Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiskt är landet stabilt. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare, men det finns också en stor grupp kreoler av blandat ursprung.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Jugnauth anklagar Storbritannien för brott mot mänskligheten

   Premiärminister Pravind Jugnauth anklagar Storbritannien för att begå brott mot mänskligheten då man förvägrar de tidigare öborna att återvända hem, trots att FN-domstolen ICJ tidigare i år rekommenderat att britterna ska återlämna ögruppen till Mauritius (se Februari 2019). FN:s generalförsamlingen gav i samband med det den brittiska regeringen ett halvår för att inleda processen. ICJ:s beslut är dock inte bindande. Jugnauth säger att han nu överväger att föra talan mot brittiska individer vid ICC.

  • Prithvirajsing Roopun utses till ny president

   Parlamentet utser den förre kulturministern juristen Prithvirajsing Roopun till ny president. Som president har Roopun ingen stor makt men är den som formellt utser premiärministern och regeringen. 

  • November

  • Eddy Balancy blir ny tillförordnad president

   Den tillförordnade presidenten Paramasivum Pillay Vyapoory avgår. Det betyder att posten tills vidare tas över av Eddy Balancy, chefsdomare i Högsta domstolen. Inget sägs dock om när en ny ordinarie president ska utses efter Ameenah Gurib-Fakim, som tvingades avgå i mars 2018.

  • Ny regering tillträder

   En ny regering tillträder efter valet. Hela ceremonin sänds i radio och TV. Den största förändringen är att Renganaden Padayachy tar över posten som finansminister från premärminister Pravind Jugnauth. Jugnauth behåller dock ansvaret för försvars- och inrikesfrågor. Nando Bodha behåller posten som utrikesminister.

  • MSM vinner parlamentsvalet

   Parlamentsvalet vinns av premiärminister Pravind Jugnauth och hans parti Militanta socialistiska rörelsen (MSM) som får 38 av de 62 mandaten. Navinchandra Ramgoolams Nationella alliansen vinner 13 mandat och Paul Bérengers Mauritius militanta rörelse (MMM) får 9 mandat. Organisationen för Rodrigues folk vinner 2 mandat. Valdeltagandet ligger på knappt 77 procent. Samarbetsorganisationen SADC har skickat observatörer till valet. Enligt lokala medier har valet föregåtts av en smutsig kampanj där kandidaterna har anklagat varandra för oegentligheter och där alla lovade att stärka landets välfärdssystem.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0