2014
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2014
-
December
-
Våldsdåd i december
Åtskilliga tiotal människor dödas i en rad nya attacker och attentat, bland annat i städerna Damaturu, Maiduguri och Jos. Närmare 200 människor, varav många kvinnor och barn, rapporteras ha rövats bort från en by i Borno.
-
Huvudkandidater i valet klara
Regeringspartiet PDP utser enhälligt den sittande presidenten till sin kandidat i valet i februari 2015. Han får möta expresidenten Muhammadu Buhari som blir kandidat för oppositionspartiet APC.
-
54 soldater döms till döden
De har anklagats för myteri vid en hemlig rättegång vid en militärdomstol, misstänkta för att ha vägrat delta i strider mot Boko Haram.
-
November
-
Våldsdåd i november
Flera hundra människor dödas i en rad attentat under månaden. Bland annat dör runt 50 pojkar när en självmordsbombare spränger sig på en skola i delstaten Yobe. Flera andra attentat kräver ungefär lika många liv. Vid en attack mot den största moskén i Kano dödas minst 120 människor. Boko Haram förmodas ligga bakom samtliga attacker.
-
1,5 miljoner människor på flykt
Enligt uppgifterna från FN har 900 000 flytt sina hem i nordöstra Nigeria endast det senaste halvåret, på grund av Boko Harams våld. Boko Haram uppges hittills ha tagit kontroll över ett 20-tal städer.
-
Undantagstillståndet förlängs inte
Parlamentet vägrar att förlänga undantagstillståndet i landets tre nordöstra delstater. Enligt oppositionen har speciallagarna inte på något vis kunnat bromsa islamisternas våld i regionen.
-
Oktober
-
Våldsdåd i oktober
En vapenvila som regeringen säger sig ha ingått med Boko Haram, och som skulle leda till att islamistgruppen frigav de drygt 200 bortrövade skolflickorna, leder ingen vart. Istället kommer rapporter om fler bortrövade barn, plundring och nya attacker med dödsfall. Enligt varierande uppgifter har mellan 500 och 1 000 barn förts bort av Boko Haram sedan 2009.
-
Terrordomar
Tre män döms till 25 års fängelse för terrorbrott med terroranknytning. Enligt Human Rights Watch har dock rättegången stridit mot såväl Nigerias författning som en rad internationella avtal. Enligt nigeriansk press tillhör männen Boko Haram och de misstänks ha planerat attentat i Lagos.
-
Nigeria fritt från ebola
Världshälsoorganisationen (WHO) förklarar landet ebolafritt då det gått 42 dagar utan att något nytt sjukdomsfall. Total har 19 personer bekräftats smittade, varav sju avlidit. WHO hyllar Nigeria för en exemplarisk insats för att stoppa smittspridningen, bland annat genom noggrann spårning och kontroll av närmare 900 människor som varit i kontakt med sjuka personer.
-
September
-
Våldsdåd under september
Ett 30-tal människor dödas i ett sprängattent i Bauchi, i norr. Uppgifter förekommer om att Boko Haram tagit kontroll över staden Bama och förbereder ett anfall mot Maiduguri. Militären tillbakavisar rapporterna.
-
Regionalt möte om Boko Haram
Utrikesministrarna från Nigeria samt Benin, Kamerun, Niger och Tchad diskuterar gemensamma insatser, i ett möte där även företrädare för FN och AU samt USA, Storbritannien, Frankrike och Kanada samt deltar. Mötet utmynnar i en vädjan till omvärlden om mer hjälp med att strypa vapenleveranserna till Boko Haram och försvåra gruppens finansiering.
-
Tolv soldater döms till döden
En militärdomstol finner dem skyldiga till att ha deltagit i ett myteri i Borno i maj. Myteristerna ska ha upprörts över bristen på utrustning och stöd från arméledningen i kampen mot Boko Haram.
-
Augusti
-
Våldsdåd under augusti
Boko Haram fortsätter att härja främst i nordöst. Det förekommer rapporter om mord och bortföranden. Islamistsekten säger sig ha tagit kontroll över staden Gwoza, med flera hundra tusen invånare, och styr enligt sharia. Både civila och soldater flyr över gränsen till Kamerun. Vid tillfälle uppges nära 100 tillfångatagna personer ha fritagits av militär i Tchad.
-
Militärt övervåld i jakten på Boko Haram
Amnesty International anklagar armén och den statsstödda civila milisen CJTF för omfattande övergrepp, med bland annat utomrättsliga avrättningar.
-
Undantagstillstånd på grund av ebola
Sjukdomen som under sommaren har krävt uppemot 1 000 dödsoffer i Liberia, Sierra Leone och Guinea har nu nått Nigeria. Två personer har avlidit i Lagos och ytterligare sju har bekräftats vara smittade. Regeringen beviljar motsvarande cirka 80 miljoner kronor i katastrofinsatser för att stoppa smittspridningen och skoltarten skjuts upp till en bit in i oktober för att stävja smittan.
-
Juli
-
Våldsdåd under juli
Det rapporteras återigen om flera hundra offer. Vid ett tillfälle ska över 50 Boko Haram-medlemmar ha dödats efter ett anfall mot en armébas i Damboa. Senare dödas ett okänt men stort antal människor när Boko Haram anfaller staden. Över 80 dör i två självmordsattentat i Kaduna. Det ena attentatet riktas mot en fordonskolonn med ex-president Muhammadu Buhari, den andra attacken genomförs när den moderate muslimske ledaren schejk Dahiru Bauchi håller ett bönemöte på ett torg i staden. Både Buhari och Bauchi undkommer oskadda.
-
Guvernör avsatt
Parlamentet i Adamawa i nordöst avsätter guvernören Murtala Nyako för påstådd korruption. Nyako är en av de tidigare PDP-politiker som gått över till APC. Han hävdar att PDP drivit igenom avsättandet som hämnd för hans konflikt med president Jonathan.
-
Regional insatsstyrka mot Boko Haram
Nigeria, Niger, Tchad och Kamerun enas om att varje land ska bidra med 700 soldater. När och var styrkan ska stationeras framgår inte efter mötet mellan ländernas försvarsministrar.
-
”Över 2 000 civila dödade på ett halvår”
Enligt en rapport från Human Rights Watch har över 2 000 civila dödats på ett halvår. Nästan tre fjärdedelar av dödsfallen som Boko Haram anklagas för under årets första sex månader har inträffat i Borno. Delstatens guvernör uppger senare att 176 lärare har mördats sedan 2011, och 900 skolor har förstörts.
-
Juni
-
Våldsvåg fortsätter under juni
Månaden inleds med rapporter omfattande massakrer. Flera hundra personer uppges ha dödats i samordnade Boko Haram-attacker mot fyra byar i Borno. Senare dör ett 50-tal i angrepp mot kyrkor nära Chibok, samt ett 20-tal i ett sprängattentat i Abuja.
-
EU-sanktioner mot Boko Haram
EU beslutar om liknande sanktioner som FN (se Maj 2014).
-
Emiren av Kano avlider
Ado Abdullahi Bayero har under sina 50 år på tronen har han gjort stora ansträngningar för att minska spänningarna mellan muslimer och kristna. Han var även en skarp kritiker av Boko Haram. Han efterträds av den sparkade centralbankschefen Lamido Sanusi (se Februari 2014), en av Jonathans mest frispråkiga kritiker
-
Storbritannien lovar ökat militärt stöd
Den brittiska regeringen lovar också pengar till bättre skolutbildning i norra Nigeria.
-
Regionalt underrättelsesamarbete
Nigeria kommer överens med Tchad, Benin, Niger och Kamerun om att bilda en ny regional enhet för att bekämpa Boko Haram.
-
Oppositionspartiet APC håller kongress
John Odigie Oyegun, före detta guvernör i delstaten Edo i söder, utses till partiordförande.
-
Maj
-
Våldsdåd under maj
Flera hundra människor i fortsatta sprängattentat och attacker mot byar. I början av månaden dödas över 300 invånare i tvillingorterna Gamboru-Ngala i Borno , sedan de soldater som normalt är stationerade på platsen givit sig av. De överlevande flyr över gränsen till Kamerun. Attentat utförs också i bland annat Abuja och i Jos i centrala Nigeria. Hela byar ödeläggs och många barn finns bland offren.
-
"Flickorna ska säljas som slavar"
Tre veckor efter bortrövandet i Chibok (se April 2014) säger Boko Harams ledare Abubakar Shekau på ett videoband att han låg bakom kidnappningarna och tänker sälja dem som slavar. Fallet väcker stor uppmärksamhet i omvärlden. USA, Frankrike och Storbritannien sänder underrättelseexperter, och Storbritannien och Kina lovar att hjälpa till med satellitövervakning av området. Nigerianska polisen utlyser en belöning på nära två miiljoner kronor för upplysningar som leder till att flickorna kan räddas.
-
Massaker i Borno, fördömande från FN:s säkerhetsråd
Uttalandet gäller bortförandet av flickorna från Chibok samt massakern i Gamboru-Ngala.
-
Nytt videoband påstås visa kidnappade flickor
De är klädda i heltäckande islamisk dräkt och sägs ha konverterat till islam. Boko Haram-ledaren Shekau erbjuder sig nu att frige flickorna i utbyte mot alla fängslade medlemmar av rörelsen.
-
"Totalt krig" mot Boko Haram
Nigeria och grannländerna Benin, Kamerun, Niger och Tchad slår vid ett möte i Paris fast att Boko Haram har vuxit till ett regionalt hot, ett "Västafrikas al-Qaida". Länderna ska göra gemensamma militära insatser, utbyta underrättelseuppgifter, samarbeta mot vapensmuggling och skärpa gränskontrollerna.
-
FN-sanktioner mot Boko Haram
FN-säkerhetsråd sätter upp gruppen sätts upp på en "svart lista" över organisationer som har band till terrornätverket al-Qaida. Det blir därmed förbjudet att förse Boko Haram med vapen samtidigt som dess eventuella finansiella tillgångar i utlandet fryses.
-
April
-
Våldsdåd under april
Flera hundra människor dödas i nya attentat under månaden. Våldet fortsätter i huvudsak att drabba Borno och andra delar av nordöstra Nigeria, men ett 70-tal dödas också i ett sprängdåd mot en busstation i Abuja.
-
Skolflickor rövas bort
Runt 270 flickor rövas bort av Boko Haram från en skola i Chibok i Borno. En del lyckas rymma men över 200 förblir försvunna.
-
Mars
-
Ny försvarsminister
Posten som varit vakant sedan juni 2012 går till förre arméstabschefen Aliyu Gusau.
-
Markkonflikter bakom dödligt våld
Tiotals människor rapporteras ha dödats när beväpnade män angriper fyra byar i delstaten Katsina i nordväst. Misstankarna riktas mot medlemmar av den etniska gruppen fulani, som länge legat i konflikt med hausa. Konflikten gäller konkurrensen om mark (se Befolkning och språk). Senare rapporteras över 100 människor ha skjutits ihjäl i tre byar i Kaduna i centrala Nigeria, under liknande omständigheter.
-
Skolor stängs av säkerhetsskäl
Myndigheterna i Borno stänger av 85 högstadieskolor med sammanlagt 120 000 elever efter en rad attacker som skyllts på Boko Haram.
-
Februari
-
Våldsdåd under februari
Under månaden rapporteras om flera attacker, mot byar i Borno och mot en internatskola i Yobe. Över 250 människor dödas. Boko Haram misstänks i samtliga fall.
-
Förre vicepresidenten Atiku Abubakar ansluter sig till APC
Han är den hittills högst uppsatte avhopparen från regeringspartiet.
-
Centralbankschefen sparkas
President Jonathan avsätter Lamido Sanusi för "finansiell vårdslöshet". Sanusi har anklagat det statliga oljebolaget NNPC för att ha försnillat motsvarande 20 miljarder amerikanska dollar. Han har fått beröm internationellt för att ha rensat upp i den nigerianska banksektorn och stabiliserat valutan, men hans kamp mot korruptionen har gett honom många politiska fiender.
-
Januari
-
Lag mot homosexuella träder i kraft
Lagen förbjuder samkönade äktenskap och gör det brottsligt att manifestera homosexuell läggning eller agera för homosexuellas rättigheter. Brott mot lagen kan ge upp till 14 års fängelse. Enligt kritiker innebär lagen indirekt att våld mot homosexuella godkänns.
-
Försvarsledningen avskedas
Försvarsstabschefen samt cheferna för armén, marinen och flygvapnet byts ut. Någon förklaring lämnas inte men förändringrna förmodas ha ett samband med försvarsmaktens oförmåga att få bukt med islamiströrelsen Boko Haram.
-
PDP-senatorer hoppar av
Ett tiotal senatorer övergår till oppositionen. PDP behåller ändå sin majoritet i senaten (se även December 2013).
-