Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Civil president med militär bakgrund

   En kommitté tillsatt av juntan utnämner Bah Ndaw till president för ett övergångsstyre som ska inneha makten i 18 månader, tills att allmänna val hålls. Bah Ndaw är pensionär och var senast försvarsminister i den avsatte presidenten Keïtas regering. Större delen av hans karriär är dock militär; Bah Ndaw har bland annat varit stridspilot, stabschef för flygvapnet och vice stabschef för nationalgardet. Juntaledaren överste Assimi Goita utses till vicepresident.  Utnämningarna kommer efter påtryckningar från framför allt den regionala samarbetsorganisationen Ecowas. Ecowas har krävt ett civilt lett övergångsstyre för att häva sanktionerna som infördes mot Mali efter kuppen den 18 augusti. Det är osäkert om Ecowas uppfattar Bah Ndaw som civil eller militär. Juntan manar såväl FN som Frankrike att behålla sina fredsbevarande styrkor i landet.

  • Ecowas tidsfrist löper ut

   Tidsfristen för Ecowas krav på juntan att utse en civil president och premiärminister för ett övergångsstyre löper ut, utan att något hänt. Efter nya samtal med juntan säger Ecowas att civila ledare kommer att presenteras "inom några dagar".

  • Femte juni avvisar juntans kontrakt

   Oppositionsrörelsen Femte juni avvisar ett samhällskontrakt som juntan menar klubbades dagen innan efter diskussioner med omkring 500 företrädare för oppositionen, religiösa ledare och civilsamhället. Enligt samhällskontraktet ska Mali återgå till civilt styre efter en 18 månader lång övergångsperiod. Det är oklart om övergångsregeringen ska ledas av en civil eller militär person. Femte juni säger dock att kontraktet har slaktats av juntan och inte avspeglar de diskussioner som förts i flera dagar.

  • Ecowas ökar pressen på juntan

   Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas kräver att militärjuntan tillsätter en civil president och en civil premiärminister för ett ettårigt övergångsstyre senast den 15 september. Sedan tidigare har Ecowasländerna stängt gränserna mot Mali och avbrutit handeln med landet. Juntan vill nu ha en tvåårig militärledd övergångsperiod (från början krävde den tre år). Den avsatta presidenten Keïta drabbas samma dag av en mindre stroke och flygs till Förenade arabemiraten för vård.

  • Juntan tillsätter nytt folk på nyckelposter

   Militärjuntan tillsätter en ny stabschef för armén, general Oumar Diarra. Han ersätter general Abdoulaye Coulibaly, som hålls i förvar av juntan. Nya personer tillsätts också på posterna som generaldirektör för underrättelsetjänsten, stabschef för nationalgardet (en del av armén) och generalsekreterare vid försvarsdepartementet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0