2016
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2016
-
December
-
"Boko Haram är kvar"
I en videoinspelning säger den beryktade Boko Haram-ledaren Abubakar Shekau att terrosekten inte alls drivits bort från Sambisa-skogen, något som Buhari hävdat på julafton. Shekau riktar sig direkt till presidenten: "Du borde inte ljuga".
-
Värsta humanitära krisen i Afrika
Hungerkatastrofen i nordöstra Nigeria är nu den värsta på kontinenten, enligt FN. Runt 100 000 människor, flertalet barn, riskerar att dö i svält. 400 000 barn riskerar akut undernäring.
-
Många döda i attentat mot marknad
Minst 56 människor dödas och över 170 skadas när två kvinnor spränger sig själva på en välbesökt marknadsplats i Madagali, i delstaten Adamawa. Enligt en del beskrivningar var förövarna skolflickor.
-
November
-
”Säkerhetsstyrkorna dödar separatister”
Amnesty International anklagar säkerhetsstyrkor för att ha dödat minst 150 Biafra-aktivister och skadat hundratals sedan augusti 2015, i samband med att protester slagits ned. Bara i samband med minnesdagen i maj dog minst 60 personer, enligt rapporten som bygger på videoinspelningar, fotografier och ögonvittnesskildringar. Övervåldet ökar spänningarna i sydöstra Nigeria, konstaterar människorättsorganisationen. Armén tillbakavisar uppgifterna.
-
Nytt attentat slår mot oljeproduktionen
Rebellgruppen NDA i Nigerdeltat tar på sig en attack som enligt gruppen innebär att oljeproduktionen minskar med 300 000 fat om dagen. Attacken är en hämnd för att regeringen fortsätter att trakassera folk i området, heter det. Den villkorliga vapenvilan sedan i augusti har annars lett till att produktionen ökat på nytt; oljedepartementet rapporterade den 1 november att produktionen var tillbaka på 2,1 miljoner fat per dag. Det är nästan normal nivå (se Maj 2016).
-
Många döda när polis slår till mot shiiter
Minst tio personer dödas och flera skadas när polisen öppnar eld mot Irantrogna shiamuslimer i Kano. Våldet bryter ut när medlemmar av IMN (se December 2015) försöker tåga från Kano till Zaria i delstaten Kaduna, där gruppen är förbjuden, i samband med sorgehögtiden ashura. Flera våldsamma sammanstötningar har ägt rum det senaste året mellan shiiter och sunniter.
-
Oktober
-
Razzior mot domare
Myndigheterna gör razzior hos sju högt uppsatta domare som misstänks för korruption och maktmissbruk. Bland dem som får sina hem genomsökta finns två domare i Högsta domstolen. Polisen uppges beslagta stora belopp i kontanter i tillslaget, som en del jurister anser är lagvidrigt.
-
September
-
Buhari vädjar om nödhjälp
Presidenten vädjar i ett tal i FN:s generalförsamling om bistånd från omvärlden för att klara den växande humanitära krisen som Boko Haram har utlöst i Nigeria.
-
Våldsdåd i september
Trots att militären säger sig ha överhanden fortsätter Boko Harams attentat mot civilpersoner främst i delstaten Borno. Vid ett tillfälle dödas åtta personer utanför en kyrka, av gärningsmän på cykel. Vid ett annat tillfälle dör sex civilpersoner vid ett överfall mot en transport med militäreskort. Tre soldater skadas också.
-
Attacker mot oljeledningar
Den militanta gruppen NDGJM tar på sig ett attentat mot en oljeledning i delstaten Delta, det andra på mindre än en vecka. NDGJM antas ha trappat upp sin aktivitet sedan den rivaliserande NDA utlyst vapenvila och inlett förhandlingar med regeringen (se Augusti 2016).
-
Augusti
-
Ekonomin i lågkonjunktur
Nigeria bekräftas formellt befinna sig i en lågkonjunktur då tillväxten varit negativ två kvartal i rad. Under årets andra kvartal krympte ekonomin med 2,06 procent. Orsaken är de låga oljepriserna på världsmarknaden. Samtidigt uppger regeringen att tillväxten är god i jordbruks- och gruvsektorn.
-
Boko Haram-ledare uppges dödade
Militären säger sig ha dödat flera befälhavare inom islamistsekten och allvarligt sårat den omstridde ledaren Abubakar Shekau, i ett flyganfall i Sambisaskogen i Borno den 19 augusti.
-
NDA utlyser villkorlig vapenvila
Rebellgruppen NDA i Nigerdeltat uppges ha gått med på samtal med regeringen. Under tiden avstår NDA från attentat, så länge "regeringspartiet" avstår från trakasserier av oskyldiga civila, heter det. Bara några dagar tidigare har NDA anklagat president Buhari för att underblåsa splittring i landet.
-
Vaccinationskampanj mot polio
Världshälsoorganisationen WHO och FN:s barnfond Unicef enas om att vaccinera runt 5 miljoner barn i fyra delstater i Nigeria, sedan två nya fall av sjukdomen upptäckts. Se även Sociala förhållanden.
-
"Nigeria fattigt"
President Buhari säger i ett tal att Nigeria plötsligt blivit ett fattigt land. Han konstaterar att priset på olja fallit från 100 dollar fatet till 37 dollar, och nu ligger mellan 40 och 45 dollar. De sjunkande oljeintäkterna gör att landet nu är på väg in i en lågkonjunktur. Internationella valutafonden (IMF) har just konstaterat att Sydafrika åter gått om Nigeria som Afrikas största ekonomi. Angola har gått om som kontinentens största oljeproducent.
-
Motstridigt om Boko Haram-ledare
IS presenterar Abu Musab al-Barnawi som islamistsektens nye ledare. Kort därpå framträder dock Abubakar Shekau i en videoinspelning där han hävdar att han fortfarande är ledare. Det är första gången på ett år som ett livstecken kommer från Shekau. Barnawi som tidigare varit talesman för Boko Haram är relativt okänd men senare kommer uppgifter om att han är en 22-årig son till grundaren Mohammed Yusuf (se Modern historia).
-
Kontantutbetalningar återupptas i Nigerdeltat
Staten börjar på nytt betala kontanter till militanta grupper, i ett försök att hejda de nya attacker som har slagit hårt mot oljeproduktionen. De senaste utbetalningarna gjordes i februari.
-
Juli
-
Boko Haram drivs ut ur Damasak
Den regionala styrka som bekämpar islamister samt nigeriansk militär driver ut rebellerna ur staden (se även April 2015).
-
Militär kan sättas in i Nigerdeltat
Armén är redo att sätta in soldater i deltat där NDA-gerillan genomfört upprepade attentat under året. Lokala ledare varnar för att det kan få allvarliga konsekvenser för civilbefolkningen. Inga större militära insatser har utförts i området sedan 2009.
-
Larm om humanitär kris
FN varnar för hotande en humanitär katastrof i Nigeria och området kring Tchad-sjön. Över 2,8 miljoner människor har fördrivits från sina hem i regionen och över 9 miljoner – varav 7 miljoner i Nigeria – lider akut brist på mat. FN har jämfört situationen med krisen i Darfur i Sudan, samt i Sydsudan. Enligt Unicef lider 250 000 barn i Borno av akut undernäring. Läkare utan gränsen uppger att mellan 500 000 och 800 000 människor inte kan nås av hjälparbetare. Organisationen slog i juni larm om att närmare 200 människor som flytt undan Boko Haram svultit ihjäl, och att läget är akut i ett läger med 24 000 människor. Vart femte barn i lägret lider av svår undernäring och många är också allvarligt traumatiserade.
-
Nya attacker i Nigerdeltat
Rebellgruppen NDA tar på sig fem attacker mot olje- och gasanläggningar och har därmed återupptagit sina sabotage efter en paus. NDA kräver större andel i intäkterna och ökat politiskt självstyre. Attackerna har lett till minskad oljeproduktion.
-
Juni
-
Mångmiljardavtal med Kina
Regeringen tillkännager att ett avtal värt 80 miljarder dollar har skrivits med kinesiska bolag för att rusta upp landets slitna oljeraffinaderier och annan infrastruktur i olje- och gassektorn. De ökande oroligheterna i Nigerdeltat kan dock komma att hindra en del av investeringarna.
-
Korruptionsåtal mot förra regeringen
Ex-president Jonathans kampanjtalesman Femi Fani-Kayode och den förre finansministern Nenadi Esther Usman anklagas för att ha stulit motsvarande 5,3 miljoner dollar i statliga medel, för att använda dem för ”politiska och privata” ändamål. Den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Sambo Dasuki anklagas för liknande brott, liksom en kusin till Jonathan. Ex-presidenten själv har inte pekats ut av antikorruptionsorganet EFCC.
-
Flytande valuta
Centralbanken inför flytande växelkurs varpå nairan rasar med 40 procent. Nairan har varit knuten till dollarn sedan mars 2015 vilket har inneburit att den varit klart övervärderad.
-
Dödlig Boko Haram-attack
Ett 20-tal personer dödas när islamister öppnar eld mot deltagare i en sorgeceremoni efter en avliden lokal ledare i nordöstra Nigeria. Attacken sker i en by nära staden Gulak som nyligen befriats från Boko Haram. Det är den andra attacken på kort tid i nordöstra Nigeria, där det annars varit förhållandevis lugnt sedan årsskiftet.
-
Ny rebellgrupp hotar
Gruppen som kallar sig Nigerdeltats gemensamma befrielsestyrka (JNDLF) säger sig planera omfattande attacker runt om i landet mot ”all infrastruktur som byggts med våra olje- och gaspengar”. På en lång lista över måltavlor finns regeringsbyggnader, NNPC:s anläggningar och militären. JNDLF antar med sitt uttalande en betydligt mer militant linje än NDA (se Maj 2016).
-
Stor Boko Haram-attack i Niger
Drygt 100 rebeller går över gränsen och intar en militärbas i Bosso i södra Niger. Över 30 soldater dödas och uppemot 70 skadas innan rebellerna drar sig tillbaka över gränsen till Nigeria. I delstaten Borno i Nigeria rapporteras armén ha dödats 19 Boko Haram-medlemmar i en strid i vilken två regeringssoldater också sårades.
-
Maj
-
Dödligt våld när krigsutbrott firas
Minst tio människor dödas i oroligheter i samband med en ceremoni till minne av Biafrakriget som utbröt 1967 och varade till 1970. Polisen uppger att besvarade eldgivning från medlemmar av gruppen Ipob (se December 2015). En talesman för Ipob förnekar att gruppens medlemmar öppnat eld, och hävdar att minst 35 medlemmar dödats av polisen. Amnesty International rapporterar efter en undersökning av händelserna att militären sköt mot obeväpnade civila och att minst 17 dödades. Våld förekom på flera håll.
-
Amnesti förlängs
Buhari lovar i ett tal i samband med att han firar ett år på presidentposten att behålla det omstridda amnestiprogrammet för Nigerdeltat. Löftet förefaller att vara en omsvängning jämfört med vad som tidigare uppgifter om att det programmet skulle avslutas 2018.
-
Attacker orsakar vattenbrist
Vattnet stängs av i mångmiljonstaden Lagos då pumpstationerna är utan el på grund av gasbrist orsakad av förnyade attacker mot rörledningar i Nigerdeltat. Oljeproduktionen har sjunkit till 1,4 miljoner fat om dagen, istället för de 2,2 miljoner fat om dagen som planerats.
-
Ex-rebeller fördömer våld
Tidigare medlemmar av Mend tar i ett skriftligt uttalande avstånd från de nya rebeller som tagit på sig attentat i Nigerdeltat, och säger att de själva inte tänker ta till våld på nytt. President Buhari ”förtjänar mer tid för att stabilisera landet”, heter det. Flertalet av de nya attentaten har utförts av en grupp som kallar sig Nigerdeltats hämnare (NDA).
-
Skärpt säkerhet i Nigerdeltat
Buhari beordrar stärkt övervakning i deltats träskmarker, efter attentat mot flera rörledningar och andra anläggningar som tillhör bland andra Shell, Chevron och Agip. Attackerna utgör ett hot mot statens ekonomi, konstaterar presidenten.
-
Chibokflickor återfunna
Två av de 219 skolflickor som saknats sedan april 2014 påträffas inom loppet av ett par dagar. Det är de första av flickorna som återfunnits. En av dem, en nu 19 år gammal kvinna med ett spädbarn, hittades av en medborgargrupp när hon letade ved i skogen. Den andra flickan ingick i en grupp på sammanlagt 97 kvinnor och flickor som räddas av militären. 35 Boko Haram-medlemmar ska ha dödats i samband med fritagningen, och stora vapen och ammunition ha beslagtagits.
-
Strejk trots domstolsföreläggande
NLC går vidare med planer på en utlyst strejk mot bränsleprishöjningen trots att en industridomstol sagt att den inte får inledas på grund av risk för sociala störningar. Den mindre centralorganisationen TUC avblåser sina strejkplaner efter domstolens besked.
-
Kraftig ökning av bränslepriser
Bensinpriset höjs med två tredjedelar till motsvarande cirka 6 svenska kronor, i ett försök att avhjälpa bränslebristen. På den svarta marknaden kostar bensinen redan betydligt mer. Landsorganisationen NLC kallar höjningen "brottslig" (se även Januari 2012 samt Naturtillgångar, energi och miljö).
-
April
-
USA utlovar extra pengar i humanitärt stöd
USA utlovar 40 miljoner dollar som ska användas för att hjälpa befolkningen i de länder som drabbas av Boko Harams våldsdåd.
-
Video med Chibok-flickor
Regeringen har mottagit en videoinspelning, av allt att döma gjord i december, där 15 flickor framträder som säger sig ha kidnappats i Chibok. Några av dem har identifierats av sina föräldrar. Det är de första bilderna som publicerats sedan strax efter bortförandet i april 2014.
-
Senatens talman inför rätta
En rättegång inleds mot senatens talman Bukola Saraki vid en specialdomstol där han åtalats för falskdeklaration under sin tid som delstatsguvernör 2003–2011.
-
Mars
-
Hundratals åtal för falska kontrakt
Åklagare väcker åtal mot över 300 företag och individer som misstänks ha svindlat till sig motsvarande hundratals miljoner kronor på falska kontrakt på försvarsmateriel. De flesta kontrakten är kopplade till den förre nationella säkerhetsrådgivaren Sambo Dasuki som avskedades i juli 2015. Bland de åtalade finns både pensionerade och aktiva höga officerare.
-
Hundratals befriade från Boko Haram
Armén uppger att den fritagit 829 människor som hållits fångna av Boko Haram i tolv byar i den nordöstra delen av landet. Enligt armén dödas 25 islamister i räderna mot byarna.
-
Februari
-
Spökarbetare avskedade
Finansdepartementet meddelar att över 20 000 "spökarbetare" avskedats från statliga företag och myndigheter. Enligt departementet sparar staten omkring 90 miljoner kronor under 2016 genom att stryka dessa icke existerande personer som bara funnits på lönelistorna.
-
Miljardlöfte till kampen mot terrorister
En rad givarländer utlovar totalt omkring 250 miljoner amerikanska dollar, motsvarande drygt 2 miljarder kronor, till kampen mot extremiströrelsen Boko Haram. Mest pengar utlovar Nigeria självt, det värst drabbade landet, men pengar utlovas också av bland andra EU, Storbritannien och Schweiz. Löftena ges vid AU:s toppmöte.
-
Januari
-
Massaker på bybor
Minst 85 människor dödas när Boko Haram angriper en by utanför staden Maiduguri i nordost. Islamisterna bränner ned byn och driver invånarna på flykt.
-
Miljardförskingring avslöjad
I samband med att regeringen inleder en kampanj för ökad vaksamhet mot korruption säger informationsminister Lal Mohammed att 55 personer stal motsvarande 6,8 miljarder USA-dollar ur statskassan mellan 2006 och 2013. Bland tjuvarna fanns ministrar, delstatsguvernörer, tjänstemän vid den offentliga förvaltningen, bankanställda och affärsmän.
-