderskrifter som krävs för att få ställa upp, lyder beskedet.

  • Islamist blir kandidat i valet

   Islamistpartiet Ennahda (al-Nahda) ställer upp med en egen kandidat i presidentvalet: Abdelfattah Mourou. Han är tillförordnad talman i parlamentet sedan president Essebsis död i juli, då den ordinarie talmannen tog över presidentens uppgifter fram till valet. Partiet vann det första valet efter diktaturens fall 2011 och är återigen störst i parlamentet (efter splittring i den partibildning som vann valet 2014), men har inte tidigare haft någon presidentkandidat. Bedömare anser att Mourou har chans att nå ett starkt valresultat, särskilt om de sekulära krafterna fördelar sitt stöd på olika kandidater.

  • Juli

  • Regeringschefen ställer upp

   Premiärminister Youssef Chahed kommer att ställa upp i presidentvalet, säger en talesman för partiet Leve Tunisien (Tahya Tounes). Senast den 9 augusti måste kandidater ha anmält sig, enligt valkommissionen som fastställer valdagen till 15 september. Vissa skulle ha fördragit att hålla presidentval samtidigt med parlamentsvalet, den 6 oktober. Datum för en eventuell andra valomgång har inte spikats, men den måste enligt valmyndigheten genomföras senast den 3 november.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0