Mali
Islam har funnits i Mali sedan 1000-talet. Den gamla moskén i Djenné är världsberömd. Foto: Michael Cederborg.

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Allmänna val i februari 2022

   President- och parlamentsval ska hållas den 27 februari 2022, meddelar övergångsregeringen. En eventuell andra omgång i presidentvalet genomförs den 13 mars och i parlamentsvalet den 22 mars. Om detta förverkligas innebär det att löftet om en högst 18 månaders övergångsperiod infrias. En folkomröstning om en ny författning ska hållas den 31 oktober 2021 och lokal- och regionval planeras till den 26 december 2021.

  • Mars

  • FN: "19 civila dödades i franskt flygangrepp"

   Det franska flygangreppet utanför byn Bounti i mellersta Mali den 3 januari (se Januari 2021) krävde 22 människors liv, däribland 19 civila, enligt en ny FN-rapport. Inga barn eller kvinnor fanns bland offren, enligt rapporten. Frankrike avvisar bestämt uppgifterna och upprepar att endast jihadister dödades i attacken. FN-rapporten bekräftar bybornas uppgifter om att en bröllopsfest med hundratalet gäster ska ha träffats i flygattacken, men enligt Frankrike pågick ingen fest. Enligt FN-rapporten befann sig fem medlemmar av en jihadistgrupp på festen. FN-rapporten bygger på en utredning som gjorts av FN-missionen Minusma. Frankrike ifrågasätter metoderna som utredningen bygger på.

  • Tiotals döda i attack mot militärpostering

   Minst 33 regeringssoldater dödas och 14 skadas när väpnade gärningsmän på motorcyklar och i skåpbilar stormar en militärpostering utanför staden Ansongo i norra Mali, nära gränsen mot Niger och Burkina Faso. I jakten på förövarna dödas senare ett 20-tal jihadister, enligt den maliska militären. En knapp vecka senare tar Islamiska staten i större Sahara (ISGS) på sig dådet.

  • Åtalet mot Boubou Cissé läggs ned

   Åtalet mot den avsatte premiärministern Boubou Cissé läggs ned. Han åtalades i december 2020 för att ha försökt störta den övergångsregering som tillsattes efter militärkuppen i augusti samma år. Åtalen mot sex andra personer för "sammansvärjning mot regeringen" läggs samtidigt ned. Besluten tas bakom lyckta dörrar.

  • Februari

  • FN-bas i mellersta Mali attackeras

   Tjugoåtta togolesiska soldater i FN:s fredsbevarande styrka Minusma skadas när deras tillfälliga bas nära Kerena i mellersta Mali attackeras av okända gärningsmän, meddelar en talesman för Minusma. Fredsstyrkan har förlorat fler än 230 man sedan den bildades 2013.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0