Malawi
Foto: Flickr/Skip Russell

Malawi

Det långsmala och tättbefolkade Malawi i sydöstra Afrika är en utpräglad jordbruksnation. Återkommande naturkatastrofer har bidragit till ett stort beroende av utländskt bistånd. Hiv-epidemin har slagit mycket hårt mot Malawi och orsakat kraftigt sänkt medellivslängd. President Hastings Kamuzu Banda styrde landet efter självständigheten från Storbritannien 1964, efter hand allt mer diktatoriskt. När fria val tvingades fram 1994 röstades Banda bort från makten och flerpartisystem råder sedan dess. Två tredjedelar av befolkningen är under 20 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Kyrkor stängs som en följd av covid-19

   Barer och kyrkor stängs sedan spridningen av virussjukdomen covid-19 tagit ny fart. Det kommer också vara obligatoriskt att bära munskydd och alla folksamlingar över tio personer förbjuds. Antalet nya smittade beskrivs som alarmerande. Bekräftade coronafall i landet är nu uppe i 4 624, vilket är en fördubbling jämfört med för fyra veckor sedan.

  • Juli

  • Barnäktenskap ökar med corona

   Barnrättsaktivister varnar för att antalet barnäktenskap och tonårsgraviditeter ökar kraftigt som en följd av att skolorna håller stängt på grund av coronapandemin. Barnäktenskap är förbjudet i landet men var mycket vanligt förekommande redan före pandemin.

  • Nya regeringen väcker missnöje

   Drygt två veckor efter presidentvalet skakas landet på nytt av missnöje. Den här gången riktar sig kritiken mot den nyinstallerade presidenten Lazarus Chakweras regering. Bland de 31 ministrarna är 6 släkt med varandra, något som bland annat människorättsorganisationen Human Rights Defenders Coalition tycker är oroväckande. Nästan två tredjedelar av regeringen kommer från landets centrala delar, samma region som presidenten härstammar från. Chakwera lovade under sin valkampanj att bekämpa korruption och nepotism och försvarar sig med att han endast tagit hänsyn till kompetens när han utsett ministrarna. Han varnar samtidigt statsråden för att de omedelbart kommer att bli avskedade om de skulle visa sig vara ”lata, arroganta, slösaktiga och korrupta”. 

  • Firandet av nationaldagen ställs in

   En kraftig uppgång i antalet corona-smittade får president Lazarus Chakwera att ställa in firandet av nationaldagen. Den 6 juli är det 56 år sedan Malawi blev en självständig nation. Experter varnade redan i maj för att massmöten inför valet i juni skulle leda till en uppgång i spridningen av covid-19. Chakwera meddelar också att den formella installationen av honom som president kommer att bli kraftigt nedskuren. Istället för att som planerat samla ett par tiotusen åhörare kommer endast 100 särskilt utvalda gäster att närvara.

  • Juni

  • Oppositionens kandidat vinner presidentval

   Oppositionens kandidat Lazarus Chakwera vinner presidentvalet över den sittande presidenten Peter Mutharika. Chakwera får 59 procent av rösterna mot Mutharikas 39 procent. Valdeltagandet ligger strax under 65 procent. Valet har kallats historiskt eftersom det ursprungliga valet som hölls i fjol dömts ut av författningsdomstolen (se 23 juni 2020 och Aktuell politik). Den gång tog Mutharika hem segern men oppositionen hävdade valfusk och många månader av demonstrationer följde. Mutharika anklagar nu oppositionen för fusk, våld och trakasserier under valdagen men valmyndigheten säger att de enstaka incidenter som rapporterats inte har påverkat valutgången. Valet hyllas av regionens ledare som ett fredligt maktöverlämnande. Fem dagar efter valet svärs Chakwera in som president. I sitt första tal lovar han att arbeta för alla malawiers välgång. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0