Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiken domineras av ett fåtal partier som ofta växlat vid makten i spetsen för bräckliga koalitionsregeringar. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare, men det finns också en stor grupp kreoler av blandat ursprung.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Ny protest mot regeringens hantering av oljespill

   För andra gången på en månad samlas tusentals mauritier för att protestera mot hur regeringen hanterat det stora oljeutsläppet från en japansk tankbåt (se Augusti 2020). Den här gången hålls protesten i Mahebourg, nära den plats där olyckan skedde. Enligt polisen deltar 25 000 personer, medan arrangörerna säger att de är dubbelt så många.

  • Mauritius vill ha japanskt stöd efter oljeutsläppet

   Mauritius begär nu att Japan ska betala motsvarande 34 miljoner dollar för att stödja de fiskare som drabbats hårt av sommarens oljeutsläpp (se Juli och Augusti 2020). Pengarna vill man ska gå till nya båtar och utbildning av fiskare samt till upprustning av ett center för fiskeforskning som byggts med hjälp av japanskt stöd.

  • Augusti

  • Protester mot hanteringen av oljeutsläpp

   Omkring 75 000 människor demonstrerar i huvudstaden Port Louis för att protestera mot hur regeringen hanterat det stora oljeutsläppet i havet utanför Mauritius. Många av demonstranterna bör t-shirts med texten "jag älskar mitt land, men skäms över min regering". Det är den största regeringsprotesten i landet på flera år, och demonstranterna anser att regeringen inte har gjort tillräckligt för att förhindra en miljökatastrof. Även mauritier utomlands protesterar i London, Paris och Perth. Ett 40-tal delfiner har hittats döda i området. De djur som undersökts har dock inte visat sig har någon olja i sig. Miljöaktivister kräver att en oberoende utredning ska göras om vad som orsakat delfinernas död. Demonstrationen är den största i landet på 40 år.

  • Del av oljetanker sänks ute till havs

   En del av den japanska oljetankern MV Wakashio sänks ute till havs, efter att man med hjälp av två bogserbåtar lyckats avlägsna den från det korallrev där fartyget gick på grund i juli. En mindre del av fartyget är dock kvar på korallrevet. Miljöorganisationen Greenpeace har motsatt sig beslutet att sänka delar av fartyget på grund av farhågor om att det kan fortsätta att orsaka stora skador på miljön.

  • Räddningsinsats efter stort oljespill

   Den japanska oljetankern MV Wakashio som gick på grund sydöst om Mauritius i juli (se Juli 2020) började i början av augusti läcka ut olja. Nu beräknas omkring 1 000 ton olja ha läckt ut och hotar känsliga naturområden med korallrev, mangroveskog och utrotningshotade djur. Japan skickar nu en grupp experter till Mauritius för att hjälpa till i saneringen av oljan. Även brittiska och franska experter deltar i arbetet. Båten hade ytterligare 3 000 ton olja i sin last som man nu har lyckats pumpa upp inför risken att fartyget ska brytas itu. Regeringarna i Mauritius och Japan har kritiserats hårt för att inte ha agerat snabbt för att förhindra läckage efter grundstötningen. Båtens kapten grips av mauritiska myndigheter. Det är oklart varför fartyget som var på väg från Singapore till Brasilien gick så nära land.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0