Seychellerna
Foto: Shutterstock/BlueOrange Studio

Seychellerna

Seychellerna var länge en samling obebodda öar i Indiska oceanen. Först i slutet av 1700-talet slog sig europeiska nybyggare ned med afrikanska slavar. Öarna hamnade under brittisk överhöghet, och tjänade som flott- och flygbas under andra världskriget. Sedan 1976 är Seychellerna en självständig nation med förhållandevis hög levnadsstandard. Turism och fiske utgör basen i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • President Faure vädjar om skydd för världens hav

   Seychellernas president Danny Faure vädjar till världen att göra mer för att skydda världens hav. Han gör det i en direktsändning från en undervattensfarkost i Indiska oceanen, som befinner sig 120 meter under ytan. "Frågan är större än oss själva och vi kan inte vänta på att nästa generation ska lösa problemen åt oss", säger han.

  • Februari

  • Ex-president René avlider

   Albert René, som med fast hand styrde Seychellerna mellan 1977 till 2004 avlider. Han hade behållit ett starkt inflytande över politiken även sedan han lämnat över stafettpinnen till sin vicepresident James Michel. Oppositionen anklagade hans regim för brott mot de mänskliga rättigheterna,  men René förnekade att några oegentligheter hade förekommit. Albert René blev 83 år.

 • 2018

  • Oktober

  • Seychellerna satsar 15 miljoner dollar på att skydda havsområden

   Seychellerna har fått ihop 15 miljoner dollar via så kallade blå obligationer som ska användas för att skydda havsmiljön och landets fiskevatten. Ett 210 000 kvadratkilometer stort havsområde ska upprättas, där ska fisket begränsas, inga oljeprospekteringar och andra stora projekt får förekomma. En amerikansk naturskyddsgrupp, Nature Conservancy, betalat 22 miljoner dollar på landets utlandsskuld i utbyte mot att Seychellerna går med på att skydda omkring en tredjedel av sina havsområden.

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Seychellerna är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

  • Försvarsavtal med Indien i fara

   Företrädare för den oppositionella Seychellerna demokratiska allians (Linyon Demokratik Seselwa), som kontrollerar nationalförsamlingen motsätter sig ett försvarssamarbete med Indien, enligt vilket det indiska försvaret skulle få bygga en militärbas på en av de yttre öarna. Indien vill ha basen där för att bättre bistå handelsfartyg i Indiska oceanen. Regeringen vill driva igenom avtalet som man menar skulle stärka landets kustbevaknings arbete för att motverka illegalt fiske, förhindra narkotikasmuggling och bekämpa pirater till havs. Bakom oppositionens motstånd till avtalet finns en rädsla för att indiska arbetare ska få ett för stort inflytande över ekonomin, men också en motvilja mot att en annan stat ska få rätt att upprätta en egen militärbas på seychelliskt territorium.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0