Kalendarium
Landguidens kalendarier omfattar i första hand händelser av politisk betydelse. I konfliktdrabbade länder nämns bara de mest omfattande våldsdåden.
Källor: främst nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt regionala medier som Africa Confidential och AllAfrica.com.
Senaste händelser
-
2025
-
Maj
-
USA välkomnar vita sydafrikanska “flyktingar”
Ett 50-tal vita sydafrikaner som erhållit flyktingstatus landar i USA. Sydafrikanerna är afrikander, det vill säga ättlingar till européer (främst holländare) som slog sig ned i Sydafrika med början i mitten av 1600-talet. Handläggningstiden för deras ansökningar har gått rekordsnabbt och människorättsgrupper kritiserar USA för att välkomna vita sydafrikaner, samtidigt som landet stänger gränserna för i princip alla andra flyktingar i världen. Trump har vid upprepade tillfällen felaktigt påstått att vita afrikander, som ofta arbetar inom jordbrukssektorn, utsätts för ”folkmord”. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har påtalat för Trump att informationen är felaktig. Enligt all tillgänglig statistik har vita, som grupp, en mer priviligierad ställning i Sydafrika jämfört med svarta. Arbetslösheten bland vita är lägre, de har en bättre finansiell ställning och deras egendoms- och fastighetsinnehav är större. Ur ett säkerhetsperspektiv finns inte heller belägg för att afrikanderna är en utsatt grupp. Det sker omkring 70 mord per dag i Sydafrika men under sista kvartalet 2024 registrerade polisen endast tolv mord som utförts på gårdar varav ett mord på en vit farmare. Att Trump välkomnar vita sydafrikaner som flyktingar och påstår att de är förföljda och diskriminerade, försämrar ytterligare relationen mellan USA och Sydafrika.
-
-
April
-
Momsfrågan blottar sprickor i regeringen
Frågan om höjd moms blottar sprickor i Sydafrikas koalitionsregering. I början av april antog landets parlament ett ramverk för en ny budget. Regeringens näst största parti, DA, röstade dock emot förslaget eftersom partiet motsätter sig att landets moms höjs. Det är första gången sedan koalitionsregeringen bildades efter valet i fjol (se Kalendarium) som DA bryter med regeringens linje. I stället för att höja momsen borde regeringen satsa på reformer som kan leda till ekonomisk tillväxt och fler job, anser DA. Efter långa förhandlingar viker nu finansminister Enoch Godongwana (ANC) sig för trycket. I stället för att riskera att regeringen spricker meddelar han att det inte blir någon momshöjning.
-
USA:s höga tullar kan hota citrusindustrin
USA inför en tullsats på 31 procent på alla varor som landet importerar från Sydafrika. Dagen efter backar Trump och pausar de extra höga tullarna i 90 dagar. Kvar blir den tullsats på 10 procent som USA infört mot världens alla länder (se nedan). Nya tullar väntas slå hårt mot den sydafrikanska citrusindustrin. Mellan 5–6 procent av citrusexporten går till USA men vissa regioner är helt beroende av den amerikanska marknaden. Oron bland Sydafrikas odlare är stor och uppemot 35 000 jobb är hotade. Sydafrika exporterar citrusfrukter till USA under lågsäsongen för amerikansk citrusodling och konkurrerar därmed inte med USA:s inhemska odlare. De nya tarifferna är ett led i den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att införa importtullar på i princip alla varor från alla länder. Den lägsta nivån är 10 procent. Motivet är att Trump vill införa strafftullar mot länder som har överskott i handelsbalansen mot USA.
-
Mars
-
Etiopier flyr från misstänkta människosmugglare
Polis i Johannesburg hittar drygt 30 barn och vuxna etiopier som lyckats fly från misstänkta människohandlare. De senaste månaderna har fler liknande fall påträffats i Johannesburg. I januari fritog polisen 26 papperslösa etiopier som hölls fångna av misstänkta människosmugglare. Sydafrika är kontinentens mest industrialiserade land och lockar till sig afrikaner på jakt efter arbete och ett bättre liv. Exakt hur många som söker sig till landet är osäkert men uppgifter från FN:s flyktingorgan UNHCR talar om tiotusentals. Risken att de utsätts för människohandel är överhängande.
-
USA utvisar Sydafrikas ambassadör
Sydafrikas ambassadör till USA, Ebrahim Rasool, utvisas. USA:s utrikesminister Marco Rubio meddelar i ett inlägg på plattformen X att Rasool inte längre är välkommen och anklagar honom för att “hata USA” och president Trump. Att USA utvisar en ambassadör är ovanligt men relationerna mellan de båda länderna har stadigt försämrats sedan Donald Trump tog över presidentskapet i januari. Trumpadministrationen har tidigare dragit in allt bistånd till Sydafrika och anklagar landets regering för att beslagta mark som tillhör vita afrikander (se 20 och 27 februari). Utvisningen kommer efter att Rasool i ett webbniarium bland annat kallat Trumps politik en “vit makt-reaktion” på demografiska förändringar i USA som gör att vita snart endast utgör 48 procent av väljarkåren.
Vill du läsa mer?
För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.
Vad får jag?
Se exempel på vad Landguiden omfattar här.