Mauretanien
Foto: Shutterstock/Stefan Petru Andronache

Mauretanien

Öken- och stäpplandet Mauretanien vid den nordvästafrikanska kusten utgör en brygga mellan arabisk och afrikansk kultur. Makten ligger helt i händerna på de arabisktalande morerna, och ända in på 2000-talet hölls flera hundra tusen mauretanier, främst svarta, som slavar. Trots förbud utgör slaveriet fortfarande ett problem. Efter självständigheten från Frankrike 1960 har landet nästan alltid styrts av militären. Export av olja, guld och koppar har under 2000-talet gett Mauretanien hopp om ekonomiska framsteg. Tidigare var landet ensidigt beroende av försäljningen av järnmalm.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • General blir presidentkandidat

   Regeringspartiet UPR presenterar general Mohamed Ould Cheikh el Ghazouani som sin presidentkandidat i det kommande valet. Något valdatum har ännu inte fastställts, men val ska hållas under 2019. Ould Ghazouani var arméns stabschef fram till oktober 2018 när han utnämndes till försvarsminister. Han står nära president Ould Abdel Aziz, som han hjälpte genomföra två kupper 2005 och 2008 som förde Ould Abdel Aziz till makten. Presidenten har sannolikt utsett Ould Ghazouani till sin efterträdare efter det att armén motsatte sig presidentens försök att bli omvald i strid mot författningen.

 • 2018

  • December

  • Högnivåmöte om Västsahara

   Mauretanien är liksom Algeriet med när företrädare för marockanska staten och befrielserörelsen Polisario träffas i Genève i Schweiz för samtal om Västsahara, på FN:s initiativ. Tre utrikesministrar och talmannen i sahariernas nationalråd (deras parlament) deltar. Det är första gången sedan 2012 som FN fått till ett liknande möte. Syftet är att få igång regelrätta förhandlingar om framtiden för Västsahara, som hålls ockuperat av Marocko sedan 1975.

  • November

  • USA tar bort handelsförmåner

   USA avbryter ett avtal med Mauretanien som gett det afrikanska landet förmånliga handelsvillkor. Ändringen träder i kraft den 1 januari 2019. Orsaken är att Washington efter en översyn slår fast att Mauretanien inte gjort tillräckligt för att få bort det ärftliga slaveriet och toleransen mot tvångsarbete. Mauretanien reagerar upprört och en regeringstalesman säger att beslutet är ett "svek mot den vänskapliga relationen mellan de två länderna och ett förnekande av de ansträngningar" som Mauretanien gjort för att få bukt med slaveriet. Slaveri förbjöds i Mauretanien 1981, och 2015 beslutade parlamentet att slaveri är "ett brott mot mänskligheten" och kan ge fängelse i upptill 20 år. Det finns sedan gammalt ett slags slavkast som utan betalning förväntas hjälpa till med uppgifter som att vakta boskap eller utföra hushållsarbete. Någon officiell siffra finns inte men enskilda organisationer uppskattar att det finns kanske runt 43 000 slavar kvar i Mauretanien.

  • Oktober

  • Premiärministern byts ut

   Premiärminister Yahya Ould Hademine avgår och ersätts med Mohamed Salem Ould Béchir. Yahya Ould Hademine får istället en funktion som rådgivare till presidenten. Arméns tidigare stabschef Mohamed Ould Ghazouani utnämns till ny försvarsminister, hans första civila post. Mohamed Ould Ghazouani nämns ibland som möjlig efterträdare till president Ould Abdel Aziz. I övrigt får de gamla ministrarna behålla sina jobb.

  • Nya FN-ledda samtal om Västsahara

   Mauretaniens regering tackar ja till en inbjudan från FN om nya samtal om Västsaharas framtid i december. Med vid samtalen kommer även polisariogerillan och regeringarna i Marocko och Algeriet att vara. Marocko vidhåller att förhandlingar ska utgå från ett förslag om västsahariskt självstyre inom Marocko, medan Polisario kräver att västsaharierna ska få folkomrösta om självständighet. När FN fick till en vapenvila mellan Marocko och Polisario 1990 ingick ett löfte om folkomröstning som inte har uppfyllts.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0