Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiken domineras av ett fåtal partier som ofta växlat vid makten i spetsen för bräckliga koalitionsregeringar. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare, men det finns också en stor grupp kreoler av blandat ursprung.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Karantänen förlängs

   Premiärminister Pravind Jugnauth avsierar att invånarna nu bara får handla på särskilda dagar, vilken det är beror på vilket efternamn de har. De måste också klara av sina ärenden på 30 minuter. Alla butiker beordras också att hålla stängt på söndagar. Samtidigt förlängs den karantän som skulle ha löpt ut idag till den 15 april (se även 19 och 24 mars 2020). Hittills har fem människor avlidit i covid-19 i Mauritius.

  • Mars

  • Mauritius beordrar stängning av butiker

   Den mauritiska regeringen skärper nu åtgärderna för att motverka smittspridning av det nya coronaviruset. Alla snabbköp, butiker och bagerier beordras att hålla stängt månaden ut. Regeringen skärper därmed de åtgärder som infördes den 19 mars.

  • Mauritius sätts i karantän

   Mauritius sätter nu invånarna i karantän från och klockan sex den 20 mars som ett led i arbetet att förhindra smittspridning av det nya coronaviruset. Bara de som jobbar inom polisen, vården och räddningstjänsten och på andra oumbärliga funktioner får gå till arbetet. Banker, snabbköp, bagerier och apotek ska dock få ha öppet som vanligt. Kollektivtrafiken kommer dock bara att gå i begränsad omfattning. Premiärminister Pravid Jugnauth betonade att de som arbetar inom offentlig sektor inte riskerar att förlora sina jobb.

  • Första dödsfallet i covid-19 i Mauritius

   Det första dödsfallet i covid-19 rapporteras nu från Mauritius.  Hittills har 14 fall av virussjukdomen rapporterats i landet.

  • Stopp för EU-resenärer att besöka Mauritius

   Mauritius meddelar att landet inte kommer att släppa in några besökare som varit i EU, Schweiz eller Storbritanniens under de senaste två veckorna. Detta sker trots att landets ekonomi är beroende av turism. Tidigare har liknande begränsningar införts för resenärer för personer som varit i Kina, Iran, Italien, Sydkorea och Hongkong. Det införs senare ett stopp för kryssningsfartyg att lägga till i Mauritius. Ännu har inga fall av virussjukdomen covid-19 som orsakat den pågående pandemin i världen rapporterats i landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0