Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt har Tanzania blivit mer oroligt sedan 2015 då den auktoritära presidenten John Magufuli vann regeringsmakten. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Böner mot coronapandemin

   Tanzania rapporterar sitt första dödsfall i covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset sars-co-2, vars spridning lett till en pandemi. Dödsoffret är en 49-årig man med underliggande sjukdomar. Tanzania har förberett sig för pandemin genom att stänga alla skolor och universitet, men president Magufuli har inte velat införa reserestriktioner, sätta städer i karantän eller kräva av människor att stanna hemma. Han har uppmanat befolkningen att förlita sig på Gud, inte på skyddsmasker. Magufuli har också uppmanat tanzanierna att gå till kyrkor och moskéer och be.

  • Chademaledaren döms för uppvigling

   Chademas ordförande Freeman Mbowe döms till böter eller fem månaders fängelse för uppvigling i samband med en av myndigheterna förbjuden demonstration 2017. Vid rättegången döms även åtta andra högt uppsatta oppositionspolitiker för liknande brott, däribland fyra parlamentsledamöter. Bland de dömda finns Chademas vice ordförande Said Issa Mohammed. Mbowe döms för att han under demonstrationen sagt att Magufuli inte kommer att bli långvarig på presidentposten. Mbowe och sju andra släpps fria tre dagar senare sedan Chadema gått in och betalat deras böter.

  • Februari

  • Konflikt om valmyndigheten

   Magufulis regering avvisar oppositionspartiet Chademas krav på att valmyndigheten ska reformeras inför höstens president- och parlamentsval. Enligt Chadema är den nuvarande valmyndigheten inte oberoende och tjänar regerande CCM:s intressen. Flera givarländer, däribland Sverige, har minskat biståndet på grund av de demokratiska bristerna i Tanzania, eller har biståndet riktats om så att det ska stärka demokrati och mänskliga rättigheter.

  • Homofobisk politiker får inreseförbud till USA

   Paul Christian Makonda, som tog initiativ till långtgående förföljelser av hbtq-personer (se Oktober 2018), får inreseförbud till USA. Den amerikanska regeringens motivering till förbudet är att Makonda bröt mot grundläggande mänskliga rättigheter när han lanserade sitt homofobiska projekt, som Magufuli-regeringen senare tog avstånd ifrån.

  • Januari

  • USA inför inreserestriktioner

   Den amerikanska presidenten Donald Trump inför restriktioner för inresa till USA för medborgare från sex länder: Nigeria, Myanmar, Eritrea, Kirgizistan, Sudan och Tanzania. Tidigare har Trump gjort samma sak för medborgare från Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Jemen och Nordkorea samt politiska statstjänstemän från Venezuela. Beslutet beror enligt amerikanska myndigheter på att dessa länder varit ovilliga eller oförmögna att följa vissa grundläggande regler för bland annat identitetskontroll, informationsutbyte och allmänhetens säkerhet. Reglerna börjar gälla den 22 februari och fokus ligger på personer som vill bosätta sig i USA, inte enbart besöka landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0