Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Franska militärbaser i norr ska avvecklas

   Frankrike kommer att börja avveckla sina militärbaser i norra Mali med start före årsskiftet, meddelar den franske presidenten Emmanuel Macron. Avvecklingen är en del av Frankrikes beslut att dra ned sin militära närvaro i Sahelområdet, där fransmännen lett kampen mot islamistisk extremism under de senaste åtta åren. Baserna i Kidal, Tessalit och Timbuktu ska stängas under andra halvan av 2021 och vara avklarad i början av 2022, enligt Macron, som dock betonar att Frankrike kommer att fortsätta stå bakom G5-länderna Mali, Burkina Faso, Tchad, Mauretanien och Niger i den fortsatta kampen mot al-Qaida- och IS-trogna grupperingar. Av dagens 5 100 franska trupper kommer mellan 2 500 och 3 000 man att vara kvar i Sahel år 2023, tillägger Macron. Beslutet att stänga baserna motiveras med att jihadisterna flyttar sin verksamhet söderut och västerut i Västafrika.

  • Frankrike återupptar militärt samarbete med Mali

   Frankrike tillkännager att det återupptar gemensamma militära operationer med Mali. Beslutet fattas efter diskussioner med Malis övergångsregering och med företrädare för andra länder i Sahelregionen. Frankrike avbröt det militära samarbetet med Mali i juni som en följd av militärkuppen en månad tidigare.

  • Juni

  • Minusmas mandat förlängs

   FN:s säkerhetsråd förlänger den fredsbevarande missionen Minusmas mandat med ett år till den 30 juni 2022. Samtidigt betonar rådet vikten av att Mali återgår till civilt styre samt håller president-, parlaments- och regionval, liksom en folkomröstning om författningen senast i februari 2022. Minusmas storlek på 13 289 soldater och 1 920 poliser bibehålls.

  • Ny civil-militär övergångsregering

   En ny övergångsregering presenteras med militärer på flera nyckelposter. Överste Sadio Camara utses till försvarsminister och överste Daoud Aly Mohammedine blir säkerhetsminister. Även inrikesministern och ministern med ansvar för nationell försoning är militärer. Av 28 ministrar är dock 23 civila, däribland finansminister Alousseni Sanou och utrikesminister Abdoulaye Diop. Den politiska oppositionen är representerad genom bland annat premiärminister Maïga som tillhör proteströrelsen M5. Ytterligare fyra M5-medlemmar får ministerposter.

  • Frankrike avbryter Operation Barkhane

   Frankrike fattar beslut om att avbryta Operation Barkhane som under åtta år funnits på plats i Mali, Burkina Faso, Mauretanien, Niger och Tchad för att bekämpa jihadistgrupper i regionen. Exakt hur avvecklingen ska ske framgår inte. En utlösande faktor till beslutet är den senaste militärkuppen i Mali (se Maj 2021). Frankrikes president Emmanuel Macron säger att den franska militära närvaron i Sahel ska minskas och att en del franska specialstyrkor istället ska flyttas till insatsstyrkan Takuba, där soldater från flera andra europeiska länder, bland annat Sverige, deltar. Ett 50-tal franska soldater har dödats av jihadister i Sahel sedan 2013 då Barkhane upprättades.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0