Tunisien
Foto: Shutterstock/Anton Kudelin

Tunisien

Tunisien vid Afrikas Medelhavskust har under olika epoker invaderats av fenicier, romare, araber, osmaner och fransmän. Landet som blev en självständig stat 1956 upplevde 2011 arabvärldens första genuint folkliga revolution. Flera andra länder kom att följa efter, men Tunisien framstod snart som det enda exemplet där en demokratisering verkligen kom till stånd.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Lång förslagslista från diktaturens granskare

   En sanningskommission som haft i uppdrag att utreda den tunisiska diktaturens övergrepp lägger fram sina slutsatser. Kommissionen förespråkar större oberoende åt domstolarna, vittnesskydd, insatser mot korruption inom staten och – inte minst – att parlamentet ges insyn i säkerhetstjänsters och säkerhetsstyrkors arbete, så att dessa inte kan användas mot oliktänkande. Gruppen vill också se en officiell ursäkt från landets president till alla offer för förtryck ända sedan 1955 (ett år före självständigheten). Diktatorn Ben Ali fördrevs av protester under den arabiska våren 2011.

  • Spädbarnsdöd riktar ljuset mot vårdkris

   Ministern med ansvar för hälsofrågor avgår till följd av larm om spädbarnsdödsfall på ett sjukhus i Tunis. Den 15 mars meddelas att sammanlagt 22 barn dött på det statliga universitetssjukhuset Rabta sedan den 6 mars, och i 15 fall drar man slutsatsen att de infektioner barnen dött av orsakats av bakterier som de kommit i kontakt med på sjukhuset. Problem inom sjuk- och hälsovården, bland annat brist på läkemedel, är en stark anledning till folkligt missnöje. De ska också ses i ljuset av att nivån på vården i Tunisien har brukat betraktas som hög.

  • Dubbla val i höst

   Tunisien ska hålla både parlamentsval och presidentval i höst. Parlamentsvalet sker den 6 oktober. Datum för presidentvalet anges först till den 10 november, men det landar enligt senare besked från valmyndigheten på den 17 november för att inte sammanfalla med firandet av profeten Muhammeds födelsedag. Om ingen presidentkandidat vinner redan i första valomgången hålls en andra omgång två veckor senare. Alltsedan den arabiska våren 2011, som bröt ut just i Tunisien, har landets demokratisering setts som ett föredöme, även om processen är mödosam. Den författningsdomstol som kan få en avgörande roll om valresultaten ifrågasätts har dock ännu inte bildats.

  • Februari

  • Livstid för attentat mot turister

   Sju jihadister döms till livstids fängelse för terrordåd mot turistnäringen. Vid de två attentaten, först mot Bardomuseet i Tunis och tre månader senare på en strand nära Sousse, miste omkring 60 personer livet (se 18 mars 2015 och 25 juni 2015). Islamiska staten (IS) har tagit på sig dåden. Flera personer döms till kortare straff och 27 frikänns. Domarna kommer att överklagas.

  • Offentliganställda lovas högre löner

   Fackförbundet UGTT avblåser planerade strejkaktioner efter att ha fått gehör hos regeringen för bland annat krav på höjda löner. Offentliganställda ska enligt uppgörelsen få lönehöjningar på i genomsnitt motsvarande 500 kronor.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0