Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiken domineras av ett fåtal partier som ofta växlat vid makten i spetsen för bräckliga koalitionsregeringar. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare, men det finns också en stor grupp kreoler av blandat ursprung.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Mauritius BNP krymper med 9 procent

   Mauritius ekonomi har krympt med nästan 9 procent mellan första kvartalet 2020 och samma tid 2021. Det beror på följderna av coronapandemin och den nedstängning av samhället som skett på grund av den. Särskilt hårt har turismen och servicesektorn drabbats. Ett glädjeämne är att vaccineringen mot covid-19 går framåt, där fler än var tredje invånare nu har vaccinerats.

  • Nya infrastruktursatsningar utlovas

   Att försöka få fart på ekonomin efter coronapandemin är en av grundbultarna i den statsbudget som nu presenteras för 2021/2022. Samtidigt är finansminister Renganaden Padayachys budget för det kommande året omkring 10 procent mindre än föregående års. En stor del av pengarna går till social välfärd och offentlig service, bland annat med stora satsningar på ny infrastruktur. Budgeten visar på ett underskott på cirka 5 procent av BNP, jämfört med nästan 14 procent föregående budgetår. Det sägs också att år 2030 ska 60 procent av landets energibehov täckas av gröna källor. Dessutom meddelas att Mauritius kommer att öppna sina gränser för vaccinerade utländska turister från den 15 juli. De kommer att få lämna sina semesteranläggningar efter 14 dagar om ett test visar att de inte är smittade av covid-19.

  • Mars

  • Ny nedstängning på grund av covid-19

   Mauritius stänger ner samhället på nytt sedan 14 lokala fall av covid-19 upptäckts sedan den 5 mars. Från och med idag kommer bara verksamheter som ses som nödvändiga för samhället hålla öppet.

  • Februari

  • Toppolitiker hoppar av

   Utrikesminister Nandcoomar Bodha avgår och lämnar samtidigt regeringspartiet MSM. Han säger att varken regeringen eller partiet längre beter sig på ett sätt som överensstämmer med hans värderingar. Han har haft flera ministerposter och var tidigare MSM:s partiledare.

  • Januari

  • Mauritius börjar vaccinera mot covid-19

   Mauritius inleder vaccinationer mot covid-19. Bland de första att vaccineras var ett 100-tal vårdanställda i staden Quatre-Bornes. Landet har fått 100 000 vaccindoser från Indien. Landet har haft 598 bekräftade fall av virussjukdomen och tio människor har avlidit i den, men Mauritius ekonomi har drabbats hårt när de utländska turisterna har slutat att komma. Premiärminister Pravind Kumar Jugnauth säger att regeringen räknar med att vaccinera 60 procent av befolkningen under året.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0