Tanzania
Foto: Shutterstock/Magdalena Paluchowska

Tanzania

Tanzania är en union mellan det före detta Tanganyika på Afrikas östkust och ögruppen Zanzibar. I fastlandsdelen ligger Afrikas högsta berg Kilimanjaro och kända nationalparker som Serengeti. Politiskt har Tanzania blivit mer oroligt sedan 2015 då den auktoritära presidenten John Magufuli vann regeringsmakten. Trots gruvdrift och turism är småskaligt jordbruk grunden i det fattiga landets ekonomi.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Oljeledning ska byggas från Uganda till tanzanska kusten

   President Magufuli och hans ugandiske kollega Yoweri Museveni skriver under ett avtal som innebär att en oljeledning ska byggas från ugandiska oljefält till hamnen Tanga i Tanzania. Prislappen för projektet sätts till 3,5 miljarder dollar. Uganda har stora oljetillgångar som inte har kunnat exploateras på grund av bristande infrastruktur och oklarhet kring hur oljan ska exporteras.

  • Augusti

  • Lissu blir Chademas presidentkandidat

   Oppositionspartiet Chadema nominerar formellt Tundu Lissu till sin kandidat i presidentvalet i oktober. Under 2017 greps Lissu minst sex gånger och utsattes för ett mordförsök, då han sköts 16 gånger utanför sin bostad i Dodoma. Han gick därefter i exil i Belgien där han har rehabiliterats. I juli 2020 återvände Lissu till Tanzania med föresatsen att utmana president Magufuli i höstens val.  

  • Juli

  • Tandu Lissu utmanar Magufuli

   Oppositionspolitikern Tundu Lissu återvänder hem från exilen i Belgien för att utmana president Magufuli i presidentvalet i oktober. Inför medier kritiserar han Magufulis hantering av coronakrisen som en "nationell pinsamhet". Lissu var tidigare parlamentsledamot för Chadema, vars ledare Freeman Mbowe möter honom på flygplatsen i Dar es Salaam. Lissu välkomnas också hem av hundratals anhängare som kantar vägen utanför flygplatsen. Lissu skadades svårt i ett mordförsök i Dodoma 2017 och har genomgått ett 20-tal operationer i Belgien.

  • Magufuli ställer upp för omval

   Regeringspartiet CCM nominerar president John Magufuli till sin presidentkandidat i valet den 28 oktober 2020. Magufuli är den ende CCM-politikern som kandiderar till posten. CCM:s presidentkandidat på Zanzibar blir Hussein Mwinyi. President-, parlaments- och lokalval ska hållas samtidigt.

  • Juni

  • Ökad åtalsimmunitet för politiker

   Parlamentet antar en rad författningstillägg som bland annat stärker åtalsimmuniteten för presidenten, vicepresidenten, premiärministern, parlamentets talman och vice talman samt en rad högt uppsatta personer inom rättssystemet. Ett annat tillägg innebär att en person som stämmer någon för att ha kränkt dess medborgerliga rättigheter måste förklara hur detta påverkade dem personligen. Flera människorättsorganisationer kritiserar de nya grundlagstilläggen eftersom organisationerna ofta stämmer regeringen i ett brottsoffers namn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0