Mali
Foto: Shutterstock/Marianoblanco

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har dock Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Oktober

  • Två FN-soldater dödas i attacker

   Två FN-soldater från Burkina Faso dödas och flera andra skadas när FN-basen i Ber i regionen Timbuktu angrips från flera håll med maskingevär, raketgevär och andra vapen. Samma dag skadas också FN-soldater i en attack i Konna nära Mopti i mellersta delen av landet, meddelar FN-missionen Minusma.

  • Valet skjuts fram

   Efter önskemål från nationalförsamlingen förlänger författningsdomstolen de sittande parlamentsledamöternas mandat med sex månader och senarelägger valet från den 25 november 2018 till maj 2019. Orsaken uppges vara ”force majeure” (ungefär oväntade eller oförutsägbara händelser). Inga andra detaljer offentliggörs.

  • September

  • G5 Sahels högkvarter flyttat

   Den regionala säkerhetsorganisationen G5 Sahels högkvarter i staden Sevare i mellersta Mali har flyttats till huvudstaden Bamako. Beslutet kom efter det att två soldater och en civilperson dödats i ett självmordsdåd i Sevare (se Juni 2018). Den maliska jihadistgruppen Nusrat al-Islam wal Muslimeen, med band till al-Qaida, tog på sig dådet. EU erbjöd sig i juli att bekosta byggandet av ett nytt högkvarter för G5 Sahel. G5 Sahel bildades 2014 av Burkina Faso, Tchad, Mali, Niger och Mauretanien. Organisationen inrättade en regional styrka 2017 (se Utrikespolitik och försvar).

  • Parlamentsval i november

   Regeringen tillkännager att parlamentsval ska hållas den 25 november, med en andra omgång den 16 december i de fall ingen kandidat får egen majoritet i första omgången. Tidigare hade valet utlysts till oktober, men registreringen av kandidater drog ut på tiden så regeringen senarelade valet en månad.

  • Premiärminister Maïga sitter kvar

   President Keïta inleder sina andra mandatperiod. I enlighet med författingen avgår premiärminister Maïga men tillträder posten som regeringschef omedelbart igen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0