Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Februari

  • Europeiska insatsstyrkan lämnar Mali

   Frankrike med allierade stater, däribland Sverige, beslutar att dra tillbaka den europeiska insatsstyrkan Takouba från Mali efter en period av snabbt försämrade relationer till landets styrande militärregering. Frankrike slår fast att förutsättningarna för den terroristbekämpande verksamheten i Mali inte längre finns. En avgörande brytpunkt i förhållandet till Frankrike kom när Mali anlitade ryska legosoldater tillhörande Wagnergruppen. Frankrike planerar att flytta sina trupper till andra länder i Sahelområdet. De franska trupperna har befunnit sig i Mali sedan 2013.

  • Juntaledaren Goïtas makt stärks

   Militärstyret inför lagar som ger ökade befogenheter till juntaledaren överste Assimi Goïta. Det sker genom att posten som vicepresident avskaffas, vilket gör Goïta, försvarsministern och säkerhetsministern till de mäktigaste personerna. Juntans plan att förlänga övergångsperioden till upp emot fem år görs också till lag. Besluten förvärrar ytterligare det maliska styrets relationer med Frankrike och andra västländer. EU inför samma dag sanktioner mot fem juntamedlemmar, däribland premiärminister Choguel Kokalla Maïga.

  • Fredspakt med rebellgrupper

   Militärregeringen och ett antal rebellgrupper undertecknar en pakt i Italiens huvudstad Rom för att "underlätta kontakterna" dem emellan. Bland de väpnade grupperna finns exempelvis tuaregiska separatister, men inga jihadister ingår i uppgörelsen. Flera av Malis motståndsgrupper ingick 2015 ett fredsavtal med den nu avsatta civila Keïta-regeringen, men stora delar av avtalet har inte genomförts. Enligt anonyma källor i Rom går pakten ut på att bekräfta att fredsavtalet fortfarande gäller.

  • Januari

  • Mali skickar hem Frankrikes ambassadör

   Militärjuntan meddelar att den franske ambassadören Joël Meyer måste lämna landet. Beslutet motiveras med att franska regeringsrepresentanter kommit med "fientliga uttalanden". Sedan militärkuppen i augusti 2020 har relationerna mellan de två länderna hastigt försämrats. Frankrike har visat sitt stöd för Ecowas sanktioner mot Mali och har kritiserat juntans samarbete med den ryska privatägda Wagnergruppen som förser flera länder med legosoldater. Frankrike håller på att minska antalet soldater i Mali.

  • Danmark beordras ta hem soldater

   Den militärledda regeringen beordrar Danmark att omedelbart ta hem en grupp på 90 danska soldater som utplacerats i Menaka i östra Mali som en del i den europeiska terroristbekämpande styrkan Takouba, där också Sverige ingår. Den maliska regeringen säger att soldaterna utplacerats utan dess medgivande. Danmark svarar att soldaterna kom till Mali efter en "tydlig inbjudan" och vill veta varför militärstyret ändrat uppfattning. Samtidigt ökar oron internationellt för uppgifterna om att den ryska privatägda Wagnergruppen nu har soldater på plats i Mali. Malis militärstyre nekar till att Wagnergruppen är på plats och säger att det rör sig om ryska militärer som är där för att utbilda maliska soldater.

Till kalendariet
116853

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0