Seychellerna
Foto: Shutterstock/BlueOrange Studio

Seychellerna

Seychellerna var länge en samling obebodda öar i Indiska oceanen. Först i slutet av 1700-talet slog sig europeiska nybyggare ned med afrikanska slavar. Öarna hamnade under brittisk överhöghet, och tjänade som flott- och flygbas under andra världskriget. Sedan 1976 är Seychellerna en självständig nation med förhållandevis hög levnadsstandard. Turism och fiske utgör basen i ekonomin.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Seychellerna börjar vaccinera mot covid-19

   Som första land i Afrika börjar Seychellerna att vaccinera mot covid-19. Det görs med ett vaccin från den kinesiska läkemedelsjätten Sinopharm som donerats av Förenade arabemiraten (50 000 doser). Först ut att vaccineras är president Wavel Ramkalawan. Därefter ska vårdpersonal vaccineras och sedan alla över 65 år. I slutet av januari kommer en ny leverans av vaccin, då från AstraZeneca, som donerats av Indien. Förhoppningen är att drygt två tredjedelar av alla invånare ska kunna vaccineras under de kommande två eller tre månaderna. Även i Seychellerna ökade smittan i slutet av 2020, med över 500 fall av covid-19 i december. En människa ar avlidit i covid-19.

  • Februari

  • Tuff start för Ramkalawan

   Wavel Ramkalawan har fått en svår uppgift som president. Hans planer på att reformera ekonomin och bekämpa korruption och nepotism är svåra att genomföra mitt under en pågående pandemi, då turismen, landets viktigaste näring drabbats hårt, rapporterar tidskriften Africa Confidential. Antalet turister som anländer till öarna är mer än 90 procent lägre än under ett vanligt år (nu har Seychellerna dock öppnat för att ta emot turister som är vaccinerade). Det nationella flygbolaget Air Seychelles är konkursmässigt, fattigdomen ökar (var fjärde invånare lever nu under fattigdomsgränsen) liksom narkotikamissbruket. Landets centralbank har nu bara pengar nog för de kommande 18 månaderna, i bästa fall. Läget har inte förbättrats av att hans företrädare Danny Faure låtit staten betala full lön till alla som drabbats ekonomiskt av pandemin. Ramkalawan har dock aviserat en genomgång av ett 100-tal statliga företag och dess styrelser, vilka ofta erbjudit lönsamma reträttplatser för lojala krafter inom det före detta regeringspartiet Förenade Seychellerna. Och han har också börjat hålla presskonferenser, vilka var ovanliga under det tidigare styret, varav den längsta var 2,5 timme lång.

 • 2020

  • November

  • Ny regering tillträder

   Större delen av Seychellernas nya regering tillträder. 13 ministrar har godkänts av parlamentet, varav fem är kvinnor. Vicepresident Ahmed Afif som redan tillträtt sin post kommer även att fungera som informationsminister. Två ministrar, Sylvestre Radegonde som ansvarar för utrikes- och turismfrågor och Billy Rangasamy som hanterar mark- och bostadsfrågor, befinner sig dock i coronakarantän då de nyligen kommit till Seychellerna från utlandet. President Wavel Ramkalawan uppmanar dem att se sig som ministrar för alla seychellier och att motverka för omfattande byråkrati.

  • Oktober

  • Ramkalawan tillträder som president

   Wavel Ramkalawan tillträder som Seychellernas president. Han manar i samband med det till enighet och lovar att försöka stärka landets ekonomi, som drabbats hårt av minskad turism under den pågående corinakrisen. Han betonar också att insatser mot narkotikasmuggling ska prioriteras och att ingen ska komma undan oavsett position i samhället.

  • Oppositionen vinner presidentvalet

   Presidentvalet, som inleddes den 22 oktober, vinns av oppositionen. Den politiske veteranen Wavel Ramkalawan från Seychellernas demokratiska allians (LDS) får nästan 55 procent av rösterna, och besegrar därmed den sittande presidenten Danny Faure, från Förenade Seychellerna som får 43,5 procent av rösterna. Valets tredje kandidat den förre turistministern Alain Saint-Ange från Ett Seychellerna kommer långt efter. Det är första gången en oppositionskandidat vinner ett presidentval i Seychellerna. Ramkalawan förlorade det förra presidentvalet 2015 med knappast möjliga marginal och året efter blev hans LDS största parti i parlamentsvalet. Även denna gång blir LDS största parti i parlamentet med 25 mandat, före  Förenade Seychellerna med tio mandat. Den fråga som har engagerat väljarna mest i det här läget är ekonomin, inte minst på grund av förlorade intäkter från turismen på grund av coronapandemin. Saint-Ange profilerar sig genom att lova en legalisering av cannabis som ett sätt att hantera de stora problemen med heroinmissbruk (se Februari 2020) något Faure motsätter sig.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0