Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania i Östafrika är en union mellan det före detta Tanganyika och ögruppen Zanzibar, som har inre självstyre. På fastlandet finns Kilimanjaro, som är Afrikas högsta berg, och kända nationalparker som Serengeti. Tanzania har genom åren varit mer politiskt stabilt än många av grannländerna, även om ekonomiska kriser och biståndsberoende fått den tidigare bilden av landet som en förebild för andra utvecklingsländer att blekna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Oppositionen höjer rösten

   Sex oppositionspartier, däribland de fyra som är representerade i parlamentet, gör gemensam sak mot president Magufulis "diktaturskap", skriver de i ett pressmeddelande. De anklagar regeringen för att ha startat ett krig mot oppositionspartierna som nu meddelar att de kommer att slåss för att rädda demokratin och återta de rättigheter som fråntagits dem genom Magufulis brott mot lagar och författning.

  • November

  • Chadema-ledaren sätts i förvar

   Efter att ha uteblivit vid domstolsförhör den 1 och 8 november grips Chademaledaren Freeman Mbowe, tillsammans med parlamentsledamoten Esther Matiko från Chadema och sju andra. De är åtalade för en olaglig demonstration som krävde en människas liv (se Februari 2018). Mbowe, som sätts i förvar, säger att han varit sjuk vid båda förhörstillfällena, medan Matiko försvarar sig med att hon var utomlands på politiskt uppdrag. 

  • Internationella givare fryser lån och bistånd

   Internationella långivare håller inne miljontals dollar i lån och bistånd till Tanzania på grund av förföljelserna av HBTQ-personer och regeringens alltmer auktoritära ledarstil. Världsbanken lägger ner planerna på att låna ut 300 miljoner dollar till landet på grund av ett förbud för gravida tonårsflickor att gå till skolan, samt ny lagstiftning som straffar den som ifrågasätter regeringsstatistik.

  • Armén beordras köpa alla cashewnötter

   President Magufuli beordrar armén att köpa upp Tanzanias hela skörd av cashewnötter efter att privata uppköpare vägrat betala det pris som regeringen satt på nötterna. I oktober fördubblade Magufuli priset på cashewnötter, som är en av landets viktigaste exportgrödor, sedan bönderna klagat på att det dåvarande priset inte täckte produktionskostnaderna. Den statliga banken för jordbruksutveckling får order om att frigöra pengar till armén för det stora uppköpet. Den fabrik där nötterna lagras och förädlas ska övertas av armén. Jordbruksministern och handelsministern sparkas för att de inte klarat av sina förpliktelser gentemot odlarna.

  • Regeringen tar avstånd från häxjakt på homosexuella

   Regeringen tar avstånd från Dar es Salaams guvernörs uppmaningar till tanzanier att anmäla misstänkta homosexuella i staden inför planerade massgripanden (se Oktober 2018). Utrikesdepartementet betonar att uppmaningen inte är Tanzanias officiella linje, utan guvernör Makondas personliga åsikter. Utrikesdepartementet tillägger att Tanzania kommer att fortsätta respektera de internationella konventioner om mänskliga rättigheter som landet har undertecknat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0