Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Spänt lugn i Bamako

   Situationen stabiliseras när både president Keïta och oppositionsledaren Dicko manar till lugn. De döda begravs. Dicko är inte gripen men tycks ha gått under jorden.

  • Författningsdomstolen upplöses

   I ytterligare ett försök att lugna ned demonstranterna upplöser president Keïta författningsdomstolen. En del av motsättningarna härrör till författningsdomstolens beslut att ändra resultatet i parlamentsvalet (se April 2020). Ändringarna gynnade regeringen, och oppositionen har därefter anklagat domstolen för att vara regimvänlig. De nio domarna i författningsdomstolen ska ersättas. Den regionala samarbetsorganisationen Ecowas har uppmanat Mali att gå igenom rösträkningen igen och göra om valen i de distrikt där det kan bli aktuellt.

  • Oppositionsledare grips tillfälligt

   Säkerhetsstyrkor griper ett 20-tal oppositionspolitiker, däribland sex ledare för Femte juni-rörelsen. Imamen Dicko finns inte bland de gripna. Myndigheterna släpper de gripna oppositionspolitikerna efter två dagar sedan den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas krävt detta.

  • Elva döda i ny regimkritisk protest

   Den regimkritiska rörelsen Femte juni arrangerar en tredje demonstration i Bamako med tusentals deltagare. Demonstrationen blir våldsam och minst elva människor dödas och 124 skadas. Huvudvägar blockeras av demonstranterna och såväl parlamentsbyggnaden som det statliga TV-huset attackeras. Brinnande bildäck blockerar stadens två huvudbroar. Polisen griper flera oppositionsledare, som uppmanat till civil olydnad. President Keïta försöker lugna ned situationen genom att utlova en utredning av våldsamheterna och hur dödsfallen orsakades. Demonstranterna kräver Keïtas avgång.

  • Resultatlöst möte mellan Keïta och Dicko

   Ett första möte mellan president Keïta och Femte juni-rörelsens ledare, imamen Dicko, slutar utan resultat. Dicko säger i en kommentar att Keïta inte lyssnat på proteströrelsens krav på att parlamentet ska upplösas och att en övergångsregering ska tillsättas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0