Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiken domineras av ett fåtal partier som ofta växlat vid makten i spetsen för bräckliga koalitionsregeringar. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare, men det finns också en stor grupp kreoler av blandat ursprung.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Två nya fall av covid-19 i Mauritius

   Två nya fall av covid-19 rapporteras från Mauritius. Det handlar om två mauritier som hämtats hem från Indien som visat sig vara  smittade, men som inte har visat några symptom. De två tillhörde en grupp på 149 personer som sattes i karantän efter hemkomsten den 9 maj. I mitten av maj aviserades att Mauritius inte haft några nya fall på två veckor. Fram till nu har 334 fall av  covid-19 rapporterats och tio människor har avlidit i sjukdomen. 

  • Kris för turismen i coronakrisens spår

   Coronakrisen slår hårt mot den för Mauritius så viktiga turistindustrin. I april tog landet bara emot sammanlagt tio turister, jämfört med över 108 000 samma månad 2019. Under det första kvartalet 2020 minskade turismen med nästan 34 procent, allra mest krympte turistströmmarna från Asien, men även många europeiska turister uteblev. Det lär dröja innan turistindustrin kan återhämta sig. Dessutom har en del textilföretag tvingats stänga och även sockerproduktionen har problem. Enligt en del prognoser kommer Mauritius BNP att minska med över sju procent 2020.

  • Karantänen förlängs till juni

   Premiärminister Pravind Jugnauth meddelar att landets karantän, som införts för att förhindra spridning av det nya coronaviruset, förlängs till den 1 juni. Det sker trots att inga nya fall har upptäckts på fem dagar. Av de 332 som insjuknat i covid-19 har 312 tillfrisknat, tio människor har avlidit och tio är fortfarande sjuka. I mitten av maj kommer vissa lättnader av de hårda restriktionerna, bland annat ska bagerier, slaktare och fiskhandlare få öppna på nytt. 

  • April

  • Karantänen förlängs

   Premiärminister Pravind Jugnauth avsierar att invånarna nu bara får handla på särskilda dagar, vilken det är beror på vilket efternamn de har. De måste också klara av sina ärenden på 30 minuter. Alla butiker beordras också att hålla stängt på söndagar. Samtidigt förlängs den karantän som skulle ha löpt ut idag till den 15 april (se även 19 och 24 mars 2020). Hittills har fem människor avlidit i covid-19 i Mauritius.

  • Mars

  • Mauritius beordrar stängning av butiker

   Den mauritiska regeringen skärper nu åtgärderna för att motverka smittspridning av det nya coronaviruset. Alla snabbköp, butiker och bagerier beordras att hålla stängt månaden ut. Regeringen skärper därmed de åtgärder som infördes den 19 mars.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0