Namibia
Foto: Shutterstock/Pyty

Namibia

Namibia är ett stort och glesbefolkat land på den södra delen av Afrikas västkust. En tredjedel av landytan utgörs av öken. Landet var länge ockuperat av Sydafrika och blev självständigt först 1990. Namibia styrs av den forna befrielserörelsen Swapo. Det råder politisk stabilitet i landet som är ganska välmående med afrikanska mått mätt. Ekonomin baseras på rik tillgång av mineraler och fisk, samt på storskalig boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Tyskland erkänner folkmord

   Efter mer än fem års förhandlingar ber Tyskland officiellt om ursäkt för de massakrer på herero- och namafolken som genomfördes under kolonialtiden (se Namibia: Äldre historia). "Vi kommer nu officiellt att benämna händelserna för vad de är i dagens perspektiv: folkmord", säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas i ett uttalande och tillägger att Tyskland ber om förlåtelse för de grymheter som begåtts. Tyskland utlovar också bistånd till utveckling och återuppbyggnad på en 1,1 miljard euro som en gest "för att erkänna det enorma lidande som offren fick utstå”. Summan ska betalas ut under en 30-årsperiod och är tänkt att i första hand komma herero- och namafolken till del. Det tyska utspelet välkomnas av den namibiska regeringen men kritiseras som otillräckligt av företrädare för hererofolket.

  • April

  • Kraftig ekonomisk tillbakagång i pandemins spår

   Enigt de senaste siffrorna från landets statistiska centralbyrå krympte BNP med 8 procent under 2020 meddelar analysföretaget IHS. Det främsta skälet till nedgången var covid-19-pandemin som gav upphov till minskad efterfrågan på landets produkter och ledde till ett närmast totalt bortfall av turister. Redan före pandemin pekade siffrorna dock nedåt beroende på strukturella problem som hög arbetslöshet, svårigheter att driva in skatter samt jordbrukets känslighet för ogynnsamt väder och vikande tillväxt hos Namibias viktigaste handelspartners Angola och Sydafrika. IHS förutspår en återhämtning under 2021 då den globala ekonomin väntas komma igång igen. En vecka senare, den 7 april, får Nambia tillgång till drygt 270 miljoner amerikanska dollar från IMF som ska användas till att mildra effekterna av pandemin. Pengarna ska bland annat gå till vaccinationskampanjer, till satsningar på hälso- och sjukvård och till att stärka landets sociala skyddsnät. 

  • Februari

  • Statliga flygbolaget i konkurs

   Det statliga flygbolaget Air Namibia går i konkurs efter flera år av ekonomiska problem. Flygbolaget trafikerade främst linjer i södra Afrika men hade även en direktförbindelse till Frankfurt. I samband med konkursen förlorar 600 människor sin anställning.

  • Januari

  • Ockupanter kräver landrättigheter

   Omkring 400 landockupanter intar ett område i utkanten av huvudstaden Windhoek. Den nytillträdde borgmästaren i Windhoek, Job Amupanda, har gjort sig känd för att driva frågor om markrättigheter för landets fattiga. Demonstranterna kräver att han går från ord till handling men representanter för Amupandas parti hävdar att ockupationen är ett sätt att sabotera för den nye borgmästaren.

 • 2020

  • November

  • Bakslag för Swapo i lokalvalet

   Regeringspartiet Swapo backar kraftigt i lokalvalet och förlorar majoriteten i viktiga valdistrikt som Windhoek, Swakopmund och Walvis Bay. Bland valets vinnare finns både oppositionspartier och oberoende kandidater. Jordlösa människors rörelse (LPM) väntas ta över makten i flera distrikt och det nystartade partiet Oberoende patrioter för förändring (IPC) gjorde också ett bra val, främst i norra Namibia. IPC antas i huvudsak ha lockat unga väljare som har svårt att relatera till Swapos historia som befrielserörelse.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0