Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt har Tanzania blivit mer oroligt sedan 2015 då den auktoritära presidenten John Magufuli vann regeringsmakten. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Hostande minister väcker känslor

   Finansminister Philip Mpango håller presskonferens för att ta död på rykten om att han skulle ha avlidit med covid-19. Flankerad av sjukvårdspersonal framför ett sjukhus i Dodoma kämpar ministern mot hostattacker och drar tungt efter andan. Han nämner inte vad han lider av för hälsoproblem, men brister i gråt när han framför sina kondoleanser till en rad politiker som avlidit i "lunginflammation" och "andningsproblem". Regeringen har kritiserats för att kraftigt ha tonat ned allvaret med coronapandemin. Världshälsoorganisationen WHO vädjar till den tanzaniska regeringen att ändra attityd.

  • Magufuli antyder att covid-19 finns i Tanzania

   För första gången sedan coronapandemin utbröt i mars 2020 tycks president Magufuli antyda att coronaviruset finns också i Tanzania. Landet uppges på senare tid ha upplevt en rad dödsfall i lunginflammation. Vid en begravning av en högt uppsatt tjänsteman uppmanar Magufuli invånarna att fortsätta be gud om skydd. Tjänstemannens dödsorsak nämns inte men Magufuli talar om "luftvägssjukdom". Det blir allt vanligare att bära munskydd i Tanzania trots att Magufuli sagt att det inte behövs.

  • Zanzibars vicepresident avlider med covid-19

   Zanzibars vicepresident Seif Sharif Hamad, även kallad Maalim Seif, avlider 77 år gammal knappt tre veckor efter det att hans parti, det oppositionella ACT-Wazalendo, meddelat att Hamad testats positivt för covid-19. ACT-Wazalendo är kritiskt till Magufuli-regeringens sätt att kraftigt tona ned riskerna med coronaviruset.

  • Missnöje med "coronastrategin"

   I takt med att antalet dödsfall i "lunginflammation" stiger i landet växer missnöjet med regeringens coronastrategi, det vill säga att inte medge att smittan finns i landet samt att böner har gjort att nationen undsluppit farsoten. Läkare med flera uppger anonymt för medier att de behandlar covidpatienter. Magufuli-regeringen har inte några planer på att importera vaccin mot coronaviruset.

  • Januari

  • Magufuli varnar för covidvacciner

   President Magufuli, som tidigare sagt att Gud har skonat Tanzania från coronaviruset, gör ett i raden av uppmärksammade uttalanden när han varnar för att vaccinerna mot covid-19 är "farliga för vår hälsa". Magufuli anser att bolagen har tagit fram vaccinen för fort, att det annars också borde finnas "vaccin för malaria, cancer, tbc och hiv" vid det här laget. Magufuli har under hela pandemin tonat ned riskerna med coronaviruset och uppmanar nu sitt hälsodepartement att inte förhasta sig vid inköp av vacciner. Tanzania slutade i april 2020 redovisa statistik över antalet coronasmittade invånare samt antalet dödsfall med covid-19. Då hade landet haft 509 bekräftade fall av covid-19 och 16 dödsfall i sjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0