Mauretanien
Ökenstaden Chenguetti kallas lokalt för islams sjunde heligaste plats. Foto: Michael Cederborg.

Mauretanien

Mauretanien ligger vid kusten i nordvästra Afrika och består av öken och stäpp. Landet utgör en brygga mellan arabisk och afrikansk kultur. Makten ligger i händerna på de arabisktalande morerna. Slaveri förekommer trots att det numera är förbjudet. Efter självständigheten från Frankrike 1960 har Mauretanien oftast styrts av militären. Landet exporterar olja, guld och koppar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Abdelaziz i veckolångt förhör

   Expresident Abdelaziz släpps fri efter att ha förhörts av åklagare i en vecka om de misstänkta ekonomiska oklarheter som pågått under hans regeringstid enligt en ny rapport från en kommission tillsatt av parlamentet. Azizi åtalas inte men blir fråntagen sitt pass.

  • Ministrar byts ut

   Hela Sidiya-regeringen avgår av oklar anledning. Tre dagar senare utses den tidigare politiska rådgivaren Mohamed Ould Bilal till ny regeringschef. Då framgår det att en kommission tillsatt av parlamentet i januari 2020 offentliggjort en rapport om omstridda ekonomiska förehavanden begångna under president Abdelaziz tid vid makten mellan 2008 och 2019. Det rör sig bland annat om hur oljeinkomster använts och hur privatiseringar av statlig egendom gått ill. Sidiya och tre andra ministrar nämns i rapporten. Arton av 22 ministrar i den nya regeringen satt även i Sidiyas regering.

  • Juli

  • Domstol för högförräderi inrättas

   Parlamentet röstar för att återinrätta en domstol med befogenhet att pröva före detta statschefer och regeringsministrar för högförräderi. Den särskilda domstolen avskaffades 2017. Omröstningen hålls efter det att expresident Mohamed Ould Abdelaziz tidigare samma månad vägrat infinna sig till förhör hos en parlamentariskt tillsatt kommitté med uppgift att utreda vissa affärer med statlig egendom som gjordes under Abdelaziz tid vid makten mellan 2008 och 2019. Utredningen berör bland annat hur oljeinkomster använts samt hur utförsäljning av viss statlig egendom gått till.

  • Maj

  • Böneförbud återinförs

   Förbudet mot folksamlingar vid bön, till exempel vid fredagsbönen i moskéerna, återinförs sedan antalet coronasmittade invånare ökat snabbt efter det att förbudet upphävdes en vecka tidigare.

  • Lättar på restriktionerna

   Regeringen lättar på några av de restriktioner som införts för att bromsa spridningen av coronaviruset. Torghandel tillåts liksom gemensam bön i moskéerna. Det nattliga utegångsförbudet kortas. Restaurangerna får sälja hämtmat men inte servera mat vid borden. Mauretanien har åtta bekräftade fall av coronaviruset och ett dödsfall i covid-19.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0