Namibia
Foto: Shutterstock/Pyty

Namibia

Namibia är ett stort och glesbefolkat land på den södra delen av Afrikas västkust. En tredjedel av landytan utgörs av öken. Landet var länge ockuperat av Sydafrika och blev självständigt först 1990. Namibia styrs av den forna befrielserörelsen Swapo. Det råder politisk stabilitet i landet som är ganska välmående med afrikanska mått mätt. Ekonomin baseras på rik tillgång av mineraler och fisk, samt på storskalig boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Statliga flygbolaget i konkurs

   Det statliga flygbolaget Air Namibia går i konkurs efter flera år av ekonomiska problem. Flygbolaget trafikerade främst linjer i södra Afrika men hade även en direktförbindelse till Frankfurt. I samband med konkursen förlorar 600 människor sin anställning.

  • Januari

  • Ockupanter kräver landrättigheter

   Omkring 400 landockupanter intar ett område i utkanten av huvudstaden Windhoek. Den nytillträdde borgmästaren i Windhoek, Job Amupanda, har gjort sig känd för att driva frågor om markrättigheter för landets fattiga. Demonstranterna kräver att han går från ord till handling men representanter för Amupandas parti hävdar att ockupationen är ett sätt att sabotera för den nye borgmästaren.

 • 2020

  • November

  • Bakslag för Swapo i lokalvalet

   Regeringspartiet Swapo backar kraftigt i lokalvalet och förlorar majoriteten i viktiga valdistrikt som Windhoek, Swakopmund och Walvis Bay. Bland valets vinnare finns både oppositionspartier och oberoende kandidater. Jordlösa människors rörelse (LPM) väntas ta över makten i flera distrikt och det nystartade partiet Oberoende patrioter för förändring (IPC) gjorde också ett bra val, främst i norra Namibia. IPC antas i huvudsak ha lockat unga väljare som har svårt att relatera till Swapos historia som befrielserörelse.

  • Oktober

  • Nya åtgärder mot könsbaserat våld

   Premiärminister Saara Kuugongelwa-Amadhila meddelar att en ny specialdomstol kommer att inrättas för att döma i fall som rör våld riktat mot kvinnor. Polisen kommer också få bättre möjligheter att utreda våldtäkter och andra övergrepp med hjälp av dna. Beskedet kommer en vecka efter landsomfattande demonstrationer mot könsbaserat våld, som på flera håll ledde till sammandrabbningar med polisen och ett stort antal gripanden.

  • Augusti

  • Namibia öppnar för internationell turism

   Regeringen meddelar att utländska turister åter är välkomna till Namibia från och med den 1 september. Gränserna stängdes den 28 mars i år för att hindra spridningen av covid-19 men när ordinarie högsäsong nu närmar sig måste, enligt turistministern, landets betydelsefulla besöksnäring ges en chans att överleva. Alla inresande turister kommer att behöva visa upp ett friskhetsintyg som är max 72 timmar gammalt och vara tvungna att tillbringa minst sju dagar på sin första destination i landet. Beskedet kommer trots att antalet smittade i Namibia har trefaldigats, till över 6 000, under den senaste månaden.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0