Mali
Foto: Shutterstock/Marianoblanco

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har dock Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Hundratals vapen har lämnats in

   När tidsfristen för regeringens program för avväpning, demobilsering och återintegrering, med start i december 2018, löper ut har omkring 5 000 rebeller anmält vapeninnehav. Cirka 600 vapen har lämnats in.

  • FN-soldater dödade i norr

   Tio fredsbevarande FN-soldater från Tchad dödas när deras bas i Aguelhok utanför Kidal i norra Mali angrips av okända gärningsmän. FN-missionen Minusma uppger för medier att "ett antal förövare" dödades när FN-soldaterna besvarade angreppet. 

  • Ny massaker i Mopti

   Trettiosju bybor i regionen Mopti i mellersta Mali dödas i en massaker på Nyårsdagen. Händelsen utreds av FN-experter. Enligt vittnesuppgifter rör det sig om traditionella jägare från folkgruppen dogon som gått till angrepp mot byn Koulogon som befolkas av boskapsuppfödande fulani. Enligt FN har även kvinnor och barn dödats. Under senare tid har våld vid flera tillfällen utbrutit mellan de två folkgrupperna. Dogon anklagar Fulani för att låta boskapen beta på mark som av hävd tillhör dogon. Konflikten gäller tillgången till vatten och bete för djuren. I regionen finns också våldsbejakande islamistgrupper. Omkring 500 människor dödades i våldsdåd i regionen under 2018.

 • 2018

  • December

  • FN: "massakrer i Mopti"

   I en FN-utredning anklagas traditionella jägare från dogonfolket för att ha utfört massakrer i mellersta Mali i juni 2018. Minst 24 boskapsskötare från fulanifolket ska ha dödats när dogonjägarna tre dagar i rad överföll en by i regionen Mopti och sköt ihjäl offren. Utredningen är gjord av FN-missionen i Mali (Minusma). Nomadiserande fulani hamnar ofta i konflikt i området med bofasta dogon och bambara, då fulanis djur betar på de andra folkens marker. Fulani anklagas också för samröre med islamister. FN:s flyktingorganisation UNHCR rapporterade i juli att minst 289 civila dödats i liknande sammandrabbningar sedan årets början. Merparten av fallen inträffar i Mopti-regionen, där statsmakten har begränsat inflytande.

  • Program för avväpning

   Regeringen presenterar ett program kallat "Avväpning, demobilisering och återintegrering", som ger rebeller möjlighet att lämna in sina vapen till myndigheterna före den 31 januari utan att riskera straff.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0