Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt har Tanzania blivit mer oroligt sedan 2015 då den auktoritära presidenten John Magufuli vann regeringsmakten. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Magufuli ställer upp för omval

   I enlighet med författningen upplöser president Magufuli parlamentet inför de val som ska hållas i oktober. Något valdatum har ännu inte fastslagits. Dagen därpå tillkännager Magufuli att han ställer upp för omval.

  • Ökad åtalsimmunitet för politiker

   Parlamentet antar en rad författningstillägg som bland annat stärker åtalsimmuniteten för presidenten, vicepresidenten, premiärministern, parlamentets talman och vice talman samt en rad högt uppsatta personer inom rättssystemet. Ett annat tillägg innebär att en person som stämmer någon för att ha kränkt dess medborgerliga rättigheter måste förklara hur detta påverkade dem personligen. Flera människorättsorganisationer kritiserar de nya grundlagstilläggen eftersom organisationerna ofta stämmer regeringen i ett brottsoffers namn.

  • "Fritt från coronaviruset"

   President Magufuli förklarar Tanzania fritt från coronaviruset och säger att smittan lämnat landet tack vare medborgarnas böner.

  • Polisen tvivlar på överfall mot oppositionsledare

   Det oppositionella Chademapartiets ledare Freeman Mbowe skadas i ena benet när okända gärningsmän attackerar honom i Dodoma, enligt partiets företrädare, som beskriver attacken som "politiskt motiverad". Mbowe är på väg hem på kvällen när angriparna slår till, enligt Chadema. Partiledaren förs till sjukhus för vård men kan snart lämna sjukhuset. Polisen uttrycker tvivel och säger att inga tecken finns på ett angrepp samt att Mbowe var berusad när han kom till sjukhuset.

  • Universiteten öppnas igen

   Universiteten öppnar igen efter att ha stängts som en del i försöken att bromsa spridningen av coronaviruset, som orsakat en pandemi.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0