Mauretanien
Ökenstaden Chenguetti kallas lokalt för islams sjunde heligaste plats. Foto: Michael Cederborg.

Mauretanien

Mauretanien ligger vid kusten i nordvästra Afrika och består av öken och stäpp. Landet utgör en brygga mellan arabisk och afrikansk kultur. Makten ligger i händerna på de arabisktalande morerna. Ända in på 2000-talet hölls hundratusentals (främst svarta) mauretanier som slavar. Trots förbud utgör slaveriet ännu ett problem. Efter självständigheten från Frankrike 1960 har landet nästan alltid styrts av militären. Mauretanien exporterar olja, guld och koppar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Räddningspaket från Världsbanken

   Världsbanken presenterar ett räddningspaket på 1,9 miljarder dollar som ska fördelas mellan 25 utvecklingsländer. Pengarna är ett bidrag till kampen mot coronapandemin. 5,2 miljoner dollar går till Mauretanien.

  • Mars

  • Åtgärder mot coronapandemin

   Mauretanien stänger alla flygplatser för resor till och från landet, alla skolor stängs och nattligt utegångsförbud införs. Åtgärderna är försök från myndigheternas sida att stoppa spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. Resor mellan landets 13 regioner är inte heller tillåtna.

  • Regimmotståndare återvänder från exilen

   Fyra politiska motståndare till expresident Mohamed Ould Abdel Aziz återvänder till Mauretanien efter flera år i exil. Anledningen är att Abdel Aziz förlust i presidentvalet (se Juni 2019) har lett till ett nytt politiskt klimat i landet. De som återvänder hem är en journalist, en poet, en senator och den inflytelserika affärsmannen Mohamed Ould Bouamatou. Den senare är kusin till Abdel Aziz och var tidigare en av hans allierade. De båda blev dock osams och Bouamatou åtalades för korruption. Efter president Ghazouanis tillträde i augusti 2019 lades åtalet mot Bouamatou ned.

  • Februari

  • Emiratiskt stöd till Mauretanien

   Förenade arabemiraten meddelar att en investeringsfond ska inrättas för Mauretanien, som också kommer att få del av bistånd och krediter med "mjuka" villkor. Mauretanien bekämpar jihadister i Sahelregionen tillsammans med flera grannländer, men försvarsdepartementet förnekar rapporter om att emiraten (som tillämpar nolltolerans mot jihadister) också ska anlägga en militärbas.

 • 2019

  • September

  • Ny regional fond mot terrorism

   Västafrikanska ledare enas om att gemensamt satsa en miljard dollar under perioden 2020−2024 på att bekämpa våldet från militanta islamistgrupper i regionen. Beslutet fattas vid ett möte i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Med på mötet är politiska ledare från de 15 länder som ingår i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samt Mauretaniens och Tchads presidenter. Pengarna ska placeras i en gemensam fond. Hur de ska fördelas kommer att presenteras vid ett kommande toppmöte i december. Ecowas ledare Jean-Claude Kassi Brou säger att jihadister har utfört 2 200 attacker sedan 2015, vilka krävt sammanlagt omkring 11 500 dödsoffer samt drivit hundratusentals människor på flykt. Han uppmanar FN att förstärka sin fredsstyrka, Minusma, som sedan 2013 är stationerad i Mali. Det finns även en specialstyrka, G5 Sahel, som Burkina Faso, Mali, Tchad, Niger och Mauretanien, lanserade tillsammans med Frankrike 2017. Men den lider stor brist på resurser, och styrkan består än så länge bara av 4 000 soldater istället för 5 000 som planerat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0