Seychellerna
Foto: Shutterstock/BlueOrange Studio

Seychellerna

Seychellerna var länge en samling obebodda öar i Indiska oceanen. Först i slutet av 1700-talet slog sig europeiska nybyggare ned med afrikanska slavar. Öarna hamnade under brittisk överhöghet, och tjänade som flott- och flygbas under andra världskriget. Sedan 1976 är Seychellerna en självständig nation med förhållandevis hög levnadsstandard. Turism och fiske utgör basen i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Nya coronarestriktioner i Seychellerna

   Trots att ungefär 60 procent av invånarna har vaccinerats mot covid-19 upplever Seychellerna en ny smittvåg. 500 människor ska ha smittats av det nya coronaviruset enbart under de tre första dagarna i maj. Sammanlagt är det ungefär 1 000 personer som bär på aktiv smitta, varav ungefär var tredje har fått två vaccindoser. Fyra av dem som smittats är seychellier. Myndigheterna inför nu nya restriktioner för att få stopp på smittan, alla möten förbjuds, skolor stängs och barer och restauranger måste stänga tidigt. Omkring 60 procent av dem som vaccinerats har fått ett kinesiskt vaccin, som skänkts av Förenade arabemiraten, medan övriga har fått Astra Zeneca.

  • Februari

  • Tuff start för Ramkalawan

   Wavel Ramkalawan har fått en svår uppgift som president. Hans planer på att reformera ekonomin och bekämpa korruption och nepotism är svåra att genomföra mitt under en pågående pandemi, då turismen, landets viktigaste näring drabbats hårt, rapporterar tidskriften Africa Confidential. Antalet turister som anländer till öarna är mer än 90 procent lägre än under ett vanligt år (nu har Seychellerna dock öppnat för att ta emot turister som är vaccinerade). Det nationella flygbolaget Air Seychelles är konkursmässigt, fattigdomen ökar (var fjärde invånare lever nu under fattigdomsgränsen) liksom narkotikamissbruket. Landets centralbank har nu bara pengar nog för de kommande 18 månaderna, i bästa fall. Läget har inte förbättrats av att hans företrädare Danny Faure låtit staten betala full lön till alla som drabbats ekonomiskt av pandemin. Ramkalawan har dock aviserat en genomgång av ett 100-tal statliga företag och dess styrelser, vilka ofta erbjudit lönsamma reträttplatser för lojala krafter inom det före detta regeringspartiet Förenade Seychellerna. Och han har också börjat hålla presskonferenser, vilka var ovanliga under det tidigare styret, varav den längsta var 2,5 timme lång.

  • Januari

  • Seychellerna börjar vaccinera mot covid-19

   Som första land i Afrika börjar Seychellerna att vaccinera mot covid-19. Det görs med ett vaccin från den kinesiska läkemedelsjätten Sinopharm som donerats av Förenade arabemiraten (50 000 doser). Först ut att vaccineras är president Wavel Ramkalawan. Därefter ska vårdpersonal vaccineras och sedan alla över 65 år. I slutet av januari kommer en ny leverans av vaccin, då från AstraZeneca, som donerats av Indien. Förhoppningen är att drygt två tredjedelar av alla invånare ska kunna vaccineras under de kommande två eller tre månaderna. Även i Seychellerna ökade smittan i slutet av 2020, med över 500 fall av covid-19 i december. En människa ar avlidit i covid-19.

 • 2020

  • November

  • Ny regering tillträder

   Större delen av Seychellernas nya regering tillträder. 13 ministrar har godkänts av parlamentet, varav fem är kvinnor. Vicepresident Ahmed Afif som redan tillträtt sin post kommer även att fungera som informationsminister. Två ministrar, Sylvestre Radegonde som ansvarar för utrikes- och turismfrågor och Billy Rangasamy som hanterar mark- och bostadsfrågor, befinner sig dock i coronakarantän då de nyligen kommit till Seychellerna från utlandet. President Wavel Ramkalawan uppmanar dem att se sig som ministrar för alla seychellier och att motverka för omfattande byråkrati.

  • Oktober

  • Ramkalawan tillträder som president

   Wavel Ramkalawan tillträder som Seychellernas president. Han manar i samband med det till enighet och lovar att försöka stärka landets ekonomi, som drabbats hårt av minskad turism under den pågående corinakrisen. Han betonar också att insatser mot narkotikasmuggling ska prioriteras och att ingen ska komma undan oavsett position i samhället.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0