Malawi
Foto: Flickr/Skip Russell

Malawi

Det långsmala och tättbefolkade Malawi i sydöstra Afrika är en utpräglad jordbruksnation. Återkommande naturkatastrofer har bidragit till ett stort beroende av utländskt bistånd. President Hastings Kamuzu Banda styrde landet efter självständigheten från Storbritannien 1964, efter hand allt mer diktatoriskt. När fria val tvingades fram 1994 röstades Banda bort från makten och flerpartisystem råder sedan dess. 

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Få förändringar när regeringen ombildas

   President Lazarus Chakwera presenterar landets nya regering, fyra dagar efter att alla ministrar fått sparken. Regeringen fick gå sedan landets antikorruptionsenhet anklagat tre ministrar för korruptionsbrott. Till det kommer växande folkliga protester mot den omfattande korruptionen i landet. Demonstrationerna leds av inflytelserika aktörer som landets biskopsråd, kyrkliga samfund och människorättsorganisationen Malawi Human Right Defenders. Även inom i de egna leden har Chakwera fått kritik för att gynna sina närmaste och se genom fingrarna med korruption. När den nya regeringen presenteras står det klart att sju ministrar avskedats eller degraderats, däribland finansminister Felix Mlusu och utrikesminister Eisenhower Mkaka. Övriga ministrar återfår sina befattningar.   

  • Korruptionsåtalade erbjuds amnesti

   Riksåklagaren meddelar att de som anklagats för illegal upphandling eller därtill relaterade korruptionsbrott kan få amnesti om de lämnar tillbaka de summor som de lurat till sig. Amnestin gäller två månader och omfattar skandalen ”cashgate” från 2013 då det uppdagades att omkring 250 miljoner amerikanska dollar försvunnit från statskassan. 77 personer väntar just nu på rättegång för inblandning i skandalen.     

 • 2021

  • December

  • Minister gripen för korruptionsbrott

   Den minister som hanterar markfrågor grips misstänks för att ha tagit emot mutor av en affärsman i utbyte mot markrättigheter. Kwezzie Msukwa har enligt landets antikorruptionsbyrå fått en Mercedes Benz och närmare 18 000 euro i kontanter av ett ombud till affärsmannen som är brittisk medborgare. Ombudet har också gripits.   

  • Exminister fängslas för sifferfiffel

   Den tidigare finansministern Jospeh Mwanamveka grips anklagad för maktmissbruk och bedrägeri. Den tidigare chefen för centralbanken, Dalitso Kabambe som anklagas för samma sak, överlämnar sig till rättvisan dagen därpå. Mwanamveka och Kabambe anses att ha fifflat med siffror för att säkra ett lån från IMF. Fifflet slutade med att Malawi gick miste om utbetalningen i fråga. Mwanamveka är också anklagad för oegentligheter i samband med försäljningen av en statlig bank 2015. Anklagelserna upprör oppositionspartiet DPP som säger att det inte går att utesluta att de är politiskt motiverade.

  • November

  • Protest samlar tiotusen

   Omkring tiotusen människor tågar genom huvudstaden Lilongwe i protest mot ökade levnadskostnader och korruption samt nepotism inom regeringen. Polisen svarar med tårgas för att skingra demonstranterna. Protesten speglar det ökande missnöje med president Chakweras oförmåga att uppfylla sina vallöften om att skapa en miljon jobb och komma tillrätta med den utbredda korruptionen i landet. Det senaste fem månaderna har ett antal mindre demonstrationer mot korruption ägt rum. Protesten i Lilongwe är den största hittills.   

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0