Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt har Tanzania blivit mer oroligt sedan 2015 då den auktoritära presidenten John Magufuli vann regeringsmakten. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Samarbete med Moçambique mot terrorism

   Tanzania och Moçambique ingår ett samarbetsavtal om att bistå varandra i kampen mot militanta islamister som har dödat över 2 000 människor och drivit en halv miljon på flykt, framför allt i Moçambique. Avtalet, som sluts av ländernas högsta polischefer vid ett möte i den tanzaniska staden Mtwara, preciserar hur samarbetet konkret ska gå till. Det gäller bland annat utbyte av information och underrättelser, samt att fler än 500 misstänkta gärningsmän som gripits i Tanzania ska överlämnas till grannlandet. Islamisterna terroriserar i första hand den oljerika moçambikiska provinsen Cabo Delgado som gränsar till Tanzania. I Cabo Delgado har jihadisterna slagits sedan 2017 för ett islamistiskt kalifat, men under de senaste månaderna har de också gjort räder över gränsen till Tanzania.

  • Tundu Lissu lämnar landet

   Chademas presidentkandidat Tundu Lissu lämnar Tanzania och återvänder till Belgien där han tidigare bott. Lissu sökte en vecka tidigare skydd på Tysklands ambassad i Dar es Salaam sedan han mottagit dödshot, enligt brittiska BBC. Flera av oppositionens högsta ledare har gripits för uppvigling eller för att ha planerat olagliga demonstrationer.

  • FN: minst 150 oppositionella greps inför valet

   Chefen för FN:s råd för de mänskliga rättigheterna, Michelle Bachelet, säger att minst 150 medlemmar av oppositionen greps inför valdagen. Minst 18 av dem sitter kvar i polisens förvar, enligt Bachelet.

  • Chademas ledare grips

   Ledarna för de två oppositionspartierna Chadema och ACT-Wazalendo uppmanar sina anhängare att delta i fredliga demonstrationer för att protestera mot valresultatet och uppmana till nyval. Chademas ordförande Freeman Mbowe och sex andra Chademapolitiker grips av polisen för att ha planerat våldsamma protestaktioner. Även Tundu Lissu grips tillfälligt men släpps kort därefter. Freeman Mbowe och andra Chademapolitiker släpps några dagar senare. Några demonstrationer hålls inte då polisen hotat att ingripa med våld mot gatuprotester. En delegation från Östafrikanska gemenskapen (EAC) säger att valet genomförts på ett korrekt sätt, medan USA uttrycker oro över valprocessen.

  • Oktober

  • Tundu Lissu vägrar godta valutgången

   Tundu Lissu och Chadema-partiet anklagar valmyndigheten och regeringssidan för så omfattande valfusk att de vägrar godta valresultatet. Valmyndigheten tillbakavisar anklagelserna. Tundu Lissu vädjar till omvärlden att inte godkänna valet. På Zanzibar grips den oppositionelle presidentkandidaten Maalim Seif Sharif kort efter det att han sagt att valet på ön varit riggat och därefter uppmanat sina anhängare att gå ut på gatorna i protest.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0