Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt blev Tanzania mer oroligt från 2015 då den auktoritäre John Magufuli blev president. Efter Magufulis död i mars 2021 fick landet sin första kvinnliga president, Samia Suluhu Hassan. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Nödlån från IMF

   IMF beviljar Tanzania ett nödlån på 567 miljoner dollar som stöd till landets ekonomi som drabbats hårt av coronapandemin. I synnerhet har den viktiga turistnäringen fått stora svårigheter på grund av att de utländska besökarna uteblivit. Samtidigt har kostnaderna för sjukvård samt för sociala och humanitära insatser stigit i takt med ökad fattigdom och arbetslöshet.

  • Augusti

  • Mbowe anklagar polisen för tortyr

   Den för terrorbrott åtalade Chademaledaren Freeman Mbowe säger vid rättegången att han torterats i häktet och tvingats till ett erkännande. Mbowe och hans medåtalade har tidigare anklagat regeringen för att påverka rättegången.

  • Chademaledaren åtalas för terrorbrott

   Freeman Mbowe, ledare för det oppositionella Chademapartiet, åtalas för att ha finansierat och planerat terrorbrott. Han greps i staden Mwanza där han tillsammans med partiledningen planerade att hålla ett forum för författningsförändringar (se Juli 2021). Mbowe har sedan dess suttit i polisförvar i Dar es Salaam.

  • Juli

  • Elva Chademaledare grips

   Det oppositionella Chademapartiets ledare Freeman Mbowe grips av polisen i staden Mwansa tillsammans med tio andra ledande Chademapolitiker. De grips när de planerar ett forum för författningsändringar. Gripandena försvagar förhoppningarna om en förändring i riktning mot demokrati och politisk frihet under president Suluhu Hassan, som tog över när den auktoritäre presidenten Magufuli avled i mars samma år. Enligt poliskällor grips Chademaledningen för att de planerar att bryta mot coronarestriktionerna.

  • Juni

  • Unesco-larm om hotat världsarv

   FN-organisationen Unesco ser över sin lista över platser som erkänts som världsarv. I en rapport inför ett beslutsmöte under sommaren föreslås att flera av dagens erkända världsarv ska betraktas som hotade, vilket är första steget mot att förlora den eftertraktade världsarvsklassningen. Hoten består i de flesta fall av överexploatering eller klimatförändringar. Viltreservatet Selous i Tanzania, som är ett av de största skyddade områdena i Afrika, anses redan vara hotat på grund av tjuvjakt och tillåtet skogsbruk. Nu planeras dessutom ett dammbygge och Unesco vill stryka Selous helt från världsarvslistan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0