Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiken domineras av ett fåtal partier som ofta växlat vid makten i spetsen för bräckliga koalitionsregeringar. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare, men det finns också en stor grupp kreoler av blandat ursprung.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Mauritius börjar vaccinera mot covid-19

   Mauritius inleder vaccinationer mot covid-19. Bland de första att vaccineras var ett 100-tal vårdanställda i staden Quatre-Bornes. Landet har fått 100 000 vaccindoser från Indien. Landet har haft 598 bekräftade fall av virussjukdomen och tio människor har avlidit i den, men Mauritius ekonomi har drabbats hårt när de utländska turisterna har slutat att komma. Premiärminister Pravind Kumar Jugnauth säger att regeringen räknar med att vaccinera 60 procent av befolkningen under året.

 • 2020

  • September

  • Ny protest mot regeringens hantering av oljespill

   För andra gången på en månad samlas tusentals mauritier för att protestera mot hur regeringen hanterat det stora oljeutsläppet från en japansk tankbåt (se Augusti 2020). Den här gången hålls protesten i Mahebourg, nära den plats där olyckan skedde. Enligt polisen deltar 25 000 personer, medan arrangörerna säger att de är dubbelt så många.

  • Mauritius vill ha japanskt stöd efter oljeutsläppet

   Mauritius begär nu att Japan ska betala motsvarande 34 miljoner dollar för att stödja de fiskare som drabbats hårt av sommarens oljeutsläpp (se Juli och Augusti 2020). Pengarna vill man ska gå till nya båtar och utbildning av fiskare samt till upprustning av ett center för fiskeforskning som byggts med hjälp av japanskt stöd.

  • Augusti

  • Protester mot hanteringen av oljeutsläpp

   Omkring 75 000 människor demonstrerar i huvudstaden Port Louis för att protestera mot hur regeringen hanterat det stora oljeutsläppet i havet utanför Mauritius. Många av demonstranterna bör t-shirts med texten "jag älskar mitt land, men skäms över min regering". Det är den största regeringsprotesten i landet på flera år, och demonstranterna anser att regeringen inte har gjort tillräckligt för att förhindra en miljökatastrof. Även mauritier utomlands protesterar i London, Paris och Perth. Ett 40-tal delfiner har hittats döda i området. De djur som undersökts har dock inte visat sig har någon olja i sig. Miljöaktivister kräver att en oberoende utredning ska göras om vad som orsakat delfinernas död. Demonstrationen är den största i landet på 40 år.

  • Del av oljetanker sänks ute till havs

   En del av den japanska oljetankern MV Wakashio sänks ute till havs, efter att man med hjälp av två bogserbåtar lyckats avlägsna den från det korallrev där fartyget gick på grund i juli. En mindre del av fartyget är dock kvar på korallrevet. Miljöorganisationen Greenpeace har motsatt sig beslutet att sänka delar av fartyget på grund av farhågor om att det kan fortsätta att orsaka stora skador på miljön.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0