Namibia
Foto: Shutterstock/Pyty

Namibia

Namibia är ett stort och glesbefolkat land på den södra delen av Afrikas västkust. En tredjedel av landytan utgörs av öken. Landet var länge ockuperat av Sydafrika och blev självständigt först 1990. Namibia styrs av den forna befrielserörelsen Swapo. Det råder politisk stabilitet i landet som är ganska välmående med afrikanska mått mätt. Ekonomin baseras på rik tillgång av mineraler och fisk, samt på storskalig boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • President Hage Geingob medger att han brutit mot landets stränga coronarestriktioner genom att arrangera en tillställning i parlamentet för att delta i regeringspartiets Swapos 60-årsjubileum. Med på firandet fanns flera av partitopparna och enligt presidenten har samtliga närvarande nu fått ta konsekvenserna av det gemensamma regelbrottet genom att bötfällas. Geingob har vid flera tillfällen kritiserats för att han inte lever som han lär utan snarare verkar ta lätt på restriktionerna. Han bjöd bland annat flera utländska regeringschefer till sin installation i mars. Flera valde att komma, trots gällande reseförbud.

  • Mars

  • Provinser stängs för att hindra coronasmittan

   Provinserna Khomas och Erongo stängs ned i 21 dagar och alla interna resor förbjuds för att förhindra spridningen av coronavirus. Även parlamentet stängs under samma period, samt restauranger, barer, museer och andra offentliga samlingsplatser i hela landet. Beslutet kompletterar de första restriktionerna som infördes en vecka tidigare, dagen efter landets första bekräftade fall av coronasmitta. Restriktionerna inkluderade bland annat stängning av alla skolor och kyrkor. Det planerade 30-årsfirandet av Namibias självständighet har också ställts in och återinstallationen av president Hage Geingob skalades ner till en liten ceremoni på regeringskansliet.

 • 2019

  • December

  • Krafttag mot korruption utlovas

   I sitt första tal efter att ha blivit återvald lovar president Hage Geingob att trappa upp kampen mot korruption på alla nivåer i samhället. Löftet är ett svar på den kritik som riktats mot regeringspartiet SWAPO efter det att två ministrar lämnade regeringen strax före valet in november (se 13 november 2019). Kritiken antas ha varit en bidragande orsak till att såväl SWAPO som Geingob förlorade stöd i valet.

  • November

  • President Geingob tappar stöd men väljs om

   Den sittande presidenten Hage Geingob, 78, vinner presidentvalet med drygt 56 procent av rösterna. Det är ett kraftigt bakslag för Geingob och regeringspartiet Swapo. Vid valet 2014 vann Geingob 87 procent av rösterna, men den här gången föredrar 30 procent av väljarna Geingobs utmanare Panduleni Itula som också är medlem av Swapo. Itula ställer upp som oberoende kandidat och får stort stöd av yngre väljare. Trea kommer McHenry Venaani, kandidat för det största oppositionspartiet PDM (för detta DTA), med drygt 5 procent av rösterna. Även parlamentsvalet blir en besvikelse för Swapo. Partiet mister sin kvalificerade majoritet i parlamentet och landar på 65 procent mot 80 procent vid valet 2014. PDM går kraftigt fram, från drygt 5 procent till mer än 16 procent. På tredje plats kommer ett nybildat parti – Jordlösa människors rörelse (LPM) som får knappt 5 procent av rösterna.  Itula och ledaren för LPM, Bernadus Swartbooi, anklagar Swapo för valfusk men får inget stöd av internationella valobservatörer. Utsända från Samväldet samt den regionala samarbetsorganisationen SADC bedömer att valet skett under ordnade former. 

    

  • Ministrar hoppar av efter mutskandal

   Justitieminister Sackeus Shanghala samt fiskeminister Bernhard Esau avgår sedan de anklagats för att vara inblandande i en omfattande muthärva. Enligt uppgifter från Wikileaks samt namibiska och isländska medier ska de båda ministrarna ha gett ett isländskt fiskeföretag rätt att fiska makrill i namibiska vatten i utbyte mot mutor på motsvarande 10 miljoner amerikanska dollar. Esau hävdar att han är oskyldig men säger att han avgår för att inte riskera att skada regeringspartiet Swapo inför den kommande valet den 27 november. Shangala lämnar ingen kommentar. President Hage Geingob säger att han accepterar ministrarnas avgång men att han betraktar dem som ”oskyldiga tills något annat bevisas”.  

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0