Mali
Foto: Shutterstock/Marianoblanco

Mali

Mali i det inre av Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner sedan medeltiden. Mali var en relativt stabil demokrati från 1992, då flerpartisystem återinfördes efter många års diktatur, och fram till en ny militärkupp i mars 2012. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Efter kuppen 2012 har landet plågats av en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Augusti

  • Allt fler barn dör i våldsdåd

   Under den första halvan av 2019 dödades fler än 150 barn i våldsdåd i Mali, rapporterar FN:s barnfond Unicef. Det är mer än dubbelt så många barn som under hela 2018. Enligt Unicef är orsaken till den kraftiga ökningen de tilltagande etniska konflikterna inom landet.

  • Säkerhetsläget försämras

   En regeringssoldat och två civila dödas när två armélastbilar kör på en mina i området Koro nära gränsen till Burkina Faso. En militärpolis dödas i ett överfall öster om Bamako. Samma dag meddelar Internationella Rödakorskommittén att hjälporganisationen avbryter sin verksamhet i Timbuktu på grund av den försämrade säkerhetssituationen.

  • Vapenvila mellan fulani och dogan

   Ett tiotal väpnade grupper av fulani och dogan som angriper varandra i regionerna Mopti och Segou i mellersta Mali har ingått en vapenvila i samband med ett besök av premiärminister Boubou Cissé. Det meddelar officiella källor. Striderna mellan grupperna har kostat hundratals människor livet.

  • Juni

  • Etniska våldsspiralen fortsätter

   Trettiofem människor tillhörande dogonfolket har massakrerats när deras by i Koundou i mellersta Mali härjats och bränts av okända gärningsmän, meddelar myndigheterna. Det kan röra sig om en hämnd från fulanikrigare för att närmare 160 fulani dödades av dogon för knappt tre månader sedan. Många hus har bränts ned och boskap har dödats. Våldsvågen startade 2015 när en fulanidominerad jihadistgrupp ledd av predikanten Amadou Koufa bildades och hamnade i konflikt med främst dogon och bambara. Gruppen uppgick 2017 i den al-Qaida-anslutna Gruppen till stöd för islam och muslimer (GSIM), vars ledare heter Iyad Ag Ghaly. Jihadisterna har spätt på gamla etniska konflikter i området. I mitten av maj uppgav FN-missionen Minusma att minst 488 människor dödats i attacker mot fulani i regionerna Mopti och Segou i mellersta Mali sedan januari 2018, medan fulani har dödat 63 civila under samma period.

  • Maj

  • Ny bred regering tillträder

   Premiärminister Boubou Cissé bildar en ny regering efter det att ett avtal förhandlats fram mellan delar av oppositionen, vissa rebellgrupper och parlamentets majoritetspartier. Avtalet lägger grunden för bildandet av en ny bred regering, vars främsta uppgift är att få slut på våldet i landet. Oppositionspartiet URD, lett av Soumaila Cissé, vägrar ingå i överenskommelsen. Cissé förlorade presidentvalet 2018 i andra omgången och hävdar att valfusk förekom. Premiärminister Boubou Cissé behåller även posten som finansminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0