Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Militärjuntan upplöses

   Militärjuntan som genomförde kuppen i augusti 2020 upplöses formellt genom ett dekret från övergångsregeringen. Juntan har fortsatt att styra vid sidan av övergångsregeringen under de fem månader som gått sedan kuppen.

  • Oklarheter kring luftangrepp i mellersta Mali

   Franska styrkor genomför ett flygangrepp i mellersta Mali. Samma dag kommer uppgifter från invånare i byn Bounti i samma område om att bomber ska ha träffat mitt i en bröllopsfest och skapat panik. Enligt ögonvittnen ska det ha rört sig om en helikopterattack. En intresseförening som arbetar för fulanifolkets situation i Mali publicerar en lista med namnen på 18 civila som ska ha dödats i attacken. Frankrikes militär avvisar anklagelser om att den franska flygattacken ska ha träffat civila. Den beskriver istället en planerad och precist riktad attack som dödat tiotals jihadister. Fransmännen säger också att de inte använt någon helikopter. Deras attack utförs flera kilometer från Bounti, enligt militären. Inte heller tidpunkten stämmer med uppgifterna från Bounti enligt militären. Enligt Läkare utan gränser utförs två separata "bombangrepp", ett i Bounti och ett annat i Kikara, 15 kilometer från varandra. Hjälporganisationen vårdar skadade människor från båda platserna, uppger den för medier.

 • 2020

  • December

  • Sex personer åtalas för sabotage mot kuppmakarna

   Sex personer, däribland den försvunne tidigare premiärministern Boubou Cissé, åtalas för att ha försökt sabotera maktskiftet i samband med militärkuppen den 18 augusti 2020. Fem av de sex åtalade sitter i polisförvar.

  • Oppositionsledaren Cissé är död

   Oppositionspartiet URD:s ledare Soumaila Cissé avlider med covid-19 vid 71 års ålder. Under valrörelsen kidnappades Cissé av jihadister i mellersta Mali och hölls fången i ett halvår innan han frigavs av kidnapparna (se Mars 2020 och Oktober 2020). Mali kämpar med en andra coronavåg och har hittills haft drygt 6 300 bekräftade fall av covid-19 och 229 dödsfall i virussjukdomen.

  • Militär dominans över nya parlamentet

   Militären stärker sin ställning i övergångsstyret när överste Malick Diaw, en av ledarna för kuppen i augusti, väljs till ordförande för övergångsparlamentet. Det tillfälliga parlamentet ska arbeta fram ett förslag till ny författning samt leda landet mot allmänna val. Maktdelningen mellan parlamentet och regeringen är dock oklar. Den tuaregiska rörelsen CMA kallar valet av ordförande för "absurt". Femte juni-rörelsen bojkottar parlamentet i protest mot militärens dominans.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0