Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Mauritius
Foto: Shutterstock/GO

Mauritius

Mauritius är en liten örepublik utanför Afrikas östkust. Ön befolkades först av franska kolonister som anlade sockerplantager men blev senare en brittisk koloni. Efter självständigheten 1968 har Mauritius utvecklas till en av Afrikas mest framgångsrika ekonomier. Politiskt är landet stabilt. Den största folkgruppen är indomauritierna, som är ättlingar till indiska kontraktsarbetare.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • ICJ: Storbritannien bör återlämna Chagosöarna till Mauritius

    ICJ rekommenderar Storbritannien att ge upp kontrollen över Chagosöarna, som Mauritius gör anspråk på. FN-domstolen slår också fast att det var fel av britterna att på 1970-talet tvinga omkring 1 500 människor att lämna öarna för att bereda plats för en amerikansk flygbas. 13 av de 14 domarna är eniga i frågan. Mauritius hävdar att Storbritannien tvingat dem att lämna ifrån sig öarna i utbyte mot självständighet, medan den brittiska regeringen hävdar att det skedde frivilligt. Domaren Abdulqawi Ahmed Yusuf uppmanar britterna att agera så skyndsamt som möjligt. ICJ:s beslut är inte bindande, men Storbritannien har tidigare sagt att öarna ska återlämnas när det inte längre behövs av försvarsskäl. Brittiska UD skriver att basen på Diego Garcia är viktig för att upprätthålla säkerheten i världen. De människor som tvingades lämna öarna har under många år kämpat för att få möjlighet att återvända dit, men brittiska myndigheter har sagt nej. Det var FN:s generalförsamling som 2017 vände sig till ICJ för att få frågan prövad.

 • 2018

  • Juni

  • Medborgarskap till salu?

   Mauritius planerar att erbjuda utlänningar att bli mauritiska medborgare om de betalar en miljon dollar till en nationell välståndsfond. Personens familjemedlemmar ska, enligt förslaget, också erbjudas mauritiska pass till en kostnad av 100 000 dollar. Oppositionen är kritisk till förslaget som presenteras i budget för 2018/2019.

  • Prideparad stoppas efter protester

   Katolska kyrkan riktar kritik mot muslimska demonstranter som stoppar en prideparad i huvudstaden Port Louis. De omkirng 200 deltagarna avbryter sin manifestation för att undvika oroligheter. Kardinal Maurice Piat säger att oavsett vilken åsikt man har i frågan om hbtq-rättigheter så är det fel att inte låta en demonstration som har polisens tillstånd genomföras. Liknande kritik kommer från premiärminister Pravind Jugnauth. Piat betonar dock att demonstranterna inte representerar alla mauritiska muslimer.

  • Mars

  • Avtal om frihandel i Afrika

   Mauritius är ett av 44 länder som undertecknar ett frihandelsavtal vid Afrikanska unionens toppmöte i Rwanda. Avtalet måste ratificeras på nationell nivå innan frihandelsområdet AFCFTA kan bli verklighet men det ses som ett historiskt viktigt steg mot ökat handelsutbyte inom Afrika.

  • Ameenah Gurib-Fakim avgår 23 mars

   Hårda påtryckningar från bland andra premiärminister Pravind Jugnauth leder till att Ameenah Gurib-Fakim ändrar sig ännu en gång. I ett brev som sänts till parlamentets talman säger hon att hon ska lämna posten den 23 mars.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0