Mauretanien
Foto: Shutterstock/Stefan Petru Andronache

Mauretanien

Öken- och stäpplandet Mauretanien vid den nordvästafrikanska kusten utgör en brygga mellan arabisk och afrikansk kultur. Makten ligger helt i händerna på de arabisktalande morerna, och ända in på 2000-talet hölls flera hundra tusen mauretanier, främst svarta, som slavar. Trots förbud utgör slaveriet fortfarande ett problem. Efter självständigheten från Frankrike 1960 har landet nästan alltid styrts av militären. Export av olja, guld och koppar har under 2000-talet gett Mauretanien hopp om ekonomiska framsteg. Tidigare var landet ensidigt beroende av försäljningen av järnmalm.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Mars

  • Trögt i Västsaharasamtal

   En ny samtalsrunda om Västsahara avslutas med konstaterandet att parterna står långt ifrån varandra. Utrikesministrarna från Marocko, Algeriet och Mauretanien och den sahariska befrielserörelsen Polisarios förhandlingschef har efter ett tvådagarsmöte bara kommit överens om att de FN-ledda samtalen ­– som återupptogs i december efter sex år helt på is – ska fortsätta "före sommaren". Polisario kräver fortsatt att västsaharierna ska få folkomrösta. Marocko, som håller Västsahara ockuperat, säger nej.

  • Tewassoul stödjer Boubacar i presidentvalet

   Sidi Mohamed Ould Boubacar ställer upp som oberoende kandidat i presidentvalet som ska hållas senare under 2019. Han backas dock upp av det oppositionella islamistpartiet Tewassoul. Boubacar var Mauretaniens premiärminister 1992–1996 och 2005–2007.

  • Tiotals småpartier upplöses

   Det mauretanska inrikesdepartementet upplöser via ett dekret 76 politiska partier som inte deltog i kommunvalen 2013 och 2018 eller som inte lyckades få mer än 1 procent av rösterna i dessa val. Det innebär att 28 politiska partier blir kvar inför presidentvalet som ska hållas under 2019. Förutom UPR:s kandidat Mohamed Ould Cheikh el Ghazouani har även den oppositionella parlamentsledamoten och antislaveriaktivisten Biram Ould Dah Abeid sagt att han ställer upp i valet.

  • Januari

  • General blir presidentkandidat

   Regeringspartiet UPR presenterar general Mohamed Ould Cheikh el Ghazouani som sin presidentkandidat i det kommande valet. Något valdatum har ännu inte fastställts, men val ska hållas under 2019. Ould Ghazouani var arméns stabschef fram till oktober 2018 när han utnämndes till försvarsminister. Han står nära president Ould Abdel Aziz, som han hjälpte genomföra två kupper 2005 och 2008 som förde Ould Abdel Aziz till makten. Presidenten har sannolikt utsett Ould Ghazouani till sin efterträdare efter det att armén motsatte sig presidentens försök att bli omvald i strid mot författningen.

 • 2018

  • December

  • Högnivåmöte om Västsahara

   Mauretanien är liksom Algeriet med när företrädare för marockanska staten och befrielserörelsen Polisario träffas i Genève i Schweiz för samtal om Västsahara, på FN:s initiativ. Tre utrikesministrar och talmannen i sahariernas nationalråd (deras parlament) deltar. Det är första gången sedan 2012 som FN fått till ett liknande möte. Syftet är att få igång regelrätta förhandlingar om framtiden för Västsahara, som hålls ockuperat av Marocko sedan 1975.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0