Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania i Östafrika är en union mellan det före detta Tanganyika och ögruppen Zanzibar, som har inre självstyre. På fastlandet finns Kilimanjaro, som är Afrikas högsta berg, och kända nationalparker som Serengeti. Tanzania var länge mer politiskt stabilt än många av grannländerna. Men ekonomiska kris och ett alltmer auktoritärt styre under president Magufuli från 2015 har fått synen på Tanzania som en förebild för andra utvecklingsländer att blekna.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Massamnesti på nationaldagen

   På Tanzanias nationaldag beordrar president Magufuli att omkring 5 500 fångar ska friges ur landets överfyllda fängelser. Det är ett sätt att minska trycket på fängelserna där runt 36 000 människor sitter inlåsta innan den aktuella massamnestin verkställs. De som friges är interner som dömts för småbrott, eller fångar som inte haft råd med en försvarare eller som tvingats sitta av ett bötesstraff för att de inte haft råd att betala böterna. Tanzanias nationaldag hålls för att uppmärksamma landets frigörelse från kolonialväldet.

  • Tanzania lämnar afrikansk domstol

   Människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot den tanzaniska regeringen för att den fattat beslut om att dra sig ur det avtal som ger Afrikanska domstolen för de mänskliga rättigheterna rätt att rannsaka regeringen. Av 70 domar som fällts fram till september 2019 rör 28 Tanzania. Hittills har dock bara åtta länder ratificerat avtalet som ligger till grund för domstolens verksamhet.

  • November

  • Lokalval utan opposition

   Regeringspartiet CCM vinner över 99 procent av de omkring 16 000 platser som står på spel i lokalvalen. Chadema och fem mindre oppositionspartier bojkottar valen för att skydda sina kandidater som säger att de är rädda efter att ha blivit utsatta för våld och trakasserier. Många oppositionskandidater har dessutom blivit diskvalificerade av myndigheterna. Lokala företrädare i byråd och kvartersråd har stort inflytande över det dagliga livet. Exempelvis måste en äldre person ha ett godkännande från den lokale ledaren för att få gratis mediciner utskrivna. I lokalvalen 2014 ställde Chadema upp och fick då 15 procent av platserna. CCM fick cirka 75 procent.

  • Oktober

  • Barnäktenskap för flickor förbjuds

   Åldersgränsen för när flickor får gifta sig höjs från 15 år till 18. Redan 2016 slog landets högsta domstol fast att barnäktenskap för flickor var könsdiskriminerande eftersom åldersgränsen för män redan då var 18 år. Staten överklagade domen men överklagandet har nu avslagits. Två av fem tanzaniska flickor gifter sig före 18 års ålder, enligt officiell statistik.

  • Runt 600 flyktingar sänds hem till Burundi

   Närmare 600 burundiska flyktingar sänds tillbaka till hemlandet, meddelar tanzanska myndigheter. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR sker återflytten av denna grupp på frivillig basis. Den utgör starten på en omfattande repatriering av sammanlagt omkring 184 000 burundier som ska vara klar före årsskiftet. Den tanzanska regeringen har sagt att flyktingarna, som lämnat Burundi på grund av politiskt våld, ska skickas hem, frivilligt eller med tvång. UNHCR har hjälpt till att återbörda nästan 75 000 burundiska flyktingar sedan september 2017, i enlighet med ett avtal mellan Tanzania och Burundi. FN-organet beräknar att runt 225 000 burundiska flyktingar fortfarande lever i tre läger inne i Tanzania.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0