Malawi
Foto: Flickr/Skip Russell

Malawi

Det långsmala och tättbefolkade Malawi i sydöstra Afrika är en utpräglad jordbruksnation. Återkommande naturkatastrofer har bidragit till ett stort beroende av utländskt bistånd. Hiv-epidemin har slagit mycket hårt mot Malawi och orsakat kraftigt sänkt medellivslängd. President Hastings Kamuzu Banda styrde landet efter självständigheten från Storbritannien 1964, efter hand allt mer diktatoriskt. När fria val tvingades fram 1994 röstades Banda bort från makten och flerpartisystem råder sedan dess. Två tredjedelar av befolkningen är under 20 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Malawi blir första afrikanska nation med ambassad i Jerusalem

   Malawi ska sommaren 2021 öppna sin första ambassad i Israel och väljer att lägga den i Jerusalem. Beslutet är kontroversiellt eftersom de flesta länder betraktar den gamla stadskärnan och Östra Jerusalem som ockuperade av Israel. Malawi har haft diplomatiska förbindelser med Israel sedan 1964 men hittills inte haft någon beskickning där.

  • Oktober

  • Mordbrand på katolsk institution

   Medlemmar i en muslimsk församling misstänks för att ha anlagt en brand på en katolsk skola i samhället Machinga, i södra Malawi. Huvudläraren på skolan har tidigare vägrat ta emot muslimska flickor som bär hijab för att täcka sitt hår. Huvudlärarens kontor totalförstörs i branden. Konflikter mellan kristna och muslimer är sällsynta i Malawi men liknande incidenter har ägt rum de senaste åren (se 5 november 2019).

  • Pris till oberoende domare

   Tankesmedjan Chatham House hyllar domarna i Malawis författningsdomstol för deras oberoende. Domarna tilldelas den internationellt prestigefyllda utmärkelsen Chatham House Prize för att de visat mod och oberoende och för att ha försvarat demokratin genom att ogiltigförklara det riggade presidentvalet 2019 (se 3 februari 2020).

  • Ex-minister döms för maktmissbruk

   Landets före detta inrikesminister Uladi Mussa döms för att illegalt ha utfärdat pass till utländska medborgare under tiden han satt i regeringsställning 2012–2014. Rätten finner Mussa skyldig till förfalskning, tjänstefel och missbruk av allmän ställning. Straffet fastställs till fängelse i fem år. Mussa är vice-ordförande i ex-president Peter Mutharikas parti, DPP, och har tidigare sagt att han är intresserad av att kandidera till ordförandeposten vid nästa partikongress. 

  • Augusti

  • Kyrkor stängs som en följd av covid-19

   Barer och kyrkor stängs sedan spridningen av virussjukdomen covid-19 tagit ny fart. Det kommer också vara obligatoriskt att bära munskydd och alla folksamlingar över tio personer förbjuds. Antalet nya smittade beskrivs som alarmerande. Bekräftade coronafall i landet är nu uppe i 4 624, vilket är en fördubbling jämfört med för fyra veckor sedan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0