Seychellerna
Foto: Shutterstock/BlueOrange Studio

Seychellerna

Seychellerna var länge en samling obebodda öar i Indiska oceanen. Först i slutet av 1700-talet slog sig europeiska nybyggare ned med afrikanska slavar. Öarna hamnade under brittisk överhöghet, och tjänade som flott- och flygbas under andra världskriget. Sedan 1976 är Seychellerna en självständig nation med förhållandevis hög levnadsstandard. Turism och fiske utgör basen i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Tre kandidater ställer upp i presidentvalet

   President Danny Faure, från regeringspartiet Förenade Seychellerna, kommer att möta två motkandidater i presidentvalet 22 till 24 oktober. Seychellernas demokratiska allians (LDS) representeras av Wavel Ramkalawan, som ställer upp för sjätte gången, och den förre turistministern Alain Saint-Ange som deltar för det nybildade partiet Ett Seychellerna och som lovar att liberalisera användning av cannabis och bilda en expertregering. Faure har lovat att bilda en enhetsregering om han vinner, för att hantera de svåra ekonomiska problem som landet drabbats av på grund av coronakrisen. I valet 2015 var det i stort sett jämnt lopp mellan Faure och Ramkalawan, bara 193 röster skilde dem åt. 

  • Juli

  • Parlamentsvalet tidigareläggs

   Seychellerna kommer att hålla parlamentsval samtidigt med presidentvalet i oktober. Enligt president Danny Faure tidigareläggs parlamentsvalet, som skulle ha hållits 2021, för att landet ska spara pengar. Seychellerna ekonomi har drabbats hårt av coronakrisen, då få turister kommer till landet och BNP väntas fall med 14 procent under 2020. Landet har dock klarat pandemin relativt väl med 114 fall av covid-19 och inga dödsfall alls i sjukdomen.  Valen kommer att hållas från 22 till 24 oktober.

  • Juni

  • 70 smittade västafrikanska sjömän sätts i karantän

   70 sjömän från Västafrika som tillhör en grupp på 200 personer kommit till Seychellerna för att arbeta på spanska fiskebåtar har visat sig vara smittade av covid-19. Samtliga av dem ska ha haft intyg på att de inte var smittade och ingen av dem har några symptom. De ska nu sitta i karantän på de båtar de ska arbeta på. Seychellerna har bara haft elva fall av covid-19 och samtliga som insjuknat har tillfrisknat.

  • Maj

  • Seychellernas kreditbetyg sänks

   Kreditvärderingsinstitutet Fitch sänker Seychellernas kreditbetyg i två steg till B+. Det pekar på en rad faktorer, inte minst att BNP beräknas att minska med 14 procent under 2020, ett ökat underskott i bytesbalansen och att turistsektorn fått stora svårigheter på grund av den pågående coronapandemin. Turismen svarar vanligtvis för ungefär en fjärdedel av landets BNP.

  • Seychellerna lättar på restriktionerna

   Myndigheterna lättar nu på de restriktioner som införts för att begränsa smittspridningen av det nya coronaviruset. Det sker sedan inga nya fall av sjukdomen har rapporterats på nästan en månad. Seychellerna har sammanlagt bara haft elva fall av covid-19. Skolorna förblir dock stängda till mitten av maj och barer och restauranger i juni.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0