Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Tretton franska soldater dödas i helikopterkrasch

   Frankrike lider sin största militära förlust i en enskild händelse på nästan 40 år när 13 franska soldater dödas i en kollision mellan två helikoptrar. Olyckan sker när helikoptrarna ska understödja en markoffensiv mot islmaister i regionen Liptako i norra Mali, nära gränsen mot Niger och Burkina Faso. Frankrike har förlorat 41 soldater i Mali sedan 2013 då franska trupper började bistå de maliska regeringsstyrkorna mot islamisternas uppror.

  • Över 40 döda i strid mot islamister

   En strid mellan armén och militanta islamister i östra Mali kräver drygt ett 40-tal regeringssoldaters och 17 islamisters liv. Striden utbryter när islamisterna går till attack mot armésoldater som tränar tillsammans med en styrka från Niger, ett land som också har stora problem med islamistuppror. Runt 100 islamister grips och lämnas till den nigeriska styrkan.

  • Över 50 döda i IS-attentat

   Femtiotre regeringssoldater dödas i ett angrepp mot en militärpostering i Indelimane i nordöstra Mali, nära gränsen till Niger. Enligt regeringskällor rör det sig om en terroristattack. IS tar senare på sig dådet. Tio soldater ska ha överlevt attentatet, som beskrivs som ett av de största under de senaste årens islamistuppror.

  • Oktober

  • ISGS tar på sig attackerna mot militären

   Jihadistgruppen ISGS, med kopplingar till al-Qaida, tar på sig attackerna mot två militärförläggningar i mellersta delen av landet (se September 2019). Enligt Malis militär dödades minst ett 40-tal soldater i angreppet och många saknas fortfarande. ISGS hävdar i sitt meddelande att 85 regeringssoldater dödats, en uppgift som Malis försvarsdepartement avfärdar som propaganda.

  • September

  • Ett 40-tal döda i angrepp mot armén

   Trettioåtta regeringssoldater dödas och ett 50-tal försvinner när två arméförläggningar i mellersta Mali attackeras av militanta islamister. Angriparna får med sig stora mängder vapen när de lämnar förläggningarna. En militäroffensiv i samarbete med Burkina Fasos armé och franska stödtrupper inleds mot jihadisterna omedelbart efter angreppen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0