Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt blev Tanzania mer oroligt från 2015 då den auktoritäre John Magufuli blev president. Efter Magufulis död i mars 2021 fick landet sin första kvinnliga president, Samia Suluhu Hassan. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Unesco-larm om hotat världsarv

   FN-organisationen Unesco ser över sin lista över platser som erkänts som världsarv. I en rapport inför ett beslutsmöte under sommaren föreslås att flera av dagens erkända världsarv ska betraktas som hotade, vilket är första steget mot att förlora den eftertraktade världsarvsklassningen. Hoten består i de flesta fall av överexploatering eller klimatförändringar. Viltreservatet Selous i Tanzania, som är ett av de största skyddade områdena i Afrika, anses redan vara hotat på grund av tjuvjakt och tillåtet skogsbruk. Nu planeras dessutom ett dammbygge och Unesco vill stryka Selous helt från världsarvslistan.

  • Maj

  • Viruskontrollen ökar vid inresa

   Regeringen tar ännu ett steg bort från den covidskeptiska attityden och inför reserestriktioner för att bromsa spridningen av covid-19. Den person som reser in i Tanzania måste kunna visa upp ett negativt covidtest som tagits högst 72 timmar före ankomsten. Resenärer från länder med stor smittspridning måste dessutom ta ett snabbtest innan de släpps in. Om besökaren kommer från ett land med nya varianter av viruset måste hen sitta i karantän 14 dagar och själv betala sina utgifter under denna period.

  • April

  • Suluhu Hassan blir ledare för CCM

   President Suluhu Hassan väljs enhälligt till ordförande för det styrande partiet CCM vid en extrastämma i Dodoma. På ordförandeposten ersätter hon expresident John Magufuli, som avled i mars.

  • Presidenten bjuder in oppositionen

   I ett tal riktat till den politiska oppositionen lovar president Suluhu Hassan att försvara demokratin och de grundläggande fri- och rättigheterna för att gynna utveckling och fred. Hon öppnar för debatt med oppositionen om hur Tanzanias politiska kurs ska läggas.

  • Oljeledning från Uganda ska byggas

   Tanzania och Uganda ingår en rad avtal med franska Total och kinesiska CNOOC om att bygga en ledning från oljefält i västra Uganda via hamnen Tanga i Tanzania till den globala marknaden. Oljeledningen ska heta East African Crude Oil Pipe Line (EACOP). Flera miljöorganisationer varnar för de miljömässiga följderna av bygget, liksom för hur tillvaron kan förändras negativt för lokalbefolkningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0