Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania i Östafrika är en union mellan det före detta Tanganyika och ögruppen Zanzibar, som har inre självstyre. På fastlandet finns Kilimanjaro, som är Afrikas högsta berg, och kända nationalparker som Serengeti. Tanzania var länge mer politiskt stabilt än många av grannländerna. Men ekonomiska kris och ett alltmer auktoritärt styre under president Magufuli från 2015 har fått synen på Tanzania som en förebild för andra utvecklingsländer att blekna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Regimkritisk journalist grips

   Journalisten Erick Kabendera, en frispråkig kritiker av president Magufuli och hans regering, grips i sitt hem i Dar es Salaam. Enligt hans hustru förs Kabendera bort i ett fordon av sex män som uppger sig vara poliser men som vägrar visa sina polisbrickor. Journalisten är försvunnen i nästan ett dygn innan polisen hör av sig och säger att Kabendera förhörs om sitt medborgarskap. Enligt pressfrihetsorganisationer följer gripandet av Kabendera ett mönster av trakasserier mot mediearbetare som pågått sedan Magufuli kom till makten 2015. Kabendera har tidigare berättat om hur han förföljts och trakasserats av polisen och att hans mor vid ett tillfälle greps av polisen och förhördes i tio timmar om sitt medborgarskap.

  • Mars

  • Chademaledaren fri mot borgen

   Freeman Mbowe, ledare för oppositionspartiet Chadema, släpps fri mot borgen efter att ha suttit i polisens förvar i över tre månader. Även partikollegan Esther Matiko, som greps samtidigt, släpps fri. De två oppositionspolitikerna greps för att inte ha infunnit sig på domstolsförhör efter att de anklagats för deltagande i en olaglig demonstration i februari 2018.

  • Februari

  • Ledaren för Chademas kvinnoförbund grips

   Halima Mdee, ordförande för Chademas kvinnoförbund, gripits för "uppviglande" tal, enligt hennes partikollegor. Mdee, som är jurist och parlamentsledamot, grips i Dar es Salaam, där hon hållit ett partimöte. Mdee är en frispråkig kritiker av president Magufuli och greps flera gånger under 2018 anklagad för att ha förtalat presidenten. Hon frisläpps dagen därpå mot borgen. Chademas ordförande Freeman Mbowe sitter liksom Esther Matiko, parlamentsledamot för Chadema, i förvar efter att ha gripits för domstolstrots (se November 2018).

 • 2018

  • December

  • Oppositionen höjer rösten

   Sex oppositionspartier, däribland de fyra som är representerade i parlamentet, gör gemensam sak mot president Magufulis "diktaturskap", skriver de i ett pressmeddelande. De anklagar regeringen för att ha startat ett krig mot oppositionspartierna som nu meddelar att de kommer att slåss för att rädda demokratin och återta de rättigheter som fråntagits dem genom Magufulis brott mot lagar och författning.

  • November

  • Chadema-ledaren sätts i förvar

   Efter att ha uteblivit vid domstolsförhör den 1 och 8 november grips Chademaledaren Freeman Mbowe, tillsammans med parlamentsledamoten Esther Matiko från Chadema och sju andra. De är åtalade för en olaglig demonstration som krävde en människas liv (se Februari 2018). Mbowe, som sätts i förvar, säger att han varit sjuk vid båda förhörstillfällena, medan Matiko försvarar sig med att hon var utomlands på politiskt uppdrag. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0