Namibia
Foto: Shutterstock/Pyty

Namibia

Namibia är ett stort och glesbefolkat land på den södra delen av Afrikas västkust. En tredjedel av landytan utgörs av öken. Landet var länge ockuperat av Sydafrika och blev självständigt först 1990. Namibia styrs av den forna befrielserörelsen Swapo. Det råder politisk stabilitet i landet som är ganska välmående med afrikanska mått mätt. Ekonomin baseras på rik tillgång av mineraler och fisk, samt på storskalig boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Namibia öppnar för internationell turism

   Regeringen meddelar att utländska turister åter är välkomna till Namibia från och med den 1 september. Gränserna stängdes den 28 mars i år för att hindra spridningen av covid-19 men när ordinarie högsäsong nu närmar sig måste, enligt turistministern, landets betydelsefulla besöksnäring ges en chans att överleva. Alla inresande turister kommer att behöva visa upp ett friskhetsintyg som är max 72 timmar gammalt och vara tvungna att tillbringa minst sju dagar på sin första destination i landet. Beskedet kommer trots att antalet smittade i Namibia har trefaldigats, till över 6 000, under den senaste månaden.

  • Geingob avvisar tyska kompensationspengar

   President Hage Geingob avvisar ett erbjudande om ekonomisk kompensation från den tidigare kolonialmakten Tyskland. Det tyska erbjudandet kommer efter flera års uppslitande förhandlingar som kretsat kring hur Tyskland ska göra upp med sin skuld till de massakrer som genomfördes under kolonialtiden i början av 1900-talet då tiotusentals personer ur folkgrupperna herero och nama dödades. Namibia har krävt såväl ekonomisk ersättning som en officiell ursäkt från Tyskland för det som ibland kallats för 1900-talets första folkmord. Enligt Geingob är inte det tyska erbjudandet om ökat bistånd till Namibia en tillräcklig kompensation.

  • Journalister protesterar mot bristande pressfrihet

   Åttio av Namibias främsta journalister skriver ett öppet brev där de anklagar landets politiker för att försöka kontrollera deras arbete. Brevet handlar bland annat om att reportern Edward Muumbu nyligen avskedats från den statliga nyhetsbyrån Nampa efter att ha ställt besvärande frågor om korruption till president Hage Geingob under en presskonferens om covid-19. Enligt journalisterna är händelsen ett av många tecken på att landets politiker regelbundet utövar påtryckningar på media för att undslippa obekväm bevakning.

  • Maj

  • President Hage Geingob medger att han brutit mot landets stränga coronarestriktioner genom att arrangera en tillställning i parlamentet för att delta i regeringspartiets Swapos 60-årsjubileum. Med på firandet fanns flera av partitopparna och enligt presidenten har samtliga närvarande nu fått ta konsekvenserna av det gemensamma regelbrottet genom att bötfällas. Geingob har vid flera tillfällen kritiserats för att han inte lever som han lär utan snarare verkar ta lätt på restriktionerna. Han bjöd bland annat flera utländska regeringschefer till sin installation i mars. Flera valde att komma, trots gällande reseförbud.

  • Mars

  • Provinser stängs för att hindra coronasmittan

   Provinserna Khomas och Erongo stängs ned i 21 dagar och alla interna resor förbjuds för att förhindra spridningen av coronavirus. Även parlamentet stängs under samma period, samt restauranger, barer, museer och andra offentliga samlingsplatser i hela landet. Beslutet kompletterar de första restriktionerna som infördes en vecka tidigare, dagen efter landets första bekräftade fall av coronasmitta. Restriktionerna inkluderade bland annat stängning av alla skolor och kyrkor. Det planerade 30-årsfirandet av Namibias självständighet har också ställts in och återinstallationen av president Hage Geingob skalades ner till en liten ceremoni på regeringskansliet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0