Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Cissés medarbetare släpps fria

   De åtta personer som kidnappats i mellersta Mali tillsammans med URD-ledaren Cissé släpps fria. Kidnapparna behåller endast Cissé (se Mars 2020).

  • Mycket lågt valdeltagande

   I parlamentsvalets första omgång får regerande RPM 8 av de 17 mandat som fördelas (se Mars 2020). Oppositionella URD vinner 3 mandat, Demokratisk allians för fred-Mali får 3 mandat och tre mandat går till småpartier. Resterande 130 av de sammanlagt 147 mandaten i parlamentet fördelas i en andra valomgång den 19 april. Valdeltagandet är 35,7 procent. Det låga valdeltagandet beskrivs av regeringen som en demokratisk utmaning för landet. Orsakerna till att så få malier väljer att rösta tros vara hotet från coronapandemin i kombination med jihadistupproret.

  • Mars

  • Oroligt när Mali håller val

   Det kraftigt försenade parlamentsvalet genomförs, trots att oppositionspartiet URD:s ledare Soumaïla Cissé är försvunnen och landet samma dag får sitt första bekräftade dödsfall i coronapandemin. Valdeltagandet befaras bli extremt lågt på grund av pandemin och den våldsamma konflikten. Från mellersta och norra Mali inkommer en rad rapporter om bortrövade byledare, valarbetare och minst en valobservatör. Ett tiotal människor dödas när deras fordon kör på en landmina. Flera vallokaler uppges vara vandaliserade och plundrade.

  • Oppositionsledaren kidnappas

   Oppositionspartiet URD:s ledare Soumaïla Cissé kidnappas i mellersta Mali, där al-Qaidatrogna jihadistgrupper är aktiva. Cissé och hans medarbetare bedriver valkampanj i området när partiledaren försvinner under oklara förhållanden. Åtta medarbetare kidnappas samtidigt.

  • Åtgärder mot coronapandemin

   Mali vidtar en rad åtgärder för att försöka hindra spridningen av det nya coronaviruset, sars-co-2, som orsakat en pandemi. Nattligt utegångsförbud införs och landgränserna stängs. Godstrafiken får dock fortsätta som tidigare. Parlamentsvalet den 29 mars ska hållas som planerat, meddelar president Keita.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0