Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Mali förhandlar med ryska Wagnergruppen

   I samband med ett möte i FN:s generalförsamling i New York bekräftar Malis premiärminister Maïga rykten om att hans regering tagit kontakt med den ryska privata säkerhetsfirman Wagnergruppen om att eventuellt placera ut runt 1 000 ryska legosoldater i Mali. Dessa skulle ersätta de franska soldater som tas hem när Operation Barkhane avslutas. Maïga anklagar Frankrike för att överge Mali och att det därför är nödvändigt för Mali att se sig om efter nya samarbetspartner. Rysslands utrikesminister Lavrov bekräftar att samtal förts mellan Malis regering och Wagner men betonar att den ryska regeringen inte är inblandad. Lavrov säger att det är Mali som vänt sig till Wagner med ett önskemål om att stärka säkerheten i landet. Frankrike varnar Mali för att ett avtal med en rysk legoknektsfirma kommer att isolera landet internationellt. Wagnergruppen anklagas för att ha nära band till den ryska presidenten Putin och västländer anklagar den för att agera å Moskvas vägnar. Även FN har uttryckt oro för hur organisationens fredsbevarande uppdrag ska bedrivas med Wagnergruppen på plats. FN-missionen Minusma har omkring 15 000 man på plats i Mali.

  • Kuppmakarna garanteras straffrihet

   Övergångsparlamentet antar nästan enhälligt två lagar som ger åtalsimmunitet och straffrihet till delaktiga i militärkupperna i augusti 2020 och i maj 2021.

  • Högste ledaren för IS i Sahara dödad

   Adnan Abu Walid al-Sahrawi, som beskrivs som högste ledaren för Islamiska staten i Sahara (ISGS), har dödats av franskt stridsflyg i norra Mali där han upptäcktes på motorcykel. Innan Adnan Abu Walid al-Sahrawi blev IS-ledare stred han för Polisario mot Marocko i Västsahara men blev i samband med vistelse i Algeriet engagerad i islamistiska kretsar. 2015 lämnade han en al-Qaidatrogen grupp för att gå med i IS.

  • Augusti

  • Ett 50-tal civila dödas i jihadistattacker

   Ett 50-tal civilpersoner dödas i en rad attacker mot fyra samhällen i området kring Ansongo i regionen Gao i norra Mali. Det är det största antalet dödsoffer i ett samordnat angrepp under 2021. Attackerna utförs av ett okänt antal beväpnade män på motorcykel. Ingen grupp tar på sig dåden men i Ansongo pågår en kamp om territoriet mellan al-Qaidatrogna JNIM och IS-trogna ISGS. Jihadisternas angrepp skördar allt fler civila offer från att tidigare främst ha riktats mot militära mål som vägspärrar och gränsposteringar med mera.

  • Juli

  • Franska militärbaser i norr ska avvecklas

   Frankrike kommer att börja avveckla sina militärbaser i norra Mali med start före årsskiftet, meddelar den franske presidenten Emmanuel Macron. Avvecklingen är en del av Frankrikes beslut att dra ned sin militära närvaro i Sahelområdet, där fransmännen lett kampen mot islamistisk extremism under de senaste åtta åren. Baserna i Kidal, Tessalit och Timbuktu ska stängas under andra halvan av 2021 och vara avklarad i början av 2022, enligt Macron, som dock betonar att Frankrike kommer att fortsätta stå bakom G5-länderna Mali, Burkina Faso, Tchad, Mauretanien och Niger i den fortsatta kampen mot al-Qaida- och IS-trogna grupperingar. Av dagens 5 100 franska trupper kommer mellan 2 500 och 3 000 man att vara kvar i Sahel år 2023, tillägger Macron. Beslutet att stänga baserna motiveras med att jihadisterna flyttar sin verksamhet söderut och västerut i Västafrika.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0