2015
Sortera på senaste året först | äldsta först
-
2015
-
December
-
Shiiter dödade i sammanstötning med armén
Militären öppnar eld mot medlemmar av den shiitiska grupperingen Nigerias islamiska rörelse (IMN) i samband med en protest i staden Zaria. IMN:s ledare Ibrahim Zakzaky såras allvarligt och grips. Senare rapporteras runt 350 människor ha dödats på två olika platser i Zaria under två dagar. Religiösa ledare uppmanar regeringen och armén att till varje pris undvika en ny religiös konflikt i stil med den med sunnitiska Boko Haram.
-
Biafra-aktivist åtalad igen
Nya åtal väcks mot aktivisten Nnamdi Kanu kort efter det att ett tidigare ärende mot honom lagts ned. Åtalen uppges gälla terrorism och finansiering av terrorism. Kanu leder den förbjudna organisationen Biafras urfolk (Ipob), som strävar efter att skapa en självständig stat för igbofolket i sydöst. När det några dagar tidigare meddelades att Kanu skulle friges från fängelse sköts fem personer i staden Onitsha ihjäl av säkerhetsstyrkor, då firande bröt ut på gatorna. Rikspolischefen har beordrat förstärkningar till sydöstra Nigeria, där kraven på ett självständigt Biafra ökar nästan ett halvsekel efter inbördeskriget (se Modern historia).
-
"Boko Haram i praktiken besegrat"
Presidenten säger att islamisterna "tekniskt sett" är besegrade. Buhari har tidigare lovat att armén ska krossa Boko Haram före årsskiftet. Bara några dagar senare dödas mer än 50 människor under en två dygn lång mordorgie i nordöstra Nigeria.
-
November
-
Våldsdåd under november
Ett 30-tal människor dödas när en sprängladdning exploderar i en folkmassa i staden Yola i nordost. Några dagar tidigare har president Buhari vid ett besök i staden förkunnat att Boko Haram är nära att besegras.
-
Ny regering klar
Mer än fem månader efter Buharis tillträde får Nigeria en ny regering bestående av 36 ministrar och viceministrar. Presidenten tar själv hand om den viktiga posten som oljeminister. Nigeria får en kvinnlig finansminister i Kemi Adeosun, som tidigare bland annat arbetat vid en investmentbank. Den pensionerade generalen Muhammad Mansur Dan-Ali blir försvarsminister, förre arméchefen Abdulrahman Dambazau blir inrikesminister och juristen Geoffrey Onyeama blir utrikesminister.
-
Oktober
-
Våld under oktober
Ett 20-tal dödas i självmordsattentat i Abuja och över 50 dör i sprängattentat mot moskéer i nordost. Attentat genomförs så gott som dagligen. Genomgående förmodas Boko Haram ligga bakom dem.
-
September
-
Våldsdåd under september
Minst 50 och kanske över 100 dör när flera sprängladdningar exploderar i staden Maiduguri.
-
2,1 miljoner hemlösa på grund av terrorn
Den Internationella organisationen för migration (IOM) rapporterar om de människor i nordöstra Nigeria som blivit hemlösa på grund av Boko Harams välde under de senaste sex åren.
-
Buhari redovisar privata tillgångar
Presidenten har 150 000 dollar på sitt bankkonto, men äger också fem bostäder, två lerhyddor och aktier i tre bolag. Syftet med den öppna redovisningen av privat egendom och förmögenheter är att motverka korruption. Buharis företrädare Goodluck Jonathan vägrade att offentliggöra hur stor förmögenhet han hade.
-
3 500 döda i islamistvåld under året
Amnesty International rapporterar att 3 500 människor har dödats i "Boko Haram-relaterat" våld hittills under året. Siffran gäller även grannländerna, men det stora flertalet dödsfall har inträffat i Nigeria. Nyhetsbyrån AFP beräknar att minst 1 260 människor har dödats enbart i Nigeria sedan president Buhari tillträdde den 29 maj.
-
Augusti
-
Sprängdåd i Borno
Minst 47 människor dödas och minst 50 skadas i ett attentat på en marknad.
-
Juli
-
Våldsdåd i juli
Bara under månadens fem första dagar rapporteras över 250 dödsfall i olika former av terrordåd i landet. Uppemot 150 rapporteras ha skjutits ihjäl i överfall mot tre byar i delstaten Borno.
-
Militärledningen byts ut
Buhari byter ut cheferna för armén, flygvapnet och flottan samt chefen för försvarets underrättelsetjänst och den nationella säkerhetsrådgivaren. Personbytena är en markering av att presidenten söker en ny strategi för insatserna mot Boko Haram.
-
Juni
-
Våldsdåd i juni
Många tiotal människor dör i attentat under månaden. I en första videoinspelning sedan Boko Haram lierade sig med IS (se Mars 2015) visas hur sårade nigerianska soldater skjuts i huvudet och en civilklädd man halshuggs.
-
Militären anklagas för övergrepp
Amnesty International anklagar armén för svåra övergrepp under insatserna mot Boko Haram under fyra år. Över 7 000 män och pojkar har enligt organisationen dött i militärens förvar. Totalt har minst 17 000 dött i konflikten sedan 2009. Över 20 000 har gripits i jakten på militanta islamister under perioden. Flera högt uppsatta officerare pekas ut i rapporten som anklagar dem för mord, tortyr och ”försvinnanden”. En del av offren ska ha varit bara nio år gamla, och en metod som använts är att låta de gripna svälta ihjäl.
-
Militären flyttar högkvarter till Maiduguri
Flytten från Abuja sker i enlighet med ett löfte som Buhari avgav i sitt installationstal. Syftet är att ledningen ska vara närmare händelsernas centrum i kampen mot Boko Haram.
-
Toppmöte om Boko Haram
President Buhari bjuder in de fyra grannländernas ledare ett toppmöte som resulterar i en överenskommelse om att bilda en gemensam militärstyrka. Nigeria ska leda styrkan som dock får sitt högkvarter i Tchads huvudstad N'Djamena. Senast i juli ska styrkan vara klar. De övriga tre deltagarländerna är Kamerun, Niger och Benin.
-
Oljebolagets styrelse avsätts
Buhari avsätter hela styrelsen för det statliga NNPC, som är ökänt för korruption. Fyra delstatsguvernörer får i uppdrag att utreda varför cirka 21 miljarder US-dollar, som företaget uppges ha tjänat, inte har överförts till statskassan. De saknade pengarna motsvarar mer än hälften av NNPC:s totala inkomster sedan 2012.
-
Maj
-
Våldsdåd i maj
Flera tiotal människor dödas främst i trakterna kring Maiduguri i Borno.
-
Larm om ökande självmordsdåd
FN:s barnfond Unicef rapporterar 27 självmordsattentat genomförts hittills i år, jämfört med 26 under hela 2014. Tre fjärdedelar av dem har utförts av kvinnor eller barn, en del bara sju år gamla. Barnen antas ofta inte veta om att de bär på sprängmedel.
-
Kvinnlig könsstympning förbjuds
En av de sista lagar som president Jonathan skriver under innebär att kvinnlig könsstympning blir olagligt. Lagen innebär också att det blir förbjudet för en man att överge hustru och barn utan finansiellt stöd.
-
Buhari tillträder
I sitt invigningstal den 29 maj lovar den nya presidenten bland annat att ta i med hårdhandskarna mot Boko Haram, som han kallar ”en gudlös grupp, som står så långt från islam som man kan tänka sig”.
-
April
-
Våldsdåd i april
Minst 200 människor rapporteras ha dödats vid ett Boko Haram-anfall mot staden Damasak. Över 400 barn kidnappas och tusentals människor flyr över den närliggande gränsen till Niger.
-
Delstatsval
Den 11 april sker val av guvernörer och delstatsparlament. Det framgår snabbt att APC behåller sitt nyvunna övertag och får en majoritet av guvernörsposterna.
-
Bortrövade kvinnor och flickor
Enligt Amnesty International har Boko Haram fört bort minst 2 000 kvinnor och flickor sedan början av 2014. Rapporten presenteras precis ett år efter kidnappningen av 219 skolflickor i delstaten Borno. Militären säger sig veta att dessa flickor har delats upp i tre eller fyra grupper och hålls i olika milisläger. Under en vecka fritas sammanlagt omkring 700, från Boko Haram-läger i den enorma Sambisaskogen nära gränsen mot Kamerun.
-
Mars
-
Våldsdåd under mars
Tiotals människor dör under månaden i attentat främst i Borno.
-
Boko Haram lojalt mot Islamiska staten
Den nigerianska gruppen går informellt samman med IS som kontrollerar stora delar av Irak och Syrien. Beskedet lämnas av de nigerianska islamisternas ledare Abubakar Shekau. Det har under en tid funnits tecken på samarbete mellan de båda terrorrörelserna. På ett ljudband säger en talesman för IS att Islamiska staten välkomnar samarbetet och utvidgningen av "emiratet" till Västafrika.
-
AU godkänner internationell styrka
Afrikanska unionen ger sitt klartecken till planer på att upp till 10 000 man sätts in i kampen mot Boko Haram. Styrkan får sitt högkvarter i Tchads huvudstad N'Djamena. Nigeria, Tchad, Niger, Kamerun och Gabon har lovat bidra med soldater.
-
Offensiv inleds
Markstyrkor och flyg från Niger och Tchad uppges ha inlett en offensiv mot Boko Haram i nordöstra Nigeria. Kort därefter säger sig Nigerias armé ha återtagit en lång rad orter och drivit ut Boko Haram ur nästan hela det område i nordost som islamisterna kontrollerat.
-
Boko Harams högkvarter förstört
Dagen före valet uppger armén att högkvarteret i staden Gwoza intagits.
-
Övervägande lugnt val
Valet präglas delvis av krångel med de apparater som ska avläsa de biometriska röstkorten och många vallokaler öppnas först flera timmar efter utsatt tid, vilket leder till att valet förlängs med en dag. Inhemska och internationella observatörer säger ändå preliminärt att valet 28 och 29 mars trots sina brister genomförts på ett överlag trovärdigt sätt.
-
APC segrar
I parlamentsvalet får det nybildade partiet egen majoritet i båda kamrar. I presidentvalet får Buhari 54 procent av rösterna mot 45 procent för Jonathan. Det är första gången i Nigeria som en sittande president inte blir omvald. Jonathan får beröm för att han tidigt erkänner sig besegrad och gratulerar Buhari till segern. Han uppmanar sina anhängare att acceptera resultatet utan protester. Det fredliga maktskiftet betraktas som ett föredöme för hela den afrikanska kontinenten.
-
Februari
-
Våldsdåd i februari
Den officiella människorättskommissionen NHRC skriver att våld med direkt anknytning till valrörelsen krävt minst 58 människors liv. Sju personer dör i ett självmordsdåd där förövaren tros ha varit bara sju år gammal. Armén uppger sig återtag Baga, som Boko Haram intog i januari.
-
Tchadiska soldater i Nigeria
Soldaterna utkämpar strider med Boko Haram i två mindre städer nära gränsen till Kamerun. En tchadisk talesman säger att ett par hundra islamister dödats
-
Valet senareläggs
Valkommissionens beslut att skjuta på valet i sex veckor motiveras med det allvarliga säkerhetsläget. Kommissionen säger att väljarnas säkerhet inte kan garanteras redan i februari eftersom militären är upptagen av att bekämpa Boko Haram. President- och parlamentsval flyttas till den 28 mars, och guvernörs- och delstatsval till den 11 april.
-
Olusegun Obasanjo lämnar PDP
Den förre presidenten överger regeringspartiet.
-
Januari
-
Våldsdåd i januari
Förutom massakrerna i Baga genomför Boko Haram en lång rad andra attentat. Vid ett par tillfällen rapporteras tioåriga flickor genomföra självmordsattentat, i Yobe och i Borno. Byar bränns ned och människor rövas bort.
-
Stad ödeläggs i massakrer
Staden Baga och kringliggande byar utsätts för ett flera dagar långt angrepp av Boko Haram. Jihadistgruppen intar en militärbas som är högkvarter för en internationell styrka. Soldaterna från Nigeria, Niger och Tchad överger förläggningen utan att göra motstånd. Större delen av Baga bränns ned och många invånare flyr över Tchadsjön. Hur många som dör förblir oklart, siffrorna varierar mellan något hundratal och 2 000 dödsoffer (se även April 2013).
-
Skadestånd för oljeutsläpp
Efter tre års förhandlingar går oljebolaget Shell med på att betala skadestånd till kommunen Bodo i Nigerdeltat och dess invånare för två stora oljeutsläpp 2008. Mer än 15 000 invånare får cirka 3 200 US-dollar var, motsvarande omkring tre årslöner, och kommunen får 30 miljoner dollar. Totalt betalar Shell ut 83 miljoner dollar.
-
150 000 flyktingar i grannländer
Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR har omkring 100 000 nigerianer flytt till Niger sedan maj 2013 och cirka 35 000 till Kamerun. Omkring 10 000 har tagit sig till Tchad enbart sedan nyåret 2015.
-