Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiskt är landet stabilt. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Juni

  • Medborgarskap till salu?

   Mauritius planerar att erbjuda utlänningar att bli mauritiska medborgare om de betalar en miljon dollar till en nationell välståndsfond. Personens familjemedlemmar ska, enligt förslaget, också erbjudas mauritiska pass till en kostnad av 100 000 dollar. Oppositionen är kritisk till förslaget som presenteras i budget för 2018/2019.

  • Prideparad stoppas efter protester

   Katolska kyrkan riktar kritik mot muslimska demonstranter som stoppar en prideparad i huvudstaden Port Louis. De omkirng 200 deltagarna avbryter sin manifestation för att undvika oroligheter. Kardinal Maurice Piat säger att oavsett vilken åsikt man har i frågan om hbtq-rättigheter så är det fel att inte låta en demonstration som har polisens tillstånd genomföras. Liknande kritik kommer från premiärminister Pravind Jugnauth. Piat betonar dock att demonstranterna inte representerar alla mauritiska muslimer.

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Mauritius är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

  • Ameenah Gurib-Fakim avgår 23 mars

   Hårda påtryckningar från bland andra premiärminister Pravind Jugnauth leder till att Ameenah Gurib-Fakim ändrar sig ännu en gång. I ett brev som sänts till parlamentets talman säger hon att hon ska lämna posten den 23 mars.

  • Gurib-Fakim vägrar att avgå som president

   President Ameenah Gurib-Fakim drar tillbaka sitt löfte om att avgå. Hennes medarbetare säger att Gurib-Fakim av misstag hade använt biståndsorgansationen Planet Earth Institutes kreditkort och att hon nu ska ha betalat tillbaka motsvarande 27 000 dollar. Gurib-Fakim ska ha fått kortet för att hon, som obetald direktör för PEI, skulle främja ett doktorandprogram som bär hennes namn. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0