Namibia
Foto: Shutterstock/Pyty

Namibia

Namibia är ett stort och glesbefolkat land på den södra delen av Afrikas västkust. En tredjedel av landytan utgörs av öken. Landet var länge ockuperat av Sydafrika och blev självständigt först 1990. Namibia styrs av den forna befrielserörelsen Swapo. Det råder politisk stabilitet i landet som är ganska välmående med afrikanska mått mätt. Ekonomin baseras på rik tillgång av mineraler och fisk, samt på storskalig boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • President Geingob tappar stöd men väljs om

   Den sittande presidenten Hage Geingob, 78, vinner presidentvalet med drygt 56 procent av rösterna. Det är ett kraftigt bakslag för Geingob och regeringspartiet Swapo. Vid valet 2014 vann Geingob 87 procent av rösterna, men den här gången föredrar 30 procent av väljarna Geingobs utmanare Panduleni Itula som också är medlem av Swapo. Itula ställer upp som oberoende kandidat och får stort stöd av yngre väljare. Trea kommer McHenry Venaani, kandidat för det största oppositionspartiet PDM (för detta DTA), med drygt 5 procent av rösterna. Även parlamentsvalet blir en besvikelse för Swapo. Partiet mister sin kvalificerade majoritet i parlamentet och landar på 65 procent mot 80 procent vid valet 2014. PDM går kraftigt fram, från drygt 5 procent till mer än 16 procent. På tredje plats kommer ett nybildat parti – Jordlösa människors rörelse (LPM) som får knappt 5 procent av rösterna.  Itula och ledaren för LPM, Bernadus Swartbooi, anklagar Swapo för valfusk men får inget stöd av internationella valobservatörer. Utsända från Samväldet samt den regionala samarbetsorganisationen SADC bedömer att valet skett under ordnade former. 

    

  • Ministrar hoppar av efter mutskandal

   Justitieminister Sackeus Shanghala samt fiskeminister Bernhard Esau avgår sedan de anklagats för att vara inblandande i en omfattande muthärva. Enligt uppgifter från Wikileaks samt namibiska och isländska medier ska de båda ministrarna ha gett ett isländskt fiskeföretag rätt att fiska makrill i namibiska vatten i utbyte mot mutor på motsvarande 10 miljoner amerikanska dollar. Esau hävdar att han är oskyldig men säger att han avgår för att inte riskera att skada regeringspartiet Swapo inför den kommande valet den 27 november. Shangala lämnar ingen kommentar. President Hage Geingob säger att han accepterar ministrarnas avgång men att han betraktar dem som ”oskyldiga tills något annat bevisas”.  

  • Oktober

  • Fortsatt ekonomisk tillbakagång

   Den ekonomiska tillväxten väntas bli negativ för andra året i rad meddelar finansminister Calle Schlettwein. Orsaken är den långvariga torkan, brist på investeringar och krympande inhemsk konsumtion. Prognosen för 2019 tyder på att BNP kommer att krympa med runt 1,5 procent. Schlettwein gör bedömningen att den negativa utvecklingen kommer att vända år 2020.

  • Augusti

  • Steg på vägen mot tysk ursäkt

   Den tyske ministern för utvecklingsfrågor, Gerd Müller, möter representanter för folkgrupperna herero och nama som kräver en officell ursäkt för de massakrer som tyskarna begick under kolonialtiden 1884–1915 (se Äldre historia). Herero och nama kräver även ekonomisk kompensation från Tyskland. Vid mötet säger Müller att historien måste rannsakas, att försoningsprocessen måste förstärkas och att Tyskland kommer att öka sin hjälp till Namibia. Den tyska regeringen har erkänt massakrerna på herero och nama som folkmord men ingen av parlamentets två kammare har följt regeringens exempel. I juli tog dock talmannen för det tyska parlamentets överhus, Daniel Günther, ett steg på vägen då han vid ett besök i Namibia sade att de ”grymheter som begicks i Tysklands namn var något som idag hade kallats folkmord”.

  • Juni

  • Djur räddas undan svält

   Namibia auktionerar ut cirka 1000 djur från sina nationalparker på grund av den torka som plågar landet. Enligt Namibias meteorologiska institut är torkan i vissa landsändar den värsta på 90 år. En talesman för miljödepartementet uppger att betesmarkerna i parkerna är så dåliga att många djur kommer att svälta ihjäl om de inte säljs. Jordbruksdepartementet beräknar att över 63 000 djur dog på grund av torka år 2018. Inkomsterna från försäljningen ska användas för att bevara djurlivet och sköta nationalparkerna.    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0