Mauretanien
Ökenstaden Chenguetti kallas lokalt för islams sjunde heligaste plats. Foto: Michael Cederborg.

Mauretanien

Mauretanien ligger vid kusten i nordvästra Afrika och består av öken och stäpp. Landet utgör en brygga mellan arabisk och afrikansk kultur. Makten ligger i händerna på de arabisktalande morerna. Slaveri förekommer trots att det numera är förbjudet. Efter självständigheten från Frankrike 1960 har Mauretanien oftast styrts av militären. Landet exporterar olja, guld och koppar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Mauretanien inleder vaccinering mot covid-19

   En landsomfattande vaccineringskampanj mot coronaviruset inleds med att sjukvårdspersonal som behandlar covid-19-patienter får sina första sprutor. Landet har drygt 17 700 bekräftade fall av covid-19 och 447 registrerade dödsfall med virussjukdomen. Mauretanien får vaccin från såväl Kina som FN-programmet Covax, som distribuerar vaccin till fattiga länder.

  • Mauretanien återupprättar relationerna med Qatar

   Mauretanien återupprättar de diplomatiska relationerna med Qatar, meddelar det mauretanska utrikesdepartementet. Förbindelserna med Qatar, liksom alla transporter mellan länderna, bröts i juni 2017 på initiativ av Saudiarabien som ansåg att Qatar stod ärkefienden Iran för nära samt gav stöd till radikala islamistiska grupperingar, något Qatar alltid har förnekat. Sedan dess har kontakterna mellan Qatar och Mauretanien förbättrats.

  • Expresident Abdelaziz åtalas för korruption

   Expresident Mohamed Ould Abdelaziz åtalas för korruption under hans tid vid makten. Ytterligare tolv personer åtalas för liknande brott: expresidentens svärson, två av hans före detta premiärministrar, fem andra regeringsministrar och fyra affärsmän. General Abdelazizi kom till makten i en militärkupp 2008 och satt kvar som president till i augusti 2019 då hans tidigare försvarsminister Mohamed Ould Cheikh El Ghazouani ersatte honom. Efterträdaren har därefter distanserat sig från Abdelaziz. Åtalet sker efter det att en parlamentariskt utredning tillsats 2020 för att granska misstänkta ekonomiska oegentligheter under Abdelaziz regeringsperiod. Korruptionsmisstankarna handlar om bedrägeri och penningtvätt med oljeinkomster samt vid försäljning av fastigheter och utförsäljning av ett statligt bolag med mera.

 • 2020

  • December

  • Berbisk maträtt på världsarvslista

   FN-organisationen Unesco klassar couscous som ett kulturellt världsarv efter en gemensam ansökan från Algeriet, Marocko, Mauretanien och Tunisien. Couscous består av krossade gryn, oftast av vete, som ångkokas och serveras med en varmrätt och stor variation av smaksättningsalternativ. Couscous-rätter anses ha berbiskt ursprung och är vanliga i hela Nordafrika.

  • Andra coronavågen sveper över Mauretanien

   Den andra vågen av coronapandemin gör att landets sjukvård går på knäna. Regeringen inför utegångsförbud och moskéerna får inte samla folk till bön. Skolor och universitet hålls stängda. Regeringen vädjar till omvärlden om ekonomiskt stöd. Mauretanien har sedan i mars 2020 haft drygt 10 000 bekräftade fall av covid-19 och 222 dödsfall i virussjukdomen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0