Tanzania
Mångmiljonstaden Dar es Salaam är Tanzanias ekonomiska centrum. Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt blev Tanzania mer oroligt från 2015 då den auktoritäre John Magufuli blev president. Efter Magufulis död i mars 2021 fick landet sin första kvinnliga president, Samia Suluhu Hassan. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Gravida flickor och tonårsmammor får åter gå i skolan

   Regeringen meddelar att den lag som förbjuder gravida tonåringar och tonårsmammor att fortsätta sina studier ska avskaffas. Lagen infördes 2017 av den nu avlidne expresidenten John Magufuli. Kritiken mot lagen blev stark och en del bistånd, bland annat från Världsbanken, drogs in som en följd av att minderåriga berövades sin rätt till grundläggande utbildning.

  • September

  • Nödlån från IMF

   IMF beviljar Tanzania ett nödlån på 567 miljoner dollar som stöd till landets ekonomi som drabbats hårt av coronapandemin. I synnerhet har den viktiga turistnäringen fått stora svårigheter på grund av att de utländska besökarna uteblivit. Samtidigt har kostnaderna för sjukvård samt för sociala och humanitära insatser stigit i takt med ökad fattigdom och arbetslöshet.

  • Augusti

  • Mbowe anklagar polisen för tortyr

   Den för terrorbrott åtalade Chademaledaren Freeman Mbowe säger vid rättegången att han torterats i häktet och tvingats till ett erkännande. Mbowe och hans medåtalade har tidigare anklagat regeringen för att påverka rättegången.

  • Chademaledaren åtalas för terrorbrott

   Freeman Mbowe, ledare för det oppositionella Chademapartiet, åtalas för att ha finansierat och planerat terrorbrott. Han greps i staden Mwanza där han tillsammans med partiledningen planerade att hålla ett forum för författningsförändringar (se Juli 2021). Mbowe har sedan dess suttit i polisförvar i Dar es Salaam.

  • Juli

  • Elva Chademaledare grips

   Det oppositionella Chademapartiets ledare Freeman Mbowe grips av polisen i staden Mwansa tillsammans med tio andra ledande Chademapolitiker. De grips när de planerar ett forum för författningsändringar. Gripandena försvagar förhoppningarna om en förändring i riktning mot demokrati och politisk frihet under president Suluhu Hassan, som tog över när den auktoritäre presidenten Magufuli avled i mars samma år. Enligt poliskällor grips Chademaledningen för att de planerar att bryta mot coronarestriktionerna.

Till kalendariet
10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0