Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • ISGS tar på sig attackerna mot militären

   Jihadistgruppen ISGS, med kopplingar till al-Qaida, tar på sig attackerna mot två militärförläggningar i mellersta delen av landet (se September 2019). Enligt Malis militär dödades minst ett 40-tal soldater i angreppet och många saknas fortfarande. ISGS hävdar i sitt meddelande att 85 regeringssoldater dödats, en uppgift som Malis försvarsdepartement avfärdar som propaganda.

  • September

  • Ett 40-tal döda i angrepp mot armén

   Trettioåtta regeringssoldater dödas och ett 50-tal försvinner när två arméförläggningar i mellersta Mali attackeras av militanta islamister. Angriparna får med sig stora mängder vapen när de lämnar förläggningarna. En militäroffensiv i samarbete med Burkina Fasos armé och franska stödtrupper inleds mot jihadisterna omedelbart efter angreppen.

  • Ny regional fond mot terrorism

   Västafrikanska ledare enas om att gemensamt satsa en miljard dollar under perioden 2020−2024 på att bekämpa våldet från militanta islamistgrupper i regionen. Beslutet fattas vid ett möte i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Med på mötet är politiska ledare från de 15 länder som ingår i den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samt Mauretaniens och Tchads presidenter. Pengarna ska placeras i en gemensam fond. Hur de ska fördelas kommer att presenteras vid ett kommande toppmöte i december. Ecowas ledare Jean-Claude Kassi Brou säger att jihadister har utfört 2 200 attacker sedan 2015, vilka krävt sammanlagt omkring 11 500 dödsoffer samt drivit hundratusentals människor på flykt. Han uppmanar FN att förstärka sin fredsstyrka, Minusma, som sedan 2013 är stationerad i Mali. Det finns även en specialstyrka, G5 Sahel, som Burkina Faso, Mali, Tchad, Niger och Mauretanien, lanserade tillsammans med Frankrike 2017. Men den lider stor brist på resurser, och styrkan består än så länge bara av 4 000 soldater istället för 5 000 som planerat.

  • Augusti

  • FN förlänger sanktionerna

   FN:s säkerhetsråd förlänger sanktionerna i ytterligare ett år mot ett antal personer i Mali som bryter mot fredsavtalet från 2015. Sanktionerna infördes första gången 2017 och utgörs i huvudsak av reseförbud riktad mot enskilda personer.

  • Allt fler barn dör i våldsdåd

   Under den första halvan av 2019 dödades fler än 150 barn i våldsdåd i Mali, rapporterar FN:s barnfond Unicef. Det är mer än dubbelt så många barn som under hela 2018. Enligt Unicef är orsaken till den kraftiga ökningen de tilltagande etniska konflikterna inom landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0